Εξερευνούμε τις νότιες υπώρειες του Ελικώνα και ανακαλύπτουμε υπέροχες θαλασσινές γωνιές και ανέγγιχτες παραλίες  που κρύβονται εδώ, στα πόδια του βουνού των Μουσών.

COPYRIGHT PHOTO & TEXT: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ-Μονή-Αγίων-Θεοδώρων-και-γαλάζιος-Κορινθιακός-κόλπος

Μονή Αγίων Θεοδώρων και γαλάζιος Κορινθιακός κόλπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα ριζά του Ελικώνα, εκεί όπου το Βοιωτικό βουνό γκρεμίζεται απότομα προς τα βαθιά νερά του Κορινθιακού κόλπου, εντοπίζονται μερικές από τις ομορφότερες παραλιακές τοποθεσίες της Στερεάς Ελλάδας.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Η-παραλία-Χονδρή-Αμμος-θυμίζει-Κυκλάδες

Η παραλία Χονδρή Αμμος θυμίζει Κυκλάδες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με μια γρήγορη ματιά στον χάρτη ανακαλύπτουμε πως αυτός, ο όχι ιδιαίτερα γνωστός τόπος δεν είναι και τόσο μακριά, όσο ίσως αρχικά νομίζαμε από την πρωτεύουσα.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Πανοραμική-άποψη-του-όρμου-Ζαλτσα

Πανοραμική άποψη του όρμου Ζάλτσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ θα απολαύσουμε τα υπέροχα τοπία που συνδυάζουν ιδανικά βουνό και θάλασσα, θα κάνουμε μακροβούτια μας σε καθαρά νερά, θα πιούμε τα ουζάκια μας σε ταβερνάκια που βρέχουν τα τραπέζια τους στο κύμα….

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Αποψη-του-όρμου-Σαράντη.

Άποψη της παραλίας Σαράντη και του οικισμού . © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γεωγραφικοί προσανατολισμοί

Στο δυτικό άκρο του Βοιωτικού κάμπου το βουνό Ελικώνας κυριαρχεί με την στιβαρή παρουσία του και την κυριότερη κορφή του την Παλιοβούνα με τα 1748 μέτρα ύψος. Το βοιωτικό βουνό βουτά απότομα προς την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου δημιουργώντας εντυπωσιακά παράκτια τοπία όπου τα πυκνόφυτα ελατοδάση σχεδόν σμίγουν με το γαλάζιο της θάλασσας. Σε αυτό το σημείο συναντάμε τον όρμο Σαράντη με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία του και τον μικρό οικισμό, ενώ λίγο βορειοτέρα ξεδιπλώνεται η λαμπερή απλωτή αγκαλιά της παραλίας Ζάλτσα.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Σούρουπο-στον-Κορινθιακό-κόλπο

Σούρουπο στον Κορινθιακό κόλπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φτάνω με ασφάλεια στο Σαράντη

Ας δούμε  όμως πόσο απέχει αυτή η όμορφη θαλασσινή γωνιά από την πρωτεύουσα. Η προτεινόμενη διαδρομή και η πιο σύντομη είναι μέσω Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας απ΄ όπου και θα πάτε προς τη Θήβα και θα θα συνεχίσετε προς τα χωριά Δόμβραινα, Θίσβη και  Πρόδρομος. Από τον Πρόδρομο θα κατηφορίσετε προς τον όρμο Σαράντη. Συνολικά να υπολογίζεται ότι από την Αθήνα θα χρειαστεί να καλύψετε 140 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα τελευταία 20 με αρκετές στροφές.  Την απόσταση αυτή θα τη διανύστε σε μιάμιση με 2 ώρες.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Το-λιμανάκι-στον-όρμο-Σαράντη

Το λιμανάκι στον όρμο Σαράντη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόσβαση στην παραλία Ζάλτσα

Η πρόσβαση στην παραλία Ζάλτσα είναι πιο δύσκολη και αν σας κουράζουν οι στροφές καλύτερα να το ξανασκεφθείτε. Όπως θα κατηφορίζετε από το χωριό Πρόδρομος προς όρμο Σαράντη, θα δείτε δεξιά την πινακίδα που υποδεικνύει τη διαδρομή. Το οδόστρωμα είναι χωμάτινο και σε μερικά σημεία έχει υποστεί φθορές από τις κακοκαιρίες του χειμώνα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι βατό. Συνολικά από το χωριό Πρόδρομος ως την παραλία να υπολογίζετε 16 γεμάτα στροφές, χιλιόμετρα.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Στη-μικρή-παραλία-Σαράντη.j

Στη μικρή παραλία Σαράντη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όρμος Σαράντη μια υπέροχη βοτσαλωτή παραλία

 Ο οικισμός  Σαράντη  βρίσκεται  απλωμένος  κατά   μήκος της παραλίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς  να   υποστηρίξει ότι πρόκειται για υπόδειγμα αρχιτεκτονικής  καλαισθησίας,  μάλλον το αντίθετο. Όμως τα μεγάλα αρμυρίχια της ακρογιαλιάς,  τα  παλιά σπίτια των ψαράδων που ευτυχώς συνεχίζουν και υπάρχουν κατά μήκος της ακτής και η όμορφη βοτσαλιά σώζουν την κατάσταση.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Το-αλιευτικό-καταφύγιο-στην-ακτή-Σαράντη.

Το αλιευτικό καταφύγιο στην ακτή Σαράντη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην βορεινή άκρη του όρμου υπάρχει ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο όπου δένουν τις βάρκες τους οι ψαράδες, ενώ κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε ψαροταβέρνες. Η παραλία είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και τα νερά βαθαίνουν κάπως απότομα. Εδώ θα απολαύσετε τα μπάνια σας  στα καθαρά και δροσερά νερά του Κορινθιακού κόλπου, θα ψαρέψετε από τον μόλο, θα δοκιμάσετε θαλασσινούς μεζέδες στις παραλιακές ταβέρνες σε τιμές λογικές.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Το-Αλατονήσι-στον-Κορινθιακό-κόλπο.

Το Αλατονήσι στον Κορινθιακό κόλπο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανακαλύψτε το απόμερο Αλατονήσι

Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις ένας σύντομος, αλλά κακός  χωματόδρομος που ξεκινά από την άκρη του μικρού λιμανιού θα σας φέρει στην παντελώς απομονωμένη παραλία Χονδρή Άμμος που θυμίζει Κυκλάδες. Απέναντι μόλις 500 μέτρα μακριά φιγουράρει η ερημονησίδα Αλατονήσι και στο βάθος του ορίζοντα το ακρωτήρι Μελαγκάβι στο Πελοποννησιακό Ηραίο.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Γαλαζοπράσινα-νερά-στην-παραλία-Ζάλτσα.

Γαλαζοπράσινα νερά στην παραλία Ζάλτσα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξερευνούμε το άγριο τοπίο  της Ζάλτσας

Η παραλία της Ζάλτσας με τα ρηχά τυρκουάζ νερά και τον αμμουδερό βυθό εντοπίζεται βορειότερα από τον όρμο Σαράντη και νότια από τον  παραθαλάσσιο οικισμό Καλαμιώτισσα. Το λαμπερό της τόξο απλώνεται σε μήκος 1300 μέτρων σε μια περιοχή  που παραδόξως παρουσιάζει ελάχιστη οικιστική δραστηριότητα. Εδώ αν έρθετε οργανωμένοι  (δεν υπάρχει καμμιά παροχή ή εξυπηρέτηση) πραγματικά θα νοιώσετε ότι βρίσκεστε σε κάποιο ξεχασμένο θαλασσινό παράδεισο που όμως απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Μονή-Αγίων-Θεοδώρων-και-η-παραλία-Ζάλτσα.

Το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και η παραλία Ζάλτσα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μονή Αγίων Θεοδώρων εξώστης στη θάλασσα

 Σε μια εντυπωσιακή για την άγρια ομορφιά της γωνιά του βουνού, γαντζωμένο κυριολεκτικά επάνω στην κορφή βράχου που θυμίζει τα Μετέωρα,  ξεχωρίζει το νεόκτιστο  μοναστήρι  των   Αγ.   Θεοδώρων Ζάλτσας κτισμένο επάνω σε θεμέλια παλαιότερων ναών (17ος αιώνας) και ασκηταριών του 10ου αιώνα. Στα αρχαία χρόνια ο χαρακτηριστικός αυτός βράχος χρησίμευε ως παρατηρητήριο της κίνησης των πλοίων που διέρχονταν τον Κορινθιακό Κόλπο. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό στο κοινό και η θέα από αυτόν τον βράχο προς τα παράλια του Κορινθιακού είναι συγκλονιστική. Τηλέφωνο επικοινωνίας με τη μονή 6981889418 μοναχός Ισαάκ

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Ελικώνας-μονή-Οσίου-Σεραφείμ-Δοβρούς

Ελικώνας, η μονή Οσίου Σεραφείμ – Δοβρούς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρχαία Βούλις και μονή Δοβρούς

 Στο άγριο ανάγλυφο του Ελικώνα αρκετά κοντά στον  δρόμο που κατηφορίζει για Ζάλτσα έχει εντοπισθεί  η θέσης της  αρχαίας σημαντικής πόλης Βούλιδας (Βούλις) η οποία αναφέρεται από τον Παυσανία και  οι κάτοικοι της οποίας ήταν ψαράδες και συλλέκτες οστράκων πορφύρας. Ψηλότερα, σε υψόμετρο 640 μέτρα κυριολεκτικά κρυμμένη στο πλούσιο ανάγλυφο του βουνού βρίσκεται η ιστορική μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς,  ένα κτίσμα φρουριακής μορφής  με μεγάλη ιστορία που ιδρύθηκε από τον Όσιο Σεραφείμ το έτος 1598. Σημειωτέων ότι το μοναστήρι είναι άβατο για της γυναίκες. Τηλέφωνο επικοινωνίας  6975789129.

ΣΑΡΑΝΤΗ-ΖΑΛΤΣΑ.-Ελικώνας-μονή-Αγίων-Θεοδώρων-και-Κορινθιακός-κολπο

Ελικώνας, η μονή Αγίων Θεοδώρων και ο Κορινθιακός κόλπος  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΌΜΗ: Άγνωστη Βοιωτία, ένας τόπος που αξίζει να ανακαλύψεις

ATTIKA, SOYNIO, The Temple of Poseidon, sunset, Boeotia, ILIKI, PSATHA, BEACH NEAR ATHENS, Σούνιο, Αττική, ηλιοβασίλεμα, ναός Ποσειδώνα, Ψάθα, Βαθυχώρια, όρος Πατέρας, Υλίκη, εκδρομές κοντά στην Αθήνα

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.