Τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων, τα  παμπάλαια μοναστήρια που αιωρούνται στο κενό, το Καστράκι με τα αρχοντόσπιτά του, η Καλαμπάκα με τους θρύλους και τις ιστορίες, μοιάζουν τόσο αλλιώτικα όταν το χιόνι σκεπάσει τις στέγες και στολίσει τα βράχια  με τα εξαγνιστικά λεύκα του πέπλα.

COPYRIGHT PHOTO & TEXT: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Υπερβατική-ομορφιά

Υπερβατική ομορφιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με λιακάδα ή βροχή, με βαριά ομίχλη να πλακώνει τον ορίζοντα ή με τον ήλιο να λάμπει στο στερέωμα, ένα καλοκαιρινό απομεσήμερο ή ένα φθινοπωρινό δειλινό… οπότε και να βρεθείς εδώ, το τοπίο των Μετεώρων κυριολεκτικά σε συγκλονίζει!!

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Ωδή-στον-ουρανό....

Ωδή στον ουρανό…. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις, αρκεί λίγο να σταθείς στη σκιά των βράχινων πύργων, να στρέψεις τα μάτια στον ουρανό και να ατενίσεις τις σκήτες, τις κεραμοσκεπές των μοναστηριών, το στρογγυλεμένο τελείωμα των βράχων για να νοιώσεις το υπερβατικό μεγαλείο αυτού του μοναδικού τόπου!

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Το-Καστράκι-σε-χειμερινό-κλειό

Το Καστράκι σε χειμερινό κλοιό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μετά από πολλά χρόνια έτυχε να βρεθώ ξανά στην περιοχή των Μετεώρων, αμέσως μετά το πέρασμα μιας ισχυρής κακοκαιρίας που έδωσε πολλά χιόνια στην περιοχή. Το θέαμα που αντίκρισα ήταν στην κυριολεξία εξωπραγματικό.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ-Μονή-Ρουσάνου

Μονή Ρουσάνου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σαν να ήταν η πρώτη φορά !  Το σκηνικό του χιονιά ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μου σαν εικονογράφηση, αλλοκότου, μεσαιωνικού παραμυθιού που σου ξυπνά συναισθήματα δέους, ταπεινότητας και συνάμα θαυμασμού.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Φωτογραφίζοντας-τα-Μετέωρα

Φωτογραφίζοντας τα Μετέωρα, μια εμπειρία μοναδική… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με τα μάτια του γεωλογικού χρόνου

Η ιδιαίτερη αυτή, επιβλητική τοπιογραφία γεννήθηκε μετά από έντονες ανακατατάξεις του φλοιού της γης, στα βάθη του γεωλογικού χρόνου, τότε που  ο θεσσαλικός κάμπος ήταν μια κλειστή ρηχή θάλασσα. Εκείνη την εποχή τα βράχια των Μετεώρων κολυμπούσαν σε αυτά τα αρχέγονα νερά σαν μικρά νησιά. Όταν η θάλασσα μετατράπηκε σε πεδιάδα και καθώς τα νερά της έβρισκαν διέξοδο προς το Αιγαίο, με την πάροδο των χιλιετηρίδων, τα φυσικά φαινόμενα σμίλευσαν το σχήμα των ογκόλιθων. Κάπως  έτσι γεννήθηκαν τα Μετέωρα που βλέπουμε σήμερα.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Μονή-Μεγάλου-Μετεώρου

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αετοφωλιές της πίστης

Είναι λοιπόν φυσικό ο απόκοσμος αυτός φυσικός χώρος να προσέλκυσε χριστιανούς ασκητές από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. Πριν ακόμα κτιστούν τα μοναστήρια, κάπου στον 12ο αιώνα, στις κορφές και στις σχισμές των βράχων στήθηκαν οι πρώτες σκήτες των μοναχών. Αργότερα ιδρύθηκαν οι πρώτες μοναστικές κοινότητες φθάνοντας τις 24, τον 14ο αιώνα. Έτσι δημιουργήθηκε η μοναστηριακή πολιτεία των Μετεώρων που έφτασε στο απόγειο της ακμής της μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Αρχοντικό-Καστράκι

Αρχοντικό Καστράκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένα Καστράκι στα ριζά των βράχων  

Το Καστράκι είναι το χωριό των Μετεώρων που κυριολεκτικά ζει στη σκιά των υπερβατικών βράχων. Με την πάροδο των χρόνων και την ανάδειξη των Μετεώρων ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, ο οικισμός μεγάλωσε, επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε.  Όμως ο πυρήνας του χωριού, το παλιό Καστράκι ή παλιό χωριό όπως το λένε οι ντόπιοι, μοιάζει με μικρή ζωγραφιά καθώς το βλέπεις να ακουμπά τα πετρόσπιτά του στη ρίζα των κάθετων βράχων.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-το-Καστράκι-στο-τελευταίο-φως-του-χειμωνιάτικου-ήλιου

Το Καστράκι  στο τελευταίο φως του χειμωνιάτικου ήλιου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στο χιονισμένο Καστράκι

Η βόλτα μου στο χιονισμένο Καστράκι ξεκίνησε  από τον εντυπωσιακό ναό  του Αγίου Αθανασίου που δεσπόζει στην άκρη του παλιού χωριού, κοντά στο ενδιαφέρον Μουσείο «Γεωλογικών Σχηματισμών  των Μετεώρων» το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο  κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου.  Από εδώ, το κεντρικό καλντερίμι ανηφορίζει για την καρδιά του παλαιού οικισμού. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, ο περίπατος θέλει προσοχή αφού το απάτητο χιόνι και ο πάγος δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Το-Αδράχτι.

Το “Αδράχτι” . © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το βράχινο «αδράχτι»

Αξίζει να περπατήσει κανείς ως την τρίκλιτη βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη θέση «Αδράχτι» που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του χωριού, αγκαλιά με τα βράχια και να ατενίσει από εδώ το χιονισμένο Καστράκι.

METEORA ΜΕΤΕΩΡΑ ΧΙΟΝΙ, Η Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καλαμπάκα παλιό και νέο μαζί

Στην βορειοδυτική άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας, στον νομό Τρικάλων, λίγο πριν η οροσειρά της Πίνδου ορθώσει το ανάστημά της και κοντά στην κοίτη του ποταμού Πηνειού συναντάμε  την πολίχνη της Καλαμπάκας που απέχει από την Αθήνα 330 χλμ.,  από τη Θεσ/νίκη 225 χλμ. και από την πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα, 20 χλμ. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους κοντά στη θέση αυτή υπήρχε η πόλη Αιγίνιον. Αργότερα, στις αρχές του 10ου αιώνα, το Αιγίνιον έγινε γνωστό με την ονομασία Σταγοί.  Η σημερινή Καλαμπάκα είναι μια μικρή επαρχιακή πολιτεία με πληθυσμό κοντά στις  8000 μόνιμους κατοίκους, έδρα του Δήμου Μετέωρων και σημαντικός τουριστικός πόλος της Θεσσαλίας.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Με-φόντο-την-Πίνδο.

Με φόντο την Πίνδο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βόλτες στα παγωμένα καλντερίμια

Η χιονισμένη Καλαμπάκα ήταν μια πραγματική πρόκληση, λες και με καλούσε να την περπατήσω.  Αφήνοντάς πίσω τον κεντρικό δρόμο, ανηφόρισα τα δρομάκια που από το σιντριβάνι οδηγούν στις παλιές συνοικίες  του Πλατάνου, του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, του Σωποτού. Είδα θεόρατα παγοκρύσταλλα να κρέμονται από τις χιονισμένες στέγες, το αφράτο χιόνι να σκεπάζει τις αυλές των σπιτιών, κρήνες στολισμένες με λευκά σκουφιά…Η  βόλτα ολοκληρώθηκε στο προαύλιο της βυζαντινής εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (11ος αιώνας) που είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της Θεσσαλίας.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Ο-δρόμος-για-τον-ουρανό

Ο δρόμος για τον ουρανό  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο γύρος των χιονισμένων Μετεώρων με αυτοκίνητο

Συνολικά, ο γύρος των Μετεώρων με αυτοκίνητο,  ακολουθώντας τη διαδρομή Καστράκι – Καλαμπάκα, δεν είναι  περισσότερα από 20 χιλιόμετρα που καλύπτονται με τις στάσεις στα διαφορά σημεία θέας, περίπου σε 45 λεπτά. Η ανάβαση ελίσσεται ανάμεσα σε πλατάνια, ρεματιές και βράχια φέρνοντας τους επισκέπτες σε απόσταση αναπνοής από το προαύλιο των μοναστηριών. Υπάρχει  χώρος στάθμευσης και η πρόσβαση μέχρι την είσοδο των περισσοτέρων μοναστηριών είναι μόλις μερικά μέτρα. Σε κάποιες άλλες μονές ο επισκέπτης θα χρειαστεί να περπατήσει λίγο περσότερο.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Μονή-Αγίας-Τριάδας

Μονή Αγίας Τριάδας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πληροφορίες για τα μοναστήρια που είναι ανοιχτά στο κοινό  

Η μονή Μεταμορφώσεως ή Μεγάλο Μετέωρο είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι και ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Αθανάσιο Κοινοβίτη, τον επονομαζόμενο Μετεωρίτη.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.Μονή-Αγίου-Νικολάου-Αναπαυσά

Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η τριώροφη μονή του Αγ. Νικολάου Αναπαυσά βρίσκεται κοντά στο Καστράκι,  έχει αγιογραφηθεί από τον αγιογράφο Θεοφάνους, τον κυριότερο εκπρόσωπο της Κρητικής Σχολής (16ος αι).

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Μονή-Βαρλαάμ.

Μονή Βαρλαάμ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η μονή Βαρλαάμ κτίσθηκε το 1517 στην κορφή ενός βράχου 373 μέτρων ύψους. Για να την επισκεφθείτε θα πρέπει να ανεβείτε τα 195 σκαλιά. Όμως αξίζει τον κόπο η όποια ταλαιπωρία.

Οι μονές Ρουσάνου  –  κτίσμα του 1288 – και του Αγίου Στεφάνου –κτίσμα του 1192- είναι από τα πιο παλιά μοναστήρια  των Μετεώρων και σήμερα, τα μοναδικά  που έχουν γυναίκες μοναχούς.

Η μονή Αγ. Τριάδας είναι κτισμένη στην κορφή ενός από τους   πιο χαρακτηριστικούς βράχους. Εδώ θα έρθετε  ανεβαίνοντας 140 σκαλοπάτια. Αξίζει να δείτε το λαξευμένο στην κοιλότητα του βράχου ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννου.

METEORA-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΧΙΟΝΙ.-Το-Καστράκι-στην-αγκαλιά-των-βράχων

Το Καστράκι στην αγκαλιά των βράχων © Theo Athanasiadis/Views of Greece

INFO: Συνήθως τα μοναστήρια είναι επισκέψιμα καθημερινά από 9π.μ-13:00μ.μ. και  το απόγευμα 15:00μ.μ – 18:00μ.μ.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγνωστη Δυτική Θεσσαλία

Ελληνόπυργος, Μουζάκι, Φανάρι, κάστρο, παραπέντε, αναρρίχηση,

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ 

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.