• Κάτω από τις «φτερούγες» των ορεινών όγκων της Καλιακούδας και της Χελιδόνας, συναντάμε το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό δυό από τα πιο γνωστά ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Εδώ στην αγκαλιά των αρχέγονων δασών  και τις επάλξεις των βουνών,  κρύβεται ένας τόπος που αντέχει στο χρόνο, ένας τόπος όπου θρύλοι και μνήμες συναντούν την ιστορία.
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Πανόραμα-της-Ποταμιάς-η-Καλιακούδα-και-η-Χελιδόνα

Πανόραμα της Ποταμιάς και τα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό θεωρούνται οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί του νομού Ευρυτανίας. Βρίσκονται στην αγκαλιά των χιονισμένων βουνοκορφών και προσφέρουν υψηλών προδιαγραφών παροχές.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Στα-σοκάκια-του-Μεγάλου-Χωριού

Στα σοκάκια του Μεγάλου Χωριού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό θα έρθετε για την υπέροχη φύση, τις επιλογές στο φαγητό και στη διαμονή, αλλά και για τα πολυάριθμα ενδιαφέροντα, κοντινά αξιοθέατα που θα προσεγγίσετε χωρίς να δαπανήσετε τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών σας. επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για ιππασία, καγιάκ, ράφτινγκ και φυσικά πεζοπορία.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Καγιάκ-στον-αφρισμένο-ποταμό-Καρπενησιώτη.

Καγιάκ στον αφρισμένο ποταμό Καρπενησιώτη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά καθώς εδώ κτυπά η τουριστική καρδιά της Ευρυτανίας θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη και η αρκετή κίνηση που παρατηρείται κυρίως στο Μεγάλο Χωριό κατά τις ημέρες των τριημέρων.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Χιονοσκέπαστη-Χελιδόνα

Χιονοσκέπαστη Χελιδόνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάτε στο Μικρό και το Μεγάλο Χωριό

Αφήνοντας πίσω το αστικό τοπίο της πόλης του Καρπενησιού, ο δρόμος, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα συντονίζεται με τις διαθέσεις του ποταμού Καρπενησιώτη. Θα περάσετε τη διασταύρωση για Κορυσχάδες και στα 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού θα δείτε δεξιά τον δρόμο που οδηγεί στο Νέο και Παλιό Μικρό Χωριό και αριστερά προς το Μεγάλο Χωριό.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Μεγάλο-Χωριό-στα-ριζά-της-Καλικακούδας-αγκαλιά-με-το-έλατα

Το Μεγάλο Χωριό στα ριζά της Καλιακούδας αγκαλιά με τα έλατα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το  Μεγάλό Χωριό, στα ριζά της Καλιακούδας

Ανάμεσα σε δύο κατάφυτες αντικριστές πλαγιές όπου κυλά τα δροσερά νερά του ο Καρπενησιώτης, απλώνουν τις όμορφες γειτονιές τους το Μικρό και το Μεγάλο χωριό. Το Μεγάλο Χωριό, κτισμένο σε ύψος 750 μέτρων αραδιάζει ράθυμα τις γειτονιές του σε μια εκτεταμένη και ελατοσκέπαση πλαγιά του βουνού Καλιακούδα. Μαζί με το μικρό συνοικισμό Γαύρος που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, αποτελούν ουσιαστικά ενιαίο οικισμό. Γνωστό στους ντόπιους και σαν “το Τρανό Χωριό” ξεχωρίζει από τα όμορφα και καλοβαλμένα αρχοντόσπιτα που έκτισαν Μεγαλοχωρίτες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την  Κων/πολη όπου είχαν διοριστεί σε υψηλόβαθμα αξιώματα.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Μεγάλο-Χωριό-σα-ζωγραφία

Μεγάλο Χωριό, σα ζωγραφιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι περίπατοι στο Μεγάλο Χωριό

Οργανωμένο τουριστικό θέρετρο απ’ τα παλαιότερα της Ευρυτανίας, το Μεγάλο Χωριό συνδυάζει υπέροχα τη γραφικότητα μιας καθαρόαιμης ορεινής κοινότητας με τις φυσικές ομορφιές και την άψογη τουριστική οργάνωση. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και την ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του παπά Κώστα Λαμπαδάρη.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Στο-Μεγάλο-Χωριό-υπάρχουν-πολλές-επιλογέ-για-καφέ-και-φαγητό

Στο Μεγάλο Χωριό υπάρχουν πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξαιρετικά ευχάριστη είναι η λιθόστρωτη διαδρομή που ξεκινά από το κέντρο του οικισμού, περνά από το ποτάμι και κατηφορίζει μέσα από τις γειτονιές για τον οικισμό Γαύρος. Στο Μεγάλο Χωριό υπάρχουν εξαιρετικές ταβέρνες και καφέ όπου θα δοκιμάσετε ντόπια γλυκά και παραδοσιακές πίτες.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Αρχοντικές-οικίες-στο-Παλιό-Μικρό-Χωριό.

Αρχοντικές οικίες στο Παλιό Μικρό Χωριό. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Παλιό και το Νέο Μικρό Χωριό

Σχεδόν πάνω στον δρόμο Καρπενησίου – Προυσού βρίσκεται ο  νεοσύστατος οικισμός του Νέου Μικρού Χωριού που δημιουργήθηκε  στα μέσα της δεκαετίας του 1960 όταν οι κατολισθήσεις που έγιναν το 1963 κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού, παλιού Μικρού Χωριού. Μόλις 3 χιλιόμετρα ψηλότερα συναντάμε τις γειτονιές του Παλιού Μικρού Χωριού όπου διασώζονται ακόμη μερικά από τα παλιά πέτρινα αρχοντόσπιτά του.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Παλίο-Μικρό-Χωριό-ο-Αγιος-Σώστης

Παλιό Μικρό Χωριό, ο ‘Αγιος Σώστης  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια πολύ ευχάριστη διαδρομή που γίνεται με τα πόδια ξεκινάει από την πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού, ακολουθεί τον στενό χωματόδρομο και καταλήγει μετά από 1400 μέτρα εύκολης πορείας στο ξωκλήσι του Αγίου Σώστη  που κρύβεται μέσα σε ελατόδασος. Από αυτό το σημείο θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στη χαράδρα του Καρπενησιώτη, αλλά και στις ακρώρειες της Καλιακούδας.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Ο-ποταμός-Καρπενησιώτης-στο-βάθος-το-Μεγάλο-Χωριό

Ο ποταμός Καρπενησιώτης, στο βάθος το Μεγάλο Χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εκδρομές και δραστηριότητες με αφετηρία το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό 

Η θέα από τη θέση Κλειδί

Μετά το Μεγάλο Χωριό το  τοπίο  δείχνει όλη την άγρια ομορφιά του.  Βράχια που κρέμονται από πάνω σου,  αφρισμένα νερά και βουερά φαράγγια παίρνουν τη θέση του ήπιου παρόχθιου τοπίου και των ελάτων.   Αποκορύφωμα της διαδρομής η θέση «Κλειδί» όπου από το ειδικό παρατηρητήριο θα επιτηρήσετε  όλη την αγριάδα του φαραγγιού.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Στα-Διπόταμα-και-ο-ποταμός-Τρικεριώτης

Στα Διπόταμα,  ο ποταμός Τρικεριώτης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η διαδρομή  προς Προυσό

Πηγαίνοντάς από Γαύρο προς Προυσό θα περάσετε από τη θέση «Διπόταμα» όπου ο  ποταμός Καρπενησιώτης σμίγει με τον Κρικελοπόταμο και σχηματίζουν τον ποταμό Τρικεριώτη που είναι  παραπόταμος του Αχελώου και τροφοδότης λίμνης Κρεμαστών.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-η-μονή-του-Προυσού

Η μονή του Προυσού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η θρυλική μονή Προυσού

Πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα, πολύ κοντά στο χωριό Προυσός, σε μια  καλά  κρυμμένη  «φωλιά» στις   νοτιοδυτικές   παρυφές της Καλιακούδας, βρίσκεται η μονή Προυσού. Ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά προσκύνηματα της Ελλάδας. Από τον Προυσό ακολουθώντας ευδιάκριτο μονοπάτι θα  προσεγγίσετε την Μαύρη Σπηλιά που κρύβεται σε μοναδικής ομορφιάς φυσική χαράδρα με τρεχούμενα νερά και καταρράκτες (πορεία 25 λεπτά).

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Καταρράκτης-στη-Μαύρη-Σπηλιά-προς-Προυσό

Καταρράκτης στη Μαύρη Σπηλιά προς Προυσό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμορφα χωριά υπέροχες διαδρομές

Πραγματοποιώντας συνδρομές διαδρομές θα προσεγγίσετε τα λιγότερο γνωστά χωριά Βουτύρο, Νόστιμο, Κλαυσί, Ανιάδα όπου μπορείτε να φάτε ή να πιέτε τον καφέ σας. Δύσκολοι φιδογυριστοί δρόμοι οδηγούν στα χωριά Δερμάτι, Χελιδόνα, άλλα και προς τη λίμνη Κρεμαστών, μέσω του χωριού  Ασπρόπυργος. Από τον Προυσό θα πάτε στο χωριό Τόρνος και θα αναζητήστε το μονοπάτι για την τοποθεσία του Μικρού Πανταβρέχει.  

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Ιππασία-στην-Ευρυτανία

Ιππασία στην Ευρυτανία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ιππασία, καγιάκ και πεζοπορία

Σε μικρή απόσταση από το Μεγάλο Χωριό στη διασταύρωση για Κορυσχάδες, υπάρχουν  εγκαταστάσεις για ιππικό τουρισμό.  Αν σας ενδιαφέρουν άλλες  εναλλακτικές δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ και η πεζοπορία θα έρθετε σε επαφή με την ιστοσελίδα  www.active.com.gr

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Σούρουπο-στα-2000-μέτρα-με-θέα-τα-Ευρυτανικά-βουνά

Σούρουπο στα 2000 μέτρα με θέα τα Ευρυτανικά-βουνά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανηφορίζοντας προς Καλιακούδα, top διαδρομή για 4x4

Από το κέντρο του Μεγάλου Χωριού ανηφορίζουμε σε καλό, αλλά με έντονες ανηφορικές διαθέσεις δρόμο που σέρνεται ανάμεσα στο πυκνό ελατόδασος. Στα 9 χιλιόμετρα βγαίνουμε στον αυχένα Λακκώματα (υψόμ. 1400). Σε τούτο το σημείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον κώνο της ψηλότερης κορφής, ο δρόμος διακλαδίζεται. Το ένα παρακλάδι τραβά βόρεια και βγαίνει στην Ανιάδα (7 χλμ. ) και ο δεύτερος (πιο δύσκολος δρόμος) αφού σκαρφαλώσει στη γυμνή ράχη του βουνού οδηγεί προς Στουρνάρα  και τους διάσημους πια καταρράκτες του «Πάντα Βρέχει». Βέβαια όταν έχει χιονίσει οι παραπάνω διαδρομές λόγω υψομέτρου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΜΙΚΡΟ-ΜΕΓΑΛΟ-ΧΩΡΙΟ-Χιονισμένο-ελατόδασος-στην-Χελιδόνα

Χιονισμένο ελατόδασος στην Χελιδόνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαγευτικό Περτούλι, Ελάτη, Αχελώος

Περτουλιώτικα-Λιβάδια

Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.