Γεμάτες από θαύματα οι ακτές των ελληνικών νησιών, εκεί όπου ακόμη δεν έχει φτάσει η λαίλαπα της οικοδόμησης… Τα φυσικά κάλλη τους αναδεικνύονται με τόσο φαντασμαγορικό τρόπο που σε ορισμένες περιπτώσεις έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στην πιο αλλόκοτη και εξωτική περιοχή του πλανήτη μας!
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis/Views of Greece
Από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, έως το Ιόνιο, τα ελληνικά νησιά μας συναρπάζουν με το πολυποίκιλο τοπίο τους, την άφθαρτη ομορφιά τους, τα μαγευτικά τοπία και τις λαμπερές τους ακρογιαλιές.
Σε αυτό το άρθρο θα ξεχωρίζουμε επτά ακτές των ελληνικών θαλασσών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνουν να ξεχωρίζουν με την αλλόκοτη, παραδεισένια, σχεδόν εξωπραγματική φυσική τους ομορφιά.
Δωδεκάνησα, Κάρπαθος, Παλάτια Σαρίας, στην άκρη του Αιγαίου…
Η νησίδα Σαρία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Καρπάθου και καθώς χωρίζεται από το υπόλοιπο νησί με ένα στενό δίαυλο πλάτους μόλις 150 μέτρων, οι περισσότεροι σχηματίζουν την εντύπωση ότι πρόκειται για το ίδιο νησί. Στη Σαρία θα έρθετε με εκδρομικό σκάφος που φεύγει καθημερινά το καλοκαίρι από το λιμάνι Διαφάνι της Καρπάθου και εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο καιρός. Συνήθως τα ημερόπλοια πραγματοποιούν μια στάση στο θαλάσσιο σπήλαιο του Τρούλακα και συνεχίζουν για την απόκοσμη παραλία Παλάτια που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού.
Εδώ στα απόκρημνα βράχια θα δέσει το πλοιάριο για να αποβιβάσει τους επισκέπτες. Η εντύπωση της πρώτης συνάντησης με αυτό το μικρό ακρογιάλι είναι συγκλονιστική! Τα κάθετα βράχια, η ολόλευκη ακρογιαλιά, μαζί με τις ισχνές πινελιές του πράσινου από τα αρμυρίκια, συνθέτουν μια ζωγραφιά που δεν χορταίνεις να βλέπεις. Λίγο ψηλότερα από την ακτή, κρυμμένο μέσα στους πυκνόφυτους σχίνους βρίσκεται το λευκό εκκλησάκι της Αγία Σοφίας. Αν αντέχετε να περιηγείστε στο καυτό άνυδρο νησιώτικο τοπίο, αξίζει μία βόλτα στο εσωτερικό του νησιού μέχρι το ξωκλήσι του Αγ. Ζαχαρία, από όπου θα αγνάντεψε την καλύτερη θέα.
Λακωνία, Ελαφόνησος – Σίμος, απόδραση στην… Καραϊβική
Στην δεκαετία του 1980, εδώ στους κέδρους της Ελαφονήσου και στη ζαχαρένια άμμο του Σίμου και του Σαρακήνικου κρυβόταν ένας μυστικός παράδεισος που τον χαίρονταν κυρίως οι ελεύθεροι κατασκηνωτές. Τα εκδρομικά σκάφη πήγαιναν και έφερναν τους ημερήσιους εκδρομείς, αλλά όταν έφευγαν μόνο οι λίγοι και τολμηροί ζούσαν την απόλυτη εμπειρία της διανυκτέρευσης κάτω από τον πιο έναστρο ουρανό με τους αμμολόφους να διαγράφονται μέσα στο σκοτάδι σαν μυθικά πλάσματα από έναν άλλο πλανήτη. Στη συνέχεια του χρόνου άνοιξε ο δρόμος, ασφαλτοστρώθηκε, κτίσθηκαν κάποια κτίσματα, ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις του κάμπινγκ και κάποια σημεία του σπάνιου κεδροδάσους, ευτυχώς περιφράχθηκαν και απομονώθηκαν.
Δυστυχώς το σύνολο σχεδόν της παραλίας του Σίμου γέμισε ομπρελοξαπλώστρες και ακολούθησε ένα μεγάλο μέρος του Σαρακήνικου. Παρόλα αυτά η νησιώτικη αυτή περιοχή της Λακωνίας, επιδεικνύει αυτάρεσκα την εξωπραγματική, τροπικών διαστάσεων, ομορφιά της. Στο Ελαφονήσι θα περάσετε από το λιμανάκι της Πούντας απ’ όπου το καλοκαίρι αναχωρούν συχνά τα φέρυ μπωτ. Το ταξίδι διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο για 5 χλμ. θα φτάσετε ως τον χώρο στάθμευσης και θα περπατήσετε ως το ακρογιάλι. Υπάρχουν καφέ εστιατόρια και στο Σαρακήνικο κάμπινγκ.
Σαντορίνη, Παλιά και Νέα Καμένη, βουτιές σε μια θάλασσα που σιγοβράζει
Είναι γνωστό ότι καθημερινά από το λιμανάκι του Αθηνιού και τον Γιαλό της Θήρας αναχωρούν εκδρομικά σκάφη γεμάτα τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά της Καλντέρας, Νέα Καμένη και Παλιά Καμένη. Η αποβίβαση γίνεται στον διαμορφωμένο για τα πλοιάρια ορμίσκο της Νέας Καμένης. Στη συνέχεια ακολουθεί περπάτημα ως την καλντέρα του ηφαιστείου σε ένα πραγματικά απόκοσμο αποπνικτικό τοπίο όπου κυριαρχούν τα ηφαιστειακά βράχια, η στερεοποιημένη λάβα και οι υδρατμοί που αναδεύονται σαν δύσοσμες ανάσες από τη γη.
Σίγουρα κάτι παρόμοιο δεν θα έχετε ζήσει ξανά στη ζωή σας. Αφού περιηγηθείτε στην Νέα Καμένη, το πλοιάριο αναχωρεί ξανά για την τοποθεσία όπου οι θειούχες πήγες αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του νερού στους 35 βαθμούς κελσίου! Σε αυτό το σημείο το σκάφος σταματά και οι επισκέπτες πραγματοποιούν βουτιές σε μια θάλασσα κίτρινου χρώματος που μοιάζει να σιγοβράζει. Σίγουρα αυτή είναι μια εμπειρία που δεν τη βιώνεις συχνά. Όσο και αν σας φαίνεται κουραστικό, αν βρεθείτε στη Σαντορίνη αξίζει να πραγματοποιήσετε αυτήν την εκδρομή.
Κυκλάδες, Μήλος, εξωπραγματικό τοπίο στο Κλέφτικο
Η αλήθεια είναι πως όλη η Μήλος είναι ένα αλλόκοτο νησί, τόσο στην ενδοχώρα, όσο και στην ακτογραμμή της. Είναι τόσα πολλά τα γεωλογικά φαινόμενα που πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοαναφέρεις : το απόλυτα εξωτικό Σαρακήνικο με τα εκτυφλωτικά λευκά βράχια, το φαινόμενο του Παπαφράγκα με τις σπηλιές και τα πειρατικά λημέρια, το σεληνιακό τοπίο στη Φυρή Πλάκα, την άγρια ακτή του Γέροντα, ή τα μικροσκοπικά λιμανάκια στο Τσιγκράδο;…. Όμως έχω την εντύπωση ότι το πιο ιδιόμορφο τοπίο θα το συναντήσουμε στο περίφημο Κλέφτικο με τις βράχινες αψίδες και τον αμμώδη βυθό.
Για να δείτε αυτό το μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό θα πρέπει να επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα εκδρομικά σκάφη που αναχωρούν καθημερινά από Αδάμαντα ή από το λιμάνι της Πολλώνιας, φυσικά καιρού επιτρέποντος. Συνήθως τα εκδρομικά πλοιάρια αγκυροβολούν στη θαλάσσια περιοχή του Κλέφτικου και οι επιβάτες απολαμβάνουν τις βουτιές τους στα διάφανα νερά, αρκεί όπως είπαμε να μην έχει φουρτούνα.
Επτάνησα, Λευκάδα, Εγκρεμνοί, ο ορισμός του γαλάζιου
Αν θα έπρεπε με μια εικόνα να ορίσουμε το διάφανο γαλάζιο, σίγουρα θα επιλέγαμε κάποια που να απεικονίζει την παραλία των Εγκρεμνών της Λευκάδας. Ναι, είναι αλήθεια πως το γειτονικό Πόρτο Κατσίκι είναι πιο δημοφιλές και σίγουρα μαζεύει τον περισσότερο κόσμο, αφού εδώ μπορείς να έρθεις ευκολότερα. Όμως οι Εγκρεμνοί, με την απλωσιά της παραλίας τους είναι ασυναγώνιστοι. Για να πάτε στους Εγκρεμνούς θα πρέπει πρώτα να φτάσετε οδικώς στο ορεινό χωριό Άγιος Πέτρος (30 χλμ. από Λευκάδα, 7 χλμ. από Βασιλική) και να συνεχίσετε για Αθάνι.
Στη συνέχεια θα πάρετε τον απότομο χωματόδρομο που θα σας φέρει ως τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης, όπου θα πληρώσετε για να αφήσετε το όχημά σας. Από εδώ θα κατηφορίσετε τα σκαλάκια που καταλήγουν στο ακρογιάλι σε μια κοπιαστική είναι η αλήθεια κατάβαση, όσο και ανάβαση βέβαια, στην επιστροφή. Το τοπίο ολόγυρα λιτό, απόκρημνο, συναρπαστικό, δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της περιοχής, καθώς το αγκαλιάζουν γκρεμνοί και κάθετα βράχια. Για πιο ξεκούραστα θα έρθετε εδώ με εκδρομικό πλοιάριο το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι της Βασιλικής.
Παξοί, πέτρινες αψίδες και βράχια ερημίτες
Οι Παξοί είναι ένα μικρό κατάφυτο νησί του Ιονίου που θα σε κερδίσει με την απλότητά του. Οι δυτικές ακτές είναι ήπιες, σκεπασμένες με ελιές, κυπαρίσσια και θάμνους που αγκαλιάζουν τις μικροσκοπικές βοτσαλωτές ακρογιαλιές, αλλά και τον Γάϊο, την πρώτευσα του νησιού, μαζί με τα μικρά χωριά της. Αντίθετα οι δυτικές ακτές, αυτές που δέχονται τον χειμώνα όλη τη φουρτουνιασμένη μανία του πελάγους, είναι εξαιρετικά απόκρημνες και στην κυριολεξία κατακρημνισμένες. Η διαβρωτική δύναμη της θάλασσας με την υπομονή των χιλιετηρίδων έχει σμιλέψει σε αυτήν την ακτή, μερικά από τα ομορφότερα, πιο άγρια και πιο εντυπωσιακά γλυπτά τοπία της Μεσογείου.
Πέτρινες αψιδωτές πύλες σχηματίζουν περίεργα μνημεία που μοιάζουν με ανθρώπινα δημιουργήματα, μονολιθικοί βράχοι ξεπηδούν σαν κεριά μέσα από τη θάλασσα, σκοτεινές σπηλιές αναζωπυρώνουν τους θρύλους για γοργόνες και θαλάσσια ξωτικά. Αν λοιπόν βρεθείτε στον Γάϊο και δείτε να αναχωρούν τα εκδρομικά σκάφη για τον Ερημίτη -τη νεότερη παραλία του Ιονίου που δημιουργήθηκε το 2008μετα από κατακρήμνιση -, τις Μπλε Σπηλιές, τον Ορθόλιθο, την Αψίδα Τρυπητό, μη διστάσετε στιγμή !
Κρήτη, Ελαφόνησος, εδώ είναι ο παράδεισος
Εβδομήντα τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων και σαράντα χιλιόμετρα χλμ. νότια από την Κίσσαμο βρίσκεται ένας πραγματικά εξωτικός θαλασσινός παράδεισος της Μεγαλονήσου. Αφήνεις το όχημα σου στους οριοθετημένους χώρους στάθμευσης και περπατάς ανάμεσα σε κέδρα και αμμολόφους. Στη συνέχεια πλατσουρίζεις σε ρηχά νερά με τυρκουάζ χρώματα που αγκαλιάζουν βράχια και φτάνεις ως το νησάκι Ελαφόνησος!
Αν έρθεις εδώ τον Μάη ή τον Οκτώβρη πραγματικά θα αισθανθείς την ενέργεια του ιδιαίτερου αυτού τόπου. Τους υπολοίπους καλοκαιρούς μήνες όλη η περιοχή είναι μια απέραντη ανεξέλεγκτη παιδική χαρά όπου ο καθένας κάνει του κεφαλιού του είτε είναι επαγγελματίας είτε επισκέπτης. Η περιοχή της Ελαφονήσου εντάσσεται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 για τον λόγο αυτό έχουν περιφραχθεί αρκετά τμήματα των αμμολίθων της κυρίως για την προστασία του κεδροδάσους. Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί καθώς είναι έντονο φανερό σε όσους σκέπτονται ακόμη λογικά το γεγονός ότι το οικοσύστημα πιέζεται σφόδρα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεσπρωτία, τα Σύβοτα, η Πέρδικα και οι παραλίες του ονείρου
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.