Περπατώντας σε σκονισμένα μονοπάτια, ανηφορίζοντας καλντερίμια, αφήνοντας τα χνάρια μας σε αμμουδερές παραλίες, αναζητάμε εδώ στις θαλασσινές γειτονίες της Αττικής, τα χρώματα και τα αρώματα των Κυκλάδων!
COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Διάφανες υγρές, γαλαζωπές αποχρώσεις, ξερολιθιές που τραβούν τεθλασμένες γραμμές στο λιτό τοπίο, μεσαιωνικά καλντερίμια, λευκά και απέριττα ξωκλήσια λάμπουν κάτω από το δυνατό φως του Αιγαιοπελαγίτικου ήλιου. Βλέποντας αυτήν την ομορφιά, δύσκολα μπορεί να φανταστείς ότι τα άχρωμα Αττικά παράλια απέχουν μόλις μια ώρα θαλασσινό ταξίδι!
Βέβαια η μικρή απόσταση από την πρώτευσα δεν άφησε ανεπηρέαστη την Τζία ή Κεα αν προτιμάτε, καθώς ευνόησε ιδιαίτερα την ανέγερση πολυάριθμων εξοχικών κατοικιών, όχι πάντα με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και τα μεγέθη των Κυκλάδων.
Ωστόσο το νησί κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις που εύκολα θα τις μοιραστεί με όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, ακολουθώντας σημαδεμένα μονοπάτια και σκονισμένους χωματόδρομους.
Ιουλίδα, παστέλ παλέτα
Η Κορησσία, το λιμάνι της Κέας, μπορεί να συγκεντρώνει την εμπορική κίνηση του νησιού, όμως τις εντυπώσεις κερδίζει η μεσόγεια πρωτεύουσα η Ιουλίδα, που δικαιολογημένα θεωρείται ως μια από τις πιο χαρούμενες και πολύχρωμες Χώρες των Κυκλάδων.
Περίπατοι σε νησιώτικα καλντερίμια της Ιουλίδας
Ευτυχώς τα αυτοκίνητα δεν κατάφεραν να αλώσουν τον σφιχτό μεσαιωνικό πολεοδομικό ιστό της Ιουλίδας και έτσι αναγκαστικά θα αφήσετε το όχημά σας στην είσοδο του χωριού και θα συνεχίστε την περιπλάνησή σας με τα πόδια. Περνώντας το χαρακτηριστικό θολωτό στεγάδι θα αποκαλυφτεί η «Πιάτσα» με τα εστιατόρια τις καφετέριες και τα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα.
Στη συνέχεια περπατώντας στα ασβεστωμένα καλντερίμια θα περάσετε μπροστά από το παλιό δημοτικό σχολείο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Τσίλερ. Δείτε το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου, την εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου, αλλά και ανηφορίστε προς το ενετικό κάστρο(13ος αιώνας) με την απίστευτη θέα.
Ένα λιοντάρι από τα βάθη του χρόνου
Νωρίς το πρωί, ή το σούρουπο όταν η κάψα του καλοκαιριού είναι υποφερτή, περπατήστε το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και οδηγεί στον Λιόντα, το μεγάλο, εντυπωσιακό γλυπτό λιοντάρι, λαξευμένο σε βράχο (6ος π.Χ. αι) που υπήρξε πρωταγωνιστής τοπικού θρύλου (οι ντόπιοι θα σας διηγηθούν αρκετές διαφορετικές εκδοχές του).
Τζιά, οι πιο πολυσύχναστες ακτές
Η πιο δημοφιλής παραλιακή διαδρομή είναι αυτή που συνδέει την Κορησσία με το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι που λόγω του απάνεμου όρμου του είναι αγαπημένο αραξοβόλι δεκάδων σκαφών και γιοτ. Όσο και αν σας ενοχλήσει ο συνωστισμός και η επίδειξη νεοπλουτισμού από αρκετούς θαμώνες που συχνάζουν εδώ, αξίζει να περπατήσετε ως το ακρωτήριο του Αγίου Νικολάου όπου ξεχωρίζει το εκκλησάκι του θαλασσινού Αγίου και δεσπόζει από το 1831 ο πετρόκτιστος φάρος. Από εδώ θ’ απολαύσετε το καλύτερο ίσως ηλιοβασίλεμα του νησιού.
Τζιά, αρχαίοι τόποι
Στο εκκλησάκι της Αγ. Ειρήνης, στη θέση που είναι γνωστή ως «Κόκκα», έχει έρθει στο φως μέρος προϊστορικής κατοίκησης (Πρώιμη έως Ύστερη εποχή του Χαλκού 3000 – 1450 π.Χ.). Οι ανασκαφές που έγιναν εδώ, έφεραν στο φως τις περίφημες «κόρες», μικρά πήλινα αγαλματίδια που απεικονίζουν γυναικείες μορφές με τη χαρακτηριστική θέση των χεριών στη μέση.
Από το πολυσύχναστο Βουρκάρι, ο κυκλικός όρμος του Οτζιά, ένα από τα πλέον δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα του νησιού με τα κρυστάλλινα νερά και τη θαυμάσια αμμουδιά, απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα!
Η Καστριανή και το Σπαθί του Αιγαίου
Από τον Οτζιά θα προσεγγίσετε το μοναστήρι της Παναγιάς Καστριανής (18ος αιώνας) που εποπτεύει το θαλασσινό πέρασμα της Άνδρου. Δεν έχει μοναχούς, ωστόσο ο παπα-Λευτέρης φροντίζει για να παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες. Το απογευματάκι ίσως τον δείτε να κάθετε στο πεζούλι της μονής να παίζει την τσαμπούνα του!
Συνεχίζοντας τον δρόμο από το μοναστήρι, θα καταλήξετε το Σπαθί, μια από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων (προσοχή τα τελευταία 3-4 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος). Η άμμος που υπάρχει στην ακτή, εκτείνεται και στον βυθό χαρίζοντάς μοναδικά τροπικά χρώματα στα νερά. Υπάρχει εστιατόριο – καφέ και νοικιάζονται ομπρέλες – ξαπλώστρες.
Στην Τζιά θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα
Νοτιότερα από το Σπαθί, στη δαντέλα της ανατολικής ακτογραμμής, διαγράφονται οι ακρογιαλιές Συκαμιά, Ψιλή Άμμος, Καληδονύχι και Ορκός που προσεγγίζονται από την Ιουλίδα ακολουθώντας ασφάλτινους ή στρωτούς χωματόδρομους.
Η σκηνογραφία του Κούνδουρου
Ακολουθώντας τον νότιο οδικό άξονα που διατρέχει το φροντισμένο αγροτικό τοπίο του Σκλαβονικόλα, αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαίο Πύργο (4ου π.Χ.) που μοιράζεται τον ίδιο χώρο με το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας (16ος αι μ.Χ.).
Επόμενη στάση το παραθεριστικό χωριό Ποίσες με τη θαυμάσια αμμουδερή αλλά εξαιρετικά πολυσύχναστη παραλία. Από εδώ εύκολα θα καταλήξετε στην ακτή του Κούνδουρου με τους αλλεπάλληλους κολπίσκους. Οι ανεμόμυλοι που είναι σκορπισμένοι στις γυμνές πλαγιές έχουν διαμορφωθεί σε εξοχικές κατοικίες με κουρτινάκια στα παράθυρα και πιάτα δορυφορικής κεραίας, πλάι στις παροπλισμένες φτερωτές. Το τοπίο θυμίζει λίγο σκηνικό ταινίας, όμορφο μα και αρκετά επιτηδευμένο! Αν αποζητάτε περισσότερη ησυχία ακολούθησε τον χωματόδρομο που τραβά για τις παραλίες Λυγιά, Καμπί και Λιπαρό.
Τζιά, προτεινόμενες διαδρομές για «εξερευνητές»
Από την Ιουλίδα διατρέχοντας μια θαυμάσια μεσόγεια διαδρομή που διασχίζει το περίφημο βελανιδόδασος, θα σας φέρει στο απόμακρο χωριό Χαβουνά (15 χλμ.). Στη συνέχεια χωματόδρομος οδηγεί στο απόκρημνο ακρωτήρι του Τάμελου όπου δεσπόζει ο παλιός φάρος. Από Χαβουνά κατηφορίζοντας απότομους χωματόδρομους, θ’ ανακαλύψετε τα μοναχικά ακρογιάλια Στραβοτράχηλα, Μαβιά, Βλάντη, Καλισκιά και Άγιος Φίλιππος, όλα στ’ νοτιοανατολικά του νησιού με θέα στην Κύθνο, στη Γυάρο και στη Σύρο.
Αρχαία Καρθαία
Από το χωριό Χαβουνά ξεκινά το μονοπάτι για τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας (2 ώρες), την σπουδαιότερη των αρχαίων πόλεων-κρατών του νησιού με αδιάλειπτη οικιστική παρουσία από τη Γεωμετρική Περίοδο έως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Εντυπωσιάζουν το ρυμοτομημένο δίκτυο δρόμων, το αποχετευτικό σύστημα αλλά και τα ευρήματα του δωρικού ναού του Πυθίου Απόλλωνα κοντά στη θάλασσα. Οι ανασκαφές και οι αναστυλώσεις στην περιοχή ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2008. Μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει όμορφη ακρογιαλιά που ενδείκνυται για βουτιές.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κύθνος, το μυστικό των Κυκλάδων
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΑπαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts