Σκαρφαλωμένα στην κόψη των γκρεμών, ή κρυμμένα στη σκιά των βουνοκορφών τα μοναστήρια αυτά μοιάζουν περισσότερο με κάστρα απόμακρα και ξεχασμένα. Αυτά τα καστρομονάστηρα θαρρείς και ακροβατούν στις ακρώρειες της ελληνικής γης μεταξύ ουρανού και γης, Θεού και ανθρώπων…

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.Πίνδος-μονή-Κηπίνας

Πίνδος, μονή Κηπίνας © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Από μακριά φαίνονται σαν απόρθητα φρούρια. Πολλά από αυτά έχουν πολεμίστρες, παρατηρητήρια, πύργους και καταχύστρες. Σιδερόφρακτες πύλες αμπαρώνουν τα πέτρινα τείχη, ενώ οι κρυφές στοές και τα μυστικά περάσματα έδιναν κάποτε διαφυγή στους ανθρώπους σε καιρούς χαλεπούς και επικίνδυνους.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.Γρεβενά-σκήτη-Οσίου-Νικάνορα

Γρεβενά, μονή Ζάβορδας,  σκήτη Οσίου Νικάνορα © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Τα πιο πολλά από αυτά τα μοναστήρια κτίσθηκαν όταν κατάρρεε η βυζαντινή αυτοκρατορία, τότε που Φράγκοι τυχοδιώκτες αφάνιζαν πολιτείες και χωριά, αλλά και μετέπειτα όταν οι ορδές των Τούρκων πλημμύριζαν τις πεδιάδες της Βαλκανικής χερσονήσου.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Λεωνίδιο-μονή-Σίντζα

Λεωνίδιο, μονή Αγίου Νικολάου Σίντζα ©  Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Σήμερα το ιστορικά αυτά κτίσματα αντιπαλεύουν με τη διάβρωση των καιρών, αλλά και τη φθορά του χρόνου. Άλλα πάλι φροντισμένα από το ανθρώπινο χέρι, παραμένουν ζωντανά κύτταρα της Χριστιανοσύνης.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Βοιωτία-μονή-Σαγματά


Βοιωτία, μονή Σαγματά  © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Εδώ θα θαυμάσετε τα έργα κάποιων ανθρώπων που με απόθεμα ψυχής και περίσσευμα δύναμης αποτραβήχθηκαν σε απόκοσμες αετοράχες και γκρεμοτόπια για να βιώσουν μ’ ένα διαφορετικό, πιο ξεκάθαρο ίσως τρόπο, την πίστη τους στη ζωή.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Αγιος-Νικόλαος-Βαλτεσινίκο-2


Άγιος Νικόλαος στο Βαλτεσινίκο  © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Το άναμμα ενός κεριού σε αυτούς τους σιωπηλούς, ιερούς χώρους παίρνει διαστάσεις προσκυνήματος…

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Ορεινή-Αιγιάλεια-Παλαιομονάστηρο

Ορεινή Αιγιάλεια  το Παλαιομονάστηρο  © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ορεινή Αιγιαλεία, Παλαιομονάστηρο – μονή Ταξιαρχών

Εγκλωβισμένο ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Κλωκού και του Μπαρμπά, στη λεκάνη απορροής του ποταμού Σελινούντα συναντάμε την εντυπωσιακή «αετοφωλιά» της μονής Οσίου Λεοντίου Ταξιαρχών. Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Όσιο Λεόντιο το 1430 με τη οικονομική βοήθεια των Παλαιολόγων. Το 1500 το κατέλαβαν και το κατέστρεψαν οι Τούρκοι. Σήμερα εκτός από μέρος των τειχών, τις σκήτες και το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, δεν σώζεται τίποτα άλλο. Αργότερα οι μοναχοί (17ος αι.) ίδρυσαν χαμηλότερα κοντά στο ποτάμι το νέο ανδρικό μοναστήρι που συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία του.

Πως θα πάτε στη μονή Ταξιαρχών: Από το ύψος του Αιγίου ακολουθούμε τον ορεινό δρόμο για Μαυρίκι, Άγιο Ιωάννη και καταλήγουμε στη μονή Ταξιαρχών (15 χλμ. από Αίγιο). Για το Παλαιομονάστηρο ανηφορίζουμε για ακόμη 2 χλμ. μέχρι την αρχή του μονοπατιού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Πάρνηθα-μονή-Κλειστών


Πάρνηθα, μονή Κλειστών  ©  Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Αττική, Πάρνηθα, μονή Κλειστών

Η μονή Παναγίας Κλειστών (υψομ. 620 μ.) είναι κτισμένη στις δυτικές δασωμένες παρυφές της Πάρνηθας, στο τελείωμα του φαραγγιού της Γκούρας (ο αρχαίος Κελάδωνας). Η χρονολογία ιδρύσεως της μονής δεν έχει εξακριβωθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έγινε πριν από τον 10ο αιώνα, άλλοι ότι κτίστηκε το 1204, ενώ κάποιοι άλλοι τον 16ο ή τον 17ο αιώνα. Όπως είναι φυσικό η μονή προσέφερε, λόγω της απρόσιτης θέσης της, καταφύγιο σε κάθε λογής κατατρεγμένους, ενώ επί τουρκοκρατίας ήταν κρησφύγετο κλεφτών, αλλά και λημέρι ανταρτών του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της Γερμανοιταλικής Κατοχής.

Πως θα πάτε στην μονή Κλειστών: Χρησιμοποιώντας τη λεωφόρο Φυλής ή την Αττική Οδό θα φτάσουμε εύκολα στη Φυλή, θα περάσουμε μέσα από την πόλη και θα συνεχίσουμε τον ασφάλτινο δρόμο προς Δερβενοχώρια μέχρι να δούμε τη διασταύρωση που οδηγεί στο μοναστήρι.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Λεωνίδιο-μονή-Σίντζα

Λεωνίδιο μονή Σίντζα © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λεωνίδιο, μονή Αγ. Νικολάου Σίντζα η Σύντζια

Βρίσκεται κοντά στο Λεωνίδιο στη θέση «Σίντζα». Είναι κτισμένο σε κοίλωμα απότομης βραχώδους λοφοπλαγιάς. Πιθανόν το όνομά του να προήλθε από παράφραση της Τσακώνικης λέξης “σύτζα” που σημαίνει συκιά. Η χρονολογία ιδρύσεώς του ανάγεται στο έτος 1622 και οι αγιογραφίες του καθολικού στο 1767. Λόγω της απρόσιτης θέσης του πρόσφερε πολλά στο μακραίωνο αγώνα ενάντια στην τουρκοκρατία και σύμφωνα με την παράδοση δεν αλώθηκε ποτέ από τους αλλόθρησκους εισβολείς.

Πως θα πάτε στη Αγ. Νικολάου Σίντζα: Από το Λεωνίδιο θ’ ακολουθήσετε τις ταμπέλες για το μοναστήρι (άσφαλτος 6 χλμ). Προσοχή τα τελευταία μέτρα είναι δύσκολα λόγω κατολισθήσεων.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.Πίνδος-μονή-Κηπίνας

Πίνδος, μονή Κηπίνας   © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Μονή Κηπίνας Τζουμέρκων

Κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς γίγαντες των Τζουμέρκων, της Κακαρδίτσας και του Περιστερίου, κρεμασμένη στο γκρεμό στην πιο άγρια γωνιά της Πίνδου, συναντάμε τη μονή Κηπίνας. Είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της Πίνδου. Η ίδρυσή της τοποθετείται από τους ντόπιους στο 1349, ενώ κατά τον Σεραφείμ Βυζάντιο χτίστηκε το 1212. Το μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα που παλιότερα ήταν κινητή (για προστασία από τους επιδρομείς), οδηγούν στην είσοδο της μονής.

Πως θα πάτε στη Μονή Κηπίνας: Στη μονή Κηπίνας θα έρθετε από Πράμαντα και θα κατευθυνθείτε ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο προς Καλαρρύτες.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Άγραφα-μονή-Πελεκήτης

Άγραφα, μονή Πελεκητής  © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Καρδίτσα, Μονή Παναγιάς Πελεκητής

Σκαρφαλωμένο στα 1400 μέτρα ψηλά σε απόκρημνες ορεινές επάλξεις συντροφιά με τα κορφοβούνια των Αγράφων, κοντά στο χωριό Καρίτσα της Καρδίτσας, συναντάμε το καστρομοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής. Το πρώτο κτίσμα πιθανολογείται ότι έγινε από τον ασκητή μοναχό Πορφύριο το 1500, ενώ ολοκληρώθηκε από τον οσιομάρτυρα Δαμιανό, το 1529. Η μονή με την πάροδο του χρόνου απόκτησε φήμη και αναγνωρίστηκε το 1606 ως σταυροπηγιακή. Υπάρχουν δυο ναοί, ο ένας αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρα που αγιογραφήθηκε το 1654 και ο δεύτερος αθωνίτικου τύπου το 1666. Η μονή λειτουργεί μόνο κάθε δεκαπενταύγουστο όταν γιορτάζει τη μνήμη της Θεοτόκου.

Πως θα πάτε στη Παναγία την Πελεκητή: Από το χωριό Καρίτσα του Δήμου Πλαστήρα ο ασφάλτινος δρόμος θα σας φέρει στην είσοδο της μονής (2 χλμ.)

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Καλάβρυτα-Μέγα-Σπήλαι

Καλάβρυτα, Μέγα Σπήλαιο  ©  Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Καλάβρυτα, Μέγα Σπήλαιο

Το μοναστήρι της Αχαΐας βρίσκεται σε ύψος 950 μέτρων στις απόκρημνες υπώρειες του Χελμού. Η παράδοση θέλει ιδρυτές τους  αδελφούς Συμεών και Θεόδωρο, όταν το 4ο αι. οραματίστηκαν ότι στο σπήλαιο υπήρχε η εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Το μοναστήρι διαδραμάτισε ισχυρό ρόλο στα πεπραγμένα του Μοριά και καταστράφηκε αρκετές φορές. Η πρώτη καταστροφή αναφέρεται το 840 και προήλθε από φανατικούς εικονομάχους. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε στα Ορλωφικά, ενώ παρά τις προσπάθειες του Ιμπραήμ να το καταλάβει  το 1826, απέτυχε. Η τελευταία καταστροφή ήρθε το 1943 όταν το έκαψαν οι Γερμανοί και έριξαν στο γκρεμό όλους του μοναχούς.

Πως θα πάτε στο Μέγα Σπήλαιο: Ερχόμενοι από Διακοφτό και ανηφορίζοντας για Καλάβρυτα, λίγο πριν τη διασταύρωση για Ζαχλωρού θα δείτε την ιστορική μονή του Μέγα Σπηλαίου και το δρόμο που θα σας οδηγήσει στην είσοδο του μοναστηριού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ-Νεμέα-Παναγία-του-Βράχου

Νεμέα, Παναγία του Βράχου © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ορεινή Κορίνθια, Παναγία του Βράχου στη Νεμέα

 Σφηνωμένο στη ρίζα βραχώδους γεωλογικής έξαρσης βρίσκεται το περίφημο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς του Βράχου (17ος αι.) το οποίο το 1770 κατά τη διάρκεια των Ορλοφικών, πυρπολήθηκε. Απότομα σκαλιά και μια γεροδεμένη ξύλινη πόρτα θα μυήσουν τον επισκέπτη σε ένα κόσμο σιωπηλό, υγρό κι απόκοσμο. Το μοναστήρι της Παναγιάς του Βράχου παραμένει ανοιχτό σαν τόπος μνήμης και ευλάβειας για όλους τους «κοσμικούς» προσκυνητές. Η θέα από τα στενά παράθυρα-πολεμίστρες είναι πράγματι καταπληκτική, αφού φαίνεται η πολίχνη της Νεμέας και οι γύρω κατάφυτοι από αμπέλια, λόφοι.

Πως θα πάτε στην Παναγιά του Βράχου: Από την πόλη της Νεμέας θα ρωτήσετε για το δρόμο (1 χλμ. άσφαλτος) που θα σας φέρει στην είσοδο του μοναστηριού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.Γρεβενά-μονή-Ζάβορδας

Γρεβενά μονή Ζάβορδας   © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γρεβενά, μονή Ζάβορδας

Ιδρύθηκε από τον Θεσσσαλονικέα όσιο Νικάνορα στις αρχές του 16ου αιώνα. Οργανώνεται γύρω από μία εσωτερική αυλή, κατά τα πρότυπα των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Στο κέντρο της αυλής βρίσκεται το καθολικό, ένας τρίκοχος ναός αθωνικού τύπου. Είναι ανδρικό και ισχύει το άβατο για τις γυναίκες. Από το μοναστήρι μονοπάτι οδηγεί στη σκήτη του Οσίου Νικάνορα που βρίσκεται στο πιο απρόσιτο σημείο της κοίτης του Αλιάκμονα πάνω από τη νεότευκτη λίμνη Ιλαρίονα.

Πως θα πάτε στη μονή Ζάβορδας: Θα χρησιμοποιήσετε το δρόμο Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα στρίψετε προς Καρπερό-Δήμητρα- Παναγιά- Μονή Ζάβορδας (27 χλμ.). Ο δρόμος σταματά στην είσοδο της μονής. Τηλ. μονής Ζάβορδας 24620-25261.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Αρκαδία-Μοινή-Έλωνας

Αρκαδία Μονή Έλωνας  © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λεωνίδιο, Μονή Έλωνας – Κοιμήσεως Θεοτόκου

Κοντά στο ορεινό χωριό Κοσμάς του νομού Αρκαδίας βρίσκεται η μονή Έλωνας, γαντζωμένη πάνω στον κόκκινο βράχο του Πάρνωνα, 500 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Χτίστηκε το 1300, όταν δυο βοσκοί βρήκαν κρεμασμένη πάνω στο βράχο την εικόνα της Παναγίας. Το 1770 οι Τούρκοι την πυρπόλησαν κι σκότωσαν όλους τους μοναχούς. Ακολουθεί μια δεύτερη περίοδος ακμής και το οικουμενικό πατριαρχείο Κων/πόλης την ανακηρύσσει πατριαρχική και σταυροπηγιακή. Στην επανάσταση του ’21 οι μοναχοί της Έλωνας παίρνουν μέρος σε πολλές μάχες. Σήμερα Η μονή Έλωνας είναι γυναικείο μοναστήρι από τα πλέον δραστήρια σε όλη την Πελοπόννησο.

Πως θα πάτε στη Μονή Έλωνας: Από το Λεωνίδιο θ’ ανηφορίσετε το δρόμο για το χωριό Κοσμάς. Στα 14 χλμ. θα δείτε την είσοδο της μονής. Πληροφορίες Μονή Έλωνας, τηλ. 27570-22297.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Δημητσάνα-Παλιά-μονή-Φιλοσόφου

Δημητσάνα, Παλιά μονή Φιλοσόφου © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Αρκαδία, Παλαιά Μονή Φιλοσόφου

Η Νέα Μονή Φιλοσόφου κρέμεται πάνω απ’ το φαράγγι του Λούσιου και εποπτεύει την αρκαδική φύση. Χαμηλότερα μέσα στο φαράγγι σαν στρείδι κολλημένο σε θαλασσοδαρμένο βράχο διαγράφεται η φιγούρα της έρημης Παλαιάς Μονής Φιλοσόφου. Είναι από τα παλιότερα και σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου. Ιδρύθηκε το 963 από τον σύμβουλο του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο». Το μοναστήρι υπήρξε θρησκευτικός και εκπαιδευτικός φάρος ολόκληρου του Μοριά, ενώ αργότερα μετεξελίχθηκε σε σημαντική σχολή, η οποία στα μέσα του 18ου αιώνα μεταφέρθηκε στη Νέα Μονή και μετέπειτα στη Δημητσάνα.

Πως θα πάτε στην Παλαιά Μονή Φιλοσόφου: Η Νέα μονή Φιλοσόφου προσεγγίζεται από τη Δημητσάνα (12 χλμ.) Το μονοπάτι για τη παλιά Μόνη Φιλοσόφου είναι στενό και κατηφορικό και συνεχίζει για τη μονή του Αγ, Ιωάννη που βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού. Πληροφορίες Νέα μονή Φιλοσόφου τηλ 27950-81447.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Ευρυτανία-Μονή-Προυσού-

Ευρυτανία Μονή Προυσού © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ευρυτανία, Μονή Προυσού

Στις νοτιοδυτικές παρυφές του όρους Καλιακούδα, βρίσκεται η μονή Προυσού. Το κτιριακό συγκρότημα είναι γαντζωμένο σε μία κόχη του φαραγγιού και το καθολικό του χτίστηκε μέσα στην ιερή σπηλιά που βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, έργο όπως πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα βρέθηκε στα Ευρυτανικά βουνά από τη Προύσα της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της Εικονομαχίας και σύμφωνα με την παράδοση, παρουσιάστηκε με τρόπο θαυματουργό στους βοσκούς της περιοχής. Το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας ήταν δώρο του Γ. Καραϊσκάκη. Οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 πυρπόλησαν το μοναστήρι.

Πως θα πάτε στη μονή Προυσού: Από το Καρπενήσι θα ακολουθήσετε τον ασφάλτινο δρόμο και διανύοντάς 29 χιλιόμετρα θα βρεθείτε στην είσοδο της μονής. Πληροφορίες στη μονή Προυσού τηλ. 22370-80726.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Βοιωτία-μονή-Σαγματά

Βοιωτία μονή Σαγματά © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Βοιωτία, μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα- Σαγματά

Στα απόκρημνά βράχια του Σαγμάτειου όρους στη Βοιωτία διάλεξε ο όσιος Κλήμης για να ασκητεύει. Η μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ή Σαγματά ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, με χορηγία του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού. Το μοναστικό αυτό συγκρότημα περιφρουρείται από ψηλό πέτρινο τοίχο που από μακριά θυμίζει κάστρο. Το καθολικό της μονής είναι βασιλική ρυθμού σταυροειδούς με τρούλο και κτίστηκε πάνω στα ερείπια ναού του Υπάτου Διός. Εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό δάπεδο με παραστάσεις ζώων και φυτών. Αξίζει να κατηφορίσετε το μονοπάτι που οδηγεί στη σκήτη του οσίου Κλήμη που κυριολεκτικά «κρέμεται» πάνω από τον κάμπο της Υλίκης.

Πως θα πάτε στη μονή Σαγματά : Θα χρησιμοποιήσετε την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, θα στρίψετε προς Ύπατο και θα ανηφορίσετε τα 7 χλμ. χωματόδρομου μέχρι την είσοδο της μονής. Πληροφορίες τηλ. 22620-24183.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Δυτικό-Ζαγόρι-Παναγία-Σπηλιώτισσα


Δυτικό Ζαγόρι Παναγία Σπηλιώτισσα © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ζαγόρι, Μονή Σπηλιώτισσας

Το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας είναι σκαρφαλωμένο σε βραχώδες τείχισμα του Βίκου, που ορθώνεται πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη, ανάμεσα στα χώρια Πάπιγκο και Αρίστη. Σύμφωνα με τον Ι. Λαμπρίδη κτίστηκε το 1579, ενώ επιτοίχιες επιγραφές αναφέρουν το 1665. Το καθολικό του συνδυάζει δύο αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, μονοκάμαρο με τρούλο και σταυρεπίστεγο. Στο εσωτερικό του φιλοξενεί θαυμάσιας τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και διακοσμητικές παραστάσεις Χιονιαδιτών ζωγράφων. Καθώς το σπήλαιο έδινε διέξοδο σε περιπτώσεις κινδύνου, υπήρξε επί τουρκοκρατίας καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής και των κατατρεγμένων.

Πως θα πάτε στη μονή Σπηλιώτισσας: Από την Αρίστη (48 χλμ. από τα Ιωάννινα) ο δρόμος κατηφορίζει προς τη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Πριν την περάσετε θα δείτε αριστερά το καλογραμμένο μονοπάτι (400 μέτρα) που καταλήγει στην είσοδο του μοναστηριού.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Ορεινή-Αχαία-μονή-Μακελλαριά

Ορεινή Αχαΐα, μονή Μακελλαριάς © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ορεινή Αχαΐα, μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς

Στα ριζά του Παναχαϊκού όρους, το μοναστήρι αυτό ισορροπεί στην κορφή βράχου πάνω από τη χαράδρα του Σελινούντα ποταμού και κτίσθηκε το 1784. Η ίδρυσή του ανάγεται το 532 και αποδίδεται στο στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισάριο, ο οποίος θέλησε μ’ αυτόν τον τρόπο επιδίωξε να εξιλεώσει τη συνείδησή του μετά τη φονική καταστολή της «στάσης του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη. Το 1458 οι τούρκοι σκότωσαν όλα τα γυναικόπαιδα και τους μοναχούς που είχαν καταφύγει εδώ και σχεδόν εκθεμελίωσαν την παλιά μονή -από το γεγονός αυτό προήλθε το όνομα «Μακελλαριά»-.

Πως θα πάτε στη μονή Μακελλαριάς: Από τα Καλάβρυτα ακολουθούμε το δρόμο για Πάτρα και συνεχίζουμε για Νεοχώρι. Αφού διασχίσουμε υπέροχο δρυοδάσος απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα στα κορφοβούνια του χιονισμένου Ερύμανθου, βρισκόμαστε στην είσοδο της μονής μετά από περίπου 9 χλμ.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Αγιος-Νικόλαος-Βαλτεσινίκο


Άγιος Νικόλαος, Βαλτεσινίκο © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Αρκαδία, μονή Αγίου Νικολάου Βαλτεσινίκου

Το μοναστήρι είναι χτισμένο στο φαράγγι του Καψάλη και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ανάληψη. Κτίστηκε γύρω στα 1500-1550 και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1833. Ανεξίτηλα χαραγμένο στις ιστορικές μνήμες του χωριού Βαλτεσινίκου είναι το έτος 1826. Όταν ο Ιμπραήμ περνούσε δια πυρρός και σιδήρου το Μοριά, κατέφυγαν εδώ εκατοντάδες γυναικόπαιδα και ελάχιστοι μαχητές. Ακολούθησε ηρωική μάχη όπου το σθένος των πολιορκημένων ανάγκασε τον Ιμπραήμ μετά από τρεις συνεχόμενες μέρες μαχών να λύσει την πολιορκία και να φύγει εσπευσμένα για την Πάτρα. Ίχνη της πολιορκίας διακρίνονται και σήμερα.

Πως θα πάτε στον Άγιο Νικόλαο Βαλτεσινίκου: Τρία χιλιόμετρα έξω από το Βαλτεσινίκο θα δείτε το μονοπάτι που κατηφορίζει μέσα από βράχια για την είσοδο της μονής.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-Ευρυτανία-μονή-Παναγίας-Στάνα

Ευρυτανία, μονή Παναγίας Στάνα  © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Άγραφα, Μονή Παναγιάς Στάνας

Στην καρδιά των Αγράφων, κοντά στο χωριό Επινιανά, ψηλά πάνω από την κοίτη του ποταμού Αγραφιώτη και σε υψόμετρο 1100, προστατευμένη μέσα σε βραχώδη έξαρση του βουνού κουρνιάζει η μονή Στάνας. Το μοναστήρι χρονολογείται από το 1550 και κατά άλλους από τον 17ο αιώνα. Η Παναγιά η Στάνα ή Σίκας είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου. Η προστάτιδα των βοσκών γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 18 και 19ο αιώνα, ενώ εγκαταλείφθηκε αργότερα. Αξιοθαύμαστο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τα αριστουργηματικά σκαλίσματα και οι εικόνες της.

Πως θα πάτε στη μονή Στάνας: Προσεγγίζεται με ανηφορικό δύσκολο χωματόδρομο που ξεστρατίζει για λίγο από την κοίτη του Αγραφιώτη.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΚΑΣΤΡΑ.-ΑΡΓΙΘΕΑ-μονή-Σπηλιάς

ΑΡΓΙΘΕΑ, μονή Σπηλιάς © Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Αργιθέα, μονή Σπηλιάς (Κοιμήσεως Θεοτόκου)

Στην καρδιά της Αργιθέας (υψ. 900 μ.), σε σημείο που μοιάζει απροσπέλαστο, ριζωμένο πάνω στο βράχο, το επιβλητικό φρουριακής μορφής κτίσμα, αγναντεύει τα κορφοβούνια των Αγράφων και των Τζουμέρκων. Στον αύλειο χώρο υπάρχει ο μικρός ναός κτίσμα του 1604 αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου με εντυπωσιακής τεχνοτροπίας αγιογραφίες. Ο μεγαλύτερος ναός είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή, κτίστηκε το 1736 και είναι τ΄θπου τρίκλιτης βασιλικής με ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779. Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η σπηλιά όπου οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Εδώ ο οπλαρχηγός τη Ρούμελης Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά τα πολεμικά του συμβούλια.

Πως θα πάτε στη μονή Σπηλιάς: Σημείο αναφοράς είναι η αγροτική κωμόπολη Μουζάκι. Από εδώ θα συνεχίσετε για τα χωριά Πολυθέα, Δροσάτο και θα δείτε το δρόμο στη Μονή Σπηλιάς. Πληροφορίες στη Μονή Σπηλιάς τηλ. 24450-31739.

Το ταξίδι συνεχίζεται.  Δείτε ακόμη: Τα  παραδοσιακά γεφύρια της Ευρυτανίας

architecture, traditional, stone, river, bridge, Greece, πέτρινα γεφύρια, Ευρυτανία, γεφύρια, γεφύρι Βίνιανης, γεφύρι Αγράφων, Γεφύρι Βραγγιανών, Αγραφιώτης, γεφύρι Μανόλη,

PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.