Μακριά από γνωστά ταξιδιωτικά μονοπάτια και με εύκολη πρόσβαση, η δυτική αυτή άκρη της θεσσαλικής γης που προβάλλει ανάμεσα στον τραχύ κόσμο των Αγράφων και στο ίσωμα της πεδιάδας, είναι γεμάτη εκπλήξεις!
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ταξιδεύεις στον κάμπο και χαίρεσαι να απολαμβάνεις τη γόνιμη γη να καρπίζει εδώ και χιλιετίες από τον ακάματο κόπο των ανθρώπων της. Όταν πάρεις τον δρόμο των βουνών, θα βρεθείς να περιπλανιέσαι στο πλούσιο ανάγλυφο, ανάμεσα σε ιστορικά χωριά, βαθιές χαράδρες, γοργόνερα ποτάμια, και σκιερά δάση.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Πεζοπόροι , φυσιολάτρες, φανατικοί της περιπέτειας, έμπειροι αναρριχητές, αιωροπτεριστές και φυσιοδίφες ανακαλύπτουν την ιστορία, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, τις μοναδικές ομορφιές αυτού του μαγικού τόπου.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η Δυτική Θεσσαλία με το απαράμιλλο τοπίο της, τα μοναδικής ομορφιάς δασικά της οικοσυστήματα, τον απεριόριστο πολιτισμικό της πλούτο, μας μαθαίνει πως να γίνουμε πραγματικοί ταξιδευτές στον τόπο μας και όχι απρόσωποι τουρίστες!

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το Φανάρι του κάμπου
Λίγα χιλιόμετρα βόρεια από την Καρδίτσα, συναντάμε την πολίχνη Φανάρι και το μεσαιωνικό της κάστρο. Το Φανάρι εικάζεται πως είναι κτισμένο σε θέση όπου προϋπήρχε από τα Ομηρικά ακόμη χρόνια η ακρόπολη της Ιθώμης, μια πόλη που πήρε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Φανάρι, αυτό το κάστρο το ήθελαν όλοι
Στα μεσαιωνικά χρόνια όταν πια οι Φράγκοι ιππότες της Δ’ Σταυροφορίας είχαν αλώσει την Κων/πολη (1204), οι Βυζαντινοί Δεσπότες κατέφυγαν στην Ήπειρο και με τα κάστρα προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα όρια της νεοσύστατης επικράτειάς τους. Τότε κτίσθηκε το ισχυρό κάστρο του Φαναριού. Αργότερα πέρασε στα χέρια των Φράγκων και λόγω της στρατηγικής του θέσης έγινε έδρα και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Νομός Καρδίτσας, περίπατοι στα χνάρια της ιστορίας
Ο ταξιδιώτης μπορεί ξεστρατίζοντάς για λίγο από τον επαρχιακό δρόμο Καρδίτσας – Μουζακίου, να επισκεφτεί την πολίχνη και φυσικά να ανηφορίσει ως το ανακαινισμένο κάστρο της. Η οχύρωση έχει σχήμα πολυγωνικό με πέντε πύργους και τείχη ύψους περίπου δέκα μέτρων και πλάτους δύο.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Φανάρι, άραγμα στην πλατεία του χωριού
Περιπλανηθείτε στις παλιές γειτονιές και σταματήστε να ξαποστάσετε στην όμορφη πλατεία. Εδώ υπάρχει καφενείο και ψησταριά όπου μπορείτε να πιείτε ένα τσιπουράκι και ν’ ακούσετε τους γεροντότερους να ζωντανεύουν ιστορίες από το παρελθόν, γεννημένες από μια γόνιμη φαντασία που ξέρει με αφάνταστη ευκολία να μπλέκει τους σιδηρόφρακτους Φράγκους ιππότες με τους φουστανελάδες του Καραϊσκάκη!

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ελληνόπυργος, στους δρόμους της παράδοσης
Επάνω στον επαρχιακό δρόμο Καρδίτσας – Μουζακίου θα δούμε τις πινακίδες να δείχνουν τον στενότερο ανηφορικό δρόμο που σκαρφαλώνει στα προβούνια των Αγράφων για να καταλήξει το κεφαλοχώρι του Ελληνόπυργου (11 χλμ.). Ο Ελληνόπυργος (παλιά ονομασία Γράλιστα) είναι ίσως το πιο παραδοσιακό χωριό του νομού, (χαρακτηρισμένο «παραδοσιακός οικισμός») με αρκετά από τα παλιά πέτρινα αρχοντικά του να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ελληνόπυργος, αφετηρία για εκδρομές
Ο Ελληνόπυργος διαθέτει ξενώνα, μια υπεροχή πλατεία και καθώς βρίσκεται κτισμένος σε ύψος 550, ενδείκνυται ως αφετηρία για εξορμήσεις στις παρυφές των Αγράφων, αλλά και στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα από την οποία απέχει μέσω του νέου ασφάλτινου δρόμου, μόλις 18 χιλιόμετρα (προσοχή στις κατολισθήσεις και φυσικά στις πολυάριθμες στροφές).

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Πλούσιο κεφαλοχώρι της Καρδίτσας
Ο Ελληνόπυργος αναφέρεται μαζί με άλλα ορεινά χωριά στη συνθήκη του Ταμασίου που υπογράφτηκε το 1525 και παραχωρούσε καθεστώς αυτονομίας στα Άγραφα. Η οικονομία του στηρίχθηκε κυρίως στην κτηνοτροφία, αλλά και στην υφαντουργία. Το χωριό είναι γνωστό για τις πολλές πήγες νερού που αναβλύζουν από τα γύρω υψώματα και τροφοδοτούν τον ορεινό ποταμό Γραλισιώτη ο οποίος διατρέχει τον οικισμό χωρίζοντας τον σε δύο γειτονίες.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Καραϊσκάκης, από εδώ ξεκίνησε να γράφει ιστορία
Λίγο έξω από το χωριό, στον δρόμο που οδηγεί προς τη Λίμνη Πλαστήρα, υπάρχει κακός χωματόδρομος που οδηγεί στα ριζά του λόφου όπου δεσπόζει ακόμη και σήμερα απομεινάρι αρχαίου πύργου πιθανόν ελληνιστικών χρόνων. Στη περίφημη σπηλιά του Λώλου που βρίσκεται σε μια ρεματιά κοντά στον Ελληνόπυργο, κατέφυγε πιτσιρικάς, ορφανός και κατατρεγμένος ο «γιος της καλογριάς» που δεν είναι άλλος από το Γεώργιο Καραϊσκάκη.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Μουζάκι, η πύλη της Πίνδου
Η γεωργοκτηνοτροφική πολίχνη του Μουζακίου βρίσκεται στα όρια των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και απέχει από το Φανάρι 18 χιλιόμετρα. Θεωρείται η πύλη των βουνών προς τον θεσσαλικό κάμπο καθώς από εδώ ξεκίνα η ανάβαση προς τον ορεινό όγκο της Αργιθέας. Σήμερα το Μουζάκι είναι μια τυπική κωμόπολη, γνωστή για το ζωηρό Σαββατιάτικο παζάρι της. Ο ταξιδιώτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ξενοδοχεία που υπάρχουν εδώ ως αφετηρία για ενδιαφέρουσες εκδρομές, κυρίως προς τον ορεινό όγκο της Αργιθέας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η αρχαία πόλη των Γόμφων
Στη κοντινή τοποθεσία «Επισκοπή» βρισκόταν η αρχαία πόλη των Γόμφων που ήταν μετά από την Τρίκκη -σημερινά Τρίκαλα-, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Το 48 π.Χ ο Ιούλιος Καίσαρας κατακτά και εκθεμελιώνει την ακμάζουσα πολιτεία, η οποία έκτοτε χάθηκε από το προσκήνιο της ιστορίας. Σε μικρή απόσταση από το Μουζάκι συναντάμε το χωριό Ελληνόκαστρο με τον αρχαιολογικό του χώρο.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Πίστες αναρρίχησης στο Μουζάκι
Σε ελάχιστη απόσταση έξω από την πολίχνη υπάρχουν διαμορφωμένες πίστες για όσους αγαπούν την αναρρίχηση. Οι σημαδεμένες διαδρομές είναι ιδανικές για αρχάριους, αλλά και προχωρημένους. Όχι θεωρούνται για τους ειδήμονες του είδους από τις πλέον ενδιαφέρουσες στην Κεντρική Ελλάδα και για τον λόγο αυτό τις επισκέπτονται Έλληνες, αλλά και ξένοι αναρριχητές.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αιωροπτερισμός, η αδρεναλίνη στα ύψη
Λίγο ψηλότερα ανηφορικός και δύσκολος χωματόδρομος οδηγεί στα 1000 υψόμετρο στην κορφή «Παλιλιάς» του όρους Ίταμος, όπου βρίσκεται μια από τις δημοφιλείς στη Θεσσαλία πίστες απογείωσης αλεξιπτώτων πλαγιάς. Από εδώ οι αιωροπτεριστές αφού κάνουν μια μεγάλη βόλτα μπορούν να προσεγγίσουν τα Μετέωρα και μετά από μια κυκλική διαδρομή στους αιθέρες που μπορεί να κρατήσει ακόμη και 5 ώρες, προσγειώνονται σε διαμορφωμένο χώρο, λίγο έξω από το Μουζάκι.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αυτόν τον τόπο δεν τον χαλάς!
Τρόμος! Αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν φαντάζεσαι αυτόν τον υπέροχο τόπο ξεκοιλιασμένο από τα έργα για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Αλήθεια οι ιθύνοντες και οι τοπικές αρχές έχουν συνυπολογίσει την τεράστια ζημιά που θα επιφέρουν, σε έναν πολλά υποσχόμενο και αναπτυσσόμενο προορισμό, όταν εγκατασταθούν αυτά τα τερατώδη μηχανήματα στα γύρω βουνά; Το κακό ξεκίνησε από τον Τύμπανο, η θρυλική κορυφογραμμή μοιάζει υποταγμένη από τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες, μπορούμε να φανταστούμε και τα υπόλοιπα βουνά των Αγράφων να υποκύπτουν στην ίδια μοίρα;

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Γιατί να καταστρέφεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.