Δυο εντυπωσιακά ορεινά χωριά και ένα μοναστήρι «ορειβάτης», που κουβαλούν στις πλάτες τους μια μεγάλη ιστορία, θα γίνουν η αφετηρία μας για αξέχαστες εξορμήσεις στις πλαγιές της Πίνδου. 

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Συρράκο-πέτρινος-χρόνος

Συρράκο πέτρινος χρόνος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι γεγονός πως η προσέγγιση σε αυτές τις ορεινές κοινότητες της Πίνδου, ακόμη και αν δεν έχει χιονίσει, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είτε έρχεσαι από την Άρτα, τα Γιάννινα ή από τη Θεσσαλία, σε περιμένουν άφθονες στροφές σε δρόμους ορεινούς.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Κηπίνα-το-πιο-εντυπωσιακό-μοναστηρι-της-Πίνδου

Κηπίνα το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Πίνδου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ στην καρδιά της Πίνδου, τα Τζουμέρκα, το όρος Κακαρδίτσα και το βουνό Περιστέρι ή Λάκμος κυριαρχούν στο τοπίο.  Στα ανατολικά, ο  πολύπαθος ποταμός Αχελώος πραγματοποιεί τα πρώτα του δειλά βήματα αυλακώνοντας με την κοίτη του τα βράχια των  βουνών.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Ο-καταρράκτης-στο-Ματσούκι

Ο καταρράκτης στο Ματσούκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δυτικά, ο θορυβώδης Άραχθος, καθώς εμπλουτίζεται με άφθονα μικρότερα ποτάμια, δυναμώνει και κυλά με ορμή τα αφρισμένα νερά του την ώρα που εγκλωβίζεται μέσα στα σκοτεινά του, βαθιά φαράγγια. Από παντού αναπηδούν κελαριστά ρυάκια, μικρές κοιλάδες διακόπτονται από  γκρεμούς,  θαλερά ελατοδάση και μυστηριώδεις χαράδρες συμπληρώνουν την ενδιαφέρουσα τοπιογραφία.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Καλαρρύτες-ο-Αγιος-Νικόλαος.

Καλαρρύτες, ο Άγιος Νικόλαος. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ξαφνικά μέσα από την αγκαλιά των βουνοκορφών ξεπηδούν το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, δύο από τα πιο γνωστά και ιστορικά, βλάχικα χωριά της Ελλάδας, αραδιάζοντας στα 1200 μέτρα ψηλά από τις στάθμη της θάλασσας,  τις πέτρινες γειτονιές τους και στολίζοντας τις άδενδρες βουνοπλαγιές.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Σούρουπο-με-θεα-τις-γειτονιές-του-Συρράκου

Σούρουπο με θέα τις γειτονιές του Συρράκου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πρώτη θέαση καθηλώνει

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες θα σας γοητεύσουν με τις νοικοκυρεμένες γειτονιές τους, τα καλοδιατηρημένα λιθόκτιστα κτίρια και τις μεγαλόπρεπες εκκλησιές. Ευτυχώς το πέρασμα του χρόνου διατήρησε αυτά τα μικρά αρχιτεκτονικά κοσμήματα αλώβητα από τις νεοελληνικές και όχι πάντα καλαίσθητες παρεμβάσεις. Πλέον τον 21ο αιώνα τα δυο χωριά μπαίνουν βαθμηδόν στον χάρτη των δημοφιλών, αλλά χαμηλού προφίλ, τουριστικών προορισμών και σίγουρα αξίζουν να τους αφιερώσετε ένα από τα χειμερινά σας τριήμερα. Μερικά από τα πιο ιστορικά, παλιά αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε μικρούς και ιδιαίτερα φιλόξενους ξενώνες που προσφέρουν ποιοτική διαμονή. Ας ελπίσουμε αυτή η αλλαγή να παραμείνει μικρής κλίμακας και συμβατή με την μεγάλη ιστορία αυτού του πανέμορφου τόπου, αλλά και την αρχιτεκτονική του κληρονομιά.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Συρράκο-παγωμένες-γειτονίες


Συρράκο παγωμένες γειτονίες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο δρόμος είναι περιπέτεια!

Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να πούμε πως το Συρράκο και οι Καλαρρύτες είναι δύο γειτονικά χωριά αφού απέχουν μεταξύ τους σε  ευθεία γραμμή μόλις 1500 μέτρα. Όμως εδώ βρισκόμαστε στην Πίνδο και πολλές φορές οι αποστάσεις αποκτούν «σουρεαλιστικές» διαστάσεις. Αν θελήσετε να προσεγγίζετε οδικώς το ένα χωριό μετά το άλλο, θα πρέπει να διανύσετε ούτε λίγο, ούτε πολύ μια απόσταση 25 χιλιομέτρων (περίπου 45 λεπτά), καθώς ανάμεσα στις γειτονιές τους παρεμβάλλεται το δυσπρόσιτο φαράγγι του Χρούσια!

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Χειμώνας-στο-Συρράκο

Χειμώνας στο Συρράκο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Συρράκο, Καλαρρύτες, άβατο για τα αυτοκίνητα

Επίσης να αναφέρουμε ότι στον ιστό αμφότερων των οικισμών δεν μπαίνουν αυτοκίνητα. Έτσι θα πρέπει να περπατήσετε από τον χώρο στάθμευσης μέχρι το κατάλυμά σας. Αν η όλη αυτή διαδικασία σας φαίνεται κουραστική, ρωτήστε στον ξενώνα πού θα μείνετε και πόσο απέχει από τον χώρο στάθμευσης.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Συρράκο-λίθινη-αρχοντιά

Συρράκο λίθινη αρχοντιά  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δυο χωριά κοινή ιστορία

Κατά την  Τουρκοκρατία, το Συρράκο ήταν επικεφαλής αυτοδιοικούμενης ομοσπονδίας 50 κουτσοβλάχικων κοινοτήτων και υπαγόταν απευθείας στη βασιλομήτορα (Βαλιδέ Σουλτάνα). Τα χωριά έζησαν μια πρωτόγνωρη για την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ακμή, στην οποία αναφέρονται και ξένοι περιηγητές που τα επισκέφτηκαν εκείνη την εποχή. Λειτουργούσαν σχολεία μέσης και ανώτερης βαθμίδας, υπήρχαν βιβλιοθήκες και κυκλοφορούσαν ευρωπαϊκές εφημερίδες! Το 1821 τα Τζουμέρκα σύσσωμα ξεσηκώθηκαν και συμμετείχαν στην Επανάσταση. Οι Τούρκοι σε αντίποινα πυρπόλησαν τα δυο κεφαλοχώρια. Όσοι κάτοικοι επέζησαν έφυγαν για να γλιτώσουν την τούρκικη θηριωδία.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Ποιμενικός-τόπος..

Ποιμενικός τόπος… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Συρράκο, τσομπάνηδες και έμποροι

Σαν φθάσεις σε τούτο τον επιβλητικό τόπο και αντικρίσεις τα δύο αυτά χωριά με τις πέτρινες γειτονιές τους, τα καλοδιατηρημένα ευρύχωρα αρχοντικά, τα μεγαλόπρεπα σχολεία και τις περιποιημένες εκκλησίες, θα καταλάβεις πως εδώ στην καρδιά της Πίνδου, κάτι διαφορετικό συνέβη τα χρόνια που πέρασαν. Οι κάτοικοι του  Συρράκου  είναι Έλληνες βλαχόφωνοι και ασχολούντο κυρίως με την κτηνοτροφία. Στα γύρω λιβάδια έβοσκαν 50.000-60.000 αιγοπρόβατα. Από το μαλλί τους οι τοπικές βιοτεχνίες έφτιαχναν χοντρές μάλλινες κάπες, περιζήτητες εκείνη την εποχή από τους ναυτικούς της Αδριατικής, της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της στρατιάς του Ναπολέοντα. Από το Συρράκο κατάγονται οι ποιητές Γιώργος Ζαλοκώστας, Κώστας Κρυστάλλης και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Καλαρρύτες-το-χωριό-των-αργυροτεχνιτών

Καλαρρύτες το χωριό των αργυροτεχνιτών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καλαρρύτες, σπουδαίοι τεχνίτες του χρυσού και του ασημιού

Οι Καλαρρυτινοί διακρίθηκαν κυρίως ως επιδέξιοι χρυσικοί και ασημιτζήδες. Στα πρώτα εργαστήρια που εμφανίζονται τον 17ο αιώνα, κατασκευάζουν με πολλή μαστοριά λαβές μαχαιριών, σπαθιών, ή εξώφυλλα βιβλίων. Με την πάροδο του χρόνου ανοίγονται οι πρώτοι εμπορικοί οίκοι στην Τεργέστη, στη Νάπολη, στη Βιέννη, στην Οδησσό. Από τους Καλαρρύτες κρατά ρίζες ο γενάρχης του πασίγνωστου οίκου κοσμημάτων  Bulgari.  Όταν οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό, η οικογένεια των αργυροτεχνιτών Βούλγαρη έφυγε για την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Σωτήρης Βούλγαρης πέρασε στην Ιταλία και από ένα μικρό μαγαζί στη Ρώμη, έγινε ο βασιλιάς του λαμπερού κόσμου των κοσμημάτων.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Το-καφένείο-του-Ναπολέοντα-στους-Καλαρρύτες

Το καφενείο του Ναπολέοντα στους Καλαρρύτες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αξίζει να δείτε στο Συρράκο και στους Καλαρρύτες

Αναμφίβολα η περιήγηση στις λίθινες γειτονιές και των δυο οικισμών είναι μια μικρή περιηγητική απόλαυση. Εκτός από τα δεκάδες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια των δύο χωριών, υπάρχουν και αρκετά ακόμη αξιοθέατα που θα πρέπει να εντοπίσετε.  Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε στους Καλαρρύτες την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (15ος αιώνας), τις παραδοσιακές βρύσες όπως η περίφημη Γκούρα και τη μαρμάρινη στήλη που μνημονεύει τα ονόματα των Καλαρρυτινών, μελών της Φιλικής Εταιρείας. Θα επιστέφείτε το Μουσείο Αργυροτεχνίας και θα πιείτε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο του θρυλικού Ναπολέοντα Ζαγκλή.  Στο Συρράκο αναζητήστε το σπίτι του Κρυστάλλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, σε αυτήν την αετοφωλιά της Πίνδου. Επίσης ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου με το περίτεχνο τέμπλο και τα σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Μπάροςο-δρόμος-προς-Καλαρρύτε

Μπάρος, ο δρόμος προς Καλαρρύτες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι περιπλανήσεις στα Τζουμέρκα, την Κακαρδίτσα και το Περιστέρι

Από τα Πραμάντα, το γνωστό κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, συνεχίζοντας για Συρράκο – Καλαρρύτες, θα περάσουμε το χωριό Χριστοί, το γεφύρι της Κηπίνας και θα βγούμε σε διασταύρωση. Το αριστερό παρακλάδι τραβά για Συρράκο και το δεξί συνεχίζει για Καλαρρύτες, σε πορεία παράλληλη με το φαράγγι.  Αξίζει να αναζητήσετε  το απόμακρο χωριό Ματσούκι που θα το δείτε κτισμένο σε ύψος 1000 μέτρων. Η διαδρομή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ξετυλίγεται στην κόψη της χαράδρας αποκαλύπτοντας μια μοναδική θέα στο Καλαρρυτινό ποτάμι που τη διασχίζει, αλλά και στους εντυπωσιακούς καταρράκτες που σκορπίζουν τα νερά τους από ύψος δεκάδων μέτρων.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Θέα-απο-τον-Μπάρο

Θέα από τον Μπάρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ψηλά στον αυχένα του Μπάρου

Από τους Καλαρρύτες ο δρόμος συνεχίζει πια ασφαλτοστρωμένος για τον Αυχένα του Μπάρου (υψόμ. 1850) και στη συνέχεια κατηφορίζει με δύσκολες στροφές για τα χωρά του Ασπροπόταμου και την Καλαμπάκα. Προσοχή χρειάζεται όμως αυτήν την εποχή η οδήγηση σε αυτούς τους δρόμους, μια και είναι ζήτημα αν θα καταφέρετε να φτάσετε ως το ψηλότερο σημείο, αφού λόγω υψομέτρου θα βρείτε παχύ στρώμα πάγου στο οδόστρωμα.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ-ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ-Κηπίνα-το-αιωρούμενο-μοναστηρι

Κηπίνα το αιωρούμενο μοναστήρι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μονή Κηπίνας, το αιωρούμενο μοναστήρι

Κρυμμένο στο πιο απόκρημνο σημείο της χαράδρας που χωρίζει τα Τζουμέρκα από το όρος Περιστέρι, το μοναστήρι της Κηπίνας κυριολεκτικά μοιάζει να κρέμεται στον γκρεμό. Αναμφίβολα είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της Πίνδου, τόσο για την αρχιτεκτονική του, όσο και για τη  θέση του, αφού κουρνιάζει σε σχισμή κάθετου και επιβλητικού βράχου με θέαση στη χαράδρα όπου κυλά τα γάργαρα νερά του, το Καλαρρυτινό ποτάμι (παραπόταμος του Άραχθου). Η ίδρυσή της τοποθετείται από τους ντόπιους το 1349, ενώ κατά τον Σεραφείμ Βυζάντιο χτίστηκε το 1212. Σήμερα το μοναστήρι είναι έρημο, όμως μπορείτε να το επισκεφθείτε αν αναζητήσετε το κλειδί στο καφενείο του ομώνυμου, κοντινού οικισμού.

H-γέφυρα-που-οδηγεί-στο-Ματσούκι-και-ο-καταρρακτης

H γέφυρα που οδηγεί στο Ματσούκι και ο καταρράκτης  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ειδικές διαδρομές με τα πόδια και με 4χ4

Προς Ματσούκι

Ανηφορίζοντας για το ύψωμα του Μπάρου, θα δείτε στα δεξιά σας τον κακό χωματόδρομο που τραβερσάρει τη γυμνή πλαγιά, με τελική κατάληξη το χωριό Ματσούκι (11 χλμ).  Η διαδρομή είναι απίθανη και χαρίζει εξαίσια θέα στα κορφοβούνια της Πίνδου, αλλά θέλει μεγάλη προσοχή τον χειμώνα, λόγω λάσπης και χιονιού ή πάγου. Από το Ματσούκι αξίζει να ακολουθήσετε το βατό μονοπάτι  (1,5 χλμ.) μέχρι το ξεχασμένο μοναστήρι της Παναγίας Βύλιζας (11ος αιώνας) που δεσπόζει πάνω από τη χαράδρα του ποταμού Καλαρρύτη.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-το-μονοπάτι-απο-Συρράκο-προς-Καλαρρύτες

Το μονοπάτι από Συρράκο προς Καλαρρύτες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από Συρράκο προς Καλαρρύτες

Όπως είπαμε το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, αν και γειτονικά χωριά, δεν επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους οδικά, αφού ανάμεσά τους χάσκει η  χαράδρα του Χρούσια,  όπου κυλά το Καλαρρυτινό ποτάμι. Ωστόσο μπορείτε να περπατήσετε για 90 λεπτά το όμορφο, λιθόστρωτο μονοπάτι που τα συνδέει. Η πορεία αν και είναι αρκετά έντονη, θα σας μείνει αξέχαστη καθώς συνοδεύεται από ένα υπέροχο τοπίο (προσέξτε λίγο στα σκιερά σημεία του λιθόστρωτου μονοπατιού τον πάγο που πιάνει τον χειμώνα). Στους Καλαρρύτες ζητήστε να σας δείξουν το σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στο όμορφο γεφύρι του Φίλου ή Τουρτούρη ένα κτίσμα που ορθώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΣΥΡΡΑΚΟ-ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ-ΚΗΠΙΝΑ.-Καλαρρύτες-το-γεφύρι-του-Φίλου

Καλαρρύτες το γεφύρι του Φίλου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιήγηση στα Τζουμέρκα και τον Άραχθο

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ-ΚΑΚΑΡΔΙΤΣΑ.-Οταν-το-φεγγάρι-αγγίζει-τα-Τζουμέρκα

Όταν το φεγγάρι αγγίζει τα Τζουμέρκα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.