Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ορεινής Ελλάδας η Μακρινίτσα, καταφέρνει να διατηρεί πάντα φρέσκια τη γοητεία της. Καλοδιατηρημένη και πιστή στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα του Πηλίου, παραμένει ενδιαφέρουσα κάθε εποχή του χρόνου.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Μακρινίτσα, ένα μπαλκόνι με υπέροχη θέα
Ο Παγασητικός και η πόλη του Βόλου κυριολεκτικά στα πόδια σου! Kαι όχι μόνο… Oλόγυρα πλατάνια, τρεχούμενα νερά, νοικοκυροσύνη και αρχοντιά, γραφικές ταβέρνες και ξενώνες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Η Μακρινίτσα θα σου μείνει αξέχαστη από την πρώτη κιόλας φορά. Ο ασφάλτινος δρόμος που ξεκινά από το Βόλο, σκαρφαλώνει στις δασωμένες και απότομες πλαγιές με απανωτά στριφογυρίσματα δραπετεύοντας έτσι από το αστικό τοπίο και τη βουή της πόλης. Κάθε στροφή και μια ανάσα! Όσο κερδίζουμε υψόμετρο τόσο η φύση παίρνει τη σκυτάλη. Ανακασιά, Άνω Βόλος, Κατηχώρι και τελικά Πορταριά. Ούτε το καταλαβαίνεις για ποτέ έφτασες. Αν σκοπεύεις να πας Χάνια και στο ανατολικό Πήλιο, θα κάνεις δεξιά και έχεις δρόμο ακόμη. Αν ο προορισμός σου είναι η Μακρινίστα, πες πως έφτασες κιόλας. Θα στρίψεις αριστερά όπως δείχνουν οι ταμπέλες και σε 3 χιλιόμετρα είσαι στην είσοδο του χωριού.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Πίσω στην ιστορία της Μακρινίτσας
Πιθανόν το όνομα της Μακρινίτσας να οφείλεται στην ύπαρξη του εύπορου ομονυμου μοναστηριού αφιερωμένου στη Θεοτόκο (1215). Γύρω του άρχισαν σιγά-σιγά να σχηματίζονται οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε η Μακρινίτσα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα όταν ιδρύθηκαν τα περίφημα σχολεία της, γνωστά σε όλη τη Θεσσαλία. Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν μαζί με τα περισσότερα χωριά του Πηλίου και την υπόλοιπη Ελλάδα το 1821. Όμως ο Δράμαλης κατεβαίνοντας για την Πελοπόννησο, πέρασε από «φωτιά και τσεκούρι» το πλούσιο κεφαλοχώρι.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Η πλατεία με το Αθάνατο νερό
Από την είσοδο του χωριού θα συνεχίσεις με τα πόδια για μια από τις πιο όμορφες πλατείες της ορεινής Ελλάδας, με τα θεόρατα πλατάνια και τις βρύσες, απ’ όπου τρέχει το κρυστάλλινο «Αθάνατο νερό» όπως λένε οι ντόπιοι, ενώ ταυτόχρονα θα σε συνοδεύει η πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο. Εδώ βρίσκεται ο ναός του Αι Γιάννη (19ουαι), αλλά και το διάσημο παραδοσιακό καφενείο με την τοιχογραφία του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (στην Ανακασιά, στο αρχοντικό του Κόντου στεγάζεται το λαογραφικό Μουσείο Θεόφιλου).

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Μακρινίτσας
Άξια προσοχής είναι η Βασιλική της Μεταμόρφωσης που βρίσκεται κάτω από την πλατεία, έργο του λαϊκού αρχιτέκτονα Δήμου Ζουπανιώτη. Για μια αντιπροσωπευτική εικόνα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, βρείτε το κλασσικό παραδοσιακό αρχοντικό Χατζηκώστα, το αρχοντικό Καραβέργου με το πολυγωνικό σαχνισί και το ανακαινισμένο του Μουσλή που λειτούργησε ως ξενώνας.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης: Στεγάζεται στο αρχοντικό Μαυράκη – Βατσαρέα τηλ. 24280 69040
Βυζαντινό Μουσείο: Βρίσκεται στην πλατεία τηλ. 24280 90016 http://makrinitsamuseum.gr/index.php/el/epikoinonia
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου: Εδώ θα δείτε πως ήταν οργανωμένη μια εύπορη πηλιορείτικη κατοικία του 19ου αι τηλ. 24280 99505).

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Δια χειρός Θεόφιλου
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο λαϊκός Μυτιληνιός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ έζησε στο Πήλιο για αρκετά χρόνια, το λαογραφικό Μουσείο Θεόφιλου στεγάζεται στην Ανακασιά Πηλίου, στο αρχοντικό του Κόντου.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Η Μακρινίτσα, έδρα βοεβόδα
Οι τούρκοι ανακήρυξαν τη Μακρινίτσα έδρα του βοεβόδα (τούρκος τοποτηρητής) που επιτηρούσε τα βακούφικα χωριά του Πηλίου. Οι φόροι που εισπράττονταν από αυτά τα χωριά κατέληγαν σε φτωχούς και άπορους μουσουλμάνους.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Εξερευνήσεις με τα πόδια στα μονοπάτια της Μακρινίτσας και του Πηλίου
Ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι που συνέδεε το χωριό με το Βόλο, μπορείτε να κατηφορίσετε μέσα από εντυπωσιακά αρχοντικά ως την Αγία Μαγδαληνή και τη χαμηλότερη γειτονιά Κουκουράβα. Ενδιαφέρον είναι το μονοπάτι που ξεκινά από το ύψος της μονής του Αγίου Γεράσιμου (στο ψηλότερο σημείο του χωριού) και συνεχίζει με συνεχείς στροφές μέσα στο δρυοδάσος, μέχρι το ξωκλήσι του Προφ. Ηλία (950 υψομ).

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Με αυτοκίνητο 4χ4 στους δασικούς δρόμους του Πηλίου
Για τους φανατικούς της τετρακίνησης αναφέρουμε ενδεικτικά την επίπονη χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά από το ύψος της μονής του Αγίου Γεράσιμου και συνεχίζει με απανωτές στροφές μέσα στο δρυοδάσος μέχρι το ξωκλήσι του Προφ. Ηλία (950 υψομ). Από εδώ και πάνω οι δασικοί δρόμοι γίνονται δύσβατοι καθώς διασχίζουν σκιερά και υγρά δάση οξιάς. Πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή ως το πέτρινο γεφύρι της Καρυάς (8 χλμ).

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Πορταριά – Μακρινίτσα από το βουνό
Από το κέντρο της Πορταριάς θα ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί στις ψηλότερες γειτονιές. Σύντομα το ασφάλτινο οδόστρωμα γίνεται χωμάτινο καθώς ο δρόμος με συνεχείς στροφές κερδίζει ύψος. Διασχίζετε δάσος με θεόρατες καστανιές και συνεχίζετε ώσπου να πέσετε στον δασικό δρόμο που έρχεται από τα Χάνια. Σε αυτό το σημείο θα στρίψετε αριστερά και με προσοχή στην άφθονη λάσπη που υπάρχει παντού αυτήν την εποχή, αλλά και στα νεροφαγώματα θα συνεχίσετε για περίπου 10 χιλιόμετρα ως τις γειτονιές της Μακρινίτσας.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΔΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ: Ο μαγευτικός Παγασητικός και τα γραφικά χωριά του
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΑπαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts