Ζούμε το χειμώνα σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, παραδοσιακά και όχι ιδιαίτερα γνωστά χωριά του Ζαγοριού. Περπατάμε στη φύση, βολτάρουμε σε ήσυχα καλντερίμια, ανακαλύπτουμε κρυφές ομορφιές μακριά από τα μαζικό τουριστικό ρεύμα.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Φθινοπωρινή-εικόνα-στο-Ζαγόρι

Φθινοπωρινή εικόνα στο Ζαγόρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-Δίλοφο-το-πρώτο-χιόν

Ζαγόρι, Δίλοφο το πρώτο χιόνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάμεσα στα 46 ορεινά χωριά που απαρτίζουν την γνωστή γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα που είναι γνωστή σε όλους μας ως Ζαγοροχώρια, μόλις 5 με 6 από αυτά απολαμβάνουν τα «φώτα της δημοσιότητας» και φιγουράρουν στη λίστα των δημοφιλέστερων προορισμών.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-πρωινή-ομίχλη-στο-δάσος-του-Κεντρικού-Ζαγορίου

Πρωινή ομίχλη στο δάσος του Κεντρικού-Ζαγοριού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα υπόλοιπα ζουν προς το παρόν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας  προσφέροντας το ιδανικό καταφύγιο σε όσους θέλουν να ζήσουν για μερικές ημέρες, την ατμόσφαιρά ενός αυθεντικού ορεινού Ζαγορίσου οικισμού, χωρίς συνωστισμούς, μποτιλιαρίσματα  και πολυκοσμίες.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Σούρουπο-στο-Ζαγόρι-στο-χωριό-Βίκος

Σούρουπο στο Ζαγόρι, στο χωριό Βίκος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξάλλου δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το σημαντικό γεγονός της ένταξης των χωριών του Ζαγοριού  στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO,  καθώς ο διεθνής oργανισμός αναγνώρισε την εξέχουσα οικουμενική αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ένα εξαιρετικό δείγμα επιβίωσης και αλληλεπίδρασης της βυζαντινής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-ο-ποταμός-Βοιδομάτης-στο-φαράγγι-του-Βίκου

Ο ποταμός Βοιδομάτης στο φαράγγι του Βίκου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βίκος ένα μπαλκόνι με θέα που κόβει την ανάσα

Το χωριό-μπαλκόνι στη χαράδρα του Βίκου, απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα πολυσύχναστα θέρετρα Αρίστη και Πάπιγκο και θεωρείται ένα από τα γνωστά, αλλά στην ουσία άγνωστα χωριά του Δυτικού Ζαγοριού. Ο μικροσκοπικός οικισμός αραδιάζει τα σπίτια του στο χείλος του φαραγγιού, πάνω από το σημείο όπου αναβλύζουν μέσα από τα βράχια οι πηγές του Βοϊδομάτη ποταμού.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-το-χωριό-Βίκος-απο-τα-πιο-ήσυχα-του-Ζαγοριού

Το χωριό Βίκος, είναι  από τα πιο ήσυχα του-Ζαγοριού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τις πρωινές ώρες καταφθάνουν εδώ αρκετοί επισκέπτες από τους γειτονικούς διάσημους προορισμούς όμως το βράδυ το μικρό χωριό ησυχάζει και είναι πραγματική απόλαυση να περπατάς το σούρουπο, στα καλντερίμια του. Εκτός από την εξαίσια θέση θέας προς τη χαράδρα του Βίκου, αξίζει να ακολουθήσετε τα απότομα σκαλοπάτια που οδηγούν μετά από κοπιαστική κατάβαση στις πηγές του Βοϊδομάτη. Φυσικά με αφετηρία τον Βίκο θα περιπλανηθείτε εύκολα προς τα χωριά του Δυτικού και Κεντρικού Ζαγοριού όσο και προς την περιοχή της Κόνιτσας.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-η-θεα-του-Βίκου

Ζαγόρι, η θεα του Βίκου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελαφότοπος, λίθινες μνήμες

Με θέα στην κοιλάδα των Σουδενών και σε υψόμετρο 1100 μέτρων συναντάμε τον Ελαφότοπο, ένα από τα πιο όμορφα, αλλά και ήσυχα χωριά του Δυτικού Ζαγοριού που παλαιότερα λεγόταν Τσερβάρ. Επίσης και εδώ εντυπωσιάζει η  αρχιτεκτονική της πέτρας που στα χέρια των έμπειρων μαστόρων μετουσιώθηκε σε υπέροχα αρχοντικά, καλντερίμια, κρήνες και εκκλησιές. Στον Ελαφότοπο δεν μπαίνουν αυτοκίνητα. Θα αφήσετε λοιπόν το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης, στην είσοδο του οικισμού και θα συνεχίσετε με τα πόδια.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-χιονισμένος-Ελαφότοπος

Χιονισμένος Ελαφότοπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το αξιόλογο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφότοπου, να δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου,  να πείτε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα χωριά Άνω και Κάτω Πεδινά. Επίσης  χρησιμοποιώντας  τον Ελαφότοπο σαν αφετηρία, εύκολα θα κατηφορίσετε προς Αρίστη και Πάπιγκο, αλλά και θα κατευθυνθείτε προς Βίτσα και Μονοδένδρι από όπου θα προσεγγίσετε τη θέση «Οξιά» με την περίφημη θέα στη χαράδρα του Βίκου.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-στις-γειτονιές-του-Ελαφότοπου

Στις γειτονιές του Ελαφότοπου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δίλοφο, ο απόλυτος προορισμός χωρίς αυτοκίνητο

Πρόκειται για ένα πραγματικά κουκλίστικο χωριό του Κεντρικού Ζαγοριού που ακόμη και σήμερα -που πλέον έχει γίνει αρκετά γνωστό-, παραμένει χαμηλών τόνων προορισμός. Ίσως αυτό να οφείλεται στους επαγγελματίες που διαχειρίζονται τους ξενώνες του Δίλοφου και προς τιμήν τους έχουν άποψη για το πως μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί τουριστικά το χωριό.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-το-Δίλοφο

Το Δίλοφο αντίκρυ στα χιόνια της Γκαμήλας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Δίλοφο που παλιότερα ονομαζόταν Σοποτσέλι,  θα φτάσετε εύκολα ξεστρατίζοντας για λίγο από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στους Κήπους. Στην είσοδο του χωριού που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, θα βρείτε έναν αρκετά ευρύχωρο χώρο στάθμευσης και θα συνεχίσετε με τα πόδια έως τη μικρή πλατεία όπου δεσπόζει το πιο ψηλό κτήριο του Ζαγοριού, αυτό της οικογένειας Μακροπούλου – Λουμίδη. Ολόγυρα από την πλατεία, τα καλντερίμια διατρέχουν ακτινωτά τις γειτονιές φτάνοντας στα πιο ψηλά σημεία του χωριού αλλά και στην επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-η-πλατεία-στο-Δίλοφο

Η πλατεία στο Δίλοφο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Υπάρχουν ταβέρνες και ποιοτικοί ξενώνες. Με αφετηρία το Δίλοφο θα προσεγγίσετε διανύοντας λίγα χιλιόμετρα τους Κήπους, το Τσεπέλοβο, τη Βίτσα, το Μονοδέντρι, και τα πιο απόμερα χωριά όπως είναι το Βραδέτο, το Σκαμνέλι και η Λάϊστα. Επίσης για τους φίλους της πεζοπορίας να αναφέρουμε ότι από την πλατεία του Δίλοφου ξεκινούν σημαδεμένα μονοπάτια που οδηγούν στα σημαντικότερα γεφύρια της περιοχής, αλλά και στα γειτονικά χωριά.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-Δίλοφο-μια-ευγενική-καλημέρα

Δίλοφο, μια ευγενική καλημέρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φραγκάδες, ένα μοναχικό αρχοντοχώρι

Από το δημοφιλές χωριό Κήποι του Κεντρικού Ζαγοριού, ακολουθώντας μια σχετικά άγνωστη διαδρομή, θα συνεχίσετε προς Νεγάδες και εύκολα θα καταλήξετε στο πετρόκτιστο χωριό Φραγκάδες (υπάρχουν ταμπέλες που θα σας κατατοπίσουν σχετικά). Δυστυχώς το 1943 οι Γερμανοί  έκαψαν τους Φραγκάδες, όμως ένα μεγάλο μέρος του παραδοσιακού οικισμού διασώθηκε και έτσι ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει άποψη για τη μορφή που είχε το τρανό αρχοντοχώρι πριν τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Οι-Φραγκάδες-στο-Κεντρικό-Ζαγόρι

Οι Φραγκάδες, στο Κεντρικό Ζαγόρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι Φραγκάδες απλώνουν τις γειτονιές τους σε υψόμετρο 950 μέτρων, σε έναν κατάφυτο λόφο απ’ όπου η θέα προς τα γύρω βουνά είναι καταπληκτική. Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, κτίσμα του 1779 με το χαρακτηριστικό εξαγωνικό καμπαναριό. Γύρω από τους Φραγκάδες υπάρχουν πολλά σημαντικά παραδοσιακά γεφύρια  όπως αυτό της Ρουστιάρας, του Μπογδάνη, του Αι Γιάννη και του Πετσιώνη. Οι ντόπιοι θα σας υποδείξουν τα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτά. Συνεχίζοντας σε ασφάλτινους δρόμους από τους Φραγκάδες μπορείτε να προσεγγίσετε τα πιο απόμακρα χωριά του Ανατολικού Ζαγοριού και να πάτε ως τη Βοβούσα.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Φραγκάδες-στο-Ζαγόρι-ο-Αγιος-Δημήτριο

Φραγκάδες, στο Κεντρικό Ζαγόρι,  ο Αγιος Δημήτριος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δικόρυφο, κρυμμένο στο δάσος του Μιτσικελίου

Ανηφορίζοντας από Ιωάννινα προς τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού θα βγείτε στο κομβικό σημείο των Ασπραγγέλων. Εδώ θα αφήσετε τα άλλα οχήματα να κατευθύνονται για τα διάσημα χωριά Κήποι και Τσεπέλοβο και θα στρίψετε όπως δείχνουν οι ταμπέλες, προς Ελάτη και Δικόρυφο ή Δίκορφο.   Πρώτα τα συναντήστε το χωριό Ελάτη και στη συνέχεια οδηγώντας με προσοχή, καθώς το τμήμα αυτό του δρόμου πιάνει εύκολα πάγο, θα καταλήξετε στο πανέμορφο Δικόρυφο που παλιότερα ονομαζόταν Τζοντίλα.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-επιβλητικό-Δικόρυφο

Κεντρικό Ζαγόρι, επιβλητικό Δικόρυφο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το συναντάμε στα 1000 μέτρα υψόμετρο, πάνω σε δασωμένη με έλατα πλαγιά του βουνού Μιτσικέλι. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στο Ζαγόρι, με πληθυσμό που άγγιζε τους 800 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, το εμπόριο και την αμπελουργία. Το Δίκορφο έχει μια θαυμάσια πλατεία όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Μηνά, κτίσμα του 1778, αλλά και το επιβλητικό μεγάλο κτήριο όπου στεγαζόταν το Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-το-Δικόρυφο-στο-Μιτσικέλι

Το Δικόρυφο στο Μιτσικέλι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο προτεινόμενα χωριά του Ζαγοριού θα μείνετε στα:

Δίλοφο: «Το αρχοντικό του Δίλοφου» τηλ. 26530-22455

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-η-Γκαμήλα-απο-το-Βίκο

Η Γκαμήλα από το Βίκο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελαφότοπος: «Ξενώνας Ρόκκα», τηλ. 6942485213

«Ελαφότοπος» τηλ. 26530 71001

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Κεντρικό-Ζαγόρι-φυσικό-πανόραμα

Κεντρικό Ζαγόρι,  το φυσικό τοπίο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δικόρυφο: «Ξενώνας Κάτω Μαχαλάς» τηλ: 26510 72287

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Ζαγόρι-το-γεφύρι-της-Καλουτάς.

Ζαγόρι, το γεφύρι της Καλουτάς. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φραγκάδες: Παραδοσιακός ξενώνας «Πετρωτό» τηλ. 26530 71107 &  6937707522 & 6937977523

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-στα-καλντερίμια-του-χωριού-Βίκος

Στα καλντερίμια του χωριού Βίκος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βίκος: «Vikos View» τηλ. 6945950011

«Karpouzis Guesthouse & Restaurant» τηλ.  26530 41176

«Foris House» τηλ. 6944906256

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ-ΑΓΝΩΣΤΑ-Το-Δίκορφο΄ή-Δικόρυφο-στο-βάθος-η-χιονισμένη-σιλουέτα-της-Τύμφης

Το Δίκορφο ή Δικόρυφο, στο βάθος η χιονισμένη σιλουέτα της Τύμφης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΌΜΗ: Τα λίθινα χωριά του Βοίου στο νομό Κοζάνης

Πεντάλοφος, Μαστοροχώρια Κοζάνης, όρος Βόιον, Πραμόριτσα, γεφύρι Σβόλιανης, γεφύρι Ανθοχωρίου, Δυτική Μακεδονία, Ζουπάνι, Βυθός, Αυγερινός, μπουλούκια μαστορών,

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.