Αν και διατηρεί χαμηλούς τόνους αφήνοντας τον τουριστικό ανταγωνισμό στους πολύκοσμους γειτόνους της, κερδίζει ολοένα και περισσότερους επιστήθιους και εκλεκτούς φίλους. Κιβωτός μιας αλώβητης φύσης είναι ακόμα η Αλόννησος, ένα νησί εναλλακτικό, αλλιώτικο από τα άλλα…

PHOTO: Theo Athanasiadis
Με μια ματιά
Μικρή, κατάφυτη, με απόμερες παραλίες, γραφικά ψαροχώρια και γωνιές ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό, η Αλόννησος καταφέρνει και αποπνέει μια ξεχωριστή γοητεία. Αναμφισβήτητα το στίγμα του νησιού δίνει το υπέροχο πευκοδάσος που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του σκιαγραφείται από τον μεσαιωνικό οικισμό του Παλιού Χωριού με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και την υπέροχη θέα.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Οι ρυθμοί εδώ είναι ήπιοι, οι αποστάσεις μικρές και οι περισσότερες παραλίες ακόμα απρόσβλητες από τον μαζικό τουρισμό και το “σύνδρομο” της ομπρελοξαπλώστρας! Οι πιο πολλές από αυτές είναι στρωμένες με βοτσαλάκια ενώ υπάρχουν και αμμουδιές. Τα νερά είναι παντού κρυστάλλινα ενώ σε κάποιες παραλίες βαθαίνουν απότομα. Στη δυτική πλευρά του νησιού τα περισσότερα ακρογιάλια είναι προστατευμένα από το μελτέμι.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Οι μετακινήσεις στο νησί
Το οδικό δίκτυο του νησιού θα σας πάει σχεδόν παντού όμως υπάρχουν και άφθονα μονοπάτια που διασχίζουν υπέροχα πευκοδάση και καταλήγουν σε απόμερες παραλίες. Αν αγαπάτε την πεζοπορία η Αλόννησος θα αποδειχθεί ένας μικρός νησιώτικος παράδεισος. Η αποβίβαση γίνεται στο Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού που ακουμπά στην άκρη ενός μικρού, καλά προστατευμένου όρμου. Σίγουρα το Πατητήρι δεν διεκδικεί τα πρωτεία για την αρχιτεκτονική αισθητική του. Όμως εδώ βρίσκεται η εμπορική αγορά, όλες οι δημοσιές υπηρεσίες, αρκετά ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Μεσαιωνική πρωτεύουσα
Η Χώρα ή Παλιό Χωριό απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και αγναντεύει αφ’ υψηλού τα δρώμενα της νησιώτικης υπαίθρου. Αν και ο πολεοδομικός ιστός έπαθε σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς το 1978, έχει χαρακτηρισθεί παρά ταύτα παραδοσιακός. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Περίπατοι σε νησιώτικα καλντερίμια
Από το χώρο στάθμευσης θα συνεχίσετε με τα πόδια. Περιδιαβαίνοντας τ’ ασβεστωμένα καλντερίμια και τα μοναχικά σοκάκια, ανηφορίζουμε ως τα απομεινάρια του Βενετσιάνικου κάστρου. Οι τοίχοι των κτιρίων που συνωστίζονται το ένα πλάι στο άλλο σαν φυσική συνέχεια των απόκρημνων βράχων, σχηματίζουν αμυντική διάταξη που θυμίζει μεσαιωνικό τείχος. Από κάθε γωνιά του αποκαλύπτεται μια διαφορετική οπτική γωνιά του πελάγους, του νησιού και του οικισμού που απλώνεται χαμηλότερα.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Θέα που κόβει την ανάσα
Κάποιες φορές με καθαρό ουρανό και ελάχιστη υγρασία στην ατμόσφαιρα, διακρίνονται στον ανοιχτό ορίζοντα οι Ευβοϊκές και Πηλιορείτικες ακτές, ο χαρακτηριστικός κώνος του Άθω και φυσικά ένα προς ένα, τα νησιά και τα ερημονήσια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Σε κάθε σου βήμα συναντάς παροπλισμένους ανεμόμυλους, χορταριασμένα αλώνια, σιωπηλές γειτονιές, καλοβαλμένα αρχοντικά αλλά και σπουδαίες εκκλησίες του 17ου αιώνα, όπως του Αγίου Αθανασίου, του Χριστού και του Άγιος Γεώργιος στο Κάστρο. Με κάθε ευκαιρία θα σταματήσετε για ένα καφέ, ποτό ή φαγητό σε κάποιο από τα μαγαζιά με τους εξώστες που προσφέρουν ανεπανάληπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του πελάγους, ή στο μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Μια γρήγορη οδική βόλτα στο νησί
Νότια από το Πατητήρι βρίσκεται ο Ρουσούμ Γιαλός κατάστικτος από κτίσματα, με μια μικρή καθαρή βοτσαλιά. Στο ίδιο μοτίβο και το λιμανάκι Βότση με τις θαλασσοσπηλιές του, ενώ για μπάνιο υπάρχει ο κοντινός ορμίσκος Σπαρτίνες (συχνάζουν συνήθως γυμνιστές).

PHOTO: Theo Athanasiadis
Ο κεντρικός δρόμος συνεχίζει βορειότερα για τις παραλίες Μηλιά, Γιαλός, Χρυσή Μηλιά, Τζώρτης και Λεφτός Γιαλός. Η περιοχή είναι κατάφυτη με μόνη εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του δάσους στα υψώματα γύρω από το Τζώρτζη και το Λεφτό Γυαλό που έχει καταστραφεί από παλιά πυρκαγιά. Στη χερσόνησο του Κοκκινόκαστρου όπου υπάρχει μια θαυμάσια αμμουδερή παραλία, έχουν ανασκαφεί υπολείμματα οχύρωσης από την αρχαία πόλη Ίκος.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ένα ψαροχώρι από τα παλιά
Επόμενη στάση η Στενή Βάλα, φωλιασμένη στο μυχό απάνεμου όρμου. Το μικρό ψαρολίμανο, παρόλη την τουριστική ανάπτυξη καταφέρνει να διατηρεί το χαρακτήρα του. Στη άκρη του ορμίσκου υπάρχει μια μικρή παραλία με πετραδάκι. Με τα πόδια θα προσεγγίσετε το βοτσαλωτό ακρογιάλι Γλυφά. Απέναντι, σε απόσταση αναπνοής, το μακρόστενο και ακατοίκητο νησάκι Περιστέρι φράζει τον ορίζοντα και προστατεύει τις ακτές από τους ανέμους.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Εκδρομικά σκάφη που αναχωρούν από τη Στενή Βάλα θα σας πάνε στη νησίδα Περιστέρι όπου επίσης υπάρχουν παραλίες αλλά και στη Γαλάζια Σπηλιά που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια. Από τη Στενή Βάλα ο κεντρικός δρόμος μετά από μια ορεινή περιπλάνηση καταλήγει στο βορειότερο άκρο του νησιού, στο βαθύ και στενό όρμο του Γέρακα όπου έχει δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο (17 χλμ. από Πατητήρι).

PHOTO: Theo Athanasiadis
Οι κυριότερες παραλίες με μια ματιά
Ρουσούμ Γιαλός: Μικρή, δημοφιλής ακτή με χοντρό βότσαλο, πολύ κοντά στο Πατητήρι. Υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραλιακές ταβέρνες.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Μηλιά: Κατάφυτη ακρογιαλιά που την αγκαλιάζει το πευκοδάσος, με λευκό βότσαλο, τιρκουάζ νερά και με μια παραλιακή ταβέρνα.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Χρυσή Μηλιά, Τζώρτζης, Λεφτός Γιαλός: Ακρογιαλιές στα ανατολικά του νησιού, απέναντι από το ερημονήσι Περιστέρα με νοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και παραλιακά μπαράκια.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Κοκκινόκαστρο: Προφυλαγμένη αμμουδερή παραλία στη ρίζα βράχου. Τα ρηχά, ζεστά, διάφανα νερά της, την καθιστούν ίσως την καλύτερη ακρογιαλιά της Αλοννήσου (7 χλμ. από Πατητήρι).

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Άγιος Δημήτριος: Απλωτή παραλία με λευκά βότσαλα βόρεια της Στενής Βάλας. Είναι από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού, ιδανικά για οικογενειακές διακοπές.

PHOTO: municipality of Alonissos
Μουρτιάς, Μαρπούντα, Βύθισμα: Αλλεπάλληλες μικρές αγκαλιές περιτριγυρισμένες από σμιλεμένα βράχια και πυκνό πευκοδάσος στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Μπορείτε να έρθετε και με μονοπάτι από Χώρα.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Γιάλια: Μικρή φιλόξενη αγκαλιά, με σκούρα άμμο και πετραδάκι και με δροσερά νερά λόγω των υποθαλάσσιων πηγών όμως ειναι εκτεθειμένη στο μελτέμι.. Προσεγγίζεται από τη Χώρα (4 χλμ. άσφαλτος). Στο ίδιο μοτίβο με κάπως πιο δύσκολη πρόσβαση η παραλία Βρυσίτσα λίγο πιο νότια.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Τσκαλιά, Άγιοι Ανάργυροι, Μεγάλη Άμμος: Παντού άμμος και βοτσαλάκι. Από τα πλέον κατάφυτα και εντυπωσιακά σημεία της Αλοννήσου. Για να φθάσετε ως εδώ θα διανύσετε δύσκολους χωματόδρομους από το Πατητήρι, ή ακολουθώντας ευχάριστα μονοπάτια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κυρίως στην Μεγάλη Άμμο οικιστική δραστηριότητα.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Β. Σποράδων
Η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός βιότοπος για την φώκια του είδους Monachus-monachus, αφού ο πληθυσμός της φθάνει στη χώρα μας τα 250 με 300 άτομα (με παγκόσμιο πληθυσμό 600 άτομα). Βόρεια και ανατολικά της Αλοννήσου βρίσκονται διάσπαρτα στο πέλαγος μικρά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με σπηλιές και ακροθαλασσιές όπου φωλιάζει η Monachus. Τα μεγαλύτερα από αυτά είναι η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, τα Σκάντζουρα, η Κυρά Παναγιά, τα Γιούρα, η Ψαθούρα και το Πιπέρι.

PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Από το 1992 η περιοχή αυτή μαζί με την Αλόννησο έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο (έκταση 2.200 τ.χ.). Οι σκοποί της ίδρυσής του είναι η προστασία, η διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσική κληρονομιά και πολύτιμος εθνικός πόρος, αλλά και η διαφύλαξη των βιοτόπων της Μεσογειακής φώκιας. Πληροφορίες στην «Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας-Mom»,www.mom.gr . Φορέας Εθνικού Πάρκου Β. Σποράδων www.alonissos-park.gr. Το Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων είναι επισκέψιμο με εκδρομικά σκάφη που αναχωρούν από το Πατητήρι.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ιστορίες από τα παλιά
Το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν ‘Ικος, – Αλόννησος πιθανώς ονομαζόταν το κοντινό και σήμερα έρημο νησάκι Κυρά Παναγιά-, ενώ επί Βυζαντίου ήταν γνωστό ως Λιοδρόμια ή Λιαδρόμια ή ακόμη και ως Χιλιοδρόμια, ονομασία που διατηρήθηκε ως το 1836. Το νησί φημιζόταν για το κρασί του, μα και για τα πιθάρια του. Στη θέση που σήμερα οι ντόπιοι ονομάζουν «Τσκάλια» (τσουκάλια) υπήρχαν εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

PHOTO: Theo Athanasiadis
Μουσείο Πειρατείας – Λαογραφίας Κώστα & Αγγέλας Μαυρίκη
Βρίσκεται στο Πατητήρι και στεγάζεται σε καλαίσθητο πέτρινο κτήριο. Εκτός από τα αμέτρητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που συνήθως βλέπει κανείς σ’ ένα λαογραφικό μουσείο, το συγκεκριμένο διαθέτει έναν ολόκληρο όροφο στον οποίον εκθέτονται διάφορα αντικείμενα που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τη δράση των πειρατών στο νησί. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974027465

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Στα μονοπάτια της Αλοννήσου
Στο βόρειο μέρος της Αλοννήσου οι δρόμοι δεν είναι καλοί. Ωστόσο ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί τους πεζοπόρους παντού, Από τον κεντρικό οδικό άξονα που διατρέχει το νησί, λίγο μετά τη διασταύρωση για Βότση, ξεκινά μια θαυμάσια περιπατητική διαδρομή που περνά από το ιστορικό και πρόσφατα αναπαλαιωμένο μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων. Από εδώ θα συνεχίσετε ως την παραλία Τουρκονέρι και έπειτα αν θέλετε για Μεγάλη Άμμο.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece (η φωτογραφία είναι από το “Κέντρο Ενημέρωσης για τα Υποβρύχια Ναυάγια”)
Αρχαιολογικές ανακαλύψεις
Στη χερσόνησο του Κοκκινόκαστρου έχουν ανασκαφεί υπολείμματα οχύρωσης, αφού στο σημείο αυτό υπήρχε η αρχαία πόλη Ίκος. Απέναντι, σε απόσταση αναπνοής, το μακρόστενο και ακατοίκητο νησάκι Περιστέρι φράζει τον ορίζοντα και δίνει στον τόπο την όψη λιμνοθάλασσας. Στο δίαυλο που σχηματίζεται με τη Στενή Βάλα βρέθηκε από τον αλοννησιώτη Κώστα Μαυρίκη το 1984, ναυαγισμένο εμπορικό πλοίο του 400 π.Χ., ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους, γεμάτο αμφορείς.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ο χώρος του ναυαγίου έχει διαμορφωθεί από ειδικούς επιστήμονες σε υποθαλάσσιο Μουσείο (το πρώτο στην Ελλάδα που εγκαινιάσθηκε το 2020) και είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση. Εικονική περιήγηση με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, σε αυτό το σπουδαίο ναυάγιο θα έχετε στο νεότευκτο “Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού για τα Υποβρύχια Ναυάγια”, θα το βρείτε στη Χώρα. Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από 15 Ιουλίου 2020, ώρες λειτουργίας 17.00 -21.00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο (Δήμος Αλοννήσου) +30 24243 50201.

PHOTO: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Οι εκδηλώσεις
Τον Ιούλιο γίνεται στο Παλιό Χωριό παραδοσιακή γιορτή με αναπαράσταση αλωνίσματος, ενώ στο Πατητήρι διοργανώνεται η «Ψαράδικη βραδιά». Τον δεκαπενταύγουστο καθιερωμένο είναι το μεγάλο πανηγύρι με αναβίωση του παραδοσιακού γάμου. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του δήμου Αλοννήσου www.alonissos.gr
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκύρος, η αρχόντισσα των Σποράδων

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts