Δώδεκα πράγματα που επιβάλετε να κάνετε στο νησί των Σποράδων

Η φυσιογραφία του νησιού, εντυπωσιακή και πολυποίκιλη, διαμορφώνει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που λες και διχάζεται ανάμεσα σε δύο αντίθετους κόσμους. Δάση πυκνά και ορεινά  λιβάδια συνδυάζονται αρμονικά με δαντελωτά ακρογιαλιά και γραφικά  αραξοβόλια, δημιουργώντας μικρούς επίγειους παράδεισους.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Η-Χώρα-και-το-λιμάνι

Η Χώρα της Σκοπέλου και το λιμάνι.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το πευκοδάσος πυκνό, σχεδόν αδιαπέραστο καλύπτει κάθε σημείο  του νησιού. Οι παραλίες μικρές, λαμπερές, πεντακάθαρες είναι αδύνατον να αντισταθείς στη γοητεία  τους. Οι παραδοσιακοί οικισμοί νοικοκυρεμένοι, τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια  ασβεστωμένα,  οι αυλές φορτωμένες λουλούδια…

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Παραλία-Σάρες

Παραλία Σάρες.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σίγουρα η Σκόπελος δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί, αφού μέσα στα 96  τετραγωνικά  χιλιόμετρα  της  έκτασής του καταφέρνει και δημιουργεί μοναδικούς συνδυασμούς.

KOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Αη-Γιαννης-στο-Καστρί.j

Αη Γιάννης στο Καστρί. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όχι δεν πρόκειται για κάποιον κρυφό παράδεισο που ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει οι τουριστικοί οδηγοί. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς η φήμη του νησιού έχει ξεπεράσει τα όρια της ελληνικής επικράτειας και φιγουράρει επάξια ανάμεσα στους πλέον περιζήτητους και θελκτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Παραλία-Μηλιά.j

Παραλία Μηλιά.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παρόλα αυτά η Σκόπελος κατορθώνει και διατηρεί αλώβητη την αυθεντικότητά της. Οι εξοχές της και οι παραλίες της είναι καθαρές, τα χωριά της νοικοκυρεμένα και χωρίς πλήθος βλαπτικών, νεωτεριστικών παρεμβάσεων.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Θέα-Αλόννησο

Θέα προς την Αλόννησο.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πλέον εύκολη πρόσβαση στο νησί για τους ορμώμενους από Αθήνα και Νότια Ελλάδα είναι μέσω της πορθμειακής γραμμής Μαντουδίου Ευβοίας – Βόρειων Σποράδων και της εταιρείας Αnes Ferries  (πληροφορίες για τα δρομολόγια https://www.anes.gr/ ).

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Η-Χώρα-και-το-Κάστρο.j

Η Χώρα και το Κάστρο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

1 Περίπατοι στην πανέμορφη Χώρα

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Σποράδων βασίζεται στο πρότυπο της βορειοελλαδικής αρχιτεκτονικής και του Θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με αλλαγές προσαρμοσμένες βέβαια στις συνθήκες και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Διώροφα ή τριώροφα σπίτια, καλυμμένα αρκετά από αυτά με σχιστόπλακες σχηματίζουν έναν κλειστό οικισμό όπου δεν χωρούν τα αυτοκίνητα.  Σε γενικές γραμμές η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια ζωντανή, παραδοσιακή θαλασσινή πολιτεία που σφύζει από ζωή, όχι κατ’ ανάγκη τουριστική.   Έτσι, εδώ θα δείτε τους ντόπιους στις καθημερινές τους συνήθειες, τα πιτσιρίκια να τρεχοβολούν στα λιθόστρωτα καλντερίμια, τους γέροντες να ρεμβάζουν από τα μπαλκονάκια των σπιτιών τους, θα μυρίσετε τις μυρωδιές από τις κουζίνες των νοικοκυριών, θα ανταλλάξετε εγκάρδιες κουβέντες με τους περαστικούς.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Χώρα-θέα-απο-το-Κάστρο.

Σκόπελος, θέα από το Κάστρο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

2 Ψηλά στο Κάστρο,  με το Αιγαίο να υποκλίνεται μπροστά σου

Σε όποιο σημείο της Χώρας ή του λιμανιού και αν βρεθείτε, κάθε βόλτα θα έχει πάντα  σαν φυσική της κατάληξη το κάστρο της Σκοπέλου, ένα κτίσμα του 13ου αιώνα, απ΄ όπου η θέα προς το ανοικτό πέλαγος και την αντικρινή  Αλόννησο είναι αφοπλιστική. Το βράδυ στο ουζερί που διατηρεί η οικογένεια του ρεμπέτη Γιώργου Ξηντάρη θα δοκιμάσετε σκοπελίτικους μεζέδες ακούγοντας λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Στο Κάστρο της Σκοπέλου μπορείτε να έρθετε εύκολα με το αυτοκίνητο από την βορεινή πλευρά της πόλης ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο, αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε θέση για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας. Στο βορεινό λιμενοβραχίονα του λιμανιού, μετα το Λιμεναρχείο υπάρχει δημοτικός χώρος στάθμευσης που εξυπηρετεί περισσότερα οχήματα. Μπορείτε λοιπόν να παρκάρετε εδώ και ακολουθώντας τα σκαλάκια που ξεκινούν από την εμβληματική εκκλησία της  Παναγίτσας  στον Πύργο να ανηφορίσετε ως το Κάστρο. Αυτή είναι μια θαυμάσια βόλτα που μπορείτε να την κάνετε ευχάριστα το απόγευμα, όταν πια θα έχει γύρει ο ήλιος.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Ο-Αη-Γιάννης

Ο Αη Γιάννης.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

3  Επίσκεψη στο βράχο του Αη Γιάννη στο Καστρί

Από τα περίχωρα της Γλώσσας ξεκινάει η ομορφότερη οδική διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο νησί και η οποία αφού σας κάνει μια βόλτα μέσα από πυκνά πευκοδάση και σας αποκαλύψει την άγρια βορειοανατολική πλευρά των ακτών της Σκοπέλου θα σας φέρει στη θέση Καστρί. Από το ύψος της καντίνας  ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στην κορφή του βράχου με το  εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη όπου γυρίστηκε μια από τις πιο όμορφες σκηνές της δημοφιλούς ταινίας “Mama mia”.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Η-Χώρα-απο-τα-μοναστήρια.

Η Σκόπελος και το λιμάνι της  από τα μοναστήρια, © Theo Athanasiadis/Views of Greece

4 Μην χάσετε τη θέα από το «μικρό Άγιο Όρος»

Απέναντι από την πόλη της Σκοπέλου, στις απόκρημνες πλαγιές ενός μικρού υψώματος είναι σκαρφαλωμένα, ή κρυμμένα μέσα στο  δάσος μερικά από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια του Αιγαίου. Η περιοχή προσεγγίζεται  από το νότιο τμήμα του λιμανιού με ασφάλτινους ή βατούς χωματόδρομους. Οι λάτρεις της πεζοπορίας να ξέρουν πως τα παλιά μονοπάτια που συνέδεαν μεταξύ τους τα μοναστήρια έχουν πλέον καθαριστεί και ενδείκνυνται για περπάτημα. Εξάλλου μόνο με τα πόδια μπορείτε να επισκεφθείτε την έρημη σήμερα μονή Ταξιαρχών που βρίσκεται σε άγρια, κατάφυτη και δύσβατη περιοχή.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Παραλία-Καστάνη.

Παραλία Καστάνη.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

5 Βουτιές στην παραλία  Καστάνη

Η παραλία της Μηλιάς στα δυτικά  του νησιού είναι η μεγαλύτερή σε μήκος  ακρογιαλιά της Σκοπέλου. Θεωρείται πολυσύχναστη, αλλά και μια από τις καλύτερες των Σποράδων. Υπάρχουν μικρά συγκροτήματα νοικιαζόμενων δωματίων, παραθαλάσσιες ταβέρνες καντίνες, αρκετές ομπρελοξαπλώστρες ενώ υπάρχουν και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.  Λίγο πιο βόρεια συναντάμε το πάλαι ποτέ κρυφό ακρογιάλι Καστάνη που προσεγγίζεται μέσω του κεντρικού οδικού άξονα ο οποίος συνδέει τη Σκόπελο με τη Γλώσσα. Πρόκειται για μία μικρή αγκαλιά φτιαγμένη από λευκό στρογγυλό βότσαλο, άμμο και στολισμένη ολόγυρα με βαθυπράσινο πευκοδάσος. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εδώ καντίνα που διαθέτει ομπρελοξαπλώστρες και μουσική που παίζει ανυπόφορα δυνατά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, να έρθετε στη Σκόπελο και να μην κάνετε μια βουτιά στην παραλία Καστάνη το σούρουπο για να δείτε το ήλιο να χάνεται στη θάλασσα ενώ θα κολυμπάτε, θα ήταν σημαντική παράλειψη.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ-Δυό-Πεύκα

Δυό Πεύκα.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

6 Απολαύστε το μαγευτικό τοπίο στα Δυό Πεύκα

 Υπάρχει μια κρυφή χωμάτινη, αλλά βατή διαδρομή που ξεκινά λίγο μετά τον Στάφυλο και αφού περιπλανηθεί για λίγο στα δάση και στις ακτές της νοτιοδυτικής Σκοπέλου καταλήγει στην τοποθεσία Δυο Πεύκα στο ακρωτήρι Αμάραντος,  που θεωρείται δικαίως ως ένα από τα εμβληματικά σημεία του νησιού. Από εδώ ο δρόμος τραβά βόρεια ακολουθώντας το περίγραμμα των ακτών και βγαίνει στο χαριτωμένο λιμανάκι του Αγνώντα όπου υπάρχει δυνατότητα για φαγητό και βουτιές στη μικρή οργανωμένη παραλία. Για να λέμε όμως το «σύκα, σύκα» η περιοχή αυτή με το υψηλής αισθητικής αξίας τοπίο και τη συνεχομένη εναλλαγή βράχων, μικρών παραλιών και δάσους, έχει αλλοιωθεί αρκετά μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Το πευκοδάσος ωστόσο αναγεννάται, αν το αφήσουν βέβαια στην ησυχία του! Τι μέλλει γενέσθαι θα το διαπιστώσουμε σύντομα…

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ-Αγνώντας-η-παραλία.

Αγνώντας, η παραλία.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

7 Σούρουπο για βουτιές και ουζάκι στον Αγνώντα

 Φέρτε με το νους σας έναν μικρό όρμο με βαθιά τυρκουάζ νερά, με βράχυνες άκρες και από παντού να γέρνουν θεόρατα πεύκα. Στο μυχό αυτής της απάνεμης γωνιάς απλώνεται μια μικρή βοτσαλιά μήκους μόλις 150 μέτρων. Επάνω στο κύμα και κάτω από τη σκιά πυκνόφυλλων μουριών αραδιάζουν τα τραπεζάκια τους όμορφες ταβέρνες, ένα καφέ και μια gelateria. Αυτό είναι το ιδανικό σκηνικό που στήνεται κάθε χρόνο στον Αγνώντα, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλεις περιοχές της Σκοπέλου, μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Χώρα και 22 από τη Γλώσσα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Ακόμη και με τα πόδια από τον Αγνώντα  θα πάτε στο ορμίσκο Λιμνονάρι (1 χλμ.) με τη θαυμάσια οργανωμένη αμμουδερή παραλία.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Ορος-Δέλφη

Ορος Δέλφη.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

8 Πεζοπορήστε στα μονοπάτια του όρους Δέλφη

Υπάρχει ένας αρκετά δύσβατος δασικός δρόμος που ξεκινά από το βόρειο τμήμα της Χώρας Σκοπέλου και αφού διασχίσει κάθετα την ορεινή ραχοκοκαλιά του νησιού καταλήγει στη Γλώσσα. Εδώ λοιπόν, στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το βουνό Δέλφη  με την ψηλότερη κορφή (681 μέτρα) και τις πυκνοδασωμένες πλαγιές του. Στο μέσον της διαδρομής, στην καρδιά του δάσους θα βρεθείτε σε υψόμετρο 650, σ’ ένα μικρό οροπέδιο με κάποια πέτρινα χαλάσματα. Από εδώ εύκολα και καλά σημαδεμένα μονοπάτια θα σας φέρουν στην κορφή του βουνού, αλλά και σε σημεία με εξαιρετική θέα τόσο στο ανατολικό, όσο και στο δυτικό τμήμα της Σκοπέλου. Αν αγαπάτε λοιπόν την πεζοπορία να βάλετε στις αποσκευές μαζί με το μαγιό, τα βατραχοπέδιλα, το αντιηλιακό και τα πεζοπορικά σας μποτάκια. Σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμα!

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Ο-φάρος-ακρωτήρι-Γουρούνι

Ο φάρος στο ακρωτήρι Γουρούνι.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

9 Επίσκεψη στο ακρωτήρι Γουρούνι και στον φάρο του

Από τη Γλώσσα θα ακολουθήσετε ασφάλτινο στην αρχή και μετά μέτριας βατότητας χωματόδρομο (όχι κατάλληλο για χαμηλά αυτοκίνητα )  που καταλήγει μετα από 9 χιλιόμετρα στο ακρωτήρι Γουρούνι. Εδώ στο βορειότερο σημείο της Σκοπέλου θα δείτε να ξεπροβάλει ο φάρος, ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 1899 που είναι ακόμη σε λειτουργία. Στην πορεία σας θα επισκεφθείτε τα έρημα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας και των Ταξιαρχών και θα κολυμπήστε στις ανέγγιχτες παραλίες Περιβολιού και Πεθαμένη.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Καλντερίμι-στη-Γλώσσα

Καλντερίμι στη Γλώσσα.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

10 Περίπατοι στα καλντερίμια της Γλώσσας

Η Γλώσσα είναι το μεγάλο χωριό που δεσπόζει πάνω από το Λουτράκι, το δεύτερο λιμάνι της Σκοπέλου. Στο σημείο που απλώνει τις γειτονιές της η σημερινή πολίχνη, εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη των Κρητών Κνώσσα που από παράφραση του ονόματός της πιθανόν προήλθε η σημερινή λέξη “Γλώσσα”. Ο οικισμός αραδιάζει τα σπίτια του σε επίπεδα, στην κατάφυτη από ελαιόδεντρα και οπωροφόρα πλαγιά του βουνού. Παλαιότερος συνοικισμός είναι ο Μαχαλάς, κτισμένος μέσα στο ρέμα με ελάχιστους σήμερα κατοίκους. Το παλιό καλντερίμι -μήκους 900 μέτρων- που συνέδεε το Λουτράκι (λιμάνι) με τη Γλώσσα διατηρείται ατόφιο σε μεγάλο μέρος του. Η πεζοπορική διαδρομή κρατά περίπου 45 λεπτά και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-η-Χώρα-απο-το-λιμάνι

Η Χώρα απο το λιμάνι© Theo Athanasiadis/Views of Greece

11 Βραδινό σεργιάνι στο λιμάνι της Σκοπέλου

 Τα φώτα της προκυμαίας πέφτουν επάνω στα παραδοσιακά ξύλινα σκαριά και σκορπούν τις πολύχρωμες αντανακλάσεις τους στο ατάραχο νερό. Λίγο πιο ψηλά η Χώρα με τα αρχοντικά, τις εκκλησιές της, τα λαϊκά σπιτάκια της θαρρείς και επιτηρεί το δρώμενα στο λιμάνι. Στην άκρη του λιμανιού η Παναγιά στον Πύργο στέκει σαν φάρος να δείχνει το τέλος της διαδρομής.  Αυτή είναι μια βόλτα που δεν τη χάνεις με τίποτα!

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Στάφυλος.

Στάφυλος. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

12 Βόλτες στις ακτές με θαλάσσιο καγιάκ

Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα για να γνωρίσετε τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ακτές του νησιού με έναν διαφορετικό τρόπο. Επικοινωνήστε με κάποια από τις εταιρείες που οργανώνουν παρόμοιες εκδρομές και σίγουρα δεν θα χάσετε.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ.-Στάφυλος

Στάφυλος..© Theo Athanasiadis/Views of Greece

 Για τη διαμονή σας προτείνουμε:

«Olia Green Residence» επάνω στην παραλία, στην νότια άκρη του λιμανιού, σε ήσυχο σημείο με θέα, εύκολη πρόσβαση, χώρο στάθμευσης, και εξαιρετικά φιλικό προσωπικό, τηλ. 24240 23008  & 6948485567.

SKOPELOS-ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΠΟΡΑΔΕΣ-Παραλία-Μηλιά.

Παραλία Μηλιά. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γοητευτική  και ανεξερεύνητη Αλόννησος

greece, greek, mediterranean, aegean, sporades, water, alonnisos island, beach, Αλόννησος, Σποράδες, φώκια, θαλάσσιο πάρκο, Mom

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greecehttps://viewsofgreece.gr/alonnisos/

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.