Αγία Κυριακή, Λίμνη, Κορωνησία, Άγιος Νικόλαος, Σαμπατική… πέντε υπέροχα παραλιακά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου θα έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο ειδυλλιακό ψαροχώρι του Αιγαίου ή του Ιονίου
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Πίνεις το ουζάκι σου δίπλα στα καΐκια, χαζεύεις τους ψαράδες να παλεύουν με τα δίχτυα τους, τους γλάρους να περιμένουν το μερτικό από την ψαριά, τα πιτσιρίκια να κάνουν βουτιές στον μόλο… νοιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο απόμακρο νησί του Αιγαίου και όμως εδώ έχεις έρθει με το αυτοκίνητο χωρίς αναμονές στα λιμάνια και ναύλα που «αγγίζουν τον ουρανό»!
Πρόκειται για προορισμούς ιδανικούς για tiw αρχές καλοκαιριού όπου τα χρώματα είναι πιο έντονα, η ζέστη υποφερτή και οι συρροή των ανθρώπων ακόμη σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ταξιδεύουμε λοιπόν σε Ρούμελη, Ήπειρο, Εύβοια και Μοριά αναζητώντας εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές από μια αυθεντική, θαλασσινή Ελλάδα, μακριά από τα θορυβώδη beach bars, τα ομπρελοκαθίσματα σε πολλαπλές σειρές και τα εστιατόρια με τη δήθεν ψαγμένη κουζίνα σε τιμές…. αυτοκτονίας!
Αγία Κυριακή Μαγνησίας
Στην άκρη του βράχινου μπράτσου που σχηματίζει τον Παγασητικό κόλπο, 65 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου συναντάμε το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής που είναι το θαλασσινό επίνειο για το παραδοσιακό ναυτικό Τρίκερι. Τα ασβεστωμένα σπιτάκια με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα που κοιτούν τη θάλασσα, τα στενά σοκάκια όπου δεν κινούνται τροχοφόρα, τα καΐκια και τα σύνεργα ψαρικής που θα τα βρεις παντού, αρμολογούν το αυθεντικό λαϊκό θαλασσινό σκηνικό ενός χωριού που έρχεται από το παρελθόν.
Επί της προκυμαίας υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες και την πεντανόστιμη καραβιδομακαρονάδα της περιοχής. Υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ για τις βουτιές σας θα ακολουθήσετε τον νέο παραλιακό δρόμο που φεύγει ανατολικά από το χωριό και θα κολυμπήστε σε ήσυχες παραλίες. Αξίζει να πάτε στο ξεχασμένο παραλιακό χωριουδάκι Γεροπλίνα και να περπατήσετε στις γειτονιές του χωριού Τρίκερι.
Άγιος Νικόλαος Δωρίδας
Επάνω στον παραλιακό δρόμο που συνδέει το Γαλαξίδι με την Ναύπακτο, στην αγκαλιά ενός υπήνεμου όρμου συναντάμε το ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου που πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι που δεσπόζει πάνω σε βραχονησίδα στο κέντρο του κόλπου. Το χωριό είναι γνωστό σε όλη την περιοχή της Φωκίδας για τις ψαροταβέρνες που σερβίρουν ότι βγάζει το καΐκι ψημένο στα κάρβουνα, ή στο τηγάνι, χωρίς γκουρμέ πειράγματα στο φαγητό.
Στο χωριό υπάρχουν μερικά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, ενώ θα έχετε αρκετές επιλογές για διαμονή και στα κοντινά παραλιακά χωριά. Στον όρμο του Aγίου Νικολάου, στην έξοδο του χωριού προς Ναύπακτο βρίσκεται μια οργανωμένη παραλία. Πολύ όμορφα είναι και στον όρμο Γλαρονήσι ο οποίος εντοπίζεται στα ανατολικά του χωριού, στον δρόμο για Γαλαξίδι. Χρησιμοποιώντας τον Άγιο Νικόλαο ως αφετηρία εύκολα θα πάτε στο όμορφο παραθαλάσσιο Μοναστηράκι (26 χλμ.) και στη Ναύπακτο 35 χλμ.
Σαμπατική Αρκαδίας
Είναι γνωστό σε όσους ακολουθήσετε τη διαδρομή από Παράλιο Άστρος μέχρι Λεωνίδιο, ότι η ακτογραμμή αυτή της Αρκαδίας κρύβει στον κόρφο της μερικές από τις πιο ειδυλλιακές παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου. Λίγο πριν φτάσουμε στο Λεωνίδιο θα δούμε τον ορμίσκο της Σαμπατικής να διαγράφει το αμμουδερό του τόξο αντίκρυ στο γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους. Κατά μήκος της μικρής αμμουδιάς απλώνονται τα παλιά σπίτια των ψαράδων, ενώ λίγο πιο πίσω έχουν κτισθεί αρκετές νεότερες οικοδομές. Το χωριουδάκι προσεγγίζεται εύκολα από τον δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου, όμως τα αυτοκίνητα σταματούν στην άκρη του μικρού λιμανιού και για να πάτε στην αμμουδιά θα πρέπει να περπατήσεις λίγο. Υπάρχουν παραλιακές ψαροταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Η ακρογιαλιά μπροστά από το χωριό είναι καθαρή και προστατευμένη από το μελτέμι. Ακολουθώντας μονοπάτι θα πάτε στο πανέμορφο και απόμερο ακρογιάλι Θιόπαυστο που αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή για τα γαζοπράσινα νερά του. Εύκολα από την Σαμπατική θα επισκεφθείτε το Λεωνίδιο, την Πλάκα, τα Πούληθρα και τα άλλα όμορφα παραθαλάσσια σημεία της Αρκαδίας.
Λίμνη Ευβοίας
Είναι γεγονός πως τα περισσότερα παραθαλάσσια χωριά της Εύβοιας απώλεσαν με την πάροδο του χρόνου το παραδοσιακό τους χρώμα και μετεξελίχθηκαν σε άχρωμα καλοκαιρινά θέρετρα που παραπέμπουν πιο πολύ στα θαλασσινά προάστια της Αττικής. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, χωριά που μέσα στη λαίλαπα της τσιμεντόστρωσης διατήρησαν την ταυτότητά τους. Ανάμεσα σε αυτές τις εξαιρέσεις σίγουρα ξεχωρίζει η ναυτική πολίχνη της Λίμνης. Η Λίμνη απέχει 75 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και 32 χιλιόμετρα από τη Αιδηψό. Η ναυτική αυτή πόλη απλώνει τα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια της στην ακτή του Βορείου ευβοϊκού κόλπου, σε εκείνο το σημείο όπου το άλλοτε κατάφυτο βουνό Καντήλι γέρνει προς την πλευρά της θάλασσας. Η πρώτη εικόνα της Λίμνης από ψηλά είναι σίγουρα εντυπωσιακή, ακόμα και σήμερα που οι καταστροφικές φωτιές έχουν απογυμνώσει τα άλλοτε δασοσκεπή γύρω υψώματα.
Κατά μήκος της διαμορφωμένης προκυμαίας απλώνονται τα παλιά σπίτια ψαράδων, μαζί με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά καπεταναίων. Γύρω από τη «Σκάλα» -τη χαρακτηριστική ξύλινη προβλήτα-, υπάρχουν οι πασίγνωστες ψαροταβέρνες της Λίμνης και τα παλιά καφέ των ναυτικών που για τις ανάγκες του τουρισμού ξαναβαφτίστηκαν «καφέ –μπαρ». Πηγαίνοντας προς μονή Γαλατάκη θα βρείτε επί του παραλιακού δρόμου αρκετές καθαρές παράλιες για τις βουτιές σας. Στη Λίμνη, τόσο μέσα στον αστικό ιστό, όσο και στα περίχωρα λειτουργούν αρκετά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Κορωνησία Άρτας
Θα οδηγήσετε για περίπου 15 χιλιόμετρα σε έναν δρόμο κυριολεκτικά κτισμένο μέσα στη θάλασσα, θα διαβείτε από λιμνοθάλασσες που σφύζουν από υδρόβια ζωή, θα δείτε σμήνη πουλιών να πετούν στον ορίζοντα και ψαρόβαρκες να αφήνουν το είδωλό τους στο ατάραχο νερό. Καθώς το αυτοκίνητο θα μοιάζει να γλιστρά πάνω στον υγρό καθρέφτη, αξίζει να χαμηλώστε ταχύτητα για να απολαύσετε τη διαδρομή και σε λίγο θα έχετε φτάσει στο ψαροχώρι της Κορωνησίας.
Το χωριό με τους 300 κάτοικους απλώνει τα σπίτια του κυκλικά σε μικρό ύψωμα, κοιτώντας ολόγυρα την κλειστή θάλασσα του Αμβρακικού κόλπου και τις αμμονησίδες. Στο ψηλότερο σημείο της περιοχής είναι κτισμένος ο Βυζαντινός ναός του 7ου αι., αφιερωμένος στην Παναγιά. Κάτω γύρω από το νέο και αταίριαστο κατά τη γνώμη μας λιμάνι, υπάρχουν κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ψαροταβέρνες της περιοχής όπου θα δοκιμάσετε την περίφημη μαύρη γαρίδα Αμβρακικού (γάμπαρη), λαβράκι στα κάρβουνα, κουτσομούρα στο τηγάνι και φυσικά ολόφρεσκες σαρδέλες. Μάλιστα εδώ τον Αύγουστο πραγματοποιείται η δημοφιλής γιορτή της Σαρδέλας η οποία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
Για το μπάνιο σας θα αναζητήσετε την αμμουδερή παραλία νότια από το νέο λιμάνι με ρηχά, ζεστά νερά, όμως σε γενικές γραμμές να σας πούμε ότι οι ακτές του Αμβρακικού δεν φημίζονται για τις ακρογιαλιές τους, καθώς εδώ τα νερά είναι σχετικά θολά και ρηχά, όπως είναι φυσικό άλλωστε αφού πρόκειται για μια κλειστή λιμνοθάλασσα.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πανόραμα του Σαρωνικού, ιδέες για απίθανες ολιγοήμερες εκδρομές
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.