Με αφετηρία έναν σπουδαίο παραδοσιακό οικισμό και τον εντυπωσιακό μεσαιωνικό του βιγλάτορα, επιχειρούμε μοναδικές φυσικές και πολιτισμικές εξορμήσεις στην άκρως ενδιαφέρουσα ενδοχώρα με το πλούσιο ορεινό ανάγλυφο, τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, τα όμορφα γεφύρια, τα βαθιά φαράγγια και τα γρήγορα ποτάμια. 

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Αλφειός ποταμός, η παλιά Ενετική γέφυρα και η σύγχρονη

Αλφειός ποταμός, η παλιά Ενετική γέφυρα και η σύγχρονη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από ετούτον εδώ τον τραχύ τόπο και ο θεόρατος βράχος που δεσπόζει επιβλητικός πάνω από την κοίτη του Αλφειού στεφανωμένος με το μεσαιωνικό κάστρο, να μην μαγνητίσει το βλέμμα σου.

Σούρουπο στην Καρύταινα

Σούρουπο στην Καρύταινα, στο βάθος η πεδιάδα της Μεγαλόπολης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί σαν «το Τολέδο του Μοριά». Κατά τη γνώμη μας βέβαια, παρόμοιες συγκρίσεις είναι μάλλον παρακινδυνευμένες αφού οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και δημιουργούν υπέρμετρες προσδοκίες. Όμως, δίχως δεύτερη σκέψη μπορούμε άφοβα να σας πούμε ότι αυτή η γωνιά του Μοριά αξίζει και με το παραπάνω ένα Σαββατοκύριακό σας, τουλάχιστον!

Το γεφύρι του Κούκου στον ποταμό Αλφειό

Το γεφύρι του Κούκου στον ποταμό Αλφειό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πολύ σύντομα θα βρεθείς να περπατάς στα πέτρινα καλντερίμια του παραδοισακού  οικισμού, χαζεύοντας τα παλιά αρχοντικά και τις πέτρινες εκκλησίες. Η περιπλάνηση θα συνεχιστεί στις όχθες των ποταμών Λούσιου και Αλφειού, στα παρακείμενα γραφικά χωριά, στα όμορφα πέτρινα γεφύρια και στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Όρεξη και χρόνο για περιηγήσεις να έχεις…

Η Καρύταινα και το κάστρο από ψηλά

Η Καρύταινα και το κάστρο της από ψηλά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάτε εύκολα στην Καρύταινα

Η Καρύταινα απέχει από την Αθήνα 210 χλμ. και η προτιμότερη οδική διαδρομή είναι μέσω του νέου δρόμου Τριπόλεως – Καλαμάτας, με έξοδο στην Μεγαλόπολη (πληρώνοντάς βέβαια τα ανάλογα τσουχτερά διόδια). Ενδιαφέρουσα, αν και πιο δύσκολη, αλλά με λιγότερα διόδια είναι η διαδρομή μέσω Βυτίνας, Στεμνίτσας, Ελληνικού. Σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο Κορίνθου – Τριπόλεως, θα στρίψετε στον κόμβο της Νεστάνης για Λεβίδι, Βυτίνα -αμέσως μετά τα δεύτερα διόδια- και θα συνεχίσετε για Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Ελληνικό όπως δείχνουν οι ταμπέλες. Σύνολο διαδρομής 235 χλμ. (Πρατήριο βενζίνης λειτουργεί στην Καρύταινα).

Η Καρύταινα και το κάστρο όπως το βλέπουμε ερχόμενοι από Ανδρίτσαινα

Η Καρύταινα και το κάστρο όπως το βλέπουμε ερχόμενοι από Ανδρίτσαινα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καρύταινα, πίσω στο χρόνο και στην Ιστορία

Η ιστορία της Καρύταινας αρχινά επί Φραγκοκρατίας -κάπου εκεί στον 13ο αι.-μετά την πτώση της Κων/πολης από τους Σταυροφόρους, την εποχή που οι Φράγκοι πατούσαν τον Μοριά και οι φεουδάρχες έκτιζαν κάστρα για να ελέγχουν τα στρατηγικής σημασίας περάσματα, αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό. Λίγα χρόνια όμως αργότερα, το κάστρο πέρασε στα χέρια του Ανδρόνικου Παλαιολόγου και παρέμεινε στην κυριαρχία των Βυζαντινών για ενάμιση περίπου αιώνα. Στα μέσα του 15ου αιώνα, στην κορφή του οχυρού λόφου κυμάτιζε η ημισέληνος των Τούρκων η οποία παρέμεινε επαρμένη μέχρι τις παραμονές της Επανάστασης του 1821. Τότε ήταν που ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης επισκεύασε το κάστρο και χρησιμοποίησε την Καρύταινα σαν στρατηγείο.

Η εικόνα της παλιάς γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα, βρισκόταν στο παλιό πεντοχίλιαρο

Η εικόνα της παλιάς γέφυρα του Αλφειού στην Καρύταινα βρισκόταν στο παλιό πεντοχίλιαρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι περίπατοι στην Καρύταινα

Σήμερα το κάστρο, παρόλο που δεν είναι από τα καλύτερα διατηρημένα, επιβάλλεται από την πρώτη κιόλας θωριά του, στο βλέμμα του επισκέπτη. Τα εξωτερικά του τείχη στέκουν καλοσχηματισμένα σαν πέτρινη δαντέλα πάνω στον λόφο και κοντά στον παραδοσιακό οικισμό, συνθέτοντας έτσι το εντυπωσιακό, φωτογραφικό κάδρο της Καρύταινας. Ανηφορικό μονοπάτι από τον οικισμό θα σας φέρει στα τείχη του κάστρου από όπου η θέα στην κοιλάδα του Αλφειού ποταμού είναι ονειρεμένη. Τα περισσότερα από τα κτήρια της πολίχνης διατηρούνται σε καλή κατάσταση αναδεικνύοντας τις επιρροές τους από τη φράγκικη και βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Παραδοσιακή Καρύταινα

Παραδοσιακή Καρύταινα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια για να γνωρίσεις πραγματικά την αξιόλογη αυτή αρκαδική ανθρώπινη κοινότητα, θα πρέπει να περιπλανηθείς στα λιθόστρωτα δρομάκια της, να ιχνηλατήσεις την πορεία των ανθρώπων της. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου, της Ζωοδόχου Πηγής και το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται κάτω από το κάστρο. Στην Καρύταινα υπάρχουν δυο παραδοσιακές ταβέρνες η «Άρκτος» και το «Κάστρο» και στην είσοδο του χωριού σε σημείο με εξαίσια θεα η ψησταριά – σουβλατζίδικο «το σουβλάκι του Μοριά».

Η Καρύταινα και το κάστρο της, σε πρώτο πλάνο η παλιά και νέα γέφυρα του Αλφειού ποταμού

Η Καρύταινα και το κάστρο της, σε πρώτο πλάνο η παλιά και νέα γέφυρα του Αλφειού ποταμού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καρύταινα, στο γεφύρι Αλφειού

Στη ρίζα του λόφου, πάνω από την κοίτη του Αλφειού βρίσκεται το μεγάλο πέτρινο γεφύρι με τα έξι τόξα του, ένα από τα πιο εντυπωσιακά του Μοριά! Πολύ ευχάριστη και σύντομη είναι η πεζοπορική διαδρομή (1000 μέτρα) από τον οικισμό που καταλήγει στα βάθρα του γεφυριού και πλάι στην κοίτη του ποταμού.

Το μονότοξο κομψό γεφύρι του Ατσίχολου στο ποταμό Λούσιο

Το μονότοξο κομψό γεφύρι του Ατσίχολου στο ποταμό Λούσιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καρύταινα, στο  γεφύρι Ατσίχολου και στις όχθες του Λούσιου ποταμού

Η πλέον δημοφιλής οδική διαδρομή είναι αυτή που πραγματοποιείται προς τα χωριά και προς το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Από την Καρύταινα θα συνεχίσετε για Ατσίχολο όπως δείχνουν οι ταμπέλες. Στα 4 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στο καλοστεκούμενο ομώνυμο γεφύρι που δρασκελίζει το ποτάμι του Λούσιου (παραπόταμος του Αλφειού). Από το κοντινό χωριό Βλαχοράφτη θα προσεγγίσετε το γεφύρι του Κούκου.

Το γεφύρι του Κούκου και ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Βλαχοράφτη

Το γεφύρι του Κούκου και ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Βλαχοράφτη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Διαδορμή: γεφύρι Ατσίχολου – μονή Καλαμίου

Συνεχίζοντας την πορεία μας θα κατευθυνθούμε προς τον παραδοσιακό οικισμό του Ατσίχολου. Λίγο πριν μπούμε στο χωριό θα δούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί προς Παλιά και Νέα Μονή Καλαμίου που μοιάζουν κρεμασμένες πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Δυστυχώς, ενώ το γυναικείο μοναστήρι της Νέας Μονής και ο περιβάλλον χώρος παρουσιάζουν τεράστιο θρησκευτικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον, η υποδοχή των μοναχών προς τους επισκέπτες, κάθε άλλο πάρα φιλική είναι!

Η μονή Καλαμίου και το φαράγγι του Λούσιου

Η μονή Καλαμίου και το φαράγγι του Λούσιου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς Αρχαία Γόρτυνα

Επίσης εύκολα από Ατσίχολο θα μπορέσετε να πάτε στη θέση όπου ανασκάφηκε η σημαντική αρχαία πόλη Γόρτυς. Ο αρχαιολογικός χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας. Στην είσοδό του και πάνω από την κοίτη του Λούσιου θα διακρίνουμε το μονότοξο γεφύρι του Πολυγένη. Για όσους ενδιαφέρονται, στην περιοχή της Καρύταινας έχουν την βάση τους εταιρίες εναλλακτικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο το rafting, τη πεζοπορία ή και τη διάσχιση φαραγγιού.

Η Αρχαία Γόρτυνα στις όχθες του ποταμού Λούσιου

Η Αρχαία Γόρτυνα, στις όχθες του ποταμού Λούσιου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιπλάνηση στα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου

castle, greek, old, europe, travel, architecture, ancient, greece, medieval, history, mediterranean, historical, fort, Ναύπλιο, Παλαμήδι, Άργος, Χλεμούτσι, Μοριάς, Ακροκόρινθος, Πελοπόννησος, κάστρα, μεσαίωνας

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.