Με φυσιογνωμία μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο, καμωμένη από μαύρη λάβα σμιλεμένη από τη φωτιά και τη δύναμη του πελάγους, η Σαντορίνη συνταιριάζοντας τα πρωτογενή στοιχεία της φύσης, αφήνει άναυδο με την ιδιόμορφη γοητεία της και τον πιο πολυταξιδεμένο επισκέπτη.
Το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης με τους ανελέητους γκρεμούς, τα βαθιά μπλε νερά, αλλά και τα πολύχρωμα κυβόσχημα σπίτια να στολίζουν το γκρίζο φρύδι του βουνού, θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη σου.
Το τουριστικό ενδιαφέρον μονοπωλείται από το διάσημο ηλιοβασίλεμα, τη θεα από το Φηροστεφάνι, τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, τα μεσαιωνικά καλντερίμια… Αν θέλεις όμως ν’ νοιώσεις την ενέργεια αυτού του μοναδικού τόπου που δίκαια θεωρείται από τους κορυφαίους παγκοσμίως προορισμούς, καλό θα ήταν να έρθεις εδώ εκτός τουριστικής σαιζόν . Η άνοιξη θεωρείτε μια μαγική εποχή για το νησί καθώς αυτός ο άγονος βράχος πλημμυρίζει από χρώματα. Οι αργίες του Πάσχα ίσως είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να επισκεφτείς τη Σαντορίνη και να ζήσεις για λίγες μέρες στον καταπληκτικό της μικρόκοσμο.
Σαντορίνη, μια ιστορία για το… τέλος του κόσμου
Οι γεωλογικές ανακατατάξεις της 2ης χιλιετίας π.Χ. ξύπνησαν τους θεούς της φωτιάς. Το ηφαίστειο εξερράγη, διαμελίζοντας την νήσο Στρογγύλη. Το παλιρροιακό μάλιστα κύμα που προκάλεσε η έκρηξη κατάστρεψε σημαντικά παραθαλάσσια κέντρα του μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Έτσι απόμεινε η Θηρασιά, το Ασπρονήσι και ο υποθαλάσσιος κρατήρας στο κέντρο, σημάδια του ταραγμένου γεωλογικού παρελθόντος, που αποτελούν σήμερα την περίφημη Καλντέρα. Το σύγχρονο όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους Βενετούς που το ονόμασαν έτσι από τον ναό της Αγίας Ειρήνης.
Διάσημα χωριά της Σαντορίνης
Τα κοσμοπολίτικα Φηρά, η πρωτεύουσα, διατηρεί την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Σαφώς πιο ήσυχος είναι ο οικισμός Φηροστεφάνι (1,5 χλμ. από την πρωτεουσα ) που θεωρείται από τα πιο όμορφα χωριά της Σαντορίνης με ανυπέρβλητη θεα στην πρωτεύουσα, τη θάλασσα και το ηφαίστειο. Πανέμορφη είναι η θεα στη καλντέρα και από το θέρετρο Ημεροβίγλι με τα πολυτελή ξενοδοχεία του.
Στη θέση Σκάρος βρισκόταν το μεσαιωνικό κάστρο. Νότια των Φηρών συναντάμε το μεσαιωνικό χωριό Πύργος. Ενδιαφέρον είναι το σκηνικό στα χωριά Έξω και Μέσα Γωνιά με τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Επισκοπής (11ος αι) και ακόμη νοτιότερα στο χωριό Εμπορειός με το ενετικό κάστρο και τα δαιδαλώδη καλντερίμια. Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός της Οίας με τα υπόσκαφα σπίτια του συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο για το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παραδοσιακό χωριουδάκι Φοινικιά και η παλιά εκκλησία της Αγ. Ματρόνας, κτισμένη στο βράχο.
Πάσχα στη Σαντορίνη, μην το χάσετε
Μπορεί η Σαντορίνη να φιγουράρει ανάμεσα στους top παγκοσμίως προορισμούς όμως στην ψυχή παραμένει ένα αυθεντικό Κυκλαδονήσι με πασχαλινά έθιμα ιδιαιτέρα που έχουν ζυμωθεί στην πορεία του χρόνου με τοπικούς θρύλους και δοξασίες. Το Σάββατο του Λαζάρου στις πλατείες των χωριών στήνεται και παραμένει ως το Μεγάλο Σάββατο ο “Λάζαρος” που είναι ένας ψηλός σταυρός στολισμένος με αγρολούλουδα και δεδρολίβανο.
Τη Μεγάλη Παρασκευή ιδιαίτερα γραφική είναι η περιφορά του επιτάφιου στο χωριό Πύργος, όπου τα σοκάκια φωτίζονται από μικρά αυτοσχέδια φαναράκια. Ανήμερα το Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης, γίνεται το κάψιμο του “Κάψιμο του Ιούδα”,. Το ομοίωμα του προδότη μαθητή παραγεμισμένο με άχυρα και κροτίδες παραδίνεται στη φωτιά μέσα σε ένα πανδαιμόνιο κρότων και καπνών.
Σαντορίνη, μουσεία για όλους
Αρχαιολογικό μουσείο Φηρών τηλ. 22860 22217
Προϊστορικό Μουσείο Σαντορίνης (Φηρά ): τηλ. 22860 23217
Λαογραφικό Μουσείο Λιγνού (Κοντοχώρι) : τηλ. 22860 22792
Ναυτικό Μουσείο Σαντορίνης (Οία): τηλ. 22860 71156
Σαντορίνη, παραλίες για όλα τα γούστα
Καμάρι: Οργανωμένη αμμουδιά στην ανατολική πλευρά του νησιού.
Περίσσα: Αξιοποιημένη, προστατευμένη από το μελτέμι, με ψιλή μαύρη άμμο.
Μονόλιθος: Πολυσύχναστη, κοντά στο αεροδρόμιο, με μαύρη άμμο και ρηχά νερά.
Περίβολος: Νότια της Φοινικιάς, αξιοποιημένη, διαθέτει μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα και beach bar.
Αρμένι, Αμμούδι: Μικρές ακρογιαλιές πλαισιωμένες από θεόρατους όγκους λάβας.
Μπαξέδες: Προσεγγίζεται από το Φοίνικα. Οικογενειακή παραλία με άμμο και πέτρες, ανοικτή στο μελτέμι.
Κολούμπος: Αμμουδερή ακρογιαλιά, αγκαλιά με ηφαιστειακά βράχια, κοντά στο χωριό Πόρι.
Βλυχάδα: Στο νοτιότερο άκρο του νησιού προστατευμένη από τους βόρειους άνεμους, μοιάζει με σεληνιακό τοπίο.
Ακρωτήρι: Μικρή βοτσαλωτή ακτή με ταβερνάκια και νοικιαζόμενα δωμάτια.
Κόκκινη παραλία: Γοητευτικό τοπίο με κόκκινα βράχια και άμμο, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου (προσοχή στις κατολισθήσεις)
Σαντορίνη, τρία πράγματα που δεν θα πρέπει να χάσετε
Ακρωτήρι : Εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος, νοτιοδυτικά των Φηρών (14 χλμ.). Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τμήματα προηγμένου οικισμού (3000 π.Χ) που θάφτηκε στην τέφρα της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου (15ο αι π.Χ.). Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά κέντρα του Αιγαίου ( τηλ. 22860 23019).
Κοντινά νησιά: Θα επισκεφτείτε με πλοιάριο τη Θηρασιά, το μόνο από τα μικρονήσια που κατοικείται. Θα πάτε στην καλντέρα και τις νησίδες Παλιά και Νέα Καμένη. Στο ζεστό έδαφος και στη γαλαζοκίτρινη θάλασσα νοιώθεις την ανάσα του ηφαιστείου.
Βιβλιοπωλείο «Ατλαντίς»: Θα το βρείτε σε ένα υπόσκαφο στα σοκάκια της Οιάς, είναι μικροσκοπικό γουστόζικο… οικείο!!! Έχει βραβευτεί ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία στον κόσμο, αξίζει να το αναζητήσετε.
Θηραϊκός αμπελώνας: Εκτείνεται σε έκταση 15.000 στρεμμάτων και θεωρείται ο αρχαιότερος του πλανήτη! Το ηφαιστειακό πέτρωμα και το μικροκλίμα ευνόησε την παραγωγή κρασιών, μοναδικών για τη γεύση τους σε όλη τη Μεσόγειο. Επισκέψιμα είναι αρκετά οινοποιεία και φυσικά το Οινοποιείο Ένωσης Συνεταιρισμών τηλ. 22860 22596.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts