Θα ξυπνήσεις το πρωί και θα δεις την ομίχλη και το χιόνι να γλιστρά στις στέγες και τις ελατοκορφές. Στη συνέχεια θα απολαύσεις χαλαρούς περιπάτους στο  χωριό, στο παρακείμενο δάσος, θα ρουφήξεις τον κρύο βουνίσιο αέρα, θα ξεδιψάσεις στην κρήνη με το γάργαρο νερό, θ’ αφεθείς στο μάγεμα της χειμερινής  φύσης…

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-ο-Αγιος-Πέτρος-στα-λευκά

Ο Άγιος Πέτρος στα λευκά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξορμήσεις στους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, σε παραδοσιακά χωριά που φωλιάζουν στα ριζά πανέμορφων δασικών οικοσυστημάτων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-η-Ζήρια-απο-τα-Ισιώματ

Η Ζήρια από τα Ισιώματα στο Κεφαλάρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μετά από δυόμισι το πολύ ώρες ταξίδι θα βρεθούμε από τις πολυάνθρωπες γειτονιές της πρωτεύουσας στην αγκαλιά της ορεινής φύσης, θα περιδιαβαίνουμε λιθόστρωτα καλντερίμια, θα περπατάμε σε χειμωνιάτικά δάση, θα εξερευνούμε υπέροχες γωνιές του  Μοριά.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-στο-δρόμο-για-ορεινή-Κορινθία

Στο δρόμο για ορεινή Κορινθία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δεν θέλει και πολύ σκέψη, οι αποστάσεις είναι μικρές, το ταξίδι εύκολο και χωρίς απρόοπτα ενώ οι τιμές στους παραδοσιακούς ξενώνες,  αρκετά πιο προσιτές από αυτούς στα διάσημα θέρετρα. Αυτό είναι ένα δώρο που αξίζει να το κάνουμε στον εαυτό μας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-Αλωνίσταινα-χειμερινή-λεπτομέρεια

Αλωνίσταινα, χειμερινή λεπτομέρεια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ζάτουνα Αρκαδίας (2,5 ώρες από Αθήνα, 202 χλμ.)

Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πασίγνωστη και πολυσύχναστη πλέον-είναι η αλήθεια- Δημητσάνα. Παρόλα αυτά θεωρείται ένας χαμηλών τόνων προορισμός. Τη Ζάτουνα με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια της, θα τη συναντήσουμε κτισμένη σε ύψος 1050 μέτρων, σε σημείο που θυμίζει εξώστη με πανώρια θέα στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-παραδοσική-Ζάτουνα

Η παραδοσιακή και ήσυχη Ζάτουνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από εδώ καταγόταν ο αγωνιστής του 1821,  Στάικος Σταϊκόπουλος, και ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος, ενώ το όμορφο χωριό αποτέλεσε τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Μάλιστα σήμερα λειτουργεί  εδώ το Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης». Εύκολα από τη Ζάτουνα θα επισκεφθείτε τη γειτονική Δημητσάνα, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, τα μοναστήρια που κρύβονται στο φαράγγι του Λούσιου όπως είναι η μόνη Προδρόμου, η Νέα και Παλαιά Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Αιμυαλών.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-ο-ποταμός-Λούσιο

Ο ποταμός Λούσιος κυλά ανάμεσα σε Ζάτουνα και Δημητσάνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσης μπορείτε να πάτε στην παραδοσιακή Στεμνίτσα -15 χιλιόμετρα μακριά- και στα ιστορικά πετρόκτιστα Λαγκάδια (22 χιλιόμετρα). Η περιήγησή σας μπορεί εύκολα  να συνεχιστεί προς την πολυσύχναστη Βυτίνα, τα Μαγούλιανα, τη Νυμφασιά, την Αλωνίσταινα και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο, όπου υπάρχει και το μικρό χιονοδρομικό κέντρο στο οροπέδιο της Οστρακίνας 

Διαμονή: «Αρχοντικό Ανυφαντή», στεγάζεται σε παραδοσιακό πετρόκτιστο κτήριο του 1840, τηλ. 27950 29202

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-η-Αλωνίσταινα.

Χιονισμένη Αλωνίσταινα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αλωνίσταινα Αρκαδίας (2 ώρες και 15 λεπτά  από Αθήνα, 180 χλμ.)

Σε μικρή απόσταση από τη Βυτίνα κρυμμένο μέσα σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά και με εύκολη πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου συναντάμε σε ύψος 1250 μέτρων το χωριό Αλωνίσταινα. Από την Βυτίνα, καθώς θα ανηφορίζετε προς χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου, θα δείτε δεξιά τον ασφάλτινο δρόμο που θα σας οδηγήσει στην Αλωνίσταινα. (Βυτίνα – Αλωνίσταινα 13 χλμ.). Στο κέντρο του χωριού θα μας υποδεχτεί η μικρή πλατεία με τις ταβέρνες και το πετρόκτιστα σπίτια. Στην εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το μνημείο της Ζαμπίας Κωτσάκη, μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-Μαίναλο

Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου απέχει 18 χιλιόμετρα απο την Αλωνίσταινα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γύρω από το χωριό μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές σύντομες περιπατητικές αποδράσεις, για τις οποίες θα ενημερωθείτε σχετικά από το ξενοδοχείο. Υψηλής αισθητικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς είναι η κυκλική διαδρομή από Αλωνίσταινα  προς Χρυσοβίτσι, Λιμποβίσι, Ελάτη καθώς διατρέχει το πανέμορφο ελατόδασος του Μαίναλου.

Διαμονή: Παραδοσιακός ξενώνας «Αλωνίσταινα»  τηλ. 2710 431284 & 697 9981991

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-Αγιος-Πέτρος-το-κεφαλοχώρι-του-Πάρνωνα

Άγιος Πέτρος, το κεφαλοχώρι του Πάρνωνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιος Πέτρος στα ριζά του Πάρνωνα ( 2,5 ώρες από Αθήνα 195 χλμ. )

Είναι ένα από τα  μεγαλύτερα  κεφαλοχώρια του Πάρνωνα  και απέχει από την Τρίπολη μόλις 35 χλμ. Καθώς βρίσκεται κτισμένο στο κέντρο του βουνού προσφέρει εύκολη πρόσβαση, τόσο προς τα χωριά των Δυτικών παρυφών του Πάρνωνα όπως είναι οι Καρυές, η Βαρβίτσα και η Βαμβακού, όσο και προς τα παράλια της Κυνουρίας και τα χωριά που βρίσκονται στα ανατολικά του βουνού όπως η Καστάνιτσα, η Σίταινα και o Πλάτανος. Παρόλες τις νεότερες δομικές προσθήκες, ο Άγιος Πέτρος διατηρεί αρκετά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία και είναι ένα όμορφο χωριό.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-στο-καστανόδασος-του-Πάρνωνα

Στο καστανόδασος του Πάρνωνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Απολαύστε τις περιπλανήσεις στα σοκάκια του, αναζητήστε τον πολεμόπυργο του Αγά ή  αλλιώς πύργο Τρικαλιώτη, του 18ου αιώνα και τη λιθόκτιστη θολωτή κρήνη στην πλατεία του χωριού. Πραγματοποιήστε μια σύντομη επίσκεψη στην ιστορική μονή Μαλεβού, στο χωριό Αι Γιάννης και αναζητήστε τους καταρράκτες της Λεπίδας. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβέρνες και καφέ με θέα προς τον Αργολικό κόλπο. Από εδώ το Παράλιο Άστρος απέχει  μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο (35 χλμ).

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-χειμερινή-εικόνα-στον-Πάρνωνα

Χειμερινή εικόνα στον Πάρνωνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Διαμονή: «Ο Μαλεβός» τηλ. 6945377328 &  Ξενοδοχείο «Πάρνωνας» τηλ. 27920 31196 και το νεότευκτο “studios 1924” τηλ. 6982240905

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-η-Βαμβακού

Η Βαμβακού Λακωνίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην παραδοσιακή Βαμβακού της Λακωνίας (2,5 ώρες  από Αθήνα,  205 χλμ.)

Στα ριζά του δυτικού Πάρνωνα, με εύκολη πρόσβαση από τον παλιό αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Σπάρτης, συναντάμε το χωριό Βαμβακού να απλώνει τα νοικοκυρεμένα σπίτια του σε ύψος 850 μέτρων, πάνω στις κατάφυτες από δρυς, έλατα και μαύρα πεύκα πλαγιές του Πάρνωνα. Από τη Βαμβακού –που υπάγεται στον νομό Λακωνίας- κατάγεται ο εφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος. Τα τελευταία χρόνια μετά τη δημιουργία  του παραδοσιακού  ξενώνα, η Βαμβακού έχει γίνει ένας θαυμάσιος εναλλακτικός προορισμός για τους φίλους της φύσης και της πεζοπορίας καθώς έχουν σηματοδοτηθεί παλιά παραδοσιακά μονοπάτια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αναβίωση της Βαμβακούς».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-Βαμβακού-στον-Πάρνωνα

Η Βαμβακού στον Πάρνωνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τη Βαμβακού θα επισκεφθείτε οδικώς τα κοντινά χωριά Βαρβίτσα (6 χλμ. βόρεια της Βαμβακούς) και Πολύδροσο ( ή Τσίντζινα), 16 χιλιόμετρα νότια, διασχίζοντας υπέροχα δασοσκεπή τοπία. Αν έχετε διάθεση, μπορείτε ακόμη μέσω Πολύδροσου και ορεινής διάβασης Πάρνωνα να φθάσετε μέχρι την πανέμορφη Καστάνιτσα. Ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφαλτοστρωμένος, όμως εφόσον έχει προηγηθεί χιονόπτωση θα πρέπει να ρωτήστε αν έχει πραγματοποιηθεί εκχιονισμός.

Διαμονή: «Ξενώνας Ρούγα της Βαμβακούς» τηλ. 27310 21900

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-η-πλατεία-στο-Κεφαλάρι

Η πλατεία στο Κεφαλάρι Κορινθίας ψηλά στη Ζήρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο πανέμορφο Κεφαλάρι της ορεινής Κορινθίας (1,5 ώρες από Αθήνα, 140 χλμ.)

Σε μια κόγχη του όρους Μικρή Ζήρια και σε ύψος 800 μέτρων συναντάμε το όμορφο χωριό Κεφαλάρι, ενώ λίγο χαμηλότερα απλώνεται η  υδάτινη επιφάνεια της λίμνης Στυμφαλίας.  Το Κεφαλάρι και γενικότερα η λεκάνη της Στυμφαλίας λίμνης έχουν εύκολη πρόσβαση από το Κιάτο, από το οποίο απέχουν μόλις 28 χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφάλτινος με κάποιες στροφές, είναι όμως αρκετά φαρδύς με καινούργιο οδόστρωμα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-άγρια-άλογα-στη-Ζήρια

Αγρια άλογα στη Ζήρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Κεφαλάρι που διαθέτει δυο παραδοσιακούς ξενώνες, δυο καλές ταβέρνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για εξορμήσεις, τόσο προς τον ορεινό όγκο της Ζήριας, όσο και προς την περιοχή της Στυμφαλίας λίμνης. Αξιόλογη είναι η χωμάτινη διαδρομή προς τα Ισιώματα, ρωτήστε αν ο  δρόμος είναι καθαρός από χιόνι. πριν ξεκινήσετε.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-η-λίμνη-Στυμφαλία

Η λίμνη Στυμφαλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αξίζει να πραγματοποιήσετε την κυκλική διαδρομή  που φέρνει ένα γύρο τη Στυμφαλία λίμνη, να επισκεφθείτε το παραλίμνιο χωριό Λαύκα, την ορεινή Καστανιά, την αρχαιά πόλη της Στυμφάλου, τη μεσαιωνική μονή Ζάρακα και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Επίσης εύκολα θα προσεγγίσετε τους αμπελώνες της περιοχής και θα γνωρίσετε τα τοπικά οινοποιεία (ζητήστε από τον ξενώνα να σας υποδείξουν μερικά από αυτά). Από το Κεφαλάρι ξεκινούν δυο σημαδεμένα μονοπάτια για τα οποία θα πάρετε αναλυτικές πληροφορίες από τους ξενώνες.

Διαμονή

“Αρχοντικό Κεφαλάρι”  τηλ. 27470 22200 &  “Αρμονία”   τηλ. 27470 22475

 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα ομορφότερα χωριά της Μακεδονίας

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Κλεισούρα-ένα-εντυπωσιακό-βλάχικο-χωριό.

Κλεισούρα ένα εντυπωσιακό βλάχικο χωριό στην Δυτική Μακεδονία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.