Μπορεί η Ηλεία να είναι πασίγνωστη για τις παραλίες της και κυρίως για τον διάσημο ανά την υφήλιο αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ωστόσο στο ήπιο ανάγλυφο των βουνών της κρύβει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά του Μοριά.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Το-γεφύρι-του-Ατσίχολου

Το γεφύρι του Ατσίχολου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άνοιξε τον χάρτη και χάραξε πορεία ορεινή…  Οι παραλίες και τα δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα μπορούν να περιμένουν για το επόμενο καλοκαίρι! Εδώ στην ενδοχώρα της Ηλείας στα όρια με την  Αρκαδία θα βρεις αυτήν την εποχή, μια φύση πραγματικά χάρμα οφθαλμών που θα χαίρεσαι να την περιδιαβαίνεις.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Φθινόπωρο-στο-δρυοδάσος-της-Φολόης

Φθινόπωρο στο δρυοδάσος της Φολόης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θα επισκεφτείς παλιά ακμάζοντα κεφαλοχώρια που απλώνουν τις ρυτιδιασμένες γειτονιές τους στα ριζά των κατάφυτων βουνών. Θα δεις κάστρα, αλλά και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους που ακόμη δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα έπρεπε, θα διασχίσεις ποτάμια και δάση.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Η-Δίβρη-χιονισμένη.

Η Δίβρη χιονισμένη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ποιος είπε ότι η Δυτική Πελοπόννησος και ο νομός Ηλείας είναι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές; Βουνό ανεβαίνω, ραχούλα κατεβαίνω… και φύγαμε!!!

Καρύταινα, ταξίδι στον Μεσαίωνα

Κατηφορίζοντας από το Γορτυνιακό υψίπεδο προς την εύφορη πεδιάδα της Ηλείας, απολαμβάνεις το τοπίο  της Μοραΐτικης γης, τα  φαράγγια, τα ποτάμια, τα όμορφα χωριά της. Ξαφνικά στον ορίζοντα ξεπροβάλλει ο βράχος της Καρύταινας στεφανωμένος με πέτρινα τείχη και παραδοσιακά χτίσματα που μοιάζουν γαντζωμένα στην απότομη πλαγιά. Η Καρύταινα είναι το τελευταίο χωριό της Αρκαδίας πριν μπούμε στο νομό Ηλείας. Εδώ το βλέμμα καρφώνεται σε αυτήν την υπέροχη εικόνα και ο νους ταξιδεύει. Οι νεότεροι ονόμασαν την ορεινή πολίχνη πόλη “Τολέδο της Ελλάδας”. Εμείς δεν διακινδυνεύουμε συγκρίσεις μάλλον ανόμοιων πραγμάτων. Όμως άφοβα μπορούμε να πούμε πως η Καρύταινα αξίζει χίλιες φορές τον χρόνο σας.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Η-Καρύταινα-και-το-κάστρο-της

Η Καρύταινα και το κάστρο της © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα έρθετε στην Καρύταινα

Το καστροχώρι απέχει από την Αθήνα -μέσω Τρίπολης – Μεγαλόπολης- 215 χλμ. Μια εναλλακτική ενδιαφέρουσα διαδρομή για να έρθετε εδώ, είναι μέσω Δημητσάνας-Στεμνίστας – Ελληνικού (240 χλμ.). Η Καρύταινα διαθέτη υποδομή για διαμονή και φαγητό.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Οι-γειτονιές-της-Καρύταινας.

Οι γειτονιές της Καρύταινας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ματιές στην ιστορία της Καρύταινας

Ήταν κάπου εκεί στα μέσα του 13ου αιώνα, μετά την Άλωση της Κων/πολης όταν οι Φράγκοι πατούσαν τον Μοριά και οι ξεπεσμένοι φεουδάρχες της Δύσης μοιράζονταν σαν κοινοί κλέφτες τις γαίες και τα κτήματά του. Το 1245 ο Γάλλος Γοδεφρείδος ντε Μπρυγέρ έκτισε το κάστρο της Καρύταινας με σκοπό να διαφεντεύει τον κάμπο της Μεγαλόπολης και τους εμπορικούς δρόμους ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ο Κολοκοτρώνης έχτισε εδώ το σπίτι του.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Αρχαία-Γόρτυνα.

Αρχαία Γόρτυνα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στα Καρύταινα 

Από το κάστρο της Καρύταινας μόνο τα εξωτερικά τείχη στέκουν ακόμα όρθια, δημιουργώντας την εντύπωση μιας πέτρινης δαντέλας πάνω στο λόφο. Από εδώ η θέα στη γύρω περιοχή και στη χαράδρα του Αλφειού ποταμού είναι ονειρική.  Στο χωριό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου, της Ζωοδόχου Πηγής και το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται κάτω από το κάστρο. Όμως δεν είναι τα μεμονωμένα μνημεία που κάνουν την Καρύταινα ένα πραγματικά ξεχωριστό χωριό. Είναι τα παλιά της σπίτια της, όλα εξαιρετικά δείγματα φράγκικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής που συνθέτουν στο σύνολό τους τον χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό που δεν χορταίνεις να τον περιδιαβαίνεις.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ-.-Ράφτινγκ-στον-Λούσιο-κοντά-στην-Καρύταινα.

Ράφτινγκ στον Λούσιο κοντά στην Καρύταινα.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σημαντικά αξιοθέατα κοντά στην Καρύταινα

Χαμηλά στην κοίτη του Αλφειού ποταμού βρίσκεται το μεγάλο πέτρινο γεφύρι του με τα έξι τόξα.  Από την Καρύταινα ακολουθούμε ταμπέλες για το χωριό Ατσίχολος. Στα 4 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο ομώνυμο πέτρινο γεφύρι που δρασκελίζει τον Λούσιο ποταμό, εδώ ρίχνουν τις βάρκες για ράφτινγκ οι εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Συνεχίζοντας την πορεία μας μπορούμε να φτάσουμε ως τη θέση της αρχαίας πόλης Γόρτυνας όπου διασώζονται ερείπια του ιερού του Ασκληπιού στον οποίον ήταν αφιερωμένη η πόλη, αλλά και λουτρών και δημοσίων κτηρίων. Με σύντομη παράκαμψη προσεγγίζεται η εντυπωσιακή Παλιά και Νέα Μονή Καλαμίου που κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Το-δημοτικό-σχολείο-της-Δίρβης

Το δημοτικό σχολείο της Δίρβης  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δίβρη, το αρχοντοχώρι που γέρασε

Στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Ηλείας,  στα όρια  των νομών Αρκαδίας και Αχαΐας, στα ριζά του ελατοσκέπαστου όρους Λάμπεια και σε ύψος 850 – 900 μέτρων, αραδιάζει τα πετρόσπιτα της η Δίβρη. Το χωριό βρίσκεται επάνω στους παλιούς ορεινούς δρόμους που συνέδεαν τις σημαντικότερες πολιτείες του Μοριά σε Ανατολή και Δύση.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Στις-εξοχές-της-Δίβρης

Στις εξοχές της Δίβρης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα έρθετε στην Δίβρη

Ο σημερινός ταξιδιώτης μπορεί να προσεγγίσει τη Δίβρη το ίδιο εύκολα τόσο από την Τρίπολη (απέχει 80 χλμ.), όσο από την Πάτρα (απέχει 75 χλμ.) και από τον Πύργο (απέχει 50 χλμ.). Να σημειώσουμε πως αρκετοί χάρτες αναφέρουν τη Δίβρη και ως Λαμπεία ονομασία που επίσης συνηθίζεται. Από την Αθήνα η συντομότερη διαδρομή μέσω Λεβιδίου – Βλαχέρνας είναι 230 χιλιόμετρα. Στο χωριό λειτουργεί ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια  και ταβέρνες.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Ο-Βυζαντινός-ναός-της-Αγ.-Τριάδας-στην-Διβρη

Ο Βυζαντινός ναός της Αγ. Τριάδας στην Δίβρη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ματιές στην Ιστορία της Δίβρης 

Η Δίβρη δημιουργήθηκε κατά τη Φραγκοκρατία και άκμασε κατά την Τουρκοκρατία. Με την πάροδο του χρόνου αναδείχθηκε σε μεγάλο  εμπορικό κέντρο της περιοχής, ενώ ήταν γνωστή και για τους νερόμυλούς της. Από εδώ πέρασαν,  οι ιππότες του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου,  Βενετσιάνοι  πολέμαρχοι,  Καταλανοί τυχοδιώκτες, Τούρκοι πασάδες και φυσικά τα ασκέρια του Ιμπραήμ που για τρία ολόκληρα χρόνια σκόρπισαν τον τρόμο στον επαναστατημένο Μοριά.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Αγιογραφία-απο-το-ναό-της-Αγ.-Τριάδας-στη-Διβρη.

Αγιογραφία απο το ναό της Αγ. Τριάδας στη Διβρη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στη Δίβρη

Η φύση πανταχού παρούσα, αγκαλιάζει τις γειτονιές του  χωριό που λόγω του εξαιρετικού κλίματος ήταν μέχρι τον πόλεμο κέντρο παραθερισμού και θεραπείας των φυματικών! Από τα κτίρια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι αυτό το Δημοτικού Σχολείου που κτίστηκε με δωρεές του Ανδρέα Συγγρού (1907) και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και το “Παρθεναγωγείο”.   Στη γειτονιά Γκρουστάδες θα δείτε τον βυζαντινό κοιμητηριακό ναό της Αγ. Τριάδας (12ος αι) με τις υπέροχες αγιογραφίες.  Εξαιρετικά ευχάριστη, μέσα σε ελατόδασος, είναι η διαδρομή που θα σας φέρει μετά από 3 χιλιόμετρα στη μονή Παναγιάς Χρυσοπηγής  (17ος αιώνας).

Παραδοσιακός γανωτής στην ορεινή Ηλεία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σημαντικά αξιοθέατα κοντά στην Δίβρη

Αν κατηφορίστε προς Πύργο θα διασχίσετε το υπέροχο δρυοδάσος της  Φολόης, ένα από τα ομορφότερα δασικά συστήματα της Πελοποννήσου, η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο «NATURA 2000».  Στο χωρίο Κούμανι θα επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Μουσείο και Κέντρο  Ενημέρωσης – Πληροφόρησης για το Δρυοδάσος Φολόης και αν έχετε διάθεση για πεζοπορικές περιπέτειες ρωτήστε να σας δείξουν το μονοπάτι για τους  καταρράκτες του ποταμού  Ερύμανθου, στη Νεμούτα (30 χλμ. από Δίβρη).

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ-Η-ιστορική-Ανδρίτσαινα

Η ιστορική Ανδρίτσαινα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανδρίτσαινα, ένα χωριό με βαριά ιστορία

Στα ορεινά του νομού Ηλείας, στα όρια με αυτόν της Αρκαδίας, εκεί που γεννιούνται τα σημαντικότερα ποτάμια του Μοριά, πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης – Μεγαλόπολης – Ολυμπίας βρίσκεται η Ανδρίτσαινα, μια από τις πιο αξιόλογες ορεινές αρχοντικές πολιτείες της Πελοποννήσου.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.Λεπτομέρεια-απο-την-αγορά-της-Ανδρίτσαινας

Λεπτομέρεια απο την αγορά της Ανδρίτσαινας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα  έρθετε στην Ανδρίτσαινα

Η Ανδρίτσαινα είναι το πρώτο χωριό της Ηλείας που συναντάμε  ερχόμενοι από Αρκαδία και απέχει από τον Πύργο 65 χλμ. και από την Τρίπολη 80 χλμ. Από Αθήνα θα πάρετε τον δρόμο για Τρίπολη, μετά τα διόδια θα στρίψετε στον κόμβο της Νεστάνης, όπως δείχνουν οι πινακίδες για Λεβίδι και Βυτίνα και θα συνεχίσετε για Δημητσάνα, Στεμνίστα, Ελληνικό, Καρύταινα. Σύνολο διαδρομής 235 χλμ. που θα καλύψετε σε 3 ώρες. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία και παραδοσιακές ταβέρνες.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Η-αρχοντική-Ανδρίτσαινα.

Η αρχοντική Ανδρίτσαινα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ματιές στην Ιστορία της Ανδρίτσαινας 

Η πρώτη γραπτή αναφορά για την Ανδρίτσαινα γίνεται στο «Χρονικό του Μορέως» το 1205, επί Φραγκοκρατίας. Επί Τουρκοκρατίας η Ανδρίτσαινα υπήρξε η χριστιανική πρωτεύουσα της επαρχίας Φαναρίου. Το κεφαλοχώρι είναι η γενέτειρα του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, αλλά και του γνωστού πολιτικού Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Την Ανδρίτσαινα  την έκαψε το 1826 ο  Ιμπραήμ. Όλα τα σπίτια καταστράφηκαν εκτός από τρία, στα οποία οι ιδιοκτήτες είχαν σχηματίσει, πάνω στην πόρτα τους, την ημισέληνο!

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Ανδρίτσαινα-η-Τρανή-Βρύση

Ανδρίτσαινα, η Τρανή Βρύση © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στην Ανδρίτσαινα

Σημείο αναφοράς η «Τρανή Βρύση» που δεσπόζει στη μικρή πλατεία  του Αγίου Νικολάου και θεωρείται η παλαιότερη χρονολογημένη βρύση του Μοριά  –έργο του 1724–.  Αξίζει να αναζητήσει κανείς τις παλιές εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου, της Αγ. Βαρβάρας, αλλά και του Αγ. Θεράποντος. Στη γειτονιά Σανηλέϊκα, κοντά στην πλατεία, διασώζονται ακόμη λίγα κτίσματα όπου διακρίνεται η λεπτή δουλειά των Ιταλών μαστόρων. Η περίφημη βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία και χειρόγραφα από την εποχή των Φράγκων, των Ενετών και των οπλαρχηγών του ’21. Άξιο λόγου είναι το Λαογραφικό Μουσείο –στο δρομάκι πάνω από την «Τρανή Βρύση»- που στεγάζεται σε αρχοντικό της οικογένειας Κανελλόπουλου.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Μονή-Ισοβας

Μονή Ίσοβας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σημαντικά αξιοθέατα κοντά στην Ανδρίτσαινα

Αξίζει να πάτε ως το χωριό Αμυγδαλιές (13 χλμ.) και να επισκεφθείτε τη σημαντική μονή  Σεπετού (12ος αιώνας) που όμως έχει υποστεί πολλές νεωτεριστικές παρεμβάσεις.  Επίσης κοντά στο χωριό Τρυπητή, 25 χλμ. από Ανδρίτσαινα και σε μικρή απόσταση από την κοίτη του Αλφειού συναντάμε την γοτθικού ρυθμού, ερειπωμένη μονή της Παναγιάς Ίσοβας (12ος αι.). Πρόκειται για ένα καθολικό μοναστήρι που εκτίσαν Γάλλοι καλόγεροι από το Κλαιρβώ.  Στην κοίτη του Αλφειού και των άφθονων παραποτάμων του, θα αναζητήσετε ξεχασμένα πέτρινα γεφύρια όπως αυτό του Τσεμπερούλα κοντά στο χωριό Μπαρακίτικα.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-το-γεφύρι-του-Τσεμπερούλα.j

Το γεφύρι του Τσεμπερούλα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα 

Δεκατέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στη θέση «Βάσσες» (μικρές κοιλάδες), σε πλαγιά του Λύκαιου όρους και σε ύψος 1.131 μέτρων συναντάμε τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας που έχει  ενταχθεί, ήδη από το 1986, στο δίκτυο της UNESCO.

ΟΡΕΙΝΗ-ΗΛΕΙΑ.-Ο-ναός-του-Απολλωνα-στις-Βάσσες.

Ο ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Επίσκεψη στη μπαρουτοκαπνισμένη Δημητσάνα και στο φαράγγι του Λούσιου

village, greece, dimitsana, mountain, peloponnese, traditional, arcadia, greek, winter, mountainous, ορεινή Αρκαδία, Δημητσάνα, ποταμός Λούσιος, χιον. Κέντρο Μαίναλου, ράφτιγκ, μονοπάτια Μαίναλου

photo: Theo Athanasiadis/views of greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

“Views Of Greece ”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.