Απόκρημνα, απροσκύνητα, επιβλητικά, τα βουνά των Τζουμέρκων θα σας συνεπάρουν με το παρουσιαστικό τους, θα σας γοητεύσουν με την άγρια φύση τους, θα σας κερδίσουν με τους ανθρώπους τους, με τον πολιτισμό τους…

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Κάθε φορά που θ’ αντικρίσω τις κορφές των Τζουμέρκων να ορθώνονται περήφανες, ανταριασμένες στο γαλάζιο του ουρανού και να γεμίζουνε το κάδρο του ορίζοντα, νοιώθω την ίδια συγκίνηση, το ίδιο δέος και θαυμασμό για το μεγαλείο της φύσης.  Πράγματι αυτό το σύμπλεγμα βουνών, αν και δεν διαθέτει τις ψηλότερες κορφές της Ελλάδας, επάξια κερδίζει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα πλέον αλπικά και τραχιά τοπία της Βαλκανικής χερσονήσου.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Βράχια, χαράδρες και χιονισμένα ακροβούνια σε αγκαλιάζουν από παντού. Ανεμοδαρμένα έλατα ισορροπούν στα πιο απίθανα σημεία, ενώ πολλοί αφρισμένοι καταρράκτες σκορπίζουν τα νερά τους ανάμεσα σε γκρεμούς και βραχοτόπια. Αν ανηφορίζεις τις αλλεπάλληλες στροφές από την Άρτα, τα Γιάννενα ή τα Τρίκαλα, τα Τζουμέρκα θα εμφανιστούν μπροστά σου να φράζουν με το πελώριο ανάστημά τους τον ορίζοντα. Είτε λοιπόν σχεδιάζετε μια απλή χαλαρή απόδραση με το αυτοκίνητο στην ορεινή φύση, είτε μια συναρπαστική περιπέτεια με 4χ4 σε λασπωμένους χωματόδρομους ή ακόμη και μια ορεινή εμπειρία σε πανέμορφα μονοπάτια, τα Τζουμέρκα και ο γειτονικός ορεινός όγκος της Κακαρδίτσας θα σας γοητεύσουν.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Μια ιστορία θα σας πω

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του χρόνου από την αρχή ξεκινώντας με τους αρχαίους χρόνους όπου τα Τζουμέρκα και η γειτονική οροσειρά της Κακαρδίτσας ήταν γνωστά με την ονομασία Αθαμανικά Όρη, όνομα που οφείλεται στον μυθικό ήρωα Αθάμαντα, γιό του Αιόλου και της Εναρέτης. Ο Αθάμας λοιπόν ήταν ένα ευτυχισμένος βασιλιάς του Βοιωτικού Ορχομενού. Κάποια στιγμή όμως, όταν μπήκε στο στόχαστρο της πανούργας θεάς Ήρας, έχασε τα λογικά του και σκότωσε το γιό του Λέαρχο. Μετά το στυγερό έγκλημα και αφού συνήλθε από την δολοφονική μανία στην οποία τον υπέβαλε η θεά, κυνηγημένος από τις τύψεις αλλά και την κοινωνική κατακραυγή, εγκατέλειψε τις ευκολίες του κάμπου αυτοεξορίστηκε στα βουνά μέχρι που έφθασε στα Τζουμέρκα. Εδώ σε αυτόν τον άγριο τόπο όπου ζούσαν μόνο αγρίμια, έστησε το νέο του βασίλειο που επεκτάθηκε σε όλη σχεδόν την επικράτεια της σημερινής Πίνδου. Έτσι γεννήθηκε ο μύθος των αρχαίων Αθαμάνων, ενός ορεσίβιου λαού, σκληροτράχηλου, ανυπότακτου και ελεύθερου όπως τα άγρια βουνά του. Ψηλότερη κορφή των Τζουμέρκων είναι το Καταφίδι (2.393 μέτρα) που ορθώνεται πάνω από το χωριό Καταρράκτης, ενώ της Κακαρδίτσας που σημειωτέων είναι ξεχωριστό βουνό, η ψηλότερη κορφή αγγίζει τα 2.429 μέτρα και διακρίνεται ανατολικά από το χωριό Μελισσουργοί. Πάντως σήμερα, λέγοντας Αθαμανικά όρη εννοούμε το σύμπλεγμα των Τζουμέρκων μαζί με την Κακαρδίτσα.

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω: Να υπολογίζετε Αθήνα-Άρτα 360 χλμ.  Από την Άρτα ως τα Πράμαντα, θα χρειαστεί να καλύψετε ακόμη 65 ασφάλτινα χιλιόμετρα με πολλές όμως στροφές. Από τα Γιάννενα (μέσω Προσηλίου) τα Πράμαντα απέχουν 50 χιλιόμετρα σε διαδρομή που υποφέρει από κατολισθησεις.  Αν έρθετε από Καλέντζι θα διανύσετε 62 χλμ. Από Θεσσαλία προτιμότερο είναι ν’ ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Πύλη, Βουργαρέλι, Κύψέλη. Ενδεικτικά να υπολογιζετε ότι από τα Τρίκαλα  θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση 150 χιλιομέτρων σε δρόμο ασφάλτινο με συνεχόμενες στροφές που το χειμώνα εκχιονιζεται πλημελώς.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

 Η θρυλική Πράμαντα

Τόσο στον νομό Άρτας, όσο και στο νομό Ιωαννίνων υπάρχουν αρκετά χωριά που διαθέτουν υποδομές για τον επισκέπτη. Στα δυτικά πρανή του βουνού, με πρόσβαση από τα Γιάννενα και την Άρτα, συναντάμε ανάμεσα στα άλλα τα χωριά Βουργαρέλι, Καταρράκτης και ΄Αγναντα.

Όμως αδιαμφισβήτητο ιστορικό κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων πριν ακόμη γίνουν οι διοικητικοί διαχωρισμοί του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, είναι τα Πράμαντα ή Πράμαντα με τους όμορους συνοικισμούς Τσόπελα και Χριστοί.  Ο οικισμός απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 850 μέτρων στη σκιά της Στρογκούλας, μια από τις ψηλότερες και πιο επιβλητικές κορφές της οροσειράς (2107 υψόμετρο). Ολόγυρα το πυκνό ελατόδασος μοιάζει ν’ αγκαλιάζει τα τελευταία σπίτια που δύσκολα διακρίνονται κρυμμένα ανάμεσα στα ψηλόκορμα κωνοφόρα.  Η Πράμαντα  καθώς διαθέτη αξιόλογη υποδομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για ευχάριστες εκδρομές με αυτοκίνητο, για αποδράσεις περιπέτειας(4χ4), αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες ορειβατικές ή πεζοπορικές  εξορμήσεις. Ένα καφεδάκι λοιπόν σε κάποιον απ’ τους καφενέδες της πλατείας της Αγίας Παρασκευής με τον θεόρατο πλάτανο, μερικές δροσερές γουλιές από τον «Αράπη»- την ανθρωπόμορφη λιθανάγλυφη βρύση- και «φύγαμε» για τα ανυπότακτα Τζουμέρκα…

Photo: Germaine Alexakis / Views of Greece

Ένα τσούρμο χωριά

Μόλις 3 χιλιόμετρα νότια και ανατολικά από την Πράμαντα συναντάμε το χωριό Μελισσουργοί που απλώνει τα σπίτια του στον αποσαρθρωμένο αυχένα ο οποίος συνδέει τα Τζουμέρκα με την Κακαρδίτσα. Με σύντομες παρεκκλίσεις από την αρχική σας πορεία, θα επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής το ορεινό καταφύγιο αλλά και το υπαίθριο θεατράκι που κυριολεκτικά μοιάζει με φωλιά κάτω από τα βράχια της κορφής Στρογγούλα, κτισμένο καθώς είναι σε ύψος 1250 μέτρων. Ψηλότερα από τους Μελισσουργούς βρίσκονται οι πηγές του Μελισσουργιώτη ποταμού που είναι παραπόταμος του Άραχθου αλλά και το ορειβατικό καταφύγιο Μελισσουργών. Εφορμώντας και πάλι από την Πράμαντα και ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους θα προσεγγίσουμε τα ιστορικά αρχοντοχώρια Συρράκο (25 χλμ.), Καλαρρύτες (20 χλμ), και Ματσούκι (16 χλμ.). που βρίσκονται στης ράχη του βουνού Περιστέρι (Λάκμος) και  λανθασμένα οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί τα εντάσσουν στα Τζουμέρκα. Στην πορεία μας θα δούμε το φαράγγι της Κηπίνας και το ομώνυμο μοναστήρι.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Πηγαίνοντας για Ματσούκι αξίζει να σταματήσετε σε διάφορα σημεία της διαδρομής για να δείτε τους πανέμορφους καταρράκτες που γκρεμίζονται στο βάθος του φαραγγιού και αυτήν την εποχή έχουν άφθονο νερό. Άγνωστα ακόμη στους πολλούς, μα εξαιρετικά ενδιαφέροντα τόσο από πολιτιστικής πλευράς, όσο και για την όμορφη φύση τους είναι τα χωριά Κτιστάδες, Ραφταναίοι, Αμπελοχώρι απ’ όπου θα προσεγγίσετε το άγνωστο πέτρινο γεφύρι της Πολίτσιας που δαμάζει την αγριάδα του Αράχθου με το σταθερό εδώ και αιώνες, πέτρινο βήμα του. Οπωσδήποτε θα επισκεφθείτε το χωριό Καταρράκτης που οφείλει το όνομά του στον διπλό καταρράκτη ο οποίος αντλεί τα νερά του από τα χιόνια της κορφής Καταφύδι.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου – Χαράδρας Άραχθου

Είναι ένα από τα πιο πρόσφατα οριοθετημένα πάρκα της Ελληνικής επικράτειας και καλύπτει μια έκταση 820 τετραγωνικών χιλιομέτρων του ορεινού συμπλέγματος των Τζουμέρκων, Κακαρδίτσας και Περιστερίου. Στο πολυποίκιλο αυτό οικοσύστημα ζουν και αναπαράγονται ανάμεσα στα άλλα 30 διαφορετικά είδη θηλαστικών, εκατοντάδες είδη ασπονδύλων, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών και 36 είδη αρπακτικών πουλιών (πηγή http://tzoumerka-park.gr ). Βέβαια το θεσμικό πλαίσιο από μόνο του δεν μπορεί να προστατεύσει ένα τόπο. Έτσι παρά τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου, τα προβλήματα παραμένουν. Δρόμοι συνεχίζονται να διανοίγονται χωρίς σχέδιο και περιβαλλοντική μελέτη. Τεχνικές εταιρείες σχεδιάζουν φράγματα ενώ οι λαθροθήρες και οι λαθραλιείς κυριολεκτικά οργιάζουν καθώς η φύλαξη του Πάρκου λόγω ελλείψεως κονδυλιών είναι πλημμελής.

Σπήλαιο «Ανεμότρυπα»: Λίγο έξω από τα Πράμαντα στο δρόμο για το χωριό Πλάκα θα δείτε δεξιά σας διαμορφωμένο χώρο και την είσοδο του σπηλαίου «Ανεμότρυπα». Το σπηλαιο αν και εχει ανακαλυφθει εδώ και αρκετά χρονια -συστηματικη εξερευνηση πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του  1960 από τη σπηλαιολογο Άννα Πετροχείλου- , τελευταια έγινε φιλικο στον επισκέπτη, με περίπου 250 μέτρα του επισκέψιμα (φωτισμός – μονοπάτι με κουπαστή).

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Το γεφύρι που χάθηκε: Για εμάς που γυρνάμε την Ελληνική γη εδώ και χρόνια τώρα, καταγράφοντας τις ομορφιές και τα μνημεία της, εκείνη η μέρα του Φλεβάρη που μάθαμε πως το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε, ήταν μέρα συγκλονιστικής θλίψης. Αυτό το πολύτιμο στολίδι της πατρίδας μας που γεννούσε σιωπηλά μέσα μας ένα κρυφό καμάρι, είχε καταρρεύσει. Η απώλειά του μοιάζει με την απώλεια ενός σημαντικού ανθρώπου -τόσο πολύτιμο ήταν- λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της περιοχής που έζησαν μαζί του από γενιά σε γενιά. Και πράγματι, μόνο αν είχες περπατήσει στη ράχη του, αν είχες αγγίξει τις αιώνιες πέτρες του, αν είχες θαυμάσει την τελειότητα των γραμμών του, θα μπορούσες ίσως να νοιώσεις πόσο ζωντανό ήταν, ποτισμένο πέτρα- πέτρα με ανθρώπινο μόχθο, προσμονή και ελπίδα… Ας ελπίζουμε ότι η σωστή αναστύλωσή του θα γίνει το συντομότερο δυνατόν χωρίς να μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Περπατώ εις το δάσος: Το ορεινό σύμπλεγμα των Τζουμέρκων – Κακαρδίτσας θεωρείται μια από τις πιο επιβλητικές κορυφογραμμές της Πίνδου. Ψηλά στα έλατα των Πραμάντων και των Μελισσουργών κάτω από την επιβλητική κορφή Στρογγούλα κρύβονται δυο μικρά ορειβατικά καταφύγια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εφαλτήριο για απίθανες πεζοπορικές διαδρομές. Ενδεικτικά θα προτείνουμε την πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή Καταφύγιο Μελισσουργών – Καταφύγιο Πραμάντων – Πράμαντα  Σε όλη τη διάρκεια της πορείας θα έχετε απίστευτη θέα στην κορφή Στρογγούλα ενώ θα περάσετε κάτω από τον καταρράκτη στο Κεφαλόβρυσο, που είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδας καθώς σκορπά τα νερά του από ύψος 350 μέτρων! Η απόσταση από το καταφύγιο των Μελισσουργών μέχρι το καταφύγιο των Πραμάντων είναι 2,7 χιλιόμετρα και καλύπτεται σε 1 ώρα περίπου.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.