Απόηχοι του χρόνου σε χρώματα παστέλ και ξέθωρα, σε σχήματα αλλοτινά και περίτεχνα…κι ανάμεσά τους το λευκό του ασβέστη, το ξανθό της άμμου, το γαλάζιο του πελάγους σε μια αναλογία που εκπέμπει φως και αισιοδοξία…

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Kythira Κύθηρα. Η Χώρα και το Κάστρο

Η Χώρα και το Κάστρο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εκεί που τα νερά του Αιγαίου ενώνονται με του Ιονίου και σε μικρή απόσταση από τον κάβο Μαλιά – το νοτιόανατολικότερο άκρο του Μοριά-, ένα νησί μοιράζεται ανάμεσα στην Επτανησιακή φινέτσα και στη λιτότητα των Κυκλάδων.

Kythira Κύθηρα. Ο Αβλέμωνας το σούρουπο

Ο Αβλέμωνας το σούρουπο.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ίσως είναι το θυμάρι και το φασκόμηλο, ίσως η θαλασσινή αύρα των δύο θαλασσών που σμίγουν, ίσως το εκτυφλωτικό λευκό των οικισμών με την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική τους παρουσία… όλα εδώ, από την πιο απόμερη  ξερολιθιά ως το πιο ξεχασμένο ξωκλήσι, συνθέτουν τη φυσιογνωμία  ενός  τόπου έμπνευσης !

Kythira Κύθηρα, Παλαιόχωρα

Παλαιόχωρα.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη σύγχρονη εποχή τα Κύθηρα μοιάζουν να έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο στο τουριστικό γίγνεσθαι, κατακτώντας όλο και περισσότερους θαυμαστές, όλο και περισσότερους αγαπημένους φίλους.

Kythira Κύθηρα. Η παραλία Σπαραγγιό

Η παραλία Σπαραγγιό. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δυο λόγια για το νησί

Με ένα καταπληκτικό τρόπο τα Κύθηρα καταφέρουν και συνδυάζουν μοναδικά και διαφορετικά μεταξύ τους χαρίσματα. Εδώ θα βρουν τόπο να σταθούν όλες οι «φυλές» των ταξιδιωτών. Περιπατητές, αρχαιολάτρες, όσοι αγαπούν το καλό φαγητό, τις οργανωμένες παραλίες, τα μοναχικά ακρογιάλια, τις εξερευνήσεις, το υποβρύχιο ψάρεμα, τα ρομαντικά τοπία, τις άγριες βραχώδεις ακτές, τους περίπατους στα ασβεστωμένα σοκάκια…

Kythira Κύθηρα. Το Καψάλι του σούρουπο

Το Καψάλι το σούρουπο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το οδικό δίκτυο

Το οδικό δίκτυο των Κυθήρων είναι καλό. Ωστόσο οι πολυάριθμες στροφές είναι αναμενόμενες.  Από το Διακόφτι που είναι το σύγχρονο λιμάνι, ασφάλτινος δρόμος διατρέχει τη ράχη του νησιού και οδηγεί στον νότο όπου βρίσκεται το Κάστρο της Χώρας Κυθήρων (32 χιλιόμετρα) και το θαλασσινό της επίνειο Καψάλι. Ένας άλλος οδικός άξονας τραβά για το βόρειο τμήμα του νησιού και το καλοκαιρινό θέρετρο της Αγίας Πελαγίας. Να υπολογίζετε από την Αγία Πελαγία ως το Καψάλι (τα δυο άκρα του νησιού) θα χρειαστεί να καλύψετε 25 χιλιόμετρα. Δευτερεύοντες, αλλά ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι θα σας φέρουν εύκολα σε κάθε γωνιά όπου υπάρχουν γραφικά ψαροχώρια, μεσαιωνικά χωριά και υπεροχές παραλίες.

Kythira Κύθηρα, Σεργιάνι στη Χώρα

Σεργιάνι στη Χώρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάτε

Από την Αθήνα ή  οποιαδήποτε άλλη πόλη της Πελοποννήσου θα κατευθυνθείτε προς τη Νεάπολη, την νοτιότερη στεριανή πόλη της Ηπειρωτικής Ελλάδας (110 χιλιόμετρα μακριά από Σπάρτη). Από εδώ αναχωρεί το τοπικό καράβι που καλύπτει με συχνά καθημερινά δρομολόγια την απόσταση, σε μιάμιση ώρα περίπου. Πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια https://tritonferries.gr/Φυσικά υπάρχει και το αεροπλάνο αφού το νησί το καλοκαίρι συνδέεται με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, με συχνές αεροπορικές πτήσεις.

Kythira Κύθηρα, Αυλή στη Χώρα

Αυλή στη Χώρα.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ιστορίες με δόγηδες, ιππότες  και κουρσάρους

H προνομιακή γεωγραφική θέση αποδείχθηκε στην πορεία της ιστορίας το μεγάλο πλεονέκτημα, μα και συνάμα η κατάρα του νησιού, αφού όλοι διεκδικούσαν τούτον τον πελαγίσιο τόπο για τον εαυτό τους. Από εδώ πέρασαν οι ισχυροί κάθε εποχής που διαφέντευαν με τα καράβια τους τα θαλάσσια περάσματα και τους εμπορικούς δρόμους από την Ευρώπη προς την Ασία.

Kythira Κύθηρα. Στο Κάστρο,

Στο Κάστρο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πειρατές, ευγενείς και αγάδες, ιππότες και ναύαρχοι κάθε φυλής και εθνότητας, πολεμούσαν με λύσσα για την κατοχή του νησιού. Κι οι ταλαίπωροι νησιώτες για να γλιτώσουν απ΄ τον αφανισμό, αναζητούσαν ασφάλεια στα υψώματα ή πίσω από ισχυρά τείχη, σε κάστρα κτισμένα στους γκρεμούς και στους ερημότοπους…

Kythira Κύθηρα. Η Αγία Μονή

Η Αγία Μονή.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Πορφυρούσα που γέννησε την Αφροδίτη

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, τα Κύθηρα κατοικούνται σχεδόν αδιάλειπτα από τη Νεολιθική Εποχή. Στην Ελληνική μυθολογία είχαν συνδέσει το όνομά τους με τη γέννηση της Αφροδίτης. Στα αρχαία χρόνια το νησί ονομαζόταν Πορφυρούσα, καθώς εδώ γινόταν η αλιεία της πορφύρας, του κογχυλιού που χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των υφασμάτων με βαθύ κόκκινο χρώμα, ενώ τον Μεσαίωνα επικράτησε η ονομασία Τσιρίγο. Βέβαια η προνομιούχα γεωγραφική του θέση έβαλε κατά καιρούς σε μπελάδες τους φιλήσυχους νησιώτες, αφού όλοι οι ισχυροί της εποχής διεκδικούσαν, όχι βέβαια με ειρηνικό τρόπο, τούτον τον πελαγίσιο τόπο για τον εαυτό τους.

Kythira Κύθηρα. Στις γειτονιές της Χώρας

Στις γειτονιές της Χώρας, © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Χώρα, σημείο αναφοράς

Η Χώρα Κυθήρων αναπτύχθηκε σταδιακά γύρω από το μεσαιωνικό καστέλι κτισμένο στη νότια πλευρά του νησιού, στο ακρωτήριο Τράχηλο, πάνω σε θεμέλια βυζαντινού φρουρίου το οποίο προϋπήρχε εκεί. Σήμερα η Χώρα των Κυθήρων είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών, είτε τη βλέπεις από τις γύρω εξοχές, είτε περπατάς στα ασβεστωμένα σοκάκια της, καθώς συνταιριάζει αρμονικά την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική με τη βενετσιάνικη φρουριακή κατασκευή και την Επτανησιακή φινέτσα.

Kythira Κύθηρα. Το Κάστρο και το Καψάλι

Το Κάστρο και το Καψάλι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένα κάστρο με θέα που κόβει την ανάσα

To κάστρο των Κυθήρων δεσπόζει σε ύψωμα στην άκρη του οικιστικού ιστού της Χώρας και στέκει εκεί από το 1503, κτισμένο από τους Ενετούς. Εδώ βρίσκεται το σημαντικό και πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και η μόνιμη έκθεση Οικοσήμων Κυθήρων. Στον εσωτερικό χώρο του κάστρου θα συναντήσετε τις παλιές εκκλησίες της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, του Αγίου Ιωάννη, της Παναγίας της Ορφανής. Η θέα από τις επάλξεις του προς το πέλαγος και το Καψάλι είναι πέραν κάθε περιγραφής. Στα σοκάκια της Χώρας και γύρω από την πλατεία υπάρχουν πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ.

Kythira Κύθηρα, Καψάλι

Καψάλι.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Καψάλι για βουτιές και φαγητό

Το Καψάλι –το παλιό λιμάνι του νησιού- παρά το γεγονός ότι έχει μεταβληθεί σ’ ένα σύγχρονο θέρετρο, διατηρεί τον νησιώτικο χαρακτήρα του. Διαθέτει μια μικρή καθαρή, αλλά εξαιρετικά πολυσύχναστη βοτσαλιά όπου κατά μήκος της υπάρχουν άφθονα εστιατόρια και καφετέριες. Μεταξύ του βράχου του κάστρου και του λιμανιού υπάρχει η λιλιπούτεια ακρογιαλιά Σπαραγγιό, όπου θα πάτε  με βάρκα από το Καψάλι.

Kythira Κύθηρα, Καψάλι, Αγ. Ιωάννης

Καψάλι, Αγ. Ιωάννης.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιος Ιωάννης, ένα μοναστήρι φωλιασμένο στο βράχο

Ψηλά πάνω από το Καψάλι, κολλημένο στον απόκρημνο βράχο κρέμεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στον Εγκρεμνό, όπου λέγεται ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τη γραφή της Αποκάλυψης. Από το Καψάλι –καιρού επιτρέποντος- αναχωρούν εκδρομικά σκάφη για τη νησίδα Χύτρα όπου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες σπηλιές  του Ιονίου.

Kythira Κύθηρα. η παραλία Χαλκός,

Η παραλία Χαλκός. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νότια Κύθηρα, οι κυριότερες παραλίες

Διανύοντάς 5 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα θα φθάσετε στο μεσόγειο χωριό Κάλαμος. Από εδώ θα κατηφορίσετε για τη δημοφιλή, μικρή και απάνεμη παραλία Χαλκός. Σε μικρή απόσταση θα βρείτε το ακρογιάλι Φυρή Άμμος και αμέσως μετά την επίσης εξαιρετική παραλία Κομπονάδα. Από το κεφαλοχώρι Καρβουνάδες που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βόρεια της Χώρας, θα πάτε στο χωριό Δρυμώνα και θα κατηφορίσετε για 6 χλμ. σε κουραστικό, γεμάτο στροφές δρόμο, μέχρι την υπήνεμη αμμουδιά Μελιδόνι όπου υπάρχει καντίνα.

Kythira Κύθηρα. Η παραλία Μελιδόνι

Η παραλία Μελιδόνι.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Διακόφτι και το φημισμένο ναυάγιο

Το κύριο λιμάνι του νησιού το Διακόφτι, διαθέτει μια καλή αμμουδερή παραλία με ρηχά διάφανα νερά, ιδανική για παιδιά. Αξιοθέατο εδώ είναι το ναυάγιο που δεσπόζει στη θάλασσα πίσω απο το βράχο του λιμανιού. Πρόκειτε για το πλοίο  “Nordland” που προσάραξε στη νησίδα Δραγονέρα τον Οκτώβριο του 2000 μετά από βλάβη στο πηδάλιο.

Kythira Κύθηρα. Διακόφτι, το ναυάγιο

Διακόφτι, το ναυάγιο.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Αγία Πελαγία και οι ακρογιαλιές της

Στο παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Πελαγίας θα βρείτε μια θαυμάσια αμμουδιά, όπου ολόγυρα διατίθενται προς ενοικίαση καταλύματα, ενώ το χωριό διαθέτει μερικές από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του νησιού. Νότια του λιμανιού της Αγίας Πελαγίας αναπτύσσεται το ακρογιάλι της Φυρής Άμμου και αμέσως μετά οι ακτές Λορέντζο και Καλαμίτσι. Ο παραλιακός δρόμος τερματίζει στη βοτσαλιά της Κακιάς Λαγκάδας, μια ιδιαίτερη ακτή που αναπτύσσεται στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού.

Kythira Κύθηρα. Το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας

Το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξερευνώντας τα Βόρεια Κύθηρα

Στο βόρειο άκρο του νησιού, μόλις 20 χιλιόμετρα από το Διακόφτι βρίσκεται το μεσόγειο παραδοσιακό κεφαλοχώρι του Ποταμού με τις γραφικές γειτονίες. Από εδώ θα επισκεφθείτε το χωριό Καραβάς με τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια του και τις δροσερές του κρήνες στη θέση Αμήρ Αλή. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε για τέσσερα χιλιόμετρα ως το ψαροχώρι Πλατιά Άμμο που  διαθέτει μια καθαρή ακρογιαλιά με χοντρή άμμο και βότσαλο. Από την Πλατιά Άμμο με κατεύθυνση βόρεια, θα βρεθείτε στο ακρωτήρι Σπαθί (κακός χωματόδρομος), όπου δεσπόζει ο φάρος του Μουδαριού που κτίσθηκε το 1857 από τους Άγγλους και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα! Από το χωριό Ποταμοί θα κατευθυνθείτε προς τον συνοικισμό Λογοθετιάνικα από όπου θ’ ακολουθήσετε τον κατηφορικό δρόμο (6 χλμ.) που θα σας βγάλει στον όρμο Λυκοδήμου με τα χαρακτηριστικά κόκκινα βράχια. Λίγο βορειοτέρα συναντάτε τη δυσπρόσιτη παραλία Άγιος Λευτέρης.

Kythira Κύθηρα. Μεσαιωνικός Μυλοπόταμος

Μεσαιωνικός Μυλοπόταμος. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μεσαιωνική Παλαιόχωρα

Βόρεια και ανατολικά από το χωριό Αρωνιάδικα, στους γκρεμούς του φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας βρίσκεται η ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιόχωρα που κτίσθηκε τον 12ο αιώνα και τότε ονομαζόταν Άγιος Δημήτριος. Το χωριό αλώθηκε από τον τρομερό πειρατή και ναύαρχο των Οθωμανών, Μπαρμπαρόσα, το 1537. Ο Άγιος Δημήτριος καταστράφηκε και  σχεδόν το σύνολο των κατοίκων του πουλήθηκαν ως σκλάβοι.

Kythira Κύθηρα. Στην Παλαιόχωρα

Στην Παλαιόχωρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Μυλοπόταμος και ο καταρράκτης της Φόνισσας

Επίσης στα μεσόγεια του νησιού βρίσκεται το χωριό Μυλοπόταμος όπου θα έρθετε για να δείτε τον καταρράκτη της Φόνισσας (το καλοκαίρι το νερό σχεδόν στερεύει), αλλά και το μεσαιωνικό χωριό της Κάτω Χώρας.

Kythira Κύθηρα. Ο καταρράκτης της Φόνισσας

Ο καταρράκτης της Φόνισσας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τον Μυλοπόταμο αξίζει να ακολουθήσετε τον δρόμο που θα σας φέρει στην είσοδο του επισκέψιμου σπηλαίου της Αγίας Σοφίας (γίνεται ξενάγηση) που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Στη συνέχεια εύκολα θα κατηφορίσετε προς τον ορμίσκο του Λιμνιώνα. Αν έχετε περαιτέρω διάθεση για εξερευνήσεις, από εδώ ξεκινά το μονοπάτι (περίπου 1 ώρα) που οδηγεί στην τοποθεσία Λουτρά Αφροδίτης που δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικροσκοπική γούρνα που σχηματίζεται στα βράχια της ακτής.

Kythira Κύθηρα. Ο ορμίσκος του Λιμνιώνα

Ο ορμίσκος του Λιμνιώνα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μεσόγειες περιπλανήσεις

Στο χωριό Κάτω Λιβάδι στο Μουσείο Βυζαντινών εικόνων Κυθήρων εκθέτονται εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική έως την όψιμη μεταβυζαντινή περίοδο.  Από το Λιβάδι με κατεύθυνση προς Κάλαμο, θα συναντήσετε το περίφημο γεφύρι στο Κατούνι, μήκους 110 μέτρων με 13 συμμετρικά τόξα κατασκευασμένα από τους Άγγλους το 1826. Στο συνοικισμό Σπηλιές, κοντά στον Κάλαμο, υπάρχει ένα ακόμη σπήλαιο στην είσοδο του οποίου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Στο σπήλαιο ανακαλύφτηκαν αγγεία της Νεότερης Νεολιθικής εποχής που μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στο νησί, ήδη από την 6η χιλιετία π.Χ.

Kythira Κύθηρα. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αβλέμωνας, ενα διάσημο ψαροχώρι

 Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού διαγράφεται η απλωτή αμμουδερή παραλία της Παλαιόπολης όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Σκάνδεια. Σε μικρή απόσταση το λιλιπούτειο και τουριστικά δημοφιλές λιμάνι του Αβλέμωνα είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Εδώ θα κολυμπήσετε στο μικρό βραχώδες «φιόρδ» που υπάρχει μπροστά από το χωριό, θα περπατήσετε ως το μεσαιωνικό φρούριο που δεσπόζει στην άκρη του βράχου και θα φάτε  σε κάποια από τις καλές παραλιακές ταβέρνες που «κρέμονται» πάνω από τον ορμίσκο.

Kythira Κύθηρα. Η παραλία Καλαδί

Η παραλία Καλαδί. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καλάδι, στο top five των παραλιών του Ιονίου

Εύκολα από τον Αβλέμωνα θα φθάσετε οδικώς μέχρι το σημείο όπου ξεκινούν τα σκαλοπάτια για να κατεβείτε στη διάσημη παραλία Καλαδί που θα σας κερδίσει με την άγρια ομορφιά της και τα κρυστάλλινα νερά της. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει μικρός χώρος στάθμευσης και λειτουργεί καντίνα. Ευτυχώς ακόμη η παραλία στο Καλαδί δεν έχει καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα, όμως τον Αύγουστο εδώ επικρατεί το αδιαχώρητο.

Kythira Κύθηρα. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Μυλοπόταμο

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στον Μυλοπόταμο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αξίζει να αγοράσετε

Μικροί οινοπαραγωγοί έχουν διατηρήσει  τις τοπικές ποικιλίες αμπελιών αρικαράς, πετρολάνος και ροδίτης που δίνουν εξαιρετικά λευκά και ροζέ κρασιά. Ένα άλλο πασίγνωστο προϊόν του νησιού είναι το μέλι, κυρίως το θυμαρίσιο  που παράγεται σε μικρές ποσότητες και είναι δυσεύρετο. Αξίζει να το αναζήτησε κατευθείαν από ντόπιους παραγωγούς. Από τις βράχυνες σχισμές του απόκρημνου νησιού, οι ντόπιοι μαζεύουν τη “Σεμπρεβίβα” ένα πανέμορφο κίτρινο λουλούδι που θα το βρείτε αποξηραμένο για να το αγοράσετε.

Kythira Κύθηρα. Θυμαρίσιο μέλι ένα εξαιρετικό προϊόν

Θυμαρίσιο μέλι ένα εξαιρετικό προϊόν. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η άγρια ομορφιά του Κάβο Μαλιά

Λακωνία, Νεάπολη, Κάβο Μαλιάς, χωριά, παράλιες,  Peloponnese, Βελανίδια

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

«Views Of Greece» travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts