Το Πάσχα της παράδοσης
«Λαμπρή», λέξη ηλιόλουστη, γεμάτη φως, αναστάσιμα μηνύματα, ανοιξιάτικη αύρα και άρωμα λουλουδιών. Στην ελληνική ύπαιθρο η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας συμπίπτει με την πιο πολύχρωμη εποχή του χρόνου.
Μόνο που φέτος ο χειμώνας ήταν βαρύς και ο καιρός βάλθηκε ν’ ανατρέψει όλα αυτά που ξέραμε. Βροχές, συννεφιές, καταιγίδες, ακόμη και χιόνια στα ορεινά… έντονα καιρικά φαινόμενα κι ας βρισκόμαστε σε προχωρημένο Απρίλη.
Που θα πάει όμως! Η άνοιξη έχει ήδη φτάσει στέλνοντας με το πρώτο της ξέσπασμα, πανδαισία χρωμάτων και αισιόδοξα μηνύματα. Στον βορρά και πάνω στα βουνά το βιολογικό ρολόι της Φύσης ξεκίνησε τις προαιώνιες διαδικασίες για το ξύπνημα της γης.
Μια λιακάδα αρκεί και η «Λαμπρή» των Ελλήνων θα πάρει σάρκα και οστά! Το Πάσχα θα γιορτασθεί ξανά στη χώρα μας με τον ίδιο απλό, ξεχωριστό τρόπο, μ’ ένα αγκάλιασμα αγάπης, μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, με πασχαλινούς μεζέδες, με ένα τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, και γιατί όχι, με μια πετυχημένη και όχι απαραίτητα ακριβή, εξόρμηση!
Ύδρα, το «βάπτισμα» του επιτάφιου
Στην Ύδρα το Πάσχα είναι πράγματι ιδιαίτερο. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μ. Εβδομάδας αποκτά την αξία της στο σιωπηλό νησί, αφού λείπει παντελώς ο θόρυβος των μηχανοκινήτων οχημάτων.
Πάσχα Παραδοσιακό: Το έθιμο που ξεχωρίζει θα το ζήσετε τη Μ. Παρασκευή στο Καμίνι και το γραφικό λιμανάκι του. Ο επιτάφιος αφού περιπλανηθεί στις ασβεστωμένες και κατάλληλα στολισμένες γειτονιές μπαίνει στη θάλασσα. Ακολουθεί ο ιερέας με τη συνοδεία του, ο οποίος διαβάζει την Ακολουθία του Επιταφίου σε μια πραγματικά συγκινησιακά φορτωμένη ατμόσφαιρα. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν οι παλιοί Υδραίοι να ευλογήσουν τη θάλασσα και μαζί της τους ναυτικούς που ταξίδευαν σε κάθε άκρο της με τα εμπορικά τους καράβια. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι και των τεσσάρων ενοριών της πόλης συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.
Οι περίπατοι: Όμως πέρα από τα πασχαλινά έθιμα η ανοιξιάτικη Ύδρα είναι μια κούκλα. Στο λιμάνι όπου έδεναν τα ιστιοφόρα τους οι Υδραίοι καπεταναίοι, κτυπά η καρδιά του νησιού. Το δειλινό όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σημείο “Κάστρο”, μια καταπληκτική “βεράντα” για το δειλινό. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο απ το χρόνο σας στα μουσεία του νησιού. Ευχάριστη είναι η βόλτα προς το γραφικό Μανδράκι, στο Βλυχό και στα Καμίνια. Πιο μακρινές είναι οι διαδρομές προς την ενδοχώρα όπου βρίσκονται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας και του Αγ. Νικολάου.
Λιτόχωρο, κατάνυξη στη σκιά του Ολύμπου
Το Λιτόχωρο αν και κουρνιάζει στα πόδια του Όλυμπου, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Ενιπέα, έχει έντονες θαλασσινές καταβολές και παραμένει ακόμα γραφικό και ελκυστικό. Από την πλατεία του Αγίου Νικολάου η θέα στις χιονισμένες κορφές του Ολύμπου είναι απίθανη, ιδίως το σούρουπο. Από εδώ θα κατηφορίσετε εύκολα προς την κοίτη του ποταμού Ενιπέα που κυλά στο βάθος της ρεματιάς. Χαμηλότερα από την πλατεία του Αγ. Νικολάου αναπτύσσεται το πάρκο «Κατούνια» με τα θεόρατα δέντρα και τους χώρους αναψυχής. Αξιόλογο είναι το Ναυτικό μουσείο.
Πάσχα Παραδοσιακό: Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, στολίζονται οι Επιτάφιοι. Κατά παράδοση, ο στολισμός γίνεται με χειροποίητα λουλούδια από τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι δυο επιτάφιοι του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Δημητρίου, θα σμίξουν στην ανηφόρα της παλιάς αγοράς (Παζάρι). Ακολουθεί κοινή λειτουργία με τη συνοδεία ανδρικών χορωδιών, σε πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα. Εδώ πραγματοποιείται ένας άτυπος συναγωνισμός ανάμεσα στις χορωδίες των δύο ενοριών.
Κοντινές εκδρομές: Ανηφορίζοντας από το δρόμο της κεντρικής αγοράς θα βρεθείτε στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής όπου δεσπόζει το ομώνυμο ξωκλήσι. Από εδώ συνεχίστε προς τον λόφο του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Λιτόχωρου, για να απολαύσετε την εξαίσια θέα στο πέλαγος και στα πρανή του Όλυμπου. Λίγο πιο μακριά, κρυμμένη στα ελατοδάση του θεϊκού βουνού, βρίσκεται η τοποθεσία του Αϊ Γιάννη με το ομώνυμο εκκλησάκι. Ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο κατευθυνθείτε προς την καρδιά του εθνικού δρυμού Ολύμπου και τη θέση «Πριόνια». Με σύντομη παράκαμψη θα βρεθείτε στο φαράγγι του Ενιπέα, στην ιστορική Παλαιά Μονή Διονυσίου. Λίγο χαμηλότερα από το Λιτόχωρο θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο Δίον.
Λεωνίδιο, γεμίζει ο ουρανός αερόστατα
Στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς που φωλιάζει στις δασωμένες υπώρειες τού Πάρνωνα και αφουγκράζεται τον αχό του Μυρτώου πελάγους συναντάμε ένα ιδιαίτερο έθιμο που εμφανίσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Πάσχα Παραδοσιακό: Μόλις αρχίζει να ψέλνει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη», ξεκινά ένας μικρός εκκωφαντικός πόλεμος με βαρελότα που συνεχίζεται αμείωτος σχεδόν μέχρι τα ξημερώματα. Ταυτόχρονα αρχίζουν να απελευθερώνονται στον αέρα από τις πέντε ενορίες της κωμόπολης, δεκάδες μικρά αυτοσχέδια, χάρτινα αερόστατα (σχεδόν εκατό από κάθε ενορία) δημιουργώντας ένα θέαμα φαντασμαγορικό. Τα αερόστατα είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το ύψος τους φτάνει τα δύο μέτρα. Για την κατασκευή τους εργάζονται όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα Λεωνιδιώτες όλων των ηλικιών, από όλες τις ενορίες.
Κοντινές εκδρομές: Το Λεωνίδιο λόγω θέσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για θαυμάσιες εκδρομές με το αυτοκίνητο, τόσο προς τα παράλια χωριά του Μυρτώου πελάγους όπως είναι το υπήνεμο λιμανάκι της Πλάκας, όσο και προς τα κοντινά Πούλιθρα. Βέβαια οι λάτρεις του βουνού θα εξερευνήσουν απίθανες τοποθεσίες στο δασωμένο Πάρνωνα και θα ξεκουραστούν σε πανέμορφα χωριά όπως ο Κοσμάς, η Κουνουπιά, ο Άγιος Βασίλειος. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκονται τα ιστορικά μοναστήρια του Αγ. Νικολάου Σίντζα (7 χλμ.) και της Παναγιάς Έλωνας (13 χλμ. στο δρόμο για Κοσμά).
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text : Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts