Είναι για την Ελλάδα η «Μέκκα» των χειμερινών σπορ.  Ωστόσο η Αράχοβα και ο Παρνασσός έχουν να αποκαλύψουν ένα άλλο, πιο γοητευτικό πρόσωπο την Άνοιξη όταν τα χιόνια φεύγουν και μαζί τους οι εκατοντάδες πολύχρωμοι σκιέρ που δυστυχώς μεταφέρουν τις συνήθειες της πόλης στην καρδιά της ορεινής φύσης.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Στους-ανθισμένους-Δελφούς.

Στους ανθισμένους Δελφούς. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

«Όταν τα χιονοδρομικά κέντρα αδειάζουν τότε ανθίζει ο πραγματικός Παρνασσός»  έλεγε ένας παλιός ορειβάτης και είχε απόλυτο δίκαιο.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-σούρουπο-στο-ελατόδασος-του-Παρνασσού

Σούρουπο στο ελατόδασος του Παρνασσού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει το μυθικό βουνό με τα χειμερινά σπορ και το διαγράφουν από ταξιδιωτικό προορισμό μόλις τα χιόνια λιώσουν.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Κροκός-ενα-λουλουδι-που-ξεπροβάλει-πρωτο-μέσα-απο-το-χιόνι-που-λιώνει

Κροκός ένα λουλούδι που ξεπροβάλει πρώτο μέσα απ’ το χιόνι που λιώνει © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ωστόσο, είναι με την εκρηκτική εμφάνιση της άνοιξης που ο Παρνασσός αρχίζει να εκπέμπει την πραγματική γοητεία του.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Η-Αράχοβα-το-σούρουπο

Η Αράχοβα το σούρουπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χρησιμοποιώντας την Αράχοβα σαν αφετηρία θα διαπιστώσουμε ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στην ησυχία της φύσης και στην πολυκοσμία είναι αδιόρατες  και καλύπτονται άνετα, ακόμη και στο χρονικό διάστημα μιας πρωινής βόλτας.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Ο-Αη-Γιώργης-στο-ψηλότερο-σημείο-της-Αράχοβας

Ο Αη Γιώργης στο ψηλότερο σημείο της Αράχοβας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αράχοβα, το “κάστρο” της Ρούμελης

Η Αράχοβα είναι κτισμένη στη θέση των αρχαίων Φωκικών πόλεων Ανεμώρεια και Κυπάρισσος που βρίσκονταν πάνω στη «Σχιστή οδό», τον σημαντικό αυτό οδικό κόμβο της αρχαιότητας, ο οποίος συνέδεε τους Δελφούς με τη Θήβα.  Επί τουρκοκρατίας υπήρξε άντρο των κλεφταρματωλών του Παρνασσού. Εδώ το Νοέμβριο του 1826 ο Καραϊσκάκης κατάφερε να συντρίψει τη στρατιά του Μουσταφάμπεη.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Στις-γειτονίιές-της-Αράχοβας

Στις γειτονιές της Αράχοβας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στην Αράχοβα

Αν θέλετε να γνωρίσετε πραγματικά τον ιστορικό αυτό ορεινό οικισμό, θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας σε κάποια από τις δυσεύρετες -η αλήθεια είναι- θέσεις στάθμευσης και να “χαθείτε” στα ανηφορικά καλντερίμια. Ακολουθώντας τα 264 μαρμάρινα σκαλοπάτια (γνωστός και σαν «Εγκάρσιος Δρόμος»), θα καταλήξετε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με την πανοραμική θεα.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Δελφοί-ο-ναός-του-Απόλλωνα-και-το-θέατρο

Δελφοί ο ναός του Απόλλωνα και το θέατρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δελφοί, στην αγκαλιά της άνοιξης

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών απέχει από την Αράχοβα μόλις 10 χιλιόμετρα. Να επισκεφθείτε τους δυο αρχαιολογικούς χώρους και το πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο. Μην παραλείψετε μια βόλτα στα ανηφορικά σοκάκια του ήσυχου χωριού.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Εαρινή-πεζοπορία

Εαρινή πεζοπορία © Λουκάς Πρατίλας/ Views Of Greece

Στο Λιβάδι και στα αλπικά υψίπεδα  

 Ακολουθώντας το δρόμο για Λιβάδι θα βρεθείτε στην καρδιά του Παρνασσού. Εδώ στα 1200 υψόμετρο, την εποχή που λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα, δεν λείπει  το μποτιλιαρίσμα και ο συνωστισμός. Την γλυκιά άνοιξη όλα είναι διαφορετικά. Η διαδρομή καθώς ελίσσεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού προσφέρει  μοναδικές εικόνες από τα ανθισμένα λιβάδια. Συνολικά θα χρειαστεί να διανύσετε 24 χιλιόμετρα για να περάσετε από την Βοιωτία στη Φωκίδα και να συνδέσετε οδικά την Αράχοβα με την Αγόριανη.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Ποδηλατικές-βόλτες

Ποδηλατικές βόλτες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Διαδρομή με mountain bike

 Στην ευθεία του Λιβαδιού και 1500 μέτρα πριν τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά κέντρα,  στη θέση Αχλαδόκαμπος θα δείτε αριστερά (ερχόμενοι από Αράχοβα) το χωματόδρομο που διαγράφει ένα μεγάλο τόξο μέσα στο ελατόδασος. Η δασική αυτή διαδρομή θα σας βγάλει και πάλι στον δρόμο Αράχοβας – Αγόριανης μετά από 21 χιλιόμετρα αξέχαστης πορείας. Στενότερα χωμάτινα παρακλάδια οδηγούν στο Κωρύκειο Άντρο (ή σπηλιά του Πάνα που είναι γνωστή και ως «Σαρανταύλι). Μέρος της διαδρομής ταυτίζεται με το μονοπάτι Ε4. (δείτε εδώ)

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Δασική-διαδορμή-στον-Παρνασσό

Δασική διαδρομή στον Παρνασσό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προτεινομένη διάσχιση με  4χ4  

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη διαδρομή Αγόριανη – Άνω Σουβάλα που ξεδιπλώνεται όλη μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Η περιπέτεια στο χωματόδρομο ξεκινά λίγο πριν τις εγκαταστάσεις του “Έλατος Resort” και ολοκληρώνεται στον επαρχιακό δρόμο Πολύδροσου – Αμφίκλειας (12 χλμ).

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Σκίουρος-ενα-μικρό-χαριτωμένο-ζωάκι-που-αφθονεί-στον-Παρνασσό

Σκίουρος ένα μικρό χαριτωμένο ζωάκι που αφθονεί στον Παρνασσό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από που προέρχεται η ονομασία Παρνασσός

Η λέξη Παρνασσός προέρχεται από τη γλωσσική ρίζα  “παρν” του προελληνικού φύλου των Πελασγών και σήμαινε τόπος με πυκνή δασοκάλυψη. Της ιδιά ρίζα έχουν και τα βουνά Πάρνηθα και Πάρνωνας.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ-Κουκουβάγια-σε-πλατανόδασος

Κουκουβάγια σε πλατανόδασος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παρνασσός, ένα πολύτιμο οικοσύστημα

Σήμερα αν και τα αρχέγονα δάση έχουν συρρικνωθεί  λόγω των πυρκαγιών και της υπερβόσκησης, στα υψίπεδα του βουνού συναντάμε μια πλούσια χλωρίδα με σπάνια και ενδημικά είδη όπως η «Paeonia parnassica» αλλά και μια αξιόλογη ορνιθοπανίδα όπου ξεχωρίζουν τα μεγάλα αρπακτικά χρυσαετός, γυπαετός, όρνιο, αρκετά είδη γερακιών, κουκουβάγιες και μικρότερων πουλιών. Από τα θηλαστικά να αναφέρουμε την παρουσία του ζαρκαδιού, της βίδρας, του αγριογούρουνου, της αλεπούς, του ασβού, της νυφίτσας, του σκίουρου και τελευταία του λύκου που κάνει όλο και πιο συχνές εμφανίσεις.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-εκπλήσσει-ο-πλούτος-της-χλωρίδας-του-Παρνασσού

Εκπλήσσει ο πλούτος της χλωρίδας του Παρνασσού © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού κίνδυνοι και απειλές

Για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος, ο Παρνασσός  έχει  ανακηρυχθεί από το 1938 Εθνικός Δρυμός   με σκοπό την προστασία του σπάνιας ομορφιάς περιβάλλοντός του. Βέβαια  αντικρίζοντας  την  έντονη οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων, σίγουρα ο καθένας θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός κατά πόσο τελικά μπορεί σε αυτήν την χώρα να υπάρξει πραγματική προστασία, τώρα και στο μέλλον.

ΑΡΑΧΟΒΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.-Παρνασσός-η-αφθονία-της-άνοιξη

Παρνασσός,  η αφθονία της άνοιξης © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Βάργιανη, η άγνωστη πλευρά του Παρνασσού

Παρνασσός, Γραβιά, Βάργιανη, Vagonetto, χιόνι, χωριά, διαδρομές

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.