Με αφετηρία την πόλη των καταρρακτών προτείνουμε σύντομες εκδρομές σε γνωστά και άγνωστα αξιοθέατα του νομού Πέλλας.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-μαγευτικό-δειλινό-στην-Βεγορίτιδα-λίμνη

Μαγευτικό δειλινό στις όχθες της Βεγορίτιδας λίμνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με την συναρπαστική πόλη των καταρρακτών έχουμε ασχοληθεί σε παλαιοτέρα ταξιδιωτικά μας άρθρα. Αυτή τη φορά ωστόσο, θα σας προτείνουμε βολικές χειμερινές εκδρομές που πραγματοποιούνται με αφετηρία την Έδεσσα και θα σας μυήσουν στον θαυμάσιο, φυσικό ορεινό κόσμο του μεθοριακού νομού.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ο-ποταμός-Βόδας-εξω-απο-την-Έδεσσα

Ο ποταμός Βόδας έξω από την Έδεσσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Άγρα  

Πάνω στη διαδρομή που συνδέει την Έδεσσα με τη Φλώρινα και την Κοζάνη, θα συναντήσουμε τη λιλιπούτεια λίμνη Άγρα (απέχει 6 χλμ. από την Έδεσσα) που είναι ένα από τα πλέον σημαντικά, μικρά, υγροτοπικά οικοσυστήματα της Βόρειας Ελλάδας. Η λίμνη σχηματίστηκε το 1950 όταν η ΔΕΗ ύψωσε μικρό φράγμα και έφραξε τη φυσική ροή του ποταμού Εδεσσαίου με αποτέλεσμα να  πλημμυρίσει το έλος που προϋπήρχε εδώ.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-η-λίμνη-Αγρα-ενας-μικρός-αλλά-σπουδαίος-υγρότοπος

Η λίμνη Αγρα,  ένας μικρός αλλά σπουδαίος υγρότοπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η λίμνη Άγρα (ή λίμνη Άγρα-Βρυττών – Νησίου ) έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οπωσδήποτε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε περιπλάνηση γύρω από τη λίμνη, θα πρέπει να σταματήσετε για ενημέρωση στο «Κέντρο Πληροφόρησης». Στις όχθες της λίμνης, σε σημείο με εξαίσια θέα θα βρείτε εστιατόριο – αναψυκτήριο.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-η-λίμνη-Βεγορίτιδα-οπως-την-βλέπουμε-ανεβαίνοντας-προς-Καιμάκτσαλαν

Η λίμνη Βεγορίτιδα και η Άρνισσα όπως φαίνονται ανεβαίνοντας προς Καιμακτσαλάν © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Βεγορίτιδα

Φτάνοντας στην πολίχνη της Άρνισσας που βρίσκεται πάνω στη διαδρομή για Καϊμακτσαλάν, θα δείτε την απλωτή γαλάζια επιφάνεια της Βεγορίτιδας λίμνης να καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση. Για την αρχαία Άρνισσα, τμήματα της οποίας αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, κάνει  αναφορά ο Θουκυδίδης.  Πριν αρκετά χρόνια η Βεγορίτιδα ήταν η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, όμως η έκταση της συρρικνώθηκε λόγω υπεράντλησης των υδάτων από τη ΔΕΗ, αλλά και μετά από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Παρόλα αυτά παραμένει ένας σημαντικός υδροβιότοπος και εντάσσεται στη ζώνη προστασίας του προγράμματος «NATURA 2000». Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό της Άρνισσας θα αγοράσετε  χειροποίητα ζυμαρικά, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, τουρσιά, σάλτσες και λικέρ.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Παλαίος-Άγιος-Αθανάσιος

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάβαση στο Καϊμακτσαλάν και στο χιονοδρομικό κέντρο

Από την Άρνισσα αρχινά η ανάβαση στο όρος Καϊμακτσαλάν και στο χιονοδρομικό κέντρο. Από τα χωριά της περιοχής ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος που βρίσκεται σε ύψος 1350 μέτρων, αποτελεί έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό με πολλές επιλογές στη διαμονή και στο φαγητό. Ανάλογες υποδομές θα βρείτε και στα γειτονικά χωριά Παναγίτσα και Ζέρβη.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-το-χιονοδρομικό-κέντρο-στο-Καιμάκτσαλαν

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Καιμακτσαλάν © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Συνεχίζοντας την ανάβασή μας θα φτάσουμε στις εγκαταστάσεις του δημοφιλούς χιονοδρομικού κέντρου σε υψόμετρο 2050-2480 μ. Εδώ  λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, snow bar, ενώ υπάρχουν  καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, σχολή σκι, γραφείο τουριστικών πληροφοριών, σταθμός Α’ βοηθειών και χώρος στάθμευσης.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Παλίος-Αγιος-Αθανάσιος-με-φόντο-το-Καιμάκτσαλαν

Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος με φόντο το Καιμακτσαλάν © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Προφήτης Ηλίας ψηλά στα 2.524 μέτρα

Με κάποιο από τα ειδικά οχήματα που πραγματοποιούν σύντομες περιηγήσεις στην αχανή χιονισμένη έκταση των κορυφών του βουνού, θα προσεγγίσετε τη μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία που κτίστηκε το 1924  σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, από τα υπολείμματα πολεμικού υλικού στη  μνήμη των Γερμανών και Γιουγκοσλάβων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις σφοδρές  μάχες του 1916. Πραγματικά πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ιστορικό αξιοθέατο που δεν θα πρέπει να το χάσετε.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ο-Προφήτης-Ηλίας-στην-κορφή-του-Καιμακτσαλάν

Ο Προφήτης Ηλίας στην κορφή του Καιμακτσαλάν © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λουτρά Ποζάρ και Λουτράκι

Αφήνοντας πίσω την πόλη των καταρρακτών, θα τραβήξουμε βόρεια προς τα χωριά Κερασιές, Σαρακηνοί, θα διασχίσουμε υπέροχα τοπία με χαμηλούς λοφοσχηματισμούς και εύκολα θα φτάσουμε στο μεθοριακό χωριό Λουτράκι Αλμωπίας (35 χλμ. από Έδεσσα), όπου υπάρχουν αρκετοί ξενώνες και ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό και καφέ. Μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το Λουτράκι με πρόσβαση και από το χωριό Όρμα, θα βρεθούμε στη θέση Λουτρών Λουτρακίου (Ποζάρ) που βρίσκονται στην απαρχή το εντυπωσιακού φαραγγιού.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Λουτρά-Πόζαρ

Λουτρά Ποζάρ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ θα δείτε τις κτηριακές και μάλλον παραμελημένες εγκαταστάσεις, την ανοικτή πισίνα με το ζεστό ιαματικό νερό και τους διάφορους χώρους αναψυχής. Η εντυπωσιακή αυτή τοποθεσία από όπου πηγάζουν τα ζεστά ιαματικά νερά σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια.  Βέβαια τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται κοσμοσυρροή και η αναμονή για να απολαύσετε ένα ζεστό, ιαματικό μπάνιο είναι αρκετά μεγάλη. Περπατώντας το διαμορφωμένο, φαρδύ μονοπάτι παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Τοπλίτσα ή Θερμοπόταμου, θα επισκεφθείτε το μικρό σπήλαιο και θα απολαύσετε τους σκαλωτούς καταρράκτες.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-καταρράκτης-στα-Λουτρά-Πόζαρ

Καταρράκτης στα Λουτρά Ποζάρ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όρμα – Χιονοδρομικό κέντρο

Αν δεν έχει προηγηθεί έντονη χιονόπτωση και οι τοπικές αρχές σας ενημερώσουν ότι ο δρόμος παραμένει ανοικτός, αξίζει να ακολουθήσετε την «αιρετική» ανάβαση στο Καϊμακτσαλάν και στο χιονοδρομικό του κέντρο που ξεκινά από το χωριό Κερασιές. Ο δρόμος είναι ασφάλτινος αλλά φιδογυρνά με αρκετές στροφές καθώς διασχίζει  το «Μαύρο Δάσος». Όμως αν σας αρέσουν οι όχι και τόσο πολυσύχναστες διαδρομές και τα σιωπηλά, πυκνόφυτα χειμερινά δάση, πραγματικά θα απολαύσετε αυτά τα  32 χιλιόμετρα έντονης ανάβασης μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο  καθώς το «Μαύρο Δάσος» θεωρείται ένα από το ομορφότερα δασικά οικοσυστήματα της Β. Ελλάδας.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-σούρουπο-στο-Μαύρο-Δάσος

Σούρουπο στο Μαύρο Δάσος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οδική διαδρομή στα μεθοριακά χωριά της Πέλλας

Ξεφεύγοντας από τα γνωστά ταξιδιωτικά μονοπάτια θα σας προτείνουμε μια θαυμάσια οδική διαδρομή που «τρέχει» παράλληλα με τη μεθόριο και καθώς εγκλωβίζεται ανάμεσα στα άγνωστα, μεγάλα βουνά Πίνοβο και Τζένα, μας αποκαλύπτει θαυμάσια χειμερινά τοπία και ξεχασμένα χωριά. Ξεκινώντας από την Αριδαία (25 χλμ. βόρεια της Έδεσσας), θα τραβήξετε ανατολικά προς  Εξαπλάτανο – τη γενέτειρα του Μενέλαου Λουντέμη-,  Λυκόστομο,  Προμάχους και το Άνω Γαρέφι.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ο-Αγιος-Δημητριος-στο-Αετοχώρι-στο-βάθος-οι-κορφές-του-βουνού-Πίνοβο

Ο Αγιος Δημήτριος στο Αετοχώρι, στο βάθος ξεχωρίζουν οι κορφές του βουνού Πίνοβο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα ριζά των βουνών Πίνοβο και Τζένα

Στη συνέχεια, ο δρόμος γλιστρά πλάι στα σύνορα, στην πορεία σας θα περάσετε από τα χωριά Φούστανη, Αετοχώρι, Νότια, Περίκλεια και θα  καταλήξετε στο  κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου. Λίγο πριν τον Αρχάγγελο, στην άκρη δασωμένου υψώματος διακρίνεται η ιστορική μονή  Αρχάγγελου Μιχαήλ ή Όσιανης  (υψόμ. 700) που  ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Ανδρόνικος ο Α’, ο Κομνηνός. Από τον Αρχάγγελο ο  δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά του νομού Κιλκίς.

ΕΔΕΣΣΑ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-το-χωριό-Αρχάγγελος-στο-βαθος-το-μεθοριακό-βουνό-Τζένα

Το χωριό Αρχάγγελος με φόντο το εντυπωσιακό μεθοριακό βουνό Τζένα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην πορεία σας μπορείτε να επισκεφθείτε τους φημισμένους καταρράκτες Κούπας – Σκρά  (θα δείτε ταμπέλες στην κεντρική διαδρομή). Επίσης από τον Αρχάγγελο μια θαυμάσια αλλά άκρως ορεινή διαδρομή (13 χλμ.)  θα σας οδηγήσει στο βλάχικο χωρίο Λιβάδια και από εκεί στην Καστανερή και την Γουμένισσα.

 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όρος Βόιο, ο Πεντάλοφος και τα Μαστοροχώρια της Κοζάνης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πεντάλοφος-σαν-πέτρινη-γραβούρα

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.