Εκμεταλλευόμενοι τις λιακάδες του Μάη πραγματοποιούμε μια εύκολη κοντινή εκδρομή που μπορεί να συνδυαστεί με περιηγήσεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, παρατήρηση πουλιών στον σπουδαιότερο υγρότοπο του νομού και με κατάληξη δροσερά μακροβούτια σε παραλίες που ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τον συνωστισμό.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Έλος-με-φόντο-τον-πευκώνα-του-Σχινιά

Έλος με φόντο τον πευκώνα του Σχινιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τον σπουδαίο αλλά άγνωστο αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας θα επισκεφτούμε την πανέμορφη ανοιξιάτικη παραλία του Σχινιά, θα περπατήσουμε στον εντυπωσιακό  πευκώνα, θα χαρούμε την άγρια ομορφιά της φύσης που ακόμη επιμείνει εδώ στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Ραμνούς-μια-απο-τις-σημαντικότερες-πόλεις-της-Αρχαίας-Αθήνας

Ραμνούς, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Αθήνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Κλεισθένης (6ος π.Χ.  αι.)  ήταν ο άνθρωπος που θέσπισε την άμεση δημοκρατία, δίδοντας σε όλους τους ελευθέρους πολίτες της Αττικής ίσα πολιτικά δικαιώματα. Ο ίδιος προχώρησε και σε σημαντικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις που διαίρεσαν τα εδάφη της Αττικής γης σε τρεις  γεωγραφικές ζώνες και δήμους. Στον  δήμο Ραμνούντος  βρισκόταν η ομώνυμη πόλη της Αιαντίδας φυλής (ονομάστηκε έτσι από τον Ομηρικό ήρωα  Αίαντα Τελαμώνιο) που ήταν μία από τις πιο απομακρυσμένες πόλεις του κράτους των Αθηνών.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Πανόραμα-της-παραλίας-του-Σχινιά-και-του-περίφημου-πευκώνα

Πανόραμα της παραλίας του Σχινιά και του περίφημου πευκώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα εντυπωσιακά υπολείμματα της αρχαίας τειχισμένης πόλης εντοπίζονται σε παραλιακή δασωμένη θέση της Βόρειο – Ανατολικής Αττικής, 7 χιλιόμετρα βόρεια του μικρού λιμανιού της Αγίας Μαρίνας.  Ο χώρος είναι οργανωμένος, επισκέψιμος και ιδανικός για το ταξιδιωτικό σας στόχαστρο αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε μια ολιγόωρη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδρομή που μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στις κοντινές καθαρές παραλίες του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-φωτογραφίζοντας-παπαρούνες-σε-ενα-λιβάδι-στη-Ραμνούντα

Φωτογραφίζοντας παπαρούνες σε ένα λιβάδι στη Ραμνούντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Να υπολογίζετε πως εφορμώντας από το κέντρο της Αθήνας, θα χρειαστεί να διανύσετε 55 χιλιόμετρα, περίπου σε μια ώρα, ανάλογα βέβαια την κίνηση. Ο δρόμος μέχρι το parking του αρχαιολογικού χώρου είναι στο σύνολό του ασφάλτινος.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Η-αρχαία-τειχισμένη-πόλη-Ραμνούντα-στο-βάθος-ο-Ευβοϊκός-κόλπος

Η αρχαία τειχισμένη πόλη Ραμνούντα, στο βάθος ο Ευβοϊκός κόλπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ραμνούς, αναζητώντας τη «θεία δίκη»

«Ότι αξίζεις παίρνεις στη ζωή» αυτό ήταν το νόημα της υπόστασης της Νέμεσης, μιας αρχαιοελληνικής θεάς που απέδιδε στον καθένα την ευτυχία ή τη δυστυχία που του αξίζει, πράγμα ζητούμενο ακόμα στις μέρες μας με όλα αυτά τα τραγικά που ζούμε στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία μας… Ήταν η προσωποποίηση της θείας εκδίκησης, αλλά εκτός από το έγκλημα  τιμωρούσε επίσης  τους αλαζόνες και τους υπερόπτες ανθρώπους προσπαθώντας να επαναφέρει το μέτρο και το ήθος στον χαρακτήρα τους. Κάπως έτσι και ο ζάμπλουτος αλαζόνας Κροίσος οδηγήθηκε από τη Νέμεση στην εκστρατεία εναντίον του Κύρου και καταστράφηκε. Διδακτέα ύλη, λοιπόν, τα παραπάνω για τους σύγχρονους Κροίσους και υπερόπτες κατόχους εξουσίας που νομίζουν πως κινούν τα νήματα του πλανήτη…

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Τα-απομεινάρια-του-άλλοτε-λαμπρού-ναού-της-Νέμεσις-στην-Ραμνούντα

Τα απομεινάρια του άλλοτε λαμπρού ναού της Νέμεσης, στην Ραμνούντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ραμνούντα, ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος πλάι στη θάλασσα

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ιερό του αρχαίου κόσμου, αφιερωμένο στη λατρεία της Νέμεσης βρισκόταν στην αρχαία πόλη της Ραμνούντας. Από το 1813 και μετά, διαδοχικές ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα αποκαλύπτουν πάνω σε ένα λόφο ύψους 30 μέτρων ένα μεγάλο, εντυπωσιακό φρουριακού τύπου περιτειχισμένο αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα. Η κραταιά πόλη αποκαλύπτει στους επισκέπτες της υπολείμματα  πλήθους δημοσίων κτηρίων, αγαλμάτων και ιερών -με σημαντικότερο αυτό της Νέμεσης-, το Αμφιάρειο, ταφικούς περίβολους, την ακρόπολη  και πολλές θεμελιώσεις κατοικιών.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Ραμνούς-η-διπλή-παραλία

Ραμνούς, η διπλή παραλία κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατος στην αρχαία Ραμνούντα

Ο περίπατος μέσα στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο είναι εξαιρετικά ευχάριστος καθώς η αρχαία πόλη και τα μνημεία της βρίσκονται αγκαλιά με το όμορφο πευκοδάσος που φτάνει ως την ακτή του Ευβοϊκού κόλπου όπου μάλιστα κρύβεται μια διπλή πεντακάθαρη ακρογιαλιά. Το ανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου δεν ήταν ανοιχτό μέχρι πρόσφατα στο κοινό, καθώς γίνονται ανασκαφές και συντηρήσεις. Οι αρμόδιοι πληροφορούν πως θα ανοίξει μετά τα μέσα του Μαΐου. Επικοινωνήστε λοιπόν πριν ξεκινήσετε για να βεβαιωθείτε ότι θα δείτε το σύνολο των ευρημάτων και φροντίστε κατά την επίσκεψή σας να έχετε μαζί σας νερό και να φοράτε παπούτσια, κατάλληλα για περπάτημα, ιδίως αν θέλετε να κατηφορίσετε ως το ακροθαλάσσι.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-η-Αρχαία-Ραμνούντα

Η Αρχαία Ραμνούντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε γενικές γραμμές πάντως, θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι η Αρχαία Ραμνούντα αν και είναι ένας από τους σημαντικότερους υπαίθριους αρχαιολογικούς προορισμούς της Αττικής, δεν είναι φαίνεται από τους πλέον δημοφιλείς, αφού εδώ, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, επικρατεί ησυχία με ελάχιστο αριθμό επισκεπτών. Πληροφορίες για τον Αρχαιολογικό χώρο στο τηλ.  22940 63477

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-η-αμμουδιά-και-το-πευκοδάσος-του-Σχινιά-την-άνοιξη

Η αμμουδιά και το πευκοδάσος του Σχινιά την άνοιξη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στον πευκώνα του Σχινιά

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας μια ήπια μεσόγεια διαδρομή που δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα θα μας φέρει εύκολα στον διάσημο πευκώνα του Σχοινιά και στην απλωτή ακτή του. Αν έχει ζεστάνει αρκετά καιρός, αυτή η εποχή είναι η καλύτερη για να απολαύσετε σχετικά ήσυχα τις πρώτες βουτιές σας σε μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής που εκτός των άλλων είναι φημισμένη και για την φυσική της τοπιογραφία. Αυτές οι πληροφορίες, βέβαια, είναι λίγο ή πολύ γνωστές στους περισσότερους, αφού όσοι διαμένουν στην πρωτεύουσα  ή στα περίχωρά της, θα έχουν κάποια στιγμή επισκεφθεί για μπάνιο την πολυφωτογραφημένη αυτή ακρογιαλιά.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-η-παραλία-του-Σχινιά-και-η-χερσόνησος-Κυνόσουρα

Η παραλία του Σχινιά και η χερσόνησος Κυνόσουρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σχινιάς,  ο σημαντικότερος υγρότοπος της Αττικής

Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό στους πολλούς, είναι ότι εδώ στον Σχινιά, στη βορινή άκρη του μεγάλου κόλπου του Μαραθώνα, απλώνεται το πιο πλούσιο και εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα της Αττικής, το οποίο περιλαμβάνεται στο νέο-ιδρυθέν (2000) Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα. Η έκταση του πάρκου αγγίζει τα  13.000 στρέμματα και περιλαμβάνει το Μεγάλο Έλος του Μαραθώνα, τους δασωμένους λόφους, την επιβλητική χερσόνησο Κυνόσουρα, τη βαλτόλιμνη  Στόμι.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-κρυπτοτσικνιάς-σε-κανάλι-του-Μαραθώνα

Κρυπτοτσικνιάς σε κανάλι του Μαραθώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά μέσα στα όρια του Πάρκου περιλαμβάνεται ολόκληρο το παραθαλάσσιο δάσος των κουκουναριών (Pinus pinea) που είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και που τόσες και τόσες φορές το έχουμε δει να χρησιμοποιείται ως φυσικό  σκηνικό στις παλιές ελληνικές ταινίες, αλλά και στα σήριαλ της σύγχρονης τηλεόρασης.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-τέλη-Μάη-στην-ειδυλλιακή-αμμουδιά-του-Σχινιά

Τέλη Μάη στην ειδυλλιακή αμμουδιά του Σχινιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ακόμη και μετά την ίδρυση του Πάρκου, το σύνολο του υγροτοπικού συστήματος δέχεται έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και πιέσεις. Η κατασκευή αποστραγγιστικών τάφρων συρρίκνωσαν την άλλοτε μόνιμη λίμνη Στόμι, ενώ η κατασκευή του Ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου αλλοίωσε μόνιμα τον φυσικό χαρακτήρα  του τόπου.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Λούτσα-με-νερό-μέσα-στον-πευκώνα-του-Σχινιά

Λούτσα με νερό μέσα στον πευκώνα του Σχινιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η περιοχή σε συνδυασμό με το τεράστιο ιστορικό της ενδιαφέρον αποδεικνύεται  ένας θαυμάσιος τόπος για κάθε είδους εξερευνήσεις. Μην ξεχνάμε πως εδώ έγινε το 490 π.Χ. η περίφημη μάχη του Μαραθώνα η οποία καθόρισε την εξέλιξη  Δημοκρατίας, την τύχη της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Σήμερα επισκέψιμα είναι μνημεία όπως ο Τύμβος των Αθηναίων, ο Τύμβος των Πλαταιέων, ο ναός της Ίσιδας και η αρχαία Μακάρια Πηγή που τροφοδοτούσε με νερό την περιοχή και όπου εδώ ζει το σπάνιο ενδημικό αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus).

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-η-Χερσόνησος-Κυνόσουρα-στον-Μαραθώνα

Η χερσόνησος Κυνόσουρα στον Μαραθώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σχινιάς,  πλούσια ορνιθοπανίδα

Ιδιαίτερα πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα της περιοχής που προκαλεί εντύπωση καθώς συνυπάρχει με την έντονη παρουσία και όχληση ανθρώπων,  οχημάτων και κατοικιών. Στο μικρό κατά τα αλλά Εθνικο Πάρκο Σχινιά έχουν καταγραφεί 240 με 250 ειδών πουλιών, αναμεσά τους διαφορά είδη γερακιών και αετών (φιδαετοί, ψαραετοί, γερακαετοί, σπιζαετοί).

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Παρέα-καλαμοκανάδων-στα-ρηχά-νερά-της-λίμνης-Στόμι

Παρέα καλαμοκανάδων στα ρηχά νερά της λίμνης Στόμι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία των ερωδιών με όλα σχεδόν τα είδη που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, όπως ο πορφυροτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο στακτοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς και ο κρυπτοτσικνιάς. Στους καλαμιώνες βρίσκουν ενδιαίτημα αρκετά είδη πάπιας, αλλά και άφθονα παρυδάτια πουλιά όπως η φαλαρίδα, η νερόκοτα, το νανοβουτηχτάρι, ο κορμοράνος, η χαλκόκοτα, ο καλαμοκάνας, το μπεκατσίνι κ.ά.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-κανάλι-στο-Εθνικό-Πάρκο-Σχινιά-Μαραθώνα

Κανάλι στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περπατώντας στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα

Οι περίπατοι στον όμορφο πευκώνα του Σχινιά είναι εύκολοι. Αφήστε το όχημά σας στην παραλία και ακολουθήστε κάποιο από τα σημαδεμένα μονοπάτια. Στην πορεία σας θα βγείτε μικρά έλη που σφύζουν από ζωή, αλλά και παρατηρητήρια απ’ όπου με ένα καλό ζευγάρι κιάλια μπορείτε να εντοπίσετε και να καταγράψετε στο αρχείο σας πολλά είδη πουλιών. Θυμίζουμε ότι καθώς κινούμαστε μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου απαγορεύεται ρητά η συλλογή φυτών, η όχληση των πουλιών, το πέταμα σκουπιδιών και το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο και αιτία.

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-πτήση-στακτοτσικνιά-σε-ενα-ανθρωπογένες-περιβάλλον

Πτήση στακτοτσικνιά σε ενα ανθρωπογενές περιβάλλον © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μονοήμερη ανοιξιάτικη απόδραση στις λίμνες της Βοιωτίας

ΣΑΓΜΑΤΑΣ-ΥΛΙΚΗ-ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ.-το-ανατολικό-άκρο-της-Παραλίμνης

Το ανατολικό άκρο της Παραλίμνης  στη Βοιωτία photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.