Ένας γνωστός – άγνωστος ορεινός όγκος δίπλα στην Αττική που μπορεί να μας χαρίσει ακόμη και με μια μονοήμερη εκδρομή συγκινήσεις μεγαλύτερων βουνών

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Φθινοπωρινές-ομίχλες

Φθινοπωρινές ομίχλες. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η  Δίρφη, αν και βουνό μεσαίου υψομέτρου, με την πολυποίκιλη τοπογραφία της, την ιδιαίτερη φύση, τα πυκνά της δάση, τις απόκρημνες σάρες   και τα γκρεμοτόπια της,  δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.Θέα-απο-Στρόπωνες

Θέα απο Στρόπωνες. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η κωνική ηφαιστειογενής κορφή  Δέλφι  (υψομ. 1743 μέτρα) , εκτός από ψηλότερο σημείο της Εύβοιας, είναι και η ψηλότερη κορφή του Αιγαίου (εξαιρουμένων βέβαια των Κρητικών βουνών) Το μήκος του πολύπλοκου αυτού  ορεινού αυτού συμπλέγματος που καταλαμβάνει το σύνολο της Κεντρικής Εύβοιας και περιλαμβάνει αρκετά μικρότερα  βουνά, ξεπέρνα τα 40 χιλιόμετρα!

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ-Στην-αφθονία-της-Ανοιξης

Στην αφθονία της Άνοιξης. photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Εδώ κυριολεκτικά θα χαθείτε στην αγκαλιά της άγριας ορεινής φύσης, θα περπατήσετε ανάμεσα σε ευθυτενή έλατα, πελώριες καστανιές, πλάι σε ακροποταμιές, θα διασχίσετε μικρές χαράδρες, θα σταθείτε σε ανεμοδαρμένα διάσελα ατενίζοντας τη διάπλατη θέα,  θα πάρετε βαθιές ανάσες καθαρού βουνίσιου ζωογόνου αέρα.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Περπατώντας-στα-Φθινονωρινά-δάση

Περπατώντας στα Φθινοπωρινά δάση. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Δίρφη, ο παράδεισος του φυσιολάτρη μόλις 90 λεπτά από την Αθήνα

Μερικά από τα σημαντικά χωριά που απαγκιάζουν στις δυτικές πλαγιές της Δίρφυος  είναι ο γνωστός ορεινός προορισμός Στενή, ο Άγιος Αθανάσιος, η Λούτσα, τα Καμπιά. Όλοι αυτοί οι οικισμοί απέχουν με το αυτοκίνητο μόλις 90 λεπτά από την Αθήνα (περίπου 100 χιλιόμετρα) και 30 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Χιονισμένη-Στενή

Χιονισμένη Στενή. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ορεινή Εύβοια, ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα

Το μικροκλίμα της περιοχής που έχει διαμορφωθεί από τη γειτνίαση του βουνού με το Αιγαίο πέλαγος, συμβάλει στις συνθήκες δημιουργίας ισχυρού υετού. Τον χειμώνα, η κορφή της Δίρφυος ξεπροβάλει με την γεωμετρική σιλουέτα της χιονισμένη και ανταριασμένη και επιβάλλεται στον γύρω χώρο. συχνά πυκνά τα χωριά που αναπτύσσονται στις παρυφές του βουνού το χειμώνα κυριολεκτικά θάβονται στο χιόνι.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Το-ποτάμι-της-Στενής.

Το ποτάμι της Στενής. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Όρος, Δίρφη, τρεχούμενα νερά κυλούν από παντού

Την άνοιξη  απειράριθμες πηγές σχηματίζουν βουερά ρυάκια. Κατά συνέπεια, η χλωρίδα του βουνού είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, πολυποίκιλη και περιλαμβάνει δεκάδες δασικά είδη και άφθονα αγριολούλουδα. Πανέμορφο είναι και το Φθινόπωρό με τα ζεστά χρώματα στα φυλλοβόλα δάση και τις ομίχλες που τρέχουν στις χαράδρες.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Τα-στολίδια-του-Φθινόπωρου

Κυκλάμινα, τα στολίδια του Φθινόπωρου. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί η Δίρφη είναι  μοναδική

Σε ύψος μεγαλύτερο των 600 μέτρων κυρίαρχο δασικό είδος είναι η κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ υπάρχουν μεγάλες συστάδες από  καστανιές και βελανιδιές. Στα χαμηλότερα και μέχρι τις ακτές της θάλασσας, κυρίως προς την πλευρά του Αιγαίου αναπτύσσονται πευκοδάση που συνδυάζονται με  πυκνούς θαμνότοπους της μεσογειακής μακίας. Στις ακροποταμιές αναπτύσσονται δάση ολόκληρα από πλατάνια, ιτιές,  σφεντάμια και λεύκες που σφύζουν από ζωή.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ-.-Σπάνια-αγριολούλουδα-φύονται-εδώ

Σπάνια αγριολούλουδα φύονται εδώ. photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Η σπάνια χλωρίδα της Εύβοιας

Στο υπόστρωμα του δάσους, στις υγρές ρεματιές αλλά και στην ψευδοαλπική ζώνη συναντάμε την άνοιξη, αλλά και το φθινόπωρο υπέροχα αγριολούλουδα μερικά εκ των οποίων σπάνια και φαρμακευτικά, όπως, το  αγριόσκορδο ένα από τα πιο ωφέλημα βρώσιμα άγρια βότανα, το δηλητηριώδες ελλέβορο, τη Σιληνή την έγχρωμη, το  κολχικό το Φθινοπωρινό. Επίσης υπάρχουν  πολλά είδη από  καμπανούλες και παιώνιες, τέσσερα διαφορετικά είδη μέντας και ρίγανης, δύο είδη τσαγιού κλπ.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Η-αλεπού-υπάρχει-ακόμη-σε-αφθονία.

Η αλεπού υπάρχει ακόμη σε αφθονία. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ένα δάσος γεμάτο ζωή

Τα μεγάλα θηλαστικά (λύκος αρκούδα, ζαρκάδι)  έχουν εξαφανιστεί λόγω ανθρωπογενών δράσεων. Όμως στα δάση του βουνού συναντάμε αλεπόυδες, λαγούς, ασβούς, νυφίτσες, κουνάβια, μυωξούς, σκίουρους, σκαντζόχοιρους, αγριογούρουνα και στα ποτάμια την ακριβοθώρητη βίδρα. Επίσης υπάρχει μια πλούσια ερπετοπανίδα και μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει αρκετά είδη αετών και γερακιών, κουκουβάγιες μπούφους, χουχουριστές, γκιώνηδες και φυσικά σχεδόν όλα τα είδη μικρότερων πουλιών που ζουν στα ελληνικά βουνά.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Χουχουριστής

Χουχουριστής. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η «πράσινη» απειλή 

Δυστυχώς ο ευρύτερος ορεινός όγκος της Δίρφυος έχει στοχοποιηθεί από τους λεγομένους «πράσινους» επενδυτές που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν σε αυτά τα πανέμορφα βουνά τις βιομηχανικές τους ανεμογεννήτριες. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι βέβαιο πως θα χάσουμε για πάντα ένα σπάνιο οικοσύστημα.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Πανέμορφος-κοκκινολαίμης.

Πανέμορφος κοκκινολαίμης. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Δίρφη, πεζοπορικές διαδρομές για όλους

Προς ορειβατικό καταφύγιο

Μία από τις πιο γνωστές πεζοπορικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τη Στενή είναι αυτή προς το ορειβατικό καταφύγιο (Μιχάλης Νικολάου) που βρίσκεται στη θέση Λειρί (υψόμ. 1120 ) κάτω από τον κορφή της Δίρφυος. Η κλασσική ανάβαση (4,5 χλμ.) αρχινά από το γήπεδο της Στενής (περίπου 500 μέτρα στην έξοδο του χωριού προς Στρόπωνες). Για την έναρξη του μονοπατιού και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα ενημερωθείτε από τις ξύλινες ταμπέλες πάνω στον κεντρικό δρόμο. Για να έχετε μια ιδέα, συνολικά να υπολογίζετε Στενή – καταφύγιο 2:30 ώρες σε χαρακτηρισμένο μονοπάτι βαθμού δυσκολίας 1.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Πεζοπορία-στο-φαράγγι-της-Αγάλης.

Πεζοπορία στο φαράγγι της Αγάλης. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Φαράγγι Αγάλης

Από την Κάτω Στενή ακολουθώντας τον δρόμο με κατεύθυνση προς το χωριό Καθενοί, στα 3,5 χλμ. συναντάτε διασταύρωση. Στρίβετε δεξιά για το χωριό Λούτσα (3 χλμ.) και συνεχίζετε για Άγιο Αθανάσιο. Λίγο πριν τον οικισμό, δρόμος δεξιά οδηγεί προς το φαράγγι της Αγάλης. Προσπερνάτε το γήπεδο του χωριού και πατάτε χωματόδρομο. Αν δεν έχει πολύ λάσπη μπορείτε να συνεχίσετε για 1 χλμ. ακόμη, διασχίζοντας πυκνό πευκόδασος. Υπάρχουν ταμπέλες που θα κατατοπίσουν σχετικά όσους θέλουν να περπατήσουν τον όμορφο αυτόν τόπο. Το μονοπάτι ξεδιπλώνεται μέσα  στο φαράγγι,  πλάι στο ποταμάκι και μετά από 1:30 ώρα περίπου  φτάνει  στην πηγή  Κρατιά.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Οπτική-πανδαισία.

Οπτική πανδαισία. photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Στενή – Ράχη Συκά – καταφύγιο

Η έναρξη της  πεζοπορικής αυτής διαδρομής   αρχινά  200 μέτρα πιο πάνω από το γήπεδο της Στενής. Εκεί θα δείτε το  μονοπάτι (Σ2) που διατρέχει  το πανέμορφο Αισθητικό Δάσος της Στενής και  καταλήγει στη Ράχη Συκά  μετα από 2 ώρες μέτριας δυσκολίας πεζοπορίας (βαθμός δυσκολίας 1) . Στη Ράχη Συκά θα δείτε το χωματόδρομο που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο. Λίγο ψηλότερα, θα σας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα η θέα στο βραχώδες Ξεροβούνι, στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας και στην απλωσιά του Αιγαίου.

Θέα-απο-το-καταφύγιο-προς-το-φαράγγι-της-Λάμαρης

Θέα από το καταφύγιο προς το φαράγγι της Λάμαρης. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Χαλαροί περίπατοι στο δάσος της Στενής

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται κουραστικά επιλέξτε ένα σύντομο περίπατο στο αισθητικό δάσος της Στενής ή ακόμη καλυτέρα ένα περίπατο στην όμορφη ποταμιά με το θαλερό πλατανόδασος.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Σκίουρος-σε-δρυοδάσος

Σκίουρος σε δρυοδάσος. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Εκδρομή με το αυτοκίνητο έως το Μετόχι

Αν πάλι θέλετε απλώς να απολαύσετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο, η ομορφότερη διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί  στο χωριό Στρόπωνες και καταλήγει στο Μετόχι. Το σύνολο της πορείας πραγματοποιείται σε ασφάλτινο οδόστρωμα με άφθονες όμως στροφές και διατρέχει το πλούσιο ελατόδασος. Από αρκετά σημεία της διαδρομής η θεά προς το Αιγαίο και την κορφή Δέλφι είναι πάνω από κάθε προσδοκία.

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Η-Δίρφη-προς-το-Αιγαίο

Η Δίρφη προς το Αιγαίο. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Διαμονή στο καταφύγιο της Δίρφης

Για διανυκτέρευση στο ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφυος «Μιχάλης Νικολάου»   θα πρέπει να έχει προηγηθεί οπωσδήποτε συνεννόηση με τον δραστήριο ΕΟΣ Χαλκίδας. Το καταφύγιο διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες με τζάκι και στις δύο από αυτές υπάρχουν εγκαταστάσεις κουζίνας για εξυπηρέτηση διαφορετικών ομάδων. Διαθέτει 50 κρεβάτια, υπάρχουν τέσσερις εσωτερικές τουαλέτες και δύο ντους και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 45 άτομα. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22210 – 25230   www.eoschalkidas.gr

ΔΙΡΦΗ-ΧΛΩΡΙΔΑ-ΠΑΝΙΔΑ.-Η-κορφή-Δέλφι και το-καταφύγιο

Η κορφή Δέλφι και  το καταφύγιο. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ  

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκδρομή στο χαρισματικό Ελικώνα

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.