Λες και ξεπήδησε από χριστουγεννιάτικη καρτ ποστάλ ή χώρα του Βορρά. Χωρίς λαμπιόνια και γιρλάντες, το χιονισμένο τοπίο της λίμνης Κερκίνης έχει όσα στολίδια του χρειάζονται, αμέτρητες τούφες από πάλλευκο, κρυσταλλιασμένο χιόνι. Μοιάζει παραμυθένιο, είναι όμως αληθινό και πέρα για πέρα ελληνικό!

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ Views of Greece

Μετά από ένα μονότονο και αρκετά κουραστικό ταξίδι, ίσα που προλάβαμε να δούμε το τελευταίο  φως της μέρας να φεύγει και να χάνεται πίσω από τη συμπαγή νέφωση που κατέβαινε από το Βορρά και κάλυπτε τα πάντα. Ήταν ένα περίεργα σιωπηλό δειλινό  από αυτά που δεν μας έχει συνηθίσει η Κερκίνη, αφού συνήθως λίγο πριν δύσει ο ήλιος, στις όχθες της επικρατεί πανδαιμόνιο από τις κραυγές και τα φτερουγίσματα των πουλιών. Το σούρουπο έπεσε απαλά και ανάλαφρα μέσα σε απόλυτη σιγαλιά,  ξεγελώντας μας για την παγωνιά που θα ακολουθούσε. Πράγματι, σύντομα ο υδράργυρος γκρεμίστηκε απότομα 3-4 βαθμούς κάτω από το μηδέν.  “Τη νύχτα περιμένουμε χιονόπτωση…” μας είπε ένας ψαράς στο μικρό λιμάνι της Κερκίνης, κάτω από το ομώνυμο χωριό,  “…και από ότι όλα δείχνουν θα είναι βαριά”…

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com / @Views of Greece

Ο χορός των νιφάδων: Πράγματι, μόλις σκοτείνιασε, άρχισε να χιονίζει. Πίσω από το παράθυρο του ξενοδοχείου ξεχώριζα τις ατίθασες παχιές τούφες στον αέρα που γρήγορα και μεθοδικά κάλυπταν τα πάντα. Η βαριά χιονόπτωση περιόριζε σημαντικά την ορατότητα.  Αποφάσισα με τόλμη να βγω για λίγο έξω.Ψυχή δεν κυκλοφορούσε και η ησυχία που επικρατούσε έμοιαζε άλλοτε καθησυχαστική και άλλοτε επικίνδυνα ύποπτη. Το χιόνι άρχισε να παίρνει τη θέση που του πρέπει. Έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος καλύπτοντας τα πάντα πάνω στις στέγες, στους δρόμους, στις όχθες, στο ποτάμι. Ξαφνικά τίποτα δεν έμοιαζε όπως ήταν πριν.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com /@Views of Greece

Λευκό παγωμένο πρωινό: Μετά από μία κατάλευκη νύχτα με ασταμάτητη χιονόπτωση όπου όλα γύρω αντανακλούσαν το φως του φεγγαριού και τίποτε δεν μπορούσε πια να κρυφτεί στο σκοτάδι, ήρθε γρήγορα το ξημέρωμα. Το χιόνι σταμάτησε και μια δειλά ηλιόλουστη μέρα άνοιξε την αυλαία σε ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε, ωστόσο εκτυφλωτικά εντυπωσιακό. Ένα μαλακό, ανάλαφρο στρώμα χιονιού ολόγυρα, κάλυπτε τα πάντα, περίπου 30 πόντους πάνω απ’ τη γη. Με σταθερά δέκα υπό το μηδέν, ο υδράργυρος επιβεβαίωνε συνεχώς το τσουχτερό κρύο, αλλά και την αδυναμία του εξασθενημένου ήλιου να τρυπήσει τα πυκνά σύννεφα και να ρίξει ένα ζεστό του χάδι στην κρυσταλλιασμένη γη. Παρά τις πολικές συνθήκες, το εξερευνητικό μας ταπεραμέντο δεν μας άφησε σε ησυχία. Σκουφιά, γάντια, κασκόλ, μπότες και γκέτες επί ποδός…χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το παρυδάτιο δάσος του ποταμού Στρυμώνα, στο σημείο που εκβάλλει στη λίμνη.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com / @Views of Greee

Εικόνες από μια άλλη Ελλάδα: Δεν πιστεύαμε αυτό που ζούσαμε! Έμοιαζε με μικρή περιπέτεια η περιπλάνησή μας με τα τζιπ, σαν να παρακολουθούσαμε εκ των έσω την αρκτική εξερεύνηση ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, μόνο που τούτη τη φορά  δεν ήμασταν θεατές… Το κομβόι των τετρακίνητων οχημάτων διέσχισε αμέτρητα χιονισμένα ξέφωτα, μαρμαρωμένα από τον πάγο μονοπάτια, νερολακούβες και σιωπηλά δάση. Τις επόμενες ώρες, τις περάσαμε στην κοίτη του Στρυμόνα διασχίζοντας μια εντυπωσιακή τοπιογραφία μέσα από συστάδες υπέργηρων κορμών ιτιάς που ξεπετάγονταν από την ομίχλη σαν σε απόκοσμο σκηνικό. Περπατήσαμε σε χιονισμένα ξέφωτα και σιωπηλά δάση ακούγοντας το παγωμένο χιόνι να θρυμματίζεται κάτω από τα βήματά μας.  Είδαμε ωχρογάλαζες κρυσταλλιασμένες λιμνούλες να έχουν μετατραπεί σε ονειρικούς καθρέπτες.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com @Views of Greece

Μια λίμνη σαν παγωτό: Είχε κιόλας μεσημεριάσει, όμως η το θερμόμετρο παρέμενε κοκαλωμένο κάτω από το μηδέν. Η ώρα περνούσε αργά με την  παγωνιά να περονιάζει κάθε εκτεθειμένο κομμάτι μας. Δεν μας ξένισε που στα ρηχά και ήσυχα σημεία του Στρυμώνα, είχαν  ήδη αρχίσει να σχηματίζονται στρώματα πάγου, μεταμορφώνοντας βαθμηδόν το αεικίνητο υγρό του σώμα σε ασάλευτο διάφανο κρύσταλλο. Παρόλα αυτά, ακόμη και με 10 – 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, υπάρχουν σημεία στην Κερκίνη όπου η ζωή διεκδικεί πάντα με πείσμα το ζωτικό της χώρο. Εκεί όπου το νερό ακόμη δεν είχε παγώσει, ανάμεσα σε όγκους χιονιού και πάγου ξεπρόβαλλαν δεκάδες μικρά κεφάλια  από κύκνους, αγριόπαπιες και φαλαρίδες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια ν’ αντισταθούν στο θανατηφόρο μανδύα του χειμώνα που είχε σκεπάσει τα πάντα. Όσο καλά και να ξέρεις τον όμορφο τούτο τόπο, κάτι τέτοιες στιγμές νοιώθεις σαν νεοφερμένος. Η φύση της Κερκίνης κατάφερε για μια ακόμη φορά να μας ξαφνιάσει…

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com / @Views of Greece

Οικογεωγραφία: Η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Κιλκίς και Σερρών, δυτικά της πόλης των Σερρών και περικλείεται  από τους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν τα  βουνά  Μπέλες,  Δύσωρο και Μαυροβούνι.  Αν και στη θέση της προϋπήρχαν βάλτοι και εποχιακές λίμνες, η σημερινή της μορφή οφείλεται στο φράγμα που υψώθηκε εδώ το 1932 με σκοπό να συγκρατήσει τα νερά του Στρυμόνα. Με την πάροδο του χρόνου, το ιδιαίτερο μικροκλίμα, τα ρηχά νερά, οι πυκνοί καλαμιώνες και η ύπαρξη παρόχθιων δασών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσουν, αλλά και να εξασφαλίσουν την τροφή τους πολλά είδη πουλιών.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ @Views of Greece

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 75 είναι προστατευμένα και τα 52 θεωρούνται σημαντικά για την Ελλάδα. Στα νερά της ζουν αρκετά είδη ψαριών, ενώ στις όχθες της βόσκουν μεγάλα κοπάδια νεροβούβαλων, ένα σπάνιο είδος που κάποτε ευημερούσε στους υγρότοπους της Ελλάδας. Αν και η περιοχή προστατεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από τη Διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία (πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε Εθνικό Πάρκο Κερκίνης), το περιβάλλον συνεχίζει και δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις.  Ίσως αυτό να μην είναι οφθαλμοφανές, όμως όλοι όσοι ασχολούνται με το οικοσύστημα -επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, ψαράδες-,  το αντιλαμβάνονται εύκολα. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη μεταβολή της στάθμης των νερών εξ αιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης χρήσης με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο ριζικό σύστημα του παρυδάτιου δάσους το οποίο είναι σημαντικό για το φώλιασμα των πουλιών.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδοιπορικό στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας

prespes, greece, lake, florina, greek, macedonia, prespa, traditional boat, Πρέσπες, Πρέσπα, Ψαράδες, νομός Φλώρινας, Δυτική Μακεδονία,παραδοσιακές βάρκες, Εθνικό Πάρκο, παραδοσιακά επαγγέλματα,

photo:Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.