Πρόκειται για έναν ονειρεμένο τόπο που συνδυάζει το ξερικό κυκλαδίτικο τοπίο με την καταπράσινη τοπιογραφία των Σποράδων Βόρειας. Θα μπορούσε να γίνει ένας ιδανικός, εναλλακτικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση, τον πολιτισμό, τις ανέγγιχτες παραλίες. Δυστυχώς όμως η σύγχρονη νεοελληνική αντίληψη για την «πράσινη ανάπτυξη» έχει βαλθεί να καταστρέψει αυτήν την ευλογημένη γη.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΠΑΡΑΛΙΑ-ΜΠΟΥΡΟΥ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΡΟΥ.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, αντίκρυ στα Αττικά παράλια, θα βρούμε μια ιστορική πολιτεία και όμορφα χωριά που κρύβονται στο τραχύ ανάγλυφο του όρους Όχη. Εδώ θα περιπλανηθούμε ανάμεσα σε σκιερά φαράγγια, κάστρα και ξεχασμένους αρχαίους ναούς, αιωνόβια δάση και μαγεμένες παραλίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ομορφότερες ακρογιαλιές του Αιγαίου.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΚΟΚΚΙΝΟΚΑΣΤΡΟ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΚΑΣΤΡΟ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Και όμως αυτόν το ανόθευτο τόπο επέλεξαν οι πολυεθνικές εταιρίες -με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους-  να εγκαταστήσουν εκατοντάδες θηριώδεις ανεμογεννήτριες και κυριολεκτικά να αλλοιώσουν για πάντα την φυσιογνωμία του. Αν αυτό που έχει συμβεί στην Καρυστία είναι η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη», είναι βέβαιο πως δεν είναι «στραβός ο γιαλός», αλλά «στραβά αρμενίζουμε»!!!

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΟΡΟΣ-ΟΧΗ.j

ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΟΧΗ.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ακόμη και έτσι όμως, η περιοχή αυτή της Νότιας Ευβοίας, καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα, ενδείκνυνται – ιδίως αυτήν την εποχή- για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη μετά την καραντίνα, εκδρομή χωρίς να αναλώσουν τον χρόνο τους σε μακρινά και κοστοβόρα ταξίδια.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γεωγραφικοί προσδιορισμοί

Στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας κυριαρχεί ο τραχύς ορεινός όγκος της Όχης. Είναι ένα βουνό με χαμηλό σχετικά υψόμετρο που όμως σχηματίζει μερικά από τα ομορφότερα παράκτια τοπία της Ελλάδας, καθώς βουτά στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Οι ψηλότερες κορφές της Όχης είναι ο Προφ. Ηλίας  (1399 μέτρα) και η Γιούδα (1386 μ.).  Χαμηλά, εκεί όπου το βουνό γονατίζει προς τη θάλασσα του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου, συναντάμε την πολιτεία της Καρύστου, με το κάστρο της, το άριστο ρυμοτομικό της σχέδιο και το λιμάνι όπου δένουν τα δεκάδες ψαροκάικα. Η Κάρυστος, μια πόλη που διαθέτει εξυπηρετήσεις και υποδομές, μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξης εφαλτήριο για όποιον θέλει να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Εύβοιας.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΛΙΜΆΝΙ-ΜΠΟΥΡΤΖΙ.

ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάω

Η Κάρυστος απέχει από τη Χαλκίδα 128 χλμ. Η διαδρομή αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αλλά και δύσκολη λόγω των πολλών στροφών και των επικίνδυνων σημείων στο κακό οδικό δίκτυο. Βέβαια υπάρχει πάντα και η επιλογή να πάτε στη Ραφήνα και να πάρετε το φέρυ μπωτ που θα σας πάει μετά από θαλασσινό ταξίδι μιας ώρας στο  Μαρμάρι, απ’ όπου η Κάρυστος απέχει οδικώς μόλις 14 χλμ. Το εισιτήριο είναι για ένα άτομο 9 ευρώ, για ένα μικρό  αυτοκίνητό 21 και για μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα 4,5 ευρώ . Πληροφορίες για όλα τα δρομολόγια στο τηλέφωνο  22940 28888.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΚΑΡΥΣΤΟΣ-ΛΙΜΑΝΙ.j

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γνωρίστε την Κάρυστο

Η Κάρυστος είναι μια σύγχρονη και ζωντανή πολιτεία. Δυστυχώς όμως τα ογκώδη κτίρια της παραλίας που σηκώθηκαν τα τελευταία χρόνια προσδίδουν μια όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός έγινε το 1833 από Βαυαρούς μηχανικούς επί βασιλείας του  Όθωνα. Εξ’ αυτού μάλιστα, τα πρώτα χρόνια η νεοσύστατη πολιτεία ονομαζόταν Οθωνούπολις. Πάντως ακόμη και σήμερα, η καλή ρυμοτομία της πόλης εντυπωσιάζει.  Κοντά στην ανατολική άκρη του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα ορθώνει το παράστημά του το Μπούρτζι, ο καλοδιατηρημένος ενετικός πύργος που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Κτίστηκε επί βαρονίας των Νταλλεκάρτσερι με πωρόλιθο, μάρμαρο και κομμάτια αρχαίων δομικών υλικών. Ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζει το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, η μεγάλη κυκλαδίτικη εκκλησία του Αγ. Νικολάου και φυσικά το ευρύχωρο λιμάνι όπου δένουν κάθε λογής πλεούμενα. Το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στην Πλατεία Μαξιμιλιανού και στεγάζεται στο «Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα»  σίγουρα αξίζει λίγο από το χρόνο του επισκέπτη, αφού ανάμεσα στα άλλα εκθέματα φιλοξενεί και ευρήματα από τα Δρακόσπιτα της Ν. Εύβοιας, (πληροφορίες 22240 22472).

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΡΩΜΑΙΚΟ-ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ

ΤΟ ΡΩΜΑΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σύντομες αποδράσεις στα κοντινά χωριά

Από το λιμάνι ανηφορίζουμε τις αλλεπάλληλες στροφές που θα μας φέρουν στο  ημιορεινό  γραφικό χωριό Μύλοι απ’ όπου με σύντομη παράκαμψη θα βρεθούμε στην είσοδο του βενετσιάνικου κάστρου, γνωστό  σαν Καστέλο Ρόσσο ή  Κοκκινόκαστρο. Οι Μύλοι είναι ένας όμορφος, κατάφυτος οικισμός με άφθονα τρεχούμενα νερά που μοιάζει πνιγμένος σε μια όαση πράσινου, μέσα στην απόλυτη κυριαρχία της γυμνής πέτρας.  Η πηγή των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται στα πρώτα σπίτια του χωριού, παλιά ανάβλυζε αρκετό νερό για να δώσει κίνηση στους δεκαπέντε νερόμυλους που υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού. Έτσι πήρε το όνομά του το χωριό.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ-ΡΩΜΑΙΚΟ-ΛΑΤΟΜΕΙΟ.

ΟΡΟΣ ΟΧΗ, ΡΩΜΑΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ψηλότερα στο βουνό, μια ώρα περίπου μακριά από τον οικισμό βρίσκονται οι «Κύλινδροι», διάσπαρτες μαρμάρινες κολώνες από αρχαία λατομεία που λειτουργούσαν επί Ρωμαίων. Μάλιστα ανάμεσα στα χωριά Γαρμπιά και  Μύλοι συναντάμε το καλοδιατηρημένο Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Καρύστου που έπαιρνε νερό από την πηγή Μοντοφώλι, η οποία αναβλύζει από τις πλαγιές της Όχης. Αξίζει ν’ αφιερώσετε  λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά Γούρνας  Καλύβια, Αετός, Μεκουνίδια, Γραμπιά που  ατενίζουν από ψηλά τον κόλπο της Καρύστου.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΠΟΤΑΜΙ-ΔΗΜΟΣΆΡΗ

ΠΟΤΑΜΙ ΔΗΜΟΣΑΡΗ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

 Τρείς διαδρομές για τολμηρούς ταξιδιώτες

Παραβλέποντας το κατεστραμμένο γεωφυσικό τοπίο από τα δεκάδες έργα που έγιναν για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών υπάρχουν, κάποιες οδικές διαδρομές που πραγματικά αξίζει να πραγματοποιήσετε, ειδικά αυτήν την εποχή.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΠΑΡΑΛΙΑ-ΑΓΙΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς Καλλιανού 

Από Κάρυστο θα κατευθυνθείτε προς τα μεσόγεια χωριά Παραδείσι, Άγιο Δημήτριο και στη συνέχεια θα βγείτε στο ανοικτό Αιγαίο. Πηγαίνοντας παράλληλα με την ακτή θα καταλήξετε  στην πλατανοσκέπαστη αμμουδιά Καλλιανού (42 χλμ. από Κάρυστο), επίνειο του ομώνυμου χωριού. Από την παραλία Καλλιανού αξίζει ν’ ανηφορήσετε (4,5 χλμ.) μέχρι τον συνοικισμό Λενοσαίους. Το μικρό ποιμενικό χωριό βρίσκεται πλάι στην κοίτη  του ποταμού Δημοσάρη, κρυμμένο σε μια ζούγκλα βλάστησης.  Εδώ καταλήγει και το ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά λίγο ψηλότερα από την Κάρυστο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ορος-Οχη-φαραγγι-Δημοσάρη

ΟΡΟΣ ΟΧΗ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΗΜΟΣΑΡΗ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάρυστος – Κάβο Ντόρο

Η περιήγηση σ’ αυτό το νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας μοιάζει, ακόμη και σήμερα, με μικρή Οδύσσεια. Μέχρι το χωριό Πλατανιστός η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη. Στη συνέχεια θα βρείτε τα χωριά Αντιά, Κόμητο, Καψούρι, Δρυμονάρι, Πρινιά. Με σύντομες παρακάμψεις θα κατηφορίσετε προς τις θαυμάσιες ακρογιαλιές Ποτάμι, και Ευαγγελισμός. Αν θέλετε να προσεγγίσετε το πιο ανεμοδαρμένο ακρωτήρι της Ελλάδας που φυσικά δεν είναι άλλο από το φημισμένο Κάβο Ντόρο –γνωστό και ως ακρωτήρι του Καφηρέα- , θα συνεχίσετε από τον οικισμό Πρινιά ως το εκκλησάκι του Αγ. Γρηγορίου που δεσπόζει στο βράχινο άκρο του νοτιότερου σημείου της Εύβοιας. Συνολικά να υπολογίζεται   60 χλμ. από Κάρυστο.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΑΚΡΩΤΗΡΙ

ΤΟ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάρυστος – Μετόχι – ορειβατικό καταφύγιο

Από τη Κάρυστο θα πάτε στο χωριό Μετόχι ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (5 χλμ.). Από εδώ  στην αρχή φαρδύς και σχετικά άνετος χωματόδρομος ανηφορίζει το βουνό με αλλεπάλληλα «ζικ – ζακ».  Το τοπίο γυμνό, αποσαθρωμένο, μας αποκαλύπτει χιλιόμετρο το χιλιόμετρο, όλο και περισσότερη θέαση στον κόλπο της Καρύστου. Η ανηφορική διαδρομή συνεχίζεται έως ότου τερματίσει στο ορειβατικό καταφύγιο, σε ύψος 1100 μέτρων (11 χλμ από Μετόχι.).  Εδώ να σημειώσουμε ότι το όρος Όχη που με τόση άνεση ισοπεδώνει η αιολική βιομηχανία, θεωρείται πραγματικός βοταλογικός παράδεισος με πολλά σπάνια χλωριδικά είδη.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΟΡΟΣ-ΟΧΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ

ΟΡΟΣ ΟΧΗ, ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Από το ορειβατικό καταφύγιο ξεκινά το σημαδεμένο μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφ. Ηλία, στην κορφή και στο Δρακόσπιτο της Όχης. Χαμηλά  εκτείνεται ο περίφημος καστανόλογγος, ένα δάσος από θεόρατες υπεραιωνόβιες καστανιές. Δυστυχώς αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης απειλείται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές, αλλά και την διαρκή επέκταση των βιομηχανικών, αιολικών πάρκων.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΟΧΗ-ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ

ΟΡΟΣ ΟΧΗ, ΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι κοντινές στην Κάρυστο παραλίες

Το καλοκαίρ θα κανετε τις  βουτιές στις θαυμάσιες ακρογιαλιές που αναπτύσσονται σε μικρή απόσταση από την Κάρυστο. Μια θαυμάσια επιλογή είναι το ακρογιάλι Λιβαδάκι με τα ρηχά νερά και τα θεόρατα αρμυρίχια . Μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, στο ύψος της νησίδας της Αγίας Πελαγίας, αναπτύσσονται μερικές ακόμη παραλίες, σ’ ένα καλά προφυλαγμένο από τους ανέμους τοπίο. Στο ανατολικό άκρο του όρμου ξεχωρίζει η απλωτή αμμουδιά  Μπούρος, ενώ απέναντι από την Άνδρο διαγράφεται  η δίδυμη ακτή Καστρί (17 χλμ. από Κάρυστο) κι αμέσως μετά ο Πλατύς Γιαλός και το Λιβάδι. Όλες είναι αρκετά  προστατευμένες από το μελτέμι, χωρίς όμως υποδομή.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΑΧΡΑΜΠΟΛΗ

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΑΧΡΑΜΠΟΛΗΣ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα δρακόσπιτα και οι θρύλοι τους 

Το Δρακόσπιτο της Όχης βρίσκεται σε ύψος 1398 μέτρων και είναι ένα από τα είκοσι τρία της νότιας Εύβοιας. Πρόκειται για ιδιόμορφο κτίσματα, αγνώστου χρήσεως. Εικάζεται ότι κατασκευάστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους  και σύμφωνα με διαφορετικές εκδοχές λειτούργησε ως  φρυκτωρία, ιερό αγνώστου θεότητας,  πιθανόν ως κατοικία επί ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και ως το σπίτι του Δράκου, του φόβου και τρόμου της περιοχής που μέσα από τη λαϊκή μυθοπλασία έπαιρνε σάρκα και οστά στον φανταστικό κόσμο των παιδικών παραμυθιών…

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ-ΟΡΟΣ-ΟΧΗ

ΤΟ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΟ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΟΧΗ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πίσω στον Μεσαίωνα

Το Κοκκινόκαστρο είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια αρχαίας ακρόπολης και βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο των γεγονότων της ιστορίας, λόγω της στρατηγικής θέσης του. Στα χέρια των Φράγκων  έμεινε ως το 1470 και μετά ήρθε η σειρά των Οθωμανών με τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Οι τούρκοι κράτησαν το Καστέλο Ρόσσο μέχρι το 1833, παρ’ όλες τις ηρωικές προσπάθειες  του Κριεζιώτη, του Ανδρούτσου  και του Φαβιέρου να το καταλάβουν.

KARYSTOS-Cavo-Doro-ΚΑΣΤΕΛΟ-ΡΟΣΣ

ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟ ΡΟΣΣΟ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκδρομή στα Κάστρα της Εύβοιας και στο Ληλάντιο Πεδίο

fortress, evia, medieval, fylla, fort, architectural, explore, castle, hidden, mountain, greece, euboea, byzantine, Εύβοια, Φύλλα, Λυκάριο, μεσαίωνας, κοντά στην Αθήνα, κάστρα, άνοιξη, Ληλάντιο πεδίο, Βυζάντιο, ιππότες, Φραγκοκρατία, μονοήμερη εκδρομή

PHOTO: Theo Athanasiadis , www.viewsofgreece.gr

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.