Ακολουθώντας τους δρόμους του νερού θα πραγματοποιήσουμε μια χαλαρή περιπλάνηση σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα παραποτάμια οικοσυστήματα της Ελλάδας αλλά και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που δυστυχώς ακόμη παραμένουν άγνωστοι στους πολλούς.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η παραλιακή διαδρομή από την πόλη του Μεσολογγίου με κατεύθυνση δυτικά προς το Αιτωλικό καθώς κινείται δίπλα στις αλυκές, σίγουρα δεν είναι από τις πιο συνηθισμένες. Όποτε επισκέπτομαι την περιοχή, πάντα προτιμώ τον παλιό επαρχιακό δρόμο και όχι τη νέα χάραξη, αφού σε όλη τη διάρκεια της πορείας μου αναγκαστικά κόβω ταχύτητα και έτσι μπορώ να απολαμβάνω μερικά από τα πιο αλλόκοτα και εξωπραγματικά τοπία της Ελλάδας.
Λόφοι από αλάτι -το λευκό χρυσάφι της λιμνοθάλασσας- σχηματίζουν σουρεαλιστικά τοπία καθώς αντανακλώνται στο ατάραχο νερό. Εκεί κοντά, στη θέση “Φοινικιά” το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς» όπου λέγεται ότι ο Λόρδος Βύρωνας ερχόταν εδώ με βάρκα για να ξαποστάσει, λες και αναδύεται μέσα από τα ρηχά νερά.
Στα αυλάκια των αλυκών δεν είναι λίγοι αυτοί που πλατσουρίζουν στα αλατούχα νερά τα οποία θεωρούνται πως διαθέτουν ιαματικές ιδιότητες! Σε αυτά τα 12 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δυο πόλεις, οι ευκαιρίες να συλλάβεις φωτογραφικά εντυπωσιακές εικόνες είναι πράγματι πολλές!
Αιτωλικό, κτισμένο ανάμεσα σε δύο λιμνοθάλασσες
Η πόλη του Αιτωλικού είναι κτισμένη πάνω σ’ ένα νησί που μοιάζει να κολυμπά ανάμεσα σε δυο λιμνοθάλασσες. Ανατολικά και δυτικά συνδέεται με την ξηρά με δύο πέτρινα γεφύρια, μήκους περίπου 250 και 300 μέτρων το καθένα. Το σημερινό Αιτωλικό ήταν γνωστό με την ονομασία «Ανατολικό», πιθανόν επειδή βρισκόταν ανατολικά του Αχελώου. Με αυτό το όνομα μάλιστα αναφερόταν και σε δημόσια έγγραφα. Ο Ισπανοεβραίος περιηγητής Βενεμιάν που επισκέφτηκε το 1153 μ.Χ. το νησί , το αναφέρει ως «Νατολικόν» παραλείποντας πιθανόν λόγω προφοράς, το αρχικό «Α».
Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν από ψηλά μια ειδυλλιακή εικόνα, όμως αν πατάς τα πόδια σου στη γη, ίσως η θαλασσινή πολίχνη να μην σου κεντρίσει και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι όμως, όσο και αν το Αιτωλικό προσπαθήσει να «εκσυγχρονιστεί», δύσκολα θα μπορέσει να κρύψει την αιώνια σχέση του με τη μάνα – θάλασσα που είναι ολοφάνερη παντού. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα, στη στεριά, στα απάνεμα αραξοβόλια, στα στενά σοκάκια, βλέπεις βάρκες, δίχτυα, άγκυρες, εξαρτήματα και σύνεργα που έχουν σχέση με το ψάρεμα και τις θαλασσινές ασχολίες των ανθρώπων.
Περιήγηση στο Αιτωλικό
Στη βόρεια πλευρά του νησιού έχει διαμορφωθεί μια πλατιά παραλιακή οδός – προκυμαία που κοσμείται από θεόρατους φοίνικες (!) και που δέχεται όλον τον φόρτο των οχημάτων που οδεύουν προς το λιμάνι του Αστακού. Όμως εσείς αξίζει να εξερευνήσετε – καλύτερα με τα πόδια- το εσωτερικό του οικισμού αναζητώντας σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι η μητροπολιτική εκκλησία της Παναγίας, όπου το 1824 έγινε η δίκη του αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωργίου Καραϊσκάκη, μετά τις κατηγορίες για προδοσία από τον δολοπλόκο Μαυροκορδάτο. Σε αυτήν την εκκλησία ο ασθενής, αλλά αγέρωχος Καραϊσκάκης όταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση είπε το περίφημο: “ωρέ Μαυροκορδάτε, εσύ με έγραψες σε ένα χαρτί την κατηγόρια, αλλά εγώ θα στη γράψω εδώ, στο κούτελο”!
Ιστορικά μνημεία και υπέροχες εικόνες της λιμνοθάλασσας
Σε ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της πόλης όπου παλιά λειτουργούσε ελαιοτριβείο, σήμερα θα δείτε να στεγάζεται το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο. Κοντά στο νότιο λιμανάκι υπάρχει το αξιόλογο «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιηγήσεις στις γύρω από τον οικιστικό πυρήνα, εξοχικές τοποθεσίες, αν βέβαια αγνοήσετε τα σκουπίδια που υπάρχουν σε πολλά σημεία της ακτής!. Σε αυτές τις σύντομες εξορμήσεις θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε διάφορους παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος, αλλά και να χαλαρώσετε βυθίζοντας το βλέμμα σας σε κατάφυτα λουλουδιασμένα τοπία.
Αν σας αρέσουν οι ψαρομεζέδες, τότε να ξέρετε ότι ήρθατε στο κατάλληλο μέρος, καθώς το Αιτωλικό φημίζεται για τα ψαγμένα του τσιπουράδικα – μεζεδοπωλεία, τα οποία σερβίρουν κυρίως τα θαλασσινά που αλιεύονται στη λιμνοθάλασσα. Παραδόξως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα ενδοτέρα της πόλης και όχι κοντά στη θάλασσα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα μαγαζιά «Μονόματος», «Μπότας» και «Χαραλαμπάκης» και για ψητά και μαγειρευτά το «Σούβλες»
Ακολουθούμε τη ροή του Αχελώου ποταμού
Νότια και δυτικά του Αιτωλικού, ο ποταμός Αχελώος, αφού πια έχει ξεφύγει από τα αλλεπάλληλα φράγματα που εμποδίζουν την από αιώνων ελεύθερη ροή του, γλιστρά με αλλεπάλληλους μαιανδρισμούς ανάμεσα στην πεδιάδα του Νεοχωρίου και τελικά χύνεται στο Ιόνιο. Οι προσχώσεις του με την πάροδο των αιώνων δημιούργησαν ένα αβαθές, αλλά πολυποίκιλο οικοσύστημα όπου ζουν και αναπαράγονται δεκάδες είδη χερσαίων και υδρόβιων πλασμάτων. Ο δρόμος, σε αρκετά σημεία συναντά την κοίτη του ποταμού, στη συνέχεια στριφογυρίζει ανάμεσα σε θαλερά δάση από λεύκες, πλατάνια, ιτιές. Πανέμορφο είναι το παραποτάμιο Δάσος Φραξού, -κοντά στο χωριό Λεσίνι- μοναδικό στο είδος του, που μάλιστα έχει ανακηρυχθεί «Μνημείο της Φύσης».
Στις εκβολές του Αχελώου
Η πορεία συνεχίζεται περνώντας μέσα από γόνιμα χωράφια, ώσπου ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένετε, ο ορίζοντας ανοίγει και το καταλυτικό γαλάζιο του Ιονίου πελάγους ξεπροβάλλει αφοπλιστικά απέραντο. Βρισκόμαστε στον ορμίσκο Διόνη και αντίκρυ, σε μικρή απόσταση από τη στεριά οι Εχινάδες νήσοι κεντούν με την παρουσία τους τον θαλασσινό καμβά.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η νησίδα Οξιά με τον επιβλητικό βραχώδη κορμό της να ξεπετάγεται 420 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθορίζοντας με την παρουσία της την γεωμορφολογία του τοπίου. Αν σας αρέσουν τα ανέγγιχτα από έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότατες τοπία, αυτήν την εποχή, σίγουρα θα ανακαλύψετε εδώ έναν μικρό παράδεισο, σαν ξεχασμένο από τον χρόνο.
Επίσκεψη στις Αρχαίες Οινιάδες.
Δεκαεπτά χιλιόμετρα ανατολικά από το Αιτωλικό και κοντά στο χωριό Κατοχή συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων όπου στον σημερινό λόφο Τρίκαρδος, ήδη από τον 7ο π. Χ αιώνα, βρισκόταν, κτισμένη από τους Κορίνθιους, τούτη η σημαντική αρχαία πόλη της Ακαρνανίας. Σήμερα η θάλασσα απέχει μερικά χιλιόμετρα μακριά, όμως στην αρχαιότητα ο Αχελώος ήταν πλωτός και στην περιοχή υπήρχαν λίμνες.
Έτσι τότε, οι Οινιάδες διέθεταν δύο λιμάνια, τον ναύσταθμο του οποίου οι εγκαταστάσεις ήταν σκαλισμένες επάνω στο μαλακό βράχο της λιμνοθάλασσας και το κεντρικό της λιμάνι με τη σημαντική εμπορική κίνηση. Στον οργανωμένο σήμερα αρχαιολογικό χώρο που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, θα δείτε ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας τειχοποιίας, το θέατρο, τις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου, υπολείμματα πύργων και ναών Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής.
Που θα μείνετε
Στη δυτική ακτή, στην οδό Άστιγγος υπάρχει το μικρό ξενοδοχείο «Αλεξάνδρα» με θέα στη λιμνοθάλασσα και φιλική ατμόσφαιρα, τηλ. 26320 23019.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νομός Έβρου, επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και στο δέλτα του ποταμού Έβρου
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.