Πεύκα, θάλασσα και αρχαία κάστρα… Στα δασωμένα ριζά του Κιθαιρώνα, στα όρια της Αττικής με τη Βοιωτία και μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ένας αρχαίος τόπος μας αποκαλύπτει τα καλοκαιρινά του θέλγητρα.
Copyright photo & text: Germaine Alexakis & Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στην πιο όμορφη ίσως γωνιά του Κορινθιακού κόλπου, πίσω από βράχια και κάτω από θαλερά πεύκα λαμποκοπούν στο φως του Αττικού ήλιου μερικές από τις ομορφότερες ακρογιαλιές και οι άχρονες πέτρες μιας μυθικής αρχαίας πολιτείας! Πόσο ευχάριστα συναρπαστικός είναι τούτος ο τόπος!
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα όπου δεν χρειάζεται να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα για να ξεφύγεις από την τσιμεντένια μέγγενη της αστικής ασφυξίας. Το Πόρτο Γερμενό και οι γύρω εξοχές του, αποτελούν μια θαυμάσια λύση για τους Αθηναίους που θέλουν να απολαύσουν βουτιές σε μια καθαρή θάλασσα, χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο σε μακρινά, κουραστικά ταξίδια. Ένα Σάββατο, ή κάποιο Κυριακάτικο πρωινό, ακόμη και μια καθημερινή απόγευμα μετά τη δουλειά, αρκούν και με το παραπάνω για μια επιτυχημένη, ολική «απόδραση» από την πρωτεύουσα.
Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στο Πόρτο Γερμενό
Χρησιμοποιώντας την Αττική οδό, εύκολα και χωρίς προβλήματα θα βρεθείτε στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Λειβαδιάς. Εδώ λόγω εκτελούμενων έργων διαπλάτυνσης του οδοστρώματος, τα πρώτα χιλιόμετρα ίσως σας δυσκολέψουν λίγο. Από το κέντρο της Αθήνας θα διανύσετε συνολικά μόλις 54 χιλιόμετρα για να φτάσετε στα Βίλια, τη γενέτειρα της μεγάλης μας ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη. Το χωριό βρίσκεται στις νότιες παρυφές του βουνού Κιθαιρώνας, στα όρια του νομού Αττικής με αυτόν της Βοιωτίας και σε ύψος 500 μέτρων.
Ολόγυρα από τον οικισμό αναπτύσσονταν όμορφα πευκοδάση που δυστυχώς μεγάλο μέρος τους κάηκε από τις πυρκαγιές των προηγουμένων ετών. Από τα Βίλια θα κατηφορίσετε εύκολα προς Πόρτο Γερμενό. Συνολικά από Αθήνα μέσω Βιλίων θα διανύσετε 78 χιλιόμετρα. Από εκεί και πέρα η επιλογή ανάμεσα σε βουνό ή θάλασσα είναι αποκλειστικά δική σας. Εξάλλου σ’ αυτήν τη γωνία της Αττικής γης οι διαχωριστικές γραμμές και οι αποστάσεις, ανάμεσα σε κόσμους φαινομενικά ετερόκλητους, φαίνεται να είναι ανύπαρκτες.
Το κάστρο των Ελευθερών στον δρόμο του σιταριού, μια στάση που αξίζει να κάνετε
Επάνω στον παλιό δρόμο Ελευσίνας – Θήβας, στις νότιες υπώρειες του όρους Πάστρα, λίγο μετά τη διασταύρωση για Βίλια, κυριολεκτικά κρυμμένο μέσα στο θαλερό πευκοδάσος, βρίσκεται το φρούριο των Ελευθερών (4ος π.Χ αιώνας). Στην αρχαιότητα είναι γνωστό ότι οι σιτοβολώνες της Βοιωτίας τροφοδοτούσαν με στάρι την πολυπληθή πόλη της Αθηνάς, αλλά και τους μεγάλους δήμους. Τα στρατηγικά περάσματα σε έναν τόπο ορεινό και απρόσιτο έπρεπε πάση θυσία να παραμείνουν ανοικτά. Έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κάστρων και φρουρίων είχε αναλάβει την προστασία των καραβανιών. Το φρούριο της Φυλής στην Πάρνηθα και το φρούριο το Ελευθερών στο ορεινό πέρασμα του Κιθαιρώνα ήταν τα μεγαλύτερα του είδους τους. Η πρόσβαση στο φρούριο είναι σχετικά εύκολη. Μόλις περάσετε την διασταύρωση για Βίλια, λίγο πριν τα στενά της Κάζας, θα δείτε δεξιά μια παλιά ταμπέλα και έναν στενό χωματόδρομο. Αν τον ακολουθήσετε για λίγο θα καταλήξετε σε μια αλάνα. Εδώ θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια για 3-4 λεπτά ως την είσοδο του φρουρίου.
Πόρτο Γερμενό βουτιές κάτω από τα αρχαία τείχη
Το παραθαλάσσιο παραθεριστικό θέρετρο του Πόρτο Γερμενό είναι κτισμένο στο μυχό του βραχώδους όρμου της Αιγόσθενας. Στην μια άκρη βρίσκεται το λιμανάκι που αγκαλιάζεται από άφθονες παραθεριστικές κατοικίες άναρχα αναπτυγμένες, ενώ ολόγυρα υπάρχουν μικροσκοπικοί όρμοι με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Η κύρια βοτσαλωτή παραλία απλώνεται σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου, βόρεια από το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και σε ελάχιστη απόσταση από την αρχαία, τειχισμένη πόλη της Αιγόσθενας.
Το καλοκαίρι εδώ – λόγω και της μικρής απόστασης από την Αθήνα, η περιοχή δέχεται αρκετούς επισκέπτες. Για περισσότερη ησυχία αναζητήστε τα μικροσκοπικά ακρογιάλια (τέσσερα τον αριθμό) που διαγράφονται ανάμεσα σε πεύκα και βράχια κοντά στο λιμανάκι ή προτιμήστε να κάνετε τις βουτιές από τα βράχια στην νότια μεριά του όρμου. Επίσης από τον Πόρτο Γερμενό ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μπορείτε ευκολά να προσεγγίστε την παραλία της Ψάθας και από εκεί να επιστρέψετε στην Αθήνα μέσω Αλεποχώριου – Μεγάρων.
Το μυστικό του Μελάμποδα
Η αρχαία πόλη της Αιγόσθενας, κτισμένη σε κομβικό και στρατηγικό σημείο, συχνά αποτελούσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε Μεγαρείς και Αθηναίους ενώ βρέθηκε όχι και λίγες φορές στο επίκεντρο των συμπλοκών. Από τα Μέγαρα όπου ανήκε στην αρχή, προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, ενώ αργότερα τάχθηκε στο πλευρό των Βοιωτών. Τα τμήματα της ακρόπολης που διασώζονται και σήμερα μαρτυρούν μια καλά οχυρωμένη πόλη και χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Εδώ βρισκόταν το ιερό του θεραπευτή – ιατρομάντη Μελάμποδα, μια ιδιαίτερη προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας που θεωρείται ως ο πρώτος ψυχοθεραπευτής, καθώς ήταν αυτός που συνέδεσε τις ασθένειες του σώματος με τις διαταραχές του πνεύματος.
Αιγόσθενα, ο αρχαιολογικός χώρος
Στον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας έχουν αναστυλωθεί τμήματα των τειχών και ο μεγαλύτερος από τους οχυρούς πύργους. Στον ίδιο χώρο, μαζί με τα υπολείμματα των αρχαίων οχυρώσεων συνυπάρχουν μέρη του μεσαιωνικού μοναστηριού, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου της ίδιας εποχής που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Κοντά στη βόρεια Πύλη έχουν βρεθεί θεμέλια πεντάκλιτης Βασιλικής του 6ου αιώνα με ψηφιδωτό δάπεδο. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος και η είσοδος είναι ελεύθερη, πληροφορίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής τηλέφωνο 210 3213571 .
Ψηλά στον Κιθαιρώνα
Πηγαίνοντάς από τα Βίλια προς το Πόρτο Γερμενό, θα δείτε τον στενό ανηφορικό δρόμο που δρασκελίζει με άφθονες στροφές τις πλαγιές του Αττικού βουνού. Αν και χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς το οδόστρωμα είναι εξαιρετικά στενό, αξίζει να έρθετε μόνο και μόνο για ν’ απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στον κόλπο της Αιγόσθενας που ποζάρει γαλάζιος πίσω από τις ελατοβελόνες. Επιβάλλεται μια στάση στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Ελευσίνας “Βαγγέλης Τσάκος” (5 χλμ.), σε ύψος 1100 μέτρων, κρυμμένο μέσα σε πυκνό δάσος. Ψηλότερα ο δρόμος σταματά στις ρημαγμένες εγκαταστάσεις της αεροπορίας (υψόμ. 1300).
Βάναυση κακοποίηση του ορεινού τοπίου
Δυστυχώς από αυτό το σημείο – εξώστη, ατενίζοντας την υπέροχη Αττικοβοιωτική τοπιογραφία, διαπιστώνεις ότι έχει βάναυσα κακοποιηθεί από τις εγκαταστάσεις δεκάδων αιολικών πάρκων. Βλέποντας τούτη την κατάντια των ορεινών οικοτόπων δεν μπορεί παρά να αναρωτηθείς αν αυτή είναι η πολλά υποσχόμενη «πράσινη ανάπτυξη» που προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα μας σώσει από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή..
Ορειβατικό καταφύγιο Κιθαιρώνα
Αν επιλέξετε ν’ ανεβείτε με τα πόδια στο καταφύγιο, ακολουθήστε το ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινά από τη «Βρύση της Τσιάς». Είναι αρκετά ευδιάκριτο, παρόλο που σε κάποια σημεία κόβεται από δασικούς δρόμους. Συνολικά η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2 ώρες. Πληροφορίες για το Ορειβατικό καταφύγιο στον ΕΟΣ Ελευσίνας, τηλ. 210- 5545430 www.eoseleusinas.gr
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΖΙΖΕΤΑΙ.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε μια μέρα, Λουτράκι, Σχίνος, λίμνη Ηραίου, παραλίες Κορινθιακου
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.