Εκεί στον ζεστό νότο της Λακωνίας, στις ζαχαρένιες αμμουδιές και στα τυρκουάζ νερά της, θα απολαύσουμε αξέχαστες βουτιές,  γεμίζοντας σώμα και νου με θαλασσινή αύρα και αλμύρα, ήλιο, και γαλάζιο φως, πολύτιμο απόθεμα ονείρων και ενέργειας…

ELAFONISOS-LAKONIA-Σιμος-Σαρακήνικο

Σίμος & Σαρακήνικο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πριν από καμμιά 25αρια χρόνια ήταν ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του ελευθέρου κάμπινγκ καθώς πρόσφερε εύκολη πρόσβαση, θαυμάσιες φυσικές σκιές και δύο από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Οι ανέσεις τότε βέβαια ήταν ανύπαρκτες!  Νερό και προμήθειες έπρεπε να φτάσουν στην κατασκήνωση με ποδαρόδρομο 50 λεπτών  από το χωριό, από  έναν στενό, άδενδρο χωματόδρομο.

ELAFONISOS-LAKONIA.-Λιμνη-Στρογγύλη-παραλία

Λίμνη Στρογγύλη και η παραλία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως η αίσθηση να ξυπνάς κάτω από το πυκνά σύδεντρα των θαλασσόκεδρων και να «βαπτίζεσαι» κατευθείαν στα τροπικά νερά του Σαρακήνικου είναι κάτι που αν το έχεις ζήσει, θα το αποζητάς για πάντα!!!

ELAFONISOS-LAKONIA.-Ηλιοβασίλεμα-Σαρακήνικο

Ηλιοβασίλεμα στο Σαρακήνικο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με την πάροδο του χρόνου ο τουριστικός πολιτισμός άλωσε το παρθένο Ελαφονήσι. Το μικρό ψαροχώρι  γέμισε νοικιαζόμενα δωμάτια, ο δρόμος  για τον Σίμο, το Σαρακήνικο και τα Νησιά της Παναγιάς ασφαλτοστρώθηκε. Παντού άνοιξαν ταβέρνες και ξεφύτρωσαν τα πρώτα beach bar που “πλημύρισαν” τα ακρογιάλια με ομπρελοξαπλώστρες.

ELAFONISOS-LAKONIA-Σίμος

Στο Σίμο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σήμερα, από αρχές Ιούλη μέχρι τέλη Αυγούστου, στις τροπικών χρωμάτων παραλίες δεν “πέφτει καρφίτσα” και ο όρμος του Σίμου κατακλύζεται από κάθε  λογής ιστιοφόρα και θαλαμηγούς.

ELAFONISOS-LAKONIA-Λιμνη-Στρογγύλη-σούρουπο.

Λίμνη Στρογγύλη σούρουπο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως, ποιος μπορεί ακόμη κι έτσι, να απαρνηθεί την αξέχαστη αίσθηση που νοιώθεις εκείνη την φευγαλέα στιγμή που αιωρείσαι αναμεσά στο λευκό αμμουδερό πυθμένα και στο διάφανο γαλάζιο της θάλασσας!

ELAFONISOS-LAKONIA-το-λιμάνι

Το λιμάνι της Ελαφονήσου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μόλις εννιά λεπτά ταξίδι και βρίσκεσαι στον παράδεισο

Ακολουθώντας τους στενούς επαρχιακούς δρόμους που οδηγούν από τη Σπάρτη στη Νεάπολη Λακωνίας θα βρεθείς στην Πούντα (110 χλμ. από Σπάρτη)  όπου θα πάρεις  το μικρό φέρυ μπωτ που θα σε μεταφέρει μέσα σε 9 λεπτά στο μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Λακωνίας (Πληροφορίες για τα δρομολόγια http://elafonisosferries.gr/  ).

ELAFONISOS-LAKONIA-Πανόραμα-Σίμος-Σαρακήνικο.

Πανόραμα, ο Σίμος και το Σαρακήνικο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένας σεισμός που άλλαξε τα πάντα

 O αρχαίος περιηγητής Παυσανίας όταν επισκέφθηκε την περιοχή αναφέρει  μια χερσόνησο που λόγω του σχήματός της ονομαζόταν «Όνου Γνάθος». Η χερσόνησος αυτή ταυτίζεται με την σημερινή Ελαφόνησο που μετατράπηκε σε νησί όταν αποκόπηκε από τη χερσαία γη με τον σεισμό  του 375 μ.Χ., δημιουργώντας θαλάσσιο δίαυλο πλάτους 330 μέτρων. Η έκταση της Ελαφονήσου μόλις ξεπερνά  τα 20 τ.χ και το σύνολο των 800 μόνιμων κατοίκων ζουν στο Χωριό (λιμάνι) που βρίσκεται αντίκρυ από την ακτή Πούντα της Πελοποννήσου.

ELAFONISOS-LAKONIA-Αγιος-Σπυρίδωνας

Ο Άγιος-Σπυρίδωνας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νησιώτικο καλωσόρισμα

Στο Ελαφονήσι θα σας καλωσορίσει ο προστάτης του νησιού ο Άγιος Σπυρίδωνας και η εκκλησία του που είναι κτισμένη πάνω σε μια ξέρα. Εκεί δίπλα αναπτύσσεται το μικρό λιμάνι του χωριού που κατακλύζεται από δεκάδες αλιευτικά σκάφη – δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το Ελαφονήσι πριν ανακαλύψει το τουριστικό εισόδημα, ήταν ένα κατεξοχήν ψαροχώρι-. Το χωριό διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και συγκροτήματα διαμερισμάτων και είναι γνωστό για τις καλές του ψαροταβέρνες. Εδώ για τις βουτιές σας θα περιοριστείτε στην αμμουδερή ακτή Κοντογόνι στα δυτικά του μικρού λιμανιού.

ELAFONISOS, LAKONIA. Ο Σίμος και το Σαρακήνικο

Ο Σίμος και το Σαρακήνικο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σίμος, Σαρακήνικο, καλώς ήλθατε στον Τροπικό Κύκλο

Από το λιμάνι ένας ασφάλτινος δρόμος που τρέχει παράλληλα με τις ανατολικές ακτές, καταλήγει μετά από 4 χιλιόμετρα στις παραλίες Σίμος, Σαρακήνικο. Εδώ ένα σπάνιο δάσος από τον προστατευόμενο θαλασσόκεδρο (Juniperus oxycedrus subsp. Macrocarpa) ευδοκιμεί στους απλωτούς αμμόλοφους.  Τις δυο παραλίες χωρίζει μια μικρή βράχινη χερσόνησος. Η παραλία του Σίμου (νότια) είναι μικρότερη, ενώ αυτή του Σαρακήνικου (δυτικά) εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων.

ELAFONISOS-LAKONIA-Σμίξη-δυο-παραλιών

Η σμίξη δυο παραλιών.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όπως είπαμε και δυο ακτές είναι ιδιαίτερα αξιοποιημένες και μεγάλο μέρους τους καταλαμβάνεται από ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν σε διαμορφούμενους χώρους 250 με 300 μέτρα μακριά από την αμμουδιά. Έτσι το περπάτημα στους διαμορφωμένους ξύλινους διαδρόμους επιβάλλεται.

ELAFONISOS,LAKONIA. Σαρακήνικο

Άρκευθος η μακρόκαρπη στο Σαρακήνικο.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εύθραυστο οικοσύστημα

Τις παραλίες Σίμος και Σαρακήνικο, αγκαλιάζει ένα μοναδικό παραθαλάσσιο οικοσύστημα όπου ευδοκιμούν εκτός από τα θαλασσόκεδρα (Άρκευθος η μακρόκαρπη-Juniperus macrocarpa ) και αλλά σπάνια είδη της παράκτιας χλωρίδας όπως η «Αμμόφιλα», ο «Κρίνος της Θάλασσας», αλλά και το ενδημικό «Σαπονάρια των Γιάγκελ» (Saponaria jagelii) που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η περιοχή μαζί με τον κοντινό υγρότοπο  της Στρογγύλης (βρίσκεται στην αντικρινή ακτή Πούντα), είναι ενταγμένη  στο πρόγραμμα “Natura 2000”. Η ευρύτερη περιοχή δέχεται έντονες πιέσεις από την τεράστια προσέλευση επισκεπτών, ενώ δεν λείπουν και τα σχέδια για την ευρύτερη αξιοποίηση της.

ELAFONISOS-LAKONIA-κρινάκι-της-θάλασσας

Κρινάκι της θάλασσας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα νησιά της Παναγιάς

Από το Σαρακήνικο ο νέος δρόμος θα σας φέρει ευκολά στην ακτή “Νησιά της Παναγιάς” που πήρε το όνομά της από τις κοντινές νησίδες Κασέλα, Πρασονήσι, Ξεροπούλες και Λεφτό. Αν και αυτή η ακτή έχει  βορεινό προσανατολισμό και εδώ αναπτύσσονται αρκετά εκτεταμένοι  αμμόλοφοι με ολόλευκη άμμο που καλύπτει και τον βυθό της θάλασσας για αρκετές δεκάδες μετρά.  Υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, ενώ μέρος της ακτής καταλαμβάνεται και εδώ από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

ELAFONISOS-LAKONIA. Νησιά Παναγίας

Νησιά Παναγίας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παύλο-Πέτρι, η βυθισμένη πολιτεία

 Στη θέση «Παύλο Πέτρι», κοντά στο σημείο απ’ όπου αναχωρούν τα φέρυ για την Ελαφόνησο, έχουν εντοπισθεί μέσα στη θάλασσα  ερείπια αρχαίας πολιτείας, πιθανόν Μυκηναϊκής προέλευσης, του 1680-1180π.Χ. που κτίστηκε πάνω σε θεμέλια Πρωτοελλαδικού οικισμού. Η καταγραφή του βυθισμένου αρχαιολογικού χώρου συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, ενώ έχει συμπεριληφθεί για την περίοδο 2016-2018, από τον Διεθνή Οργανισμό Μνημείων (World Monuments Fund) στον κατάλογο (Watch List) με τους 50 περισσότερο απειλούμενους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στον πλανήτη.

ELAFONISOS-LAKONIA-Παύλο-Πέτρι

Παύλο-Πέτρι η βυθισμένη πόλη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στρογγύλη, ο μικρός θαυμαστός υγρότοπος

Η λιμνούλα Στρογγυλή εντοπίζεται στην ακτή Πούντα και παρόλο το μικρό της μέγεθος αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο καθώς βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό αεροδιάδρομο των πουλιών που φεύγουν από τη Βόρεια Ευρώπη και μέσω Λακωνίας, Κυθήρων Αντικυθήρων, καταλήγουν στην Αφρική. Επίσης και εδώ συναντάμε εκτεταμένες αμμοθίνες οι οποίες μαζί με τον υγρότοπο της Στρογγύλης είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα “Natura 2000”.

ELAFONISOS-LAKONIA-Μπεκατσίνι-στη-λίμνη-Στρογγύλη

Μπεκατσίνι στη λίμνη Στρογγύλη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ
ELAFONISOS-LAKONIA-Ελαφόνησος-και-Στρογγύλη

Ελαφόνησος και Στρογγύλη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Εξερευνούμε τα Κύθηρα 

Kythira Κύθηρα. Το Κάστρο και το Καψάλι

Το Κάστρο και το Καψάλι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts