Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Λαύκος, Χόρτο, Μηλίνα… Το κατάφυτο ορεινό ανάγλυφο του Πηλίου, σκύβει να δροσιστεί στα γαλάζια νερά του Παγασητικού δημιουργώντας μια από τις πιο λαχταριστές μεσογειακές τοπιογραφίες, όπου απαγκιάζουν γραφικά χωριά και απλώνονται απάνεμες παραλίες.
COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Αγριά, Κάτω Γατζέα, Καλά Νερά, Άφησσος…. έχουμε πια αφήσει το αστικό τοπίο του Βόλου χιλιόμετρα πίσω και απολαμβάνουμε τα ειδυλλιακά ακρογιάλια του Παγασητικού. Εικόνες που συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα ξεδιπλώνονται απολαυστικά μπρος τα μάτια μας θυμίζοντας καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ.
Ένας συνδυασμός από κάθε λογής βλάστηση κατηφορίζει κατά κύματα από τις πλαγιές του Πηλίου και φτάνει ως τον γιαλό δημιουργώντας μερικά από τα πιο συναρπαστικά τοπία της Ελλάδας. Ο τόπος ήπιος, βατός, στα μέτρα του ανθρώπου σε προσκαλεί να τον γνωρίσεις καλύτερα ακολουθώντας ευχάριστα μονοπάτια και σύντομους χωματόδρομους.
Βέβαια και εδώ οι συμπεριφορές του Νεοέλληνα απέναντι στο μοναδικό αυτό δώρο της Πηλιορείτικης φύσης, δεν είναι οι καλύτερες! Αρκετές ογκώδεις κατασκευές πολυτελών εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων έχουν πληγώσει βάναυσα το φυσικό τοπίο καθώς ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο είτε δίπλα στην ακρογιαλιά, είτε μέσα στην καρδιά του δάσους.
Στη δαντέλα της θάλασσας του Παγασητικού κόλπου
Λίγο νοτιότερα από την Άφησσο αναπτύσσονται οι κρυστάλλινες, αλλά στο έπακρο αξιοποιημένες ακτές Καλιφτέρι, Αμποβός και Λαγούδι. Ο μύθος θέλει τους Αργοναύτες να ρίχνουν από εδώ στη θάλασσα, την καλοτάξιδη «Αργώ» και να ξεκινούν την μυθική τους περιπέτεια. Στη συνέχεια ο παραλιακός δρόμος οδηγεί στο Λεφόκαστρο. Φτάνοντας εδώ οι ρυθμοί χαλαρώνουν. Το σκηνικό που θα δούμε να αναπτύσσεται πάνω στην ακρογιαλιά, θυμίζει άλλες εποχές. Υπάρχουν δυο παραλιακά ταβερνάκια που σερβίρουν κυρίως θαλασσινά αλλά και πιάτα από την πηλιορείτικη κουζίνα, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μερικές ψαρόβαρκες που δένουν στον τσιμεντένιο μόλο τονίζοντας την νησιώτικη και χαλαρή ατμόσφαιρα που είναι διάχυτη παντού.
Λεφόκαστρο, πάμε σαν άλλοτε
Το Λεφοκάστρο απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τον Βόλο, αλλά κυριολεκτικά μοιάζει να είναι αποκομμένο από τα τουριστικά πεπραγμένα του υπόλοιπου Πηλίου. Αν είστε τυχεροί και βρείτε ελεύθερο κάποιο από τα λίγα νοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν πάνω στα βράχια της παραλίας, ή κατά μήκος του δρόμου, είναι βέβαιο ότι θα απολαύσετε μερικές μέρες απόλυτης θαλασσινής ξεγνοιασιάς!
Χωριά ξεχασμένα στο χρόνο
Από το Λεφόκαστρο ο δρόμος αφήνει τη δαντέλα του Παγασητικού κόλπου και ανηφορίζει για το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής (4 χιλιόμετρα) που απέχει από το Βόλο 40 χιλιόμετρα. Διασχίζοντας την Αργαλαστή θα κατευθυνθείτε προς νότο και στα 800 μέτρα θα δείτε δεξιά τη διασταύρωση που θα σας οδηγήσει με μερικές σύντομες κατηφορικές στροφές, στο παραθαλάσσιο χωριό Κάλαμος.
Κάλαμος, εδώ αράζεις
Το παραλιακό χωριό απαρτίζεται από εξοχικά σπίτια που απλώνονται στο φρύδι της κατάφυτης στεριάς που κρέμεται πάνω από τη θάλασσα και παλιά σπιτάκια που αραδιάζονται ράθυμα κατά μήκος του στενού δρόμου που τρέχει παράλληλα με το ακρογιάλι. Στην βόρεια άκρη του οικισμού ένα μικρό ποτάμι, μέσα σε ένα πανήγυρι κάθε λογής υδρόβιας βλάστησης εκβάλει στη θάλασσα. Υπάρχουν λίγα νοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και αρκετή ηρεμία, ακόμη και τον Αύγουστο.
Παραλίες κοντά στον Κάλαμο
Επίσης το χωριό φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που μπορείς να το απολαύσεις από το ακρογιάλι. Επίσης μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα για μια ξεχωριστή μονοήμερη εκδρομή στα νησάκια του Παγασητικού. Θα κολυμπήσετε στην καθαρή παραλία μπρος από τον χωριό και στην διπλανή ακρογιαλιά Μάρμαρα. Για εξερευνήσεις αναζητήστε τον χωματόδρομο που οδηγεί στις μικρές παραλίες στη θέση Μπέλιαν. Προσοχή πρόσβαση μόνο για 4χ4 και να έχετε τη όρεξη και για λίγο περπάτημα.
Πάου, το μυστικό του Παγασητικού
Έτσι όπως κατηφορίζει ο δρόμος από Αργαλαστή προς Κάλαμο, μετά από ένα χιλιόμετρο πορείας, θα δείτε στα αριστερά τον στενότερο δρόμο που φεύγει προς το δρυοδάσος. Μετά από 2.5 χιλιόμετρα, θα φτάσετε στο φρουριακής μορφής αναπαλαιωμένο και επισκέψιμο σήμερα μοναστήρι Νικολάου «Πάου» (15ος αιώνας). Στη συνέχεια ο δρόμος με αλλεπάλληλες στροφές, καταλήγει στην ακτή του Παγασητικού κόλπου. Εδώ θα βρεθούμε μπρος στην πιο όμορφη ίσως παραλία της περιοχής, το λαμπερό βοτσαλωτό ακρογιάλι Πάου με τα γαλαζοπράσινα νερά. Σαν από θαύμα η περιοχή παρουσιάζει υποτυπώδη ανάπτυξη και εκτός από λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν υπάρχει εδώ καμμιά άλλη υποδομή. Οι βουτιές στα ζεστά νερά του Παγασητικού θα σας μείνουν αξέχαστες.
Το Χόρτο της Μαγνησίας
Επίσης από την Αργαλαστή εύκολη είναι η πρόσβαση στο Χόρτο. Το παραλιακό χωριό απλώνει τις γειτονίες του στον μυχό ενός αβαθούς όρμου και τα περισσότερα σπίτια, κυριολεκτικά βρέχονται από το κύμα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του τουρισμού, το χωριό άρχισε να επεκτείνεται από την πάνω πλευρά του δρόμου, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στους γύρω κατάφυτους λόφους. Η περιοχή σύμφωνα με ευρήματα, κατοικείται από τα Ομηρικά χρόνια. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας πόλης Σπάλαθρα.
Ηλιοβασίλεμα στο Χόρτο
Μπροστά από τον οικισμό του Χόρτου υπάρχουν μικρές αμμουδερές αγκαλιές με ρηχά ζεστά νερά, ιδανικές για τους πιτσιρικάδες, ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργούν ταβέρνες. Το Χόρτο τον Αύγουστο είναι μια ιδιαίτερα πολυσύχναστη περιοχή, χωρίς όμως τις ακρότητες και τις υπερβολές άλλων θερέτρων. Πασίγνωστες είναι οι υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται αδιάλειπτα από το 1984 στο ανοιχτό θέατρο του Χόρτου.
Μηλίνα, αφετηρία για εξορμήσεις
Από το Χόρτο ο δρόμος συνεχίζει παραλιακά με νότια κατεύθυνση ακόμη 4 χιλιόμετρα και μας φέρνει στη Μηλίνα. Η διαμορφωμένη προκυμαία της Μηλίνας αναπτύσσεται παράλληλα με τη πορεία του δρόμου και πάνω της αραδιάζουν τα τραπέζια τους οι ταβέρνες και τα καφέ. Παντού ρίχνουν τη σκιά τους μεγάλα αρμυρίχια, πεύκα και δασύφυλλα πλατάνια, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά ποζάρει η νησίδα Αλατάς. Παλιότερα η Μηλίνα ήταν πασίγνωστη για τους επιδέξιους καραβομαραγκούς της, ενώ στην παραθαλάσσια τοποθεσία Βαλτούδι έχουν ανακαλυφθεί υπολείμματα της αρχαίας πόλης Οληζών.
Εξερευνήσεις στα κοντινά νησάκια
Με νοικιασμένο βαρκάκι από τη Μηλίνα αλλά και από το Χόρτο εύκολα θα περάσετε απέναντι στη νησίδα Αλατάς όπου υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα, αλλά και τα βραχονήσια Γλαρονήσι και Πρασούδα. Η παραλία μπροστά από τη Μηλίνα είναι στενή και στρωμένη με χοντρές πέτρες. Καλύτερες ακτές θα βρείτε, αν ακολουθήσετε τη γραφική παραλιακή διαδρομή που συνδέει τη Μηλίνα με το ψαροχώρι Κόττες. Στην πορεία σας θα δείτε το διάσημο πια τοπίο του ορμίσκου Τζάστενη.
Στα παραδοσιακά καλντερίμια του Λαύκου
Οι μυρωδιές από το φρεσκοψημένο ψωμί που ψήνει ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Γιάννη, έφτασαν ως την πλατεία! Εκεί κάτω από τη σκιά των θαλερών δέντρων, μακριά από τη βουή των αυτοκινήτων παραγγέλνεις το καφεδάκι σου. Θα δεις τους ντόπιους στα καθημερινό σουλάτσο τους, αλλά και πολλούς βορειοευρωπαίους που έχουν αγοράσει σπίτια και περνούν εδώ αρκετούς από τους μήνες του χρόνου. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έχεις εναρμονιστεί με την ατμόσφαιρα του χωριού.
Το καλύτερο μπαλκόνι στον Παγασητικό
Στην ευρύχωρη πλακόστρωτη πλατεία στη σκιά των πλατάνων βρίσκεται το Δημαρχείο και απλώνουν τα τραπεζάκια τους οι ταβέρνες και τα καφενεία. Στην άκρη της πλατείας δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στη Γεννέσιο Θεοτόκο (19ος αι.). Ακριβώς πλάι στον επιβλητικό ναό βρίσκεται το μουσείο όπου εκθέτει τα γλυπτά του, σμιλεμένα σε λευκό μάρμαρο Πηλίου, ο ζωγράφος και γλύπτης Θανάσης Φάμπας.
Tο αρχοντοχώρι του Νότιου Πηλίου, αραδιάζει τα σπίτια του στο «φρύδι» του βουνού, σε ύψος 350 μέτρων ψηλά από τη θάλασσα και αγναντεύει από προνομιακή θέση τον κόλπο της Μηλίνας, τα ερημονήσια και το στενό πέρασμα του Παγασητικού. Αυτή τη θέα δεν τη χάνεις με τίποτα.
Μια στιγμή που δεν θα πρέπει να χάσετε
Το σούρουπο φροντίστε να βρεθείτε στο Κάλαμο, στο παραλιακό εστιατόριο «Σύμμετρον». για να απολαύσετε τον ήλιο να σβήνει στην θάλασσα, πίνοντας το ουζάκι σας και δοκιμάζοντας τα εξαιρετικά μεσογειακά πιάτα που ετοιμάζει με πολύ μεράκι ο Νίκος.
Για τη διαμονή σας προτείνουμε
«Σύμμετρον» σχεδόν πάνω στην παραλία, η νεόκτιστη αυτή μονάδα διαθέτει ανεξάρτητα και πλήρως εξοπλισμένα δίχωρα διαμερίσματα. Επιπλέον για τους ενοίκους υπάρχει παρκινγκ, πράγμα που διευκολύνει αφάνταστα και δροσερός κήπος με παιδική χαρά και χώρους relax. Επι της παραλίας λειτουργεί εστιατόριο, τηλ. 24230 – 54402 & 6977039664
“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι παραλίες του Ανατολικού Πηλίου, βουτιές στο γαλάζιο
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΑπαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.