Στην πιο νησιώτικη κωμόπολη του Μοριά αναζητούμε μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραλίες της Ελλάδας.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-νησιώτικη-εικόνα-στο-Σκουτάρι

Νησιώτικη εικόνα στο Σκουτάρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με τους νέους αυτοκινητόδρομους μόλις δυόμισι ώρες ταξίδι αρκούν για να σε φέρουν σε έναν θαλασσινό τόπο που θα σε ταξιδέψει στη φύση και στην ιστορία, θα σου χαρίσει ανέμελες στιγμές δίπλα στη θάλασσα και χαλαρές βραδιές με ουζάκια σε παραλιακές ταβέρνες. Μόλις πριν από μερικά χρόνια το Γύθειο ήταν ένας ενδιαφέρον, αλλά αρκετά μακρινός προορισμός, τόσο από την πρωτεύουσα, όσο και από τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, καθώς για να φτάσεις ως τη Σπάρτη χρειαζόταν να περάσεις από δύσκολους, γεμάτους στροφές δρόμους.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Γύθειο-το-νησιώτικο-πρόσωπο-της-Λακωνίας

Γύθειο το παραδοσιακό πρόσωπο της Λακωνίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι μαζί με τους καλούς αυτοκινητοδρόμους ήρθαν και τα υπέρογκα διόδια. Όμως συνυπολογίζοντας  το τελικό κόστος, αλλά και την ασφάλεια με την οποία κινείται ένα όχημα στον κλειστό αυτοκινητόδρομο, τα οφέλη είναι πολλά. Δεν θα υπερβάλουμε παρουσιάζοντας το Γύθειο ως ένα ήσυχο, ανεξερεύνητο προορισμό, αφού ελάχιστους θα πείθαμε. Το καλοκαίρι  εδώ παρατηρείται το αδιαχώριστο, καθώς η μικρή πόλη αποτελεί την πύλη για τη Λακωνική Μάνη.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ο-ναός-της-Ζ.-Πηγής-στο-βάθος-ο-φάρος-στη-νησίδα-Κρανάη

Ο ναός της Ζ. Πηγής στο βάθος ο φάρος στη νησίδα Κρανάη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως αρχές καλοκαιριού και τον Σεπτέμβρη, είναι μια θαυμάσια επιλογή αν θέλεις να περάσεις ένα ευχάριστο τριήμερο σε έναν τόπο που θυμίζει νησί, αλλά στον οποίον, ωστόσο, θα φθάσεις με αυτοκίνητο.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Γύθειο-δειλινό-στο-λιμάνι

Γύθειο. δειλινό στο λιμάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γύθειο, πιο νησιώτικο καλωσόρισμα δεν γίνεται

Στον μυχό του Λακωνικού κόλπου, εκεί που οι νότιες απολήξεις του Ταΰγετου σβήνουν ήπια προς τη θάλασσα, θα συναντήσουμε το Γύθειο με το λιμάνι του και τα αρχοντόσπιτά του να κοσμούν την πολυσύχναστη προκυμαία. Τα νεοκλασικά κεραμοσκεπή σπίτια, βαμμένα με έντονα χρώματα, γλιστρούν κυματιστά από τον παρακείμενο λόφο και ακουμπούν σχεδόν στη θάλασσα.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Γύθειο-μια-πολύχρωμη-πολιτεία-

Γύθειο μια πολύχρωμη χαρούμενη πολιτεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα περισσότερα από αυτά κτίστηκαν στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Κάποια έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, κάποια άλλα στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία και καταστήματα, ενώ αρκετά παραμένουν κατοικίες. Στο Γύθειο αν σου αρέσουν οι περιπλανήσεις σε παλιοκαιρίτικες γειτονιές, κυριολεκτικά θα βρεθείς στο στοιχείο σου. Ξέφυγε από την πολυκοσμία της προκυμαίας και ανηφόρισε προς τις ψηλότερες συνοικίες όπου θα έχεις μια θαυμάσια θέα στο λιμάνι και στον Λακωνικό κόλπο.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ.-Γύθειο-το-νεοκλασικά-κτήρια-της-προκυμαίας

Γύθειο, τα νεοκλασικά κτήρια της προκυμαίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αξίζει να δείτε στο Γύθειο

Επί τουρκοκρατίας το Γύθειο ονομαζόταν Μαραθονήσι, ενώ το σημερινό του όνομα επικράτησε μετά την επανάσταση του 1821 και από τότε θεωρείται το μεγαλύτερο λιμάνι της Λακωνίας. Στο κτίριο του Δημαρχείου, ένα κομψό  κτίσμα του 19ου αιώνα που έχει  σχεδιαστεί από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, φιλοξενείται η  ενδιαφέρουσα Αρχαιολογική και η Βυζαντινή συλλογή που δεν θα πρέπει να χάσετε.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-το-Ρωμαικό-θέατρο-στο-Γύθειο

Το Ρωμαίικό θέατρο στο Γύθειο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο ανατολικό άκρο της πόλης ξεχωρίζει το καλοδιατηρημένο, Ρωμαϊκής κατασκευής, θέατρο (2ου αι. μ.Χ.) με τα μαρμάρινα καθίσματα. Περπατώντας στην προκυμαία με κατεύθυνση δυτική, μια θαυμάσια διαδρομή που αξίζει να γίνει και με τα πόδια, θα φθάσετε μέχρι το μικρό κατάφυτο νησί Κρανάη όπου ο Πάρις, όταν έκλεψε την Ελένη από το παλάτι του Μενέλαου, πέρασε μαζί της εδώ την πρώτη τους ερωτική βραδιά, πριν τραβήξουν προς την Τροία.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Σούρουπο-με-φόντο-τον-φάρο-του-Γυθείου

Σούρουπο με φόντο τον φάρο του Γυθείου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην άκρη του νησιού θα δείτε τον ιστορικό πέτρινο φάρο από όπου θα απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζει  ο  πύργος του Τζαννήμπεη της οικογένειας Τζανετάκη – Γρηγοράκη, κτίσμα του 1829 που σήμερα  φιλοξενεί το σημαντικό Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ο-Πύργος-Τζανετάκη-στο-νησάκι-Κρανάη

Ο Πύργος Τζαννήμπεη στο νησάκι φιλοξενεί το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες  Ανατολικά του Γυθείου

Βορειοανατολικά του Γυθείου, στον δρόμο προς τη Σκάλα, συναντάμε πρώτα την απλωτή παραλία της Σελινίτσας που είναι στρωμένη με άμμο και πετραδάκι, με ένα μεγάλο μέρος της να καταλαμβάνεται από ομπρελοκαθίσματα. Αμέσως μετά ξεπροβάλλει η ακτή Γλυφάδα – Βαλτάκι όπου ξεχωρίζει ο σκουριασμένος σκελετός του ναυαγισμένου πλοίου «Δημήτριος», το οποίο είχε προσαράξει στην αμμουδιά της Γλυφάδας.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Γλυφάδα-το-ναυάγιο-του-πλοίου-Δημήτριος

Γλυφάδα,  το ναυάγιο του πλοίου “Δημήτριος” © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο σημείο που βγαίνει το αυτοκίνητο και υπάρχει χώρος στάθμευσης, συνήθως συγκεντρώνεται και ο περισσότερος κόσμος. Περπατώντας όμως στους αμμολόφους με κατεύθυνση προς το ναυάγιο, θα βρείτε υπέροχα και ήσυχα σημεία για μοναχικές βουτιές. Ακολουθώντας τον παραλιακό ασφάλτινο δρόμο που φεύγει ανατολικά για Σκάλα, θα δείτε τις αλλεπάλληλες παραλίες στα Τρίνησα με τις αβαθείς αμμουδιές και τους μικροσκοπικούς ορμίσκους που προσεγγίζονται με σύντομο μονοπάτι. Κάποιες από αυτές τις αμμουδερές αγκαλιές έχουν ταβέρνες και ομπρελοκαθίσματα, κάποιες είναι εντελώς απόμερες,  διαλέγετε και παίρνετε…

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Μαυροβούνι-η-μεγαλύτερη-παραλία-κοντά-στο-Γύθειο

Μαυροβούνι, η μεγαλύτερη παραλία κοντά στο Γύθειο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες  δυτικά  του Γυθείου

Η πιο δημοφιλής κοντινή ακτή είναι το Μαυροβούνι (4 χλμ. από το Γύθειο) που αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό καθώς διαθέτει υποδομές για διαμονή, φαγητό, μια μικρή αγορά και διευκολύνσεις για θαλάσσια σπορ. Η απλωτή παραλία είναι στρωμένη με χοντρή, ξανθιά άμμο όπου μάλιστα γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες του είδους Καρέτα-Καρέτα. Το περίπτερο του συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας  «Αρχέλων»,  ενημερώνει επισκέπτες και κολυμβητές για το τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να κινούνται στην ακτή την εποχή της ωοτοκίας για να προστατευτούν οι χελώνες αυτήν την ευαίσθητη γιαυτές, περίοδο.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Αγερανός-η-θαυμάσια-αμμουδιά

Αγερανός, η θαυμάσια αμμουδιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πολύ καλή είναι η ακρογιαλιά στο Βαθύ Αγερανού με άφθονο πράσινο, οργανωμένα κάμπινγκ και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Μάλιστα κάποια από αυτά απέχουν πολύ λίγο από την υπέροχη ακροθαλασσιά. Σε μικρή απόσταση θα βρείτε τη ξεχασμένη από τους πολλούς ακτή Καμάρες με τα αρμυρίκια, στρωμένη με πέτρα και χοντρά βότσαλα. Υπάρχουν ταβερνάκια και ενοικιάζονται δωμάτια.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Το-ακρογιάλι-Καμάρες

Το ήσυχο ακρογιάλι Καμάρες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αμέσως μετά στον δρόμο για τα χωριά της Μάνης, ξεχωρίζει ο διπλός,  εξωτικής ομορφιάς, αμμουδερός όρμος  Βορδώνα – Αγίας Βαρβάρας. Εδώ κοντά στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας θα βρείτε δυο παραλιακές ψαροταβέρνες και λίγο πιο πίσω από την ακτή συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Σκουτάρι-η-αμμουδιά-της-Αγίας-Βαρβάρας

Σκουτάρι, η αμμουδιά της Αγίας Βαρβάρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραδοσιακά προϊόντα Γυθείου,  Λακωνίας – Μάνης

Στη μικρή αγορά του Γυθείου θα βρείτε καταστήματα απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τις φημισμένες ελιές Λακωνίας, γλυκά του κουταλιού, το εξαιρετικό ντόπιο μέλι Μάνης και Ταϋγέτου, λαλάγγια (είδος τοπικού ζυμαρικού) σκληρά ή μαλακά, το φημισμένο μανιάτικο σύγκλινο, τυριά και κρασιά από μικρά τυροκομεία και οινοποιεία της περιοχής.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ-Μέλι-και-κρασί-δυό-απο-τα-εκλεκτά-προίοντα-της-Μάνης

Μέλι και κρασί,  δυό απο τα εκλεκτά προϊόντα της Μάνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αναζητήστε το Παστελοποιείο του Μανωλάκου απ’ όπου θα αγοράσετε φρέσκο χειροποίητο παστέλι σε διάφορες γεύσεις, φτιαγμένο με παραδοσιακή συνταγή που κρατιέται μυστική εδώ και 121 χρόνια.

ΓΥΘΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΕΣ.-Ο-πύργος-του-Αντωνόμπεη-δεσπόζει-πάνω-απο-την-παραλία-Αγερανού

Ο πύργος του Αντωνόμπεη δεσπόζει πάνω από την παραλία Αγερανού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Road trip στην Ανατολική Λακωνία, απο το Κυπαρίσσι στον Κάβο Μαλιά

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

ΛΑΚΩΝΙΑ-Λιμάνι-Ιέρακα-πανοραμική-άποψη-του-φιόρδ

Λιμάνι Ιέρακα. πανοραμική άποψη του φιόρδ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.