Σε λιγότερα από 90 λεπτά ο κάτοικος της πρωτεύσας μπορεί να βρεθεί σε πανέμορφες εξοχικές τοποθεσίες, να επισκεφθεί σημαντικά και όχι ιδιαίτερα γνωστά ιστορικά πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα και να απολαύσει μια υπέροχη «απόδραση» στην ανοιξιάτικη φύση χωρίς να δαπανήσει υπέρογκα ποσά για διαμονή, διόδια και καύσιμα. 

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Ψάθα-δειλινό-στον-Κορινθιακό-κόλπο-απο-όρος-Πατέρας

Ψάθα δειλινό στον Κορινθιακό κόλπο από το όρος Πατέρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένα Κυριακάτικο πρωινό, χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες και χωρίς να χρειαστεί να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ενδιαφέρουσα εξόρμηση με όλη την οικογένεια, να περπατήσετε πλάι σε ακροποταμιές και μέσα σε σκιερά δάση να επισκεφθείτε αρχαία κάστρα και βυζαντινά μοναστήρια.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-μονή-Σαγματά-στο-βαθος-η-Δίρφη

Η μονή Σαγματά, στο βάθος η Δίρφη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο επίλογος μιας θαυμάσιας μονοήμερης εκδρομής θα κλείσει σε κάποιο συμπαθητικό ταβερνάκι από αυτά που απλώνουν τα τραπεζάκια τους κάτω από τα πεύκα, πάνω στην ακροθαλασσιά, ή στην πλατεία κάποιου μικρού, άσημου χωριού.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Πάρνηθα-κάστρο-Φυλής

Πάρνηθα, το κάστρο Φυλής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όλες οι προτεινόμενες περιοχές βρίσκονται στην Αττική και στα κοντινά με τη Βοιωτία όρια. Σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 90 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Βοιωτία-στις-όχθες-του-Ασωπού

Βοιωτία, ανθισμένη Κουτσουπιά κοντά στις όχθες του ποταμού Ασωπού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΑΤΤΙΚΗ. Φρούριο Φυλής (35 χλμ. από Αθήνα)

Μέσω της Αττικής οδού ή της λεωφόρου Φυλής θα φτάσετε εύκολα στην πόλη της Φυλής, γνωστή και ως Χασιά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Δερβενοχώρια προσέχοντας λίγο τις κλειστές στροφές. Θα προσπεράσετε τη διασταύρωση για μοναστήρι της Παναγιάς Κλειστών και λίγο ψηλότερα θα δείτε το περίφημο κεφαλάρι της Φυλής (υψόμ. 710 μ.), όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχε ιερό, αφιερωμένο στον θεό Πάνα.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Πάρνηθα-οι-πηγές-της-Φυλής

Πάρνηθα, οι πηγές της Φυλής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αμέσως μετά, ξεχωρίζει στα δεξιά σας ο βατός χωματόδρομος (υπάρχει ταμπέλα) που αφού διασχίσει δάσος με πανύψηλα πεύκα, θα σας φέρει στα ριζά του βράχου όπου είναι κτισμένο το Φρούριο της Φυλής (υψόμ. 850). Το κάστρο αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα που είχαν δημιουργήσει οι Αθηναίοι πάνω στον λεγόμενο «δρόμο του σταριού», τη διαδρομή δηλαδή από όπου μετέφεραν από τη Βοιωτία προς την Αττική, τα σιτηρά, αλλά και άλλα εμπορεύματα.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Φυλή-Πάρνηθα-το-αρχαίο-Φρούριο

Φυλή, Πάρνηθα το αρχαίο Φρούριο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από το αρχαίο φρούριο διασώζονται μόνο τμήματα των τειχών, όμως η τοποθεσία με τον υπέροχο πευκώνα και τη θέα προς τον κόλπο της Ελευσίνα είναι απαράμιλλη. Για φαγητό θα επιστρέψετε πίσω στη Χασιά που είναι πασίγνωστη για τις καλές ψησταριές της αλλά και τον συνωστισμό που επικρατεί σε αυτές τα Κυριακάτικα μεσημέρια.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Γεφύρι-Δαφνούλας-στον-Ασωπό

Το Γεφύρι Δαφνούλας στον ποταμό Ασωπό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΒΟΙΩΤΙΑ. Γεφύρι Δαφνούλας (60 χλμ. από Αθήνα)

Από το Φρούριο της Φυλής επιστρέφουμε στον δρόμο Φυλής – Δερβενοχωρίων, στριφογυρίζουμε για λίγο μερικές απότομες στροφές που δρασκελίζουν τις βορειοδυτικές υπώρειες της Πάρνηθας και φτάνουμε στο υψίπεδο των Δερβενοχωρίων. Περνάμε τα χωριά Σκούρτα και Πύλη –αγνοώντας τις παρακείμενές ανεμογεννήτριες που βεβηλώνουν την τοπιογραφία- και στη συνέχεια κατηφορίζουμε σε ασφάλτινο δρόμο και μετά σε βατό αγροτικό χωματόδρομο μέχρι την κοίτη του ποταμού Ασωπού. Εδώ, κοντά σε ένα πάρκο φωτοβολταϊκών συναντάμε το άγνωστο στους πολλούς γεφύρι της Δαφνούλας.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-το-πέτρινο-γεφύρι-της-Δαφνούλας-στον-Ασωπο

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Δαφνούλας στον Ασωπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόκειται για ένα μικρό, πέτρινο, μονότοξο κτίσμα με δύο ανακουφιστικά ανοίγματα το οποίο δρασκελίζει τις βράχινες όχθες του ποταμού Ασωπού και πιθανόν να κτίσθηκε προς τα τέλη του 17ου αιώνα. Η περιοχή γύρω από το γεφύρι είναι κατάφυτη και η πεζοπορία στις όχθες του ταλαιπωρημένου από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις Ασωπού, ειδυλλιακή. Λίγο πιο ανατολικά ο Ασωπός εγκλωβίζεται στο όμορφο φαράγγι του όπου παλιότερα υπήρχαν αρκετοί νερόμυλοι. Η εντυπωσιακή τοποθεσία παραπέμπει σε Ηπειρώτικο τοπίο, αν και απέχει μόλις 45 λεπτά από την Αθήνα!

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Πύργος-Βαθυχωρίων

Ενας εκ τω δύο αρχαίων πύργων στα Βαθυχώρια Αττικής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΑΤΤΙΚΗ. Πύργοι Βαθυχωρίων (65 χλμ. από Αθήνα)

Από την πρωτεύουσα εύκολα θα βρεθείτε στην πανέμορφη και εξαιρετικά δημοφιλή το καλοκαίρι παραλία της Ψάθας που απλώνεται στην αγκαλιά του Κορινθιακού κόλπου. Προς το τέλος της ακρογιαλιάς, στον δρόμο που πηγαίνει προς Πόρτο Γερμενό, θα δείτε μια πρόχειρη πινακίδα που κατευθύνει προς ένα χωματόδρομο ο οποίος χάνεται στο πευκοδάσος.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-ορος-Πατέρας-αρχαίος-Πύργος

Ορος Πατέρας, αρχαίος πύργος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η ανάβαση είναι λίγο απότομη και ίσως τα χαμηλά αυτοκίνητα να έχουν πρόβλημα. Όμως δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 5 χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσετε τον πρώτο από τους δύο πύργους του Βαθυχωρίου και μετά από 500 μέτρα τον δεύτερο. Οι πύργοι κτίσθηκαν στη βορειοδυτική πλευρά του όρους Πατέρα και είναι του 4ου π.Χ αι. Εικάζεται ότι επιτηρούσαν και αυτοί το πέρασμα από τη Βοιωτία στην Αττική, ή ότι απλώς επόπτευαν μια συνοριακή περιοχή η οποία ταλανιζόταν από πολλές εντάσεις ανάμεσα στις πόλεις των Αθηνών και των Μέγαρων. Η έκταση ολόγυρα παραμένει κατάφυτη, αφού οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που κατάκαψαν την περιοχή των Βιλίων, ευτυχώς δεν έφτασαν μέχρι εδώ.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Βαθυχώρι-Αττικής-αρχαίος-πύργος

Βαθυχώρι Αττικής, ο ένας εκ των δυο πύργων είναι κυκλικής κατασκευής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γύρω από τους πύργους την άνοιξη η φύση κυριολεκτικά οργιάζει και ο συνδυασμός των πολύχρωμων λουλουδιών με το καταπράσινο του πευκοδάσους θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Για φαγητό θα προτείνουμε να κατηφορίσετε στη Ψάθα, γνωστή για τις παραδοσιακές, παραλιακές της ταβέρνες.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-άνοιξη-στα-Βαθυχώρια-Αττικής

Ανοιξη στα Βαθυχώρια Αττικής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΑΤΤΙΚΗ. Φρούριο Ελευθερών (50 χλμ. από Αθήνα)

Ακολουθώντας από τη Μάνδρα Αττικής τον παλιό εθνικό δρόμο Ελευσίνας – Θήβας, θα φτάσετε χωρίς δυσκολία μέχρι τη διασταύρωση που οδηγεί στο γνωστό χωριό Βίλια. Λίγο ψηλότερα, στις νότιες υπώρειες του όρους Πάστρα, κυριολεκτικά κρυμμένο μέσα στο θαλερό πευκοδάσος, βρίσκεται το φρούριο των Ελευθερών (4ος π.Χ αιώνας). Καλό θα ήταν να αφήσετε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και να συνεχίσετε για λίγες δεκάδες μέτρα ως την είσοδο του κάστρου καθώς ο χωματόδρομος που οδηγεί εδώ είναι κακός.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Κάζα-κάστρο-Ελευθερών

Κάζα, το κάστρο των Ελευθερών η Γυφτόκαστρο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Φρούριο των Ελευθερών -γνωστό και ως Γυφτόκαστρο- μαζί με αυτό τη Φυλής έλεγχαν τα ορεινά περάσματα του Κιθαιρώνα και της Πάρνηθας απ’ όπου περνούσαν οι εμπορικοί δρόμοι που συνέδεαν τις πόλεις της Βοιωτίας με την Αθήνα. Το Γυφτόκαστρο βρισκόταν στα όρια των ισχυρών Στερεοελλαδίτικων πόλεων της Θήβας και των Αθηνών. Μάλιστα υπάρχουν ιστορικοί που διατείνονται ότι είναι κατασκευή των Θηβαίων και όχι των Αθηναίων. Σήμερα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να περπατάς στους χορταριασμένους προμαχώνες του και να ατενίζεις την κατάφυτη γύρω περιοχή που δυστυχώς αμαυρώνουν οι θεόρατοι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι φτερωτές των ανεμογεννητριών που δεσπόζουν στο παρακείμενο ύψωμα.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Κάστρο-Ελευθερών-στα-ριζά-του-όρους-Πάστρα

Κάστρο Ελευθερών, δεσπόζει στα ριζά του όρους Πάστρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από το Φρούριο των Ελευθερών θα έχετε επιλογές για φαγητό είτε σε κάποια από τις ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή της Κάζας, είτε στα Βίλια ή αν προτιμάτε θάλασσα θα κατηφορίσετε προς τις ακτές του Πόρτο Γερμενό.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-Σαγματάς-ανθισμένες-κερασίες

Σαγματάς, ανθισμένες κερασιές στο οροπέδιο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΒΟΙΩΤΙΑ. Μονή Σαγματά ( 90 χλμ. από Αθήνα)

Χρησιμοποιώντας την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας θα βγείτε στην έξοδο προς Θήβα και θα επιλέξετε τον δρόμο προς το χωριό Ύπατο. Στη συνέχεια ακολουθώντας τσιμεντένιο δρόμο θα ανηφορίσετε με μερικές απότομες στροφές προς τις υπώρειες του Σαγμάτειου όρους. Εδώ, σε ένα κατάφυτο από βελανιδιές και οπωροφόρα δέντρα πλάτωμα θα δείτε τη μονή που δημιούργησε ο Όσιος Κλήμης, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα ή Σαγματά. Αργότερα, τον 12ο αιώνα, με χορηγία του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού στο μοναστήρι παραχωρήθηκαν πολλά προνόμια καθώς και πλούσια δώρα. Το καθολικό της μονής είναι βασιλική, ρυθμού σταυροειδούς με τρούλο και κτίστηκε τον 12ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Ύπατου Διός με χρήση των αρχαίων δομικών υλικών.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΚΟΝΤΑ-ΣΤΗΝ-ΑΘΗΝΑ-μονή-Σαγματά-με-ανοιξιάτικα-χρώματα

Η μονή Σαγματά με ανοιξιάτικα χρώματα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό δάπεδο με παραστάσεις ζώων και φυτών. Αξίζει να κατηφορίσετε το μονοπάτι σχετικά απόκρημνο μονοπάτι που οδηγεί στη σκήτη του οσίου Κλήμη η οποία κυριολεκτικά «κρέμεται» πάνω από τον κάμπο της Υλίκης. Το πλάτωμα που υπάρχει δίπλα στη μονή είναι ιδανικό για να παίξουν ή να κάνουν ποδήλατο τα παιδιά. Τη Μεγάλη Εβδομάδα καταφθάνουν εδώ αρκετοί προσκυνητές από την Αθήνα τη Θήβα, τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική είναι η περιφορά του επιταφίου. Για φαγητό θα πάτε στο κοντινό χωριό Μουρίκι όπου θα βρείτε την παλιά ταβέρνα του Παππού.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μονοήμερη απόδραση στην άγνωστη λίμνη Δύστου της νότιας Εύβοιας

 

ΕΥΒΟΙΑ-ΛΙΜΝΗ-ΔΥΣΤΟΥ-ο-λόφος-Καστρί

ΕΥΒΟΙΑ, Η ΛΙΜΝΗ ΔΥΣΤΟΥ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.