Λίμνη Ζαραβίνα, λίμνη Πηγών Λούρου, λίμνη Ζηρού, λίμνη Καλοδικίου… είναι μικρές σαν γαλάζιες πινελιές, ωστόσο διαθέτουν μια φυσική, μαγνητική γοητεία και μιας και  προσεγγίζονται από κεντρικούς, ασφάλτινους δρόμους, σίγουρα αξίζει τον κόπο να τις ψάξετε.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Καλοδικίου-ένας-υπέροχος-υγρότοπος

Λίμνη Καλοδικίου,  ένας υπέροχος υγρότοπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο αλλεπάλληλα εναλλασσόμενο τοπίο της Ηπειρωτικής γης υπάρχουν ήδη χαρτογραφημένες και γνωστές αρκετές φυσικές και τεχνητές λίμνες που με τη υγρή τους παρουσία ομορφαίνουν την τραχιά φυσιογραφία της.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-η-στρογγυλή-λίμνη-Πηγών-Λούρου-η

Η στρογγυλή λίμνη Πηγών Λούρου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μάλιστα από αυτές τις περισσότερες τις έχουμε ήδη παρουσιάσει σε άλλα ταξιδιωτικά μας άρθρα που αναφέρονται στην πολυμορφική γη της Ηπείρου.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Ζηρού-εδω-γαληνεύεις

Λίμνη Ζηρού εδώ γαληνεύεις © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε αυτό όμως εδώ το άρθρο,  θα προτείνουμε αν βρεθείτε στα Ιωάννινα, την Άρτα ή την Πρέβεζα να αναζητήσετε τέσσερεις λιμνούλες που δύσκολα εντοπίζονται στους χάρτες.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Η-λίμνη-Ζαραβίνα-στο-βάθος-ξεχωρίζει-το-χιονισμένο-όρος-Τύμφη

Η λίμνη Ζαραβίνα στο βάθος ξεχωρίζει το χιονισμένο όρος Τύμφη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νομός Ιωαννίνων, Πωγώνι, Λίμνη Ζαραβίνα

Επάνω στο γεωπολιτισμικό  ανάγλυφο του Πωγωνίου και στον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Καλπακίου – Κακαβιάς δεσπόζει η μικρή λίμνη Ζαραβίνα (45 χλμ. από Γιάννινα). Η επιφάνεια  της λίμνης απλώνεται  σε ύψος περίπου 500 μέτρων, επάνω από την στάθμη της θάλασσας, σε ένα υψίπεδο μεσαίου υψομέτρου, περίκλειστο από βουνά. Οι ντόπιοι τη γνωρίζουν και ως λίμνη «Νίζερος» ή “Νεζερός”, ονομασία που έχει σλάβικη προέλευση. Η λίμνη Ζαραβίνα, αν και έχει μικρή έκταση μόλις μερικών δεκάδων στρεμμάτων, είναι αρκετά βαθιά (31 μέτρα) και θεωρείται από τις πιο βαθιές φυσικές λίμνες της Ελλάδας.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Ζαραβίνα-μια-όμορφη-σαλαμάνδρα-στις-όχθες-τη

Λίμνη Ζαραβίνα, μια όμορφη σαλαμάνδρα στις όχθες της © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Έχει καταταχθεί από τους ειδικούς στην ομάδα των καρστικών γεωλογικών σχηματισμών που απαντώνται σε όλον τον κορμό των νοτίων Άλπεων, της Ηπείρου, των δυτικών πρανών της Πίνδου και της Πελοποννήσου. Η ανανέωση των νερών της γίνεται από επιφανειακές και υπολίμνιες πηγές. Τα πλεονάζοντα νερά κυλούν προς τον ποταμό Καλαμά μέσω του Νεζεραύλακα. Στα νερά της ζουν και αναπαράγονται 11 είδη ψαριών γλυκού νερού, ενώ έχει αναφερθεί και η ύπαρξη της βίδρας. Η λίμνη υπάγεται στο δίκτυο προστασίας «NATURA 2000».  Περιμετρικά της,  αν και υπάρχουν αρκετά βαλτώδη σημεία στις όχθες, μπορούν παρόλα αυτά να πραγματοποιηθούν υπέροχοι περίπατοι.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Ζαραβίνα-όπως-την-βλέπουμε-απο-το-Κρυονέρι

Λίμνη Ζαραβίνα, όπως την βλέπουμε από το Κρυονέρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιοτέρων κατοίκων, στον βυθό της λίμνης βρίσκονται ιταλικά άρματα που απέμειναν εδώ μετά την αποτυχημένη εισβολή των Ιταλών, τον Οκτώβρη του 1940. Αν θέλετε να έχετε μια πανοραμική άποψη της τοπιογραφίας, θα ανηφορίσετε προς το Κρυονέρι που απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο. Το ορεινό χωριό, κτισμένο καθώς είναι στη ράχη του βουνού Τούρλα και σε υψόμετρο 700 μέτρων προσφέρει υπέροχη θέα στην υγρή λεκάνη και στα γύρω βουνά που μοιάζουν να αγκαλιάζουν από παντού τον τόπο. Καλές ταβέρνες και επιλογές στη διαμονή θα βρείτε στο κοντινό κεφαλοχώρι Δελβινάκι.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λευκοτσικνιάς-στη-λίμνη-Ζαραβίνα

Λευκοτσικνιάς στη λίμνη Ζαραβίνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νομός Ιωαννίνων, Βουλιάστρα ή λίμνη Πηγών Λούρου

Κοντά στον παλιό οδικό άξονα Ιωαννίνων – Άρτας, με πρόσβαση όμως και από την νεότευκτη Ιονία Οδό και μόλις 22 χλμ. μακριά από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης -μέσω επαρχιακού οδικού δικτύου-,  συναντάμε την πιο…στρογγυλή λίμνη της Ελλάδας! Η λίμνη Πηγών Λούρου ή λίμνη Βηρός βρίσκεται σε ύψος 296 μέτρων. Τα νερά της καθώς τροφοδοτούνται από καστρικές πηγές, σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή με τη γαλάζια διαύγειά τους, ενώ στη συνέχεια καταλήγουν  στον ποταμό Λούρο. Η λίμνη Πηγών Λούρου είναι όπως είπαμε στρογγυλή και η διάμετρός της δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα με μέγιστο βάθος τα 10 μέτρα.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Βουλιάστρα-ή-αλλιώς-λίμνη-Λούρο

Βουλιάστρα ή αλλιώς λίμνη Λούρου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο χώρος γύρω από τη λίμνη είναι κατάφυτος από θεόρατα πλατάνια και διαμορφωμένος για περιπάτους, ενώ το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι αυτοί που δοκιμάζουν βουτιές στα δροσερά νερά της. Η Λίμνη Πηγών Λούρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροφοδότες νερού του ποταμού Λούρου που πηγάζει από το όρος Τόμαρος, διατρέχει τον κορμό της Ηπείρου και μετά από 80 χιλιόμετρα πορείας αδειάζει τα νερά του στον κόλπο του Αμβρακικού.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Ποταμός-Λούρος-το-Ρωμαικό-Υδραγωγείο

Ποταμός Λούρος, το Ρωμαίικό Υδραγωγείο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόκειται για ένα πανέμορφο ποτάμι με παραποτάμια δάση πλατύφυλλων που δυστυχώς έχει κακοποιηθεί από τη διάνοιξη του παλιού δρόμου Άρτας – Ιωάννινων, αλλά και από τη δημιουργία φράγματος της ΔΕΗ. Σε μικρή απόσταση από τις όχθες της λίμνης υπάρχουν ψαροταβέρνες που σερβίρουν πέστροφα κάτω από τα δασύφυλλα πλατάνια, αν βρίσκεστε στην περιοχή αξίζει μια εκδρομή ως εδώ!

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Ζηρού-ενα-γαλάζιο-διαμάντ

Λίμνη Ζηρού ένα γαλάζιο διαμάντι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρέβεζα και Άρτα, λίμνη Ζηρού

Οδηγώντας στην Ιονία Οδό από Άρτα προς Ιωάννινα, θα στρίψετε στη διασταύρωση της Φιλιππιάδας και θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Παντάνασσα  (25 χλμ. από Άρτα). Στη συνέχεια ακολουθώντας τις πινακίδες, εύκολα θα βρεθείτε μπρος το μικρό φυσικό θαύμα της λίμνης Ζηρός  (πιθανόν και εδώ παράφραση της σλάβικης λέξης Νεζερός που σημαίνει λίμνη–έλος). Η λίμνη Ζηρός βρίσκεται σχεδόν πάνω στα όρια των νομών Άρτας και Πρέβεζας, έχει ελλειψοειδές σχήμα και καταλαμβάνει μια έκταση μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων με μέγιστο βάθος γύρω στα 60 μέτρα.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Ζηρού-ανάμεσα-στους-νομούς-Πρέβεζας-και-Άρτας

Λίμνη Ζηρού ανάμεσα στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα νερά της τροφοδοτούνται από καστρικές πηγές και ανάλογα την ετήσια βροχόπτωση παρουσιάζεται μια μικρή αυξομείωση, τόσο στο μέγεθος, όσο και στο βάθος της. Οι όχθες της είναι κατάφυτες από υδροχαρή δέντρα όπως νερόφραξοι ή πλάτανια, σφενδάμια και ιτιές. Στη λίμνη διαβιούν ή βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο αρκετά είδη πτηνών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι  η ιχθυοπανίδα και  η ερπετοπανίδα  που περιλαμβάνει βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, αρκετά είδη βατράχων, σαύρες, φίδια του γλυκού νερού, ενώ έχει εντοπισθεί και η παρουσία της βίδρας, η οποία όμως τελευταία λόγω των όλο και περισσότερων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, έχει περιορισθεί. Το 1999 η λίμνη εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Natura 2000».

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Κανό-στη-λίμνη-Ζηρού

Κανό στη λίμνη Ζηρού © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Στις όχθες της μπορείτε να κάνετε ποδήλατο και ευχάριστους, ασφαλείς περιπάτους. Μπορείτε να νοικιάσετε κανό και να γνωρίσετε τα πιο όμορφα σημεία της. Εδώ επίσης λειτουργεί καφέ – εστιατόριο που εξυπηρετεί τους όλο και αυξανομένους επισκέπτες. Λίγο βορειοτέρα, σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Ζηρού και με πρόσβαση από το χωριό Άγιος Γεώργιος στις όχθες του ποταμού Λούρου, μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα μεγάλο τμήμα του επιβλητικού Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Αρχαίας Νικόπολης που σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε. Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι πέρα από το ειδυλλιακό τοπίο της,  η λίμνη Ζηρού έχει συνδέσει την παρουσία της με την τραγική ιστορία των ορφανών παιδιών του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κυρίως του Εμφυλίου. Εδώ το 1947 κτίσθηκε η λεγομένη Ζηρόπολη,  γνωστή και ως «η παιδούπολη της Φρειδερίκης» που λειτούργησε μέχρι το 1975 και όπου φυσικά τα ορφανά – αγόρια ως επί το πλείστον- εκπαιδεύονταν  με τα εθνικο – θρησκευτικά ιδεώδη της μετεμφυλιακής εποχής!

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Λίμνη-Καλοδικίου-γενική-άποψη

Λίμνη Καλοδικίου, γενική άποψη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θεσπρωτία, λίμνη – έλος Καλοδικίου

Ερχόμενοι οδικώς από Πρέβεζα και πηγαίνοντάς προς το δημοφιλές παραλιακό θέρετρο της Πάργας, θα παρατηρήσετε δεξιά σας ένα εκτεταμένο έλος με πυκνούς καλαμιώνες και ζωηρή κίνηση από πολυάριθμα είδη πουλιών. Αυτό δεν είναι άλλο από το Έλος Καλοδικίου που βρίσκεται πάνω στον δυτικό μεταναστευτικό αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν τα πουλιά κατά τις αποδημητικές περιόδους (φθινόπωρο – άνοιξη). Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, πρόκειται για έναν από τους πλέον σημαντικούς και ιδιαίτερους υγροτόπους στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους – γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Καλαμοκανάδες-στις-όχθες-του-έλους-Καλοδίκίου

Καλαμοκανάδες στις όχθες του έλους Καλοδικίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αποτελεί έναν εσωτερικό υγρότοπο με 7 τύπους οικοτόπων, οι 5 από τους οποίους συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43/ΕΕ.  Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 301 φυτικά είδη, 120 είδη πουλιών και  20 είδη θηλαστικών. Όπως αντιλαμβάνεστε το έλος Καλοδικίου δεν αποτελεί απλά έναν εύκολο και δημοφιλή χώρο αναψυχής, αλλά έναν μικρό παράδεισο για κάποιον που ασχολείται με το «bird watching» και γενικά την παρατήρηση της άγριας ζωής. Το μικρό, αλλά σημαντικό αυτό οικοσύστημα δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις.

ΜΙΚΡΕΣ-ΛΙΜΝΕΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ.-Ελος-Καλοδικίου-βατροχομαχίες.

Ελος Καλοδικίου, βατροχομαχίες. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το καλοκαίρι τμήμα του έλους αποξηραίνεται, ενώ συχνή είναι η ρύπανση με γεωργικά και αστικά απόβλητα. Για διαμονή και φαγητό θα προτείνουμε την Πάργα, 10 χλμ. από το έλος Καλοδίκιου, ή το ψαροχώρι της Αμμουδιάς (11 χλμ.) στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού με τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Road trip, επτά λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας

LAKE-WEST-MACEDONIA-λίμνες-Μακεδονίας-πελεκάνοι-σε-χαμηλή-πτήση

Λίμνες Μακεδονίας πελεκάνοι σε χαμηλή πτήση photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.