Σαράντα χιλιόμετρα κατάφυτης ακτογραμμής,  έξι στάσεις που αξίζουν.  Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραθαλάσσιες περιοχές  της Ελλάδας.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Βόρειος-Ευβοικός-κόλπος-πράσινο-και-γαλαζιο

Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος, πράσινο και γαλάζιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένα υπέροχο οδοιπορικό εξαγνισμού από το αστικό τοπίο σε μια  από τις πιο αγαπημένες, παραθαλάσσιες, ελλαδικές τοπιογραφίες.

τ

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Λουτρά-Γιάλτρων

 Το ψαροχώρι Άγιος Γεώργιος  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οδηγώντας για 40  χιλιόμετρα στον παραλιακό δρόμο που διατρέχει τα χωριά και τις πολιτείες της Βορειοδυτικής Εύβοιας θα σας προτείνουμε έξι στάσεις για βουτιές, άραγμα, αλλά και σύντομες εξερευνήσεις.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Η-Αιδηψός

Η Αιδηψός © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βγάλτε λοιπόν τους χάρτες, χαράξτε τη διαδρομή, εντοπίστε τα σημεία που εμείς σας προτείνουμε, προσθέστε και τις δικές σας πινελιές και φύγαμε για ένα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο εκτόνωσης.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Σούρουπο-στο-φάρο-της-Βασιλίνας

Σούρουπο στο φάρο της Βασιλίνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε όλο το μήκος της συναρπαστικής αυτής διαδρομής θα μας συντροφεύουν τα ειδυλλιακά παράλια του Ευβοϊκού κόλπου και το θαλερό πευκοδάσος που θα εναλλάσσονται συνεχώς και θα μας μυήσουν στα μυστικά της Βόρειας Εύβοιας.  Ξεκινάμε από τα Λουτρά Αιδηψού και ολοκληρώνουμε στο φάρος της Βασιλίνας, αγναντεύοντας το ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Αιδηψός-ιαματική-πηγή-τρέχει-στη-θάλασσα

Αιδηψός, ιαματική πηγή τρέχει στη θάλασσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αφετηρία η διάσημη λουτρόπολη της Αιδηψού

Σήμερα, μετά από μια μεγάλη περίοδο παρακμής, η πασίγνωστη λουτρόπολη φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα εποχή όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, να κάνουν μπάνιο σε καθαρές θάλασσες και να περιηγηθούν στις γύρω εξοχές, τόσο στο βουνό, όσο και στα παράλια. Αν πάλι η όλη αισθητική της περιοχής είναι μακριά από τα δικά σας κριτήρια,  δεν πρέπει να πτοείστε αφού υπάρχουν αρκετοί νέοι τόποι στην ευρύτερη περιοχή, για να ανακαλύψετε.  Ας ξεκινήσει λοιπόν από εδώ το οδοιπορικό μας στο βορειοδυτικότερο άκρο της Εύβοιας.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Ο-κλειστός-όρμος-Γιάλτρα

Ο κλειστός όρμος Γιάλτρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οδηγώντας στις ακτές του κατάφυτου Όρμου Γιάλτρων

Ακολουθώντας τον παραλιακό ασφάλτινο δρόμο που τρέχει κατά μήκος της ακτογραμμής θα έχετε την εντύπωση ότι οδηγείτε πλάι στις όχθες μιας κατάφυτης λίμνης. Ο βαθύς και κλειστός όρμος των Γιάλτρων είναι σχεδόν πάντα γαλήνιος και καθώς περιτριγυρίζεται από το εντυπωσιακό πευκοδάσος δείχνει ειδυλλιακός.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Όρμος-Γιάλτρα-σαν-λίμνη

Όρμος Γιάλτρα, με τις κατάφυτες όχθες μοιάζει με λίμνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια η νεοελληνική αντίληψη των πράγματών έρχεται κι εδώ να μας υπενθυμίσει πως αντιλαμβανόμαστε ως λαός, την ανάπτυξη. Έτσι στα πιο όμορφα σημεία ο ταξιδιώτης θα δει τσιμεντένια κακόγουστα κτήρια και κιτς παρεμβάσεις από αυτοσχέδιες κατασκευές που φθάνουν μέχρι το κύμα. Παρόλα αυτά, σίγουρα θα ανακαλύψετε μοναχικές γωνιές για βουτιές σε μια θάλασσα που όπως είπαμε θυμίζει περισσότερο λίμνη. Μια καλή επιλογή είναι η ακτή Πόρτο Πεύκο.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Παραλία-Μύλος-στα-Γιάλτρα

Παραλία Μύλος, στα Γιάλτρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Γρεγολίμανο, η  Χρυσή Ακτή και οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

Περνάμε την ακτή Μύλος Γιάλτρων, τα  Λουτρά Γιάλτρων  και ακολουθώντας τη νέα χάραξη του δρόμου  και φτάνουμε στο Γρεγολίμανο. Αν και μεγάλο μέρος της παραδεισένιας πευκόφυτης γλώσσας που βρέχεται από τη θάλασσα έχει καταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις εγκαταστάσεις μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, αξίζει να ακολουθήσετε την πινακίδα που δείχνει προς Χρυσή Ακτή και να φτάσετε ως την αμμουδερή παραλία.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Το-φημισμένο-Γρεγολίμανο

Το φημισμένο Γρεγολίμανο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια το όλο σκηνικό δεν ενδείκνυται για απομόνωση, αφού εδώ υπάρχουν beach bar και άφθονα ομπρελοκαθίσματα που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ζαχαρένιας ακρογιαλιάς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα διαπιστώσετε πως αυτή είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Εύβοιας και δικαιολογημένα είναι τόσο δημοφιλής.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Παραλία-Πορτο-Πεύκο

Η παραλία Πόρτο Πεύκο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λιμανάκι Αγίου Γεωργίου

Αν σας άνοιξε η όρεξη από το θαλασσινό αεράκι δεν υπάρχει καλύτερη στάση για φαγητό και ξεκούραση από το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου. Εδώ πλάι στα καΐκια θα δείτε αρκετές ταβέρνες που φημίζονται για το ολόφρεσκο ψάρι τους να απλώνουν τα τραπέζια τους στο μόλο και στην προκυμαία. Μπροστά από το ψαροχώρι υπάρχει μια ακρογιαλιά στρωμένη με χαλίκι, δημοφιλής κυρίως σε οικογένειες που παραθερίζουν εδώ.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Το-χωριουδάκι-Γιάλτρα-στο-βάθος-η-Αιδηψός

Το χωριουδάκι Γιάλτρα, στο βάθος η Αιδηψός © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ακρωτήρι Λιχάδα

Η διαδρομή από το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου ως το ακρωτήρι της Λιχάδας για κάποιον άγνωστο λόγο ελάχιστα έχει αλλάξει στο πέρασμα των δεκαετιών, ίσως γιατί η περιοχή δεν διαθέτει κάποια αξιόλογη παραλία.  Πάντως, καθώς ο δρόμος τρέχει σχεδόν εκεί που η θάλασσα βρέχει τη στεριά, αξίζει τον κόπο να την απολαύσετε κόβοντας ταχύτητα, αλλά και προσέχοντας για αλλά διερχόμενα οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες. Φτάνοντας στη βορειοδυτική απόληξη τη Εύβοιας που φυσικά είναι το ακρωτήρι Λιχάδα, θα εκπλαγείτε από την κακοποίηση  που δέχεται τούτος ο θαυμάσιος τόπος κάθε καλοκαίρι.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Το-ψαροχώρι-του-Αγ.-Γεωργίου

Η προκυμαία στα Λουτρά Γιάλτρων © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάθε λογής κατασκηνωτές βάζουν πρόχειρα μια σκηνή, αυτοσχέδιες καντίνες στήνονται στην άμμο, υπαίθριες ψησταριές ψήνουν νυχθημερόν παίζοντας στη διαπασών χιτάκια της εποχής, ενώ παντού σκουπίδια και απόβλητα συμπληρώνουν το σκηνικό  της ανθρώπινης ανοησίας. Ο λόγος παρόλα αυτά που συμπεριλάβαμε αυτό το χαμηλών προδιαγραφών μέρος στο οδοιπορικό μας, είναι ότι από εδώ φεύγουν τα μικρά ταχύπλοα σκάφη που θα σας μεταφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά στον μικρό, εξωτικό παράδεισο που ακούει στο όνομα Λιχαδονήσια.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Στα-τροπικά-Λιχαδονήσια

Στα τροπικά Λιχαδονήσια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φάρος  Βασιλίνας, το τέλος της διαδρομής

Από το ακρωτήρι της Λιχάδας ο δρόμος γίνεται χωμάτινος και τρέχει κατά μήκος της ακτής. Η διαδρομή αυτή είναι κάπως μονότονη και επιπλέον  δέρνεται σχεδόν πάντα από ανέμους. Όμως αξίζει να πάτε ως το φάρο της Βασιλίνας για να δείτε τον ήλιο να δύει πίσω από το Στερεοελλαδίτικά βουνά και όλο τον Δίαυλο της Εύβοιας και των αντικρινών ακτών της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας να λούζονται στις πιο θερμές αποχρώσεις. Έτσι για τους φίλους των φάρων να πούμε πως ο συγκεκριμένος κτίσθηκε το 1892 και  έχει ύψος  8 μέτρα. Διευκόλυνε και ακόμη εξυπηρετεί τα πλοία που κινούνται στον στενό και γεμάτο θαλάσσια ρεύματα Δίαυλο της Εύβοιας.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Ο-φάρος-της-Βασιλίνας

Ο φάρος της Βασιλίνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λίμνη Ευβοίας, ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις  

Evia, Limni town, architecture, bay, city, coast, culture, Greece, harbor, historic, traditional village,

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.