Περπατάς στα χορταριασμένα καλντερίμια, πλάι σε πελεκημένες πέτρες και γεροδεμένες αυλόθυρες. Γυροφέρνεις ανάμεσα σε λιθόκτιστα πεζούλια και μικρές πλατείες, μυρίζεις την ευωδιά του καμένου ξύλου από τα τζάκια και ακούς τα καλημερίσματα των ντόπιων να σε υποδέχονται. Από την πρώτη στιγμή σε τούτα τα φιλόξενα χωριά, θα νοιώσεις έναν δικό σου τόπο...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πεντάλοφος-σαν-πέτρινη-γραβούρα

Πεντάλοφος, σαν πέτρινη γραβούρα © Theo Athanasiadis /Views of Greece

Άλλοτε κουρνιασμένα σε κόχες βράχων ή στα ριζά θεόρατων βουνοκορφών, άλλοτε πάλι απλωμένα σε κατάφυτους λόφους που αγκαλιάζουν οροπέδια ή ακουμπισμένα στις όχθες ποταμών, τα χωριά της Μακεδονίας -το καθένα με τη δική του, ιδιαίτερη προσωπικότητα-, έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν στον επισκέπτη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Παλιός-Παντελεήμονας-κατηφορίζοντας-το-καλτερίμι

Παλιός Παντελεήμονας κατηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάποιο ξεχωρίζει για την πανέμορφη φύση που το περιβάλλει, κάποιο άλλο για την αρχιτεκτονική του ταυτότητα ή για το ιστορικό παρελθόν του.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Κλεισούρα-το-πιο-εβληματικό-αρχοντικό-του-χωριού

Κλεισούρα, το πιο εμβληματικό αρχοντικό του χωριού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για όλα αυτά, αλλά και ακόμα περισσότερα που μένει ν’ ανακαλύψετε οι ίδιοι , αξίζει να εφορμήσετε προς Βορρά και να απολαύσετε μερικές μέρες ξεκούρασης σε δεκατέσσερεις από τους ομορφότερους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελληνικής γης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βελβεντό-το-χωριό-και-η-λίμνη-του-Αλιάκμονα

Βελβεντό, το χωριό και η τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βελβεντό Κοζάνης

Το σημερινό Βελβεντό των 3500 κατοίκων απλώνει τις νοικοκυρεμένες γειτονιές του σε ύψος 400 μέτρων σε μια ήπια πλαγιά των βορειοδυτικών Πιερίων ορέων, σε σημείο με άφθονα νερά και πυκνή βλάστηση. Στον πυρήνα του οικισμού διατηρούνται αρκετά από τα όμορφα πετρόκτιστα αρχοντόσπιτα που έκτισαν Μακεδόνες και Ηπειρώτες μαστόροι, στις αρχές του 18ου αιώνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βελβεντό-χαρακτηριστική-παραδοσιακή-κατοικία

Βελβεντό, χαρακτηριστική παραδοσιακή κατοικία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα περίχωρα του χωριού μέσα σε μικρά κτήματα με ολάνθιστους κήπους θα συναντήσετε πολλές νεότερες κατοικίες με νεοκλασικές επιρροές που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Όμως το Βελβεντό είναι επίσης γνωστό σε όλη τη Μακεδονία για τις σημαντικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου που φιλοξενείτε στο αρχοντικό «Κώστα».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βελβεντό-στα-παραδοσιακά-καλντερίμια

Βελβεντό, στα παραδοσιακά καλντερίμια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε μικρή απόσταση από το Βελβεντό, πάνω στις πλαγιές των Πιερίων συναντάμε τη διαμορφωμένη εξοχική τοποθεσία όπου γκρεμίζει τα παγωμένα του νερά ο πανέμορφος καταρράκτη «Σκεπασμένος». Στις παρυφές του οικισμού, στο δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Καταφύγι, στη θέση «Μετόχι» υπάρχει χώρος αναψυχής με κρυστάλλινες κρήνες και ένα εστιατόριο– καφετέρια το οποίο λειτουργεί στη σκιά των πλατανιών. Στο Βελβεντό θα βρείτε ξενώνες και ταβέρνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Νυμφαίο-η-αρχοντιά-ντυμένη-στα-λευκά

Νυμφαίο, η αρχοντιά ντυμένη στα λευκά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νυμφαίο Φλώρινας

Κάπου εκεί στα 1350 μέτρα ψηλά, ανάμεσα στις πτυχές των βουνών του νομού Φλώρινας ξεπροβάλλει μετά από γερή ανάβαση, το Νυμφαίο γεμίζοντας το κάδρο με τα εντυπωσιακά του αρχοντικά. Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν εδώ στα υψίπεδα του βουνού Βίτσι, το 1358. Το αρχικό του όνομα, Νιβέαστα βλάχικης προέλευσης, αργότερα έγινε Νέβεσκα ενώ το 1928 μετονομάσθηκε σε Νυμφαίο. Θα αφήσετε το όχημά σας στους δυο διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης και θα περπατήσετε λίγο ως το κέντρο του χωριού για να δείτε τη μεγαλόπρεπη Νίκειο Σχολή (1927) -το παλιό σχολείο- που σήμερα λειτουργεί ως πανεπιστημιακό συνεδριακό κέντρο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Νυμφαίο-η-Νίκειος-σχολή

Νυμφαίο,  η περίφημη Νίκειος σχολή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θα επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας ή αλλιώς “Σπίτι χρυσικών της Νέβεσκας” όπου εκθέτονται εργαλεία χρυσοχοΐας αλλά και τεχνουργήματα παλιών μαστόρων. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Νυμφαίου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του «Αρκτούρος» όπου ζουν σε καθεστώς μερικής ελευθερίας αρκούδες που διασώθηκαν από παράνομες δράσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Νυμφαίο-το-στολίδι-του-Βιτσίου

Νυμφαίο, το στολίδι του Βιτσίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά οι αποδράσεις στην περιοχή αυτή του Βιτσίου συμπληρώνονται με ιππασία, πεζοπορία στα δασικά μονοπάτια και κοντινές εκδρομές στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Στο Νυμφαίο θα βρείτε μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες της ορεινής Ελλάδας και αρκετές επιλογές για καφέ και φαγητό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Κλεισούρα-ένα-εντυπωσιακό-βλάχικο-χωριό.

Κλεισούρα, ένα εντυπωσιακό βλάχικο χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κλεισούρα Καστοριάς

Ο δρόμος που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά δίνει πρόσβαση με σύντομες παρακάμψεις σε πολλά σημαντικά χωριά που σήμερα μοιράζονται την ορεινή περιοχή ανάμεσα στους νόμους Καστοριάς και Φλώρινας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είναι το βλάχικο χωριό της Κλεισούρας που αναπτύσσει τις τέσσερεις γειτονιές του σε ύψος 1250 μέτρα στα πυκνοδασωμένα πρανή του όρους Μουρίκι. Γνωστό και σαν Βλαχοκλεισούρα ήταν ένα σπουδαίο, ακμάζον κεφαλοχώρι όπου ζούσαν περισσότερες από 1000 οικογένειες και ευημερούσε κυρίως σαν διαμετακομιστικός σταθμός των καραβανιών στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Κλεισούρα-αρχοντογειτονιές...

Κλεισούρα, αρχοντογειτονιές… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εκτός από το εμπόριο, οι Κλεισουριώτες ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία της γούνας, ενώ ονομαστά ήταν τα σχολεία τους. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας όπου εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, όπλα του μακεδονικού αγώνα, υφαντά, φωτογραφίες, ιστορικές εκδόσεις. Χαμηλότερα από το χωριό ξεχωρίζει το μοναστήρι της Θεοτόκου που κτίστηκε τον 15ο αιώνα. Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας και παραδοσιακές ταβέρνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βλάστη-ενα-χιονισμένο-σούρουπο

Η Βλάστη ένα χιονισμένο σούρουπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βλάστη Κοζάνης

Στο δασωμένο αυχένα που συνδέει τα βουνά Άσκιο (2.111 υψόμ.) και Μουρίκι (1.703 υψ.) σε ύψος 1200 μέτρων συναντάμε τα πετρόκτιστα σπίτια της Βλάστης –παλιότερα ονομαζόταν Mπλάτσι-. Επί τουρκοκρατίας υπάγονταν διοικητικά στην σουλτανομήτορα, γεγονός που του εξασφάλισε αρκετά προνόμια. Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η αρχικά η κτηνοτροφία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βλάστη-μακεδονίτικο-αρχοντικό

Βλάστη, μακεδονίτικο αρχοντικό  © Germaine Alexakis /Views of Greece

Παράλληλα εδώ λειτουργούσαν και οικοτεχνίες επεξεργασίας μαλλιού και αργότερα υφαντουργεία, ενώ υπήρχαν εργαστήρια όπου δούλευαν επιδέξιοι αργυροχόοι. Οι εύποροι Μπλατσιώτες που είχαν ήδη δημιουργήσει εύρωστες παροικίες στην Βιέννη, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι και την Κων/πολη χρηματοδοτούν την κατασκευή δημοσίων κτηρίων και σχολείων όπως η «Ελληνική και Αλληλοδιδακτική Σχολή» και το «Παρθεναγωγείον».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βλάστη-απόψη-του-ορεινού-χωριού-της-Κοζάνης

Βλάστη, άποψη του ορεινού χωριού της Κοζάνης © Germaine Alexakis /Views of Greece

Σήμερα η Βλάστη επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της -κυρίως με την πρωτοβουλία κάποιων νέων ανθρώπων-, αυτήν τη φορά σαν ορεινός αγροτουριστικός προορισμός, αναζητώντας ανάλογη θέση στα τουριστικά δρώμενα της δυτικής Μακεδονίας με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το ανθρώπινο αλλά και το φυσικό δυναμικό τούτου του μοναδικού τόπου. Στη Βλάστη λειτουργούν ξενώνες, ταβέρνες και καφέ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Βλάστη-το-οροπέδιο-μπρος-στο-χωριό

Βλάστη, το οροπέδιο μπρος στο χωριό © Germaine Alexakis /Views of Greece

Σπήλαιο Γρεβενών

Σε τούτη τη ξεχωριστή γωνιά της Γρεβενιώτικης γης, εδώ στις υπώρειες του όρους Όρλιακας συναντάμε το χωριό Σπήλαιο (25 χλμ. από Γρεβενά), ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας. Στην είσοδο του χωριού ξεχωρίζει τη μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας-χτίστηκε το 1633.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Σπήλαιο-Γρεβενών-το-μοναστήρι-της-Θεοτόκου

Σπήλαιο Γρεβενών, το μοναστήρι της Θεοτόκου © Apostolos Dianelos /Views of Greece

Στο κέντρο του χωριού θα βρούμε την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου που δεσπόζει εδώ από το 1804, σε μικρή απόσταση θα δούμε το πέτρινο κτίσμα του σχολείου του 1930, το μικροσκοπικό εκκλησάκι του Άρχοντα Μιχαήλ, ενώ διακρίνονται και τμήματα βυζαντινού τείχους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Σπήλαιο-ψηλά-στη-ράχη-του-Όρλιακα

Σπήλαιο ψηλά στη ράχη του Όρλιακα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κοντά στο Σπήλαιο (7 χλμ), στη άκρη της κατάφυτης κοιλάδας του ποταμού Βενέτικου, αναπτύσσετε το φαράγγι της Πορτίτσας. Στο σμίξιμο των βράχων στο πιο στενό σημείο του φαραγγιού απλώνει το τόξο του το ομώνυμο λιθόκτιστο γεφύρι του 19ου αι. Στο Σπήλαιο υπάρχουν ταβέρνες γνωστές για το ποιοτικό τους φαγητό και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Σπήλαιο-το-γεφύρι-της-Πορτίτσα

Σπήλαιο, το γεφύρι της Πορτίτσας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δοτσικό Γρεβενών

Το χωριό Δοτσικό, είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά του νομού Γρεβενών και από τα λίγα στην Ελλάδα που διασχίζεται από ένα ποτάμι. Ένα καλοστεκούμενο πέτρινο γεφύρι ενώνει τις όχθες του ποταμού Δοτσικιώτη και τις γειτονιές εκατέρωθεν στολίζοντας με την παρουσία του το ήδη ενδιαφέρον σκηνικό. Στο Δοτσικό υπάρχουν αρκετά γεροδεμένα πέτρινα σπίτια, έργα ντόπιων μαστόρων που κτίστηκαν στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Δοτσικό-κρυμένο-σε-αρχαία-δάση

Δοτσικό, κρυμμένο σε αρχαία δάση © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το φυσικό αυτό σκηνικό χρησιμοποίησε ο αείμνηστος Θόδωρος Αγγελόπουλος σε αρκετά πλάνα της ταινίας του “Μεγαλέξανδρος”. Στην άκρη του οικισμού ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (1865) με αξιόλογες αγιογραφίες Σαμαρινιωτών αγιογράφων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Δοτσικό-το-γεφύρι

Δοτσικό, το γεφύρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε κοντινή τοποθεσία που θα σας υποδείξουν οι ντόπιοι, έχουν βρεθεί τμήματα κοραλλιογενούς υφάλου, ηλικίας 30 εκατ. ετών! Τμήματα από τον ύφαλο έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Ακόμη αξίζει να αναζητήσετε τις μικρές λίμνες που υπάρχουν κρυμμένες μέσα στο θαλερό δάσος, ανάμεσα στα χωριά Δοτσικό και Μεσολούρι για να απολαύσετε το υπέροχο μοναχικό τοπίο. Στην άκρη του χωριού σε σημείο με εξαίσια θέα λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Δοτσικό-πέτρινες-λιθόκτιστες-κατοικίες

Δοτσικό, πέτρινες λιθόκτιστες κατοικίες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πεντάλοφος Κοζάνης

Πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την Ήπειρο με τη Μακεδονία, συναντάμε τα περίφημα Μαστοροχώρια του Βόιου. Αναμφίβολα το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ο Πεντάλοφος (Ζουπάνι) που αναπτύσσει τις πέτρινες γειτονιές του σε ύψος 1.050 μέτρων. Οι Ζουπανιώτες ήταν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια σαν εξαιρετικοί τεχνίτες της πέτρας, κτιστά δες και πελεκητές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πεντάλοφος-το-κέντρο-του-χωριού

Πεντάλοφος, το κέντρο του χωριού και ο ναός του Αγίου Αθανασίου © Theo Athanasiadis /Views of Greece

Αν και σήμερα ο Πεντάλοφος δείχνει παραμελημένος με έντονα τα σημάδια του χρόνου στις γερασμένες γειτονιές του, παρόλα αυτά παραμένει ένα εντυπωσιακό στο σύνολο του παραδοσιακό κεφαλοχώρι.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πεντάλοφος-μια-εικόνα-από-τα-παλιά-

Πεντάλοφος μια εικόνα από τα παλιά © Theo Athanasiadis /Views of Greece

Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ενώ στο δρόμο για το χωριό Βυθός την προσοχή τραβά η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, που κτίστηκε το 18ο αι. Ενδιαφέροντα είναι τα κοντινά επίσης παραδοσιακά χωριά Δίλοφο, Δασύλλιο και Καλλονή. Στο θορυβώδες ποτάμι της Πραμόριτσας (παραπόταμος του Αλιάκμονα) θα δείτε όμορφα πετρογέφυρα της όπως αυτό της Μόρφης, της Σβόλιανης ή της Μαγέρης κοντά στο χωριό Δασύλλιο. Στον Πεντάλοφο υπάρχει ξενοδοχείο, ένας κοινοτικός ξενώνας και ταβέρνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πεντάλοφος-το-γεφύρι-της-Σβόλιανης

Πεντάλοφος, το γεφύρι της Σβόλιανης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πισοδέρι Φλώρινας

Κρυμμένο πίσω από πανύψηλες βουνοκορφές, με φόντο τις χιονισμένες και κατάφυτες από οξιές πλαγιές και σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας, τις Πρέσπες, την Καστοριά και τη Φλώρινα, το Πισοδέρι σκαρφαλωμένο σε ύψος 1400 μέτρων, δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν ξεχωριστό ορεινό προορισμό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πισοδέρι-χειμωνιάτικη-εικόνα.

Πισοδέρι, χειμωνιάτικη εικόνα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είτε έρχεσαι από τη Φλώρινα, είτε ανηφορίζεις από την Καστοριά, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για γερή ανάβαση σε δρόμο που τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει αρκετή κίνηση, ιδίως όταν λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο. Συνολικά να υπολογίζετε ότι από την πρωτεύουσα του ακριτικού νομού έως το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου θα χρειαστεί να καλύψετε 20 χιλιόμετρα και στη συνέχεια ακόμη 6 μέχρι το χωριό Πισοδέρι. Το χωριό δημιουργήθηκε σιγά -σιγά γύρω από τα χάνια που υπήρχαν πάνω σε αυτόν τον ορεινό δρόμο που διέσχιζαν τα καραβάνια μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πισοδέρι-η-Μοδέστειος-Σχολή

Πισοδέρι, η Μοδέστειος Σχολή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάμεσα στα παλιά πέτρινα κτήρια και τις νεόδμητες κατασκευές ξεχωρίζει το επιβλητικό κτίριο όπου στεγαζόταν η περίφημη Μοδέστειος Σχολή, κτίσμα του 1903, που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Στο Πισοδέρι υπάρχουν ξενώνες και αρκετές ταβέρνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πολυκέρασο-ένα-άγνωστο-χωριό-στο-Βίτσι

Πολυκέρασο, ένα άγνωστο παραδοσιακό χωριό στο Βίτσι © Germaine Alexakis /Views of Greece

Πολυκέρασο Καστοριάς

Το Πολυκέρασο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του νομού Καστοριάς καθώς διασώζονται περισσότερα από τριάντα πέτρινα σπίτια – μάλιστα αρκετά από αυτά ακόμη κατοικούνται. Το παλιό όνομα του Πολυκέρασου ήταν Τσερέσνιτσα. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό ήταν ένα από τα κεφαλοχώρια του Βιτσίου, με διακόσιες οικογένειες, και οι κάτοικοι εκτός από την κτηνοτροφία και τη γεωργία (περίφημη είναι η πατάτα που καλλιεργείται εδώ) ασχολούνταν και με την υλοτομία. Το Πολυκέρασο καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1904, όμως οι επίμονοι ορεσίβιοι έστησαν ξανά τα σπιτικά τους δίνοντας πάλι πνοή στο χωριό. Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή του 1949, στη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Πολυκέρασο-λιτές-δίπατες-πέτρινες-οικίες

Πολυκέρασο, λιτές δίπατες πέτρινες οικίες © Germaine Alexakis /Views of Greece

Από τότε το Πολυκέρασο δεν ορθοπόδησε ποτέ ξανά. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις καμιά δεκαπενταριά μόνιμοι κάτοικοι. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγ. Νικολάου, του 1844, πασίγνωστος στις ορεινές κοινότητες για το περίτεχνο σκαλιστό τέμπλο του και τις θαυμάσιες αγιογραφίες του. Στο Πολυκέρασο που απέχει από την Καστοριά 25 χλμ. θα έρθετε ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο Καστοριάς – Φλώρινας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα διαμονής και μόνο το καλοκαίρι θα βρείτε εδώ ψησταριές – καφενεία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ.-Αγ.-Γερμανός.-σεργίανι-στις-γειτονιές-του-χθές

Αγ. Γερμανός, σεργιάνι στις γειτονιές του χθες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιος Γερμανός Πρεσπών

Κτισμένο ψηλά στα 1100 μέτρα, στη ράχη του μεθοριακού βουνού Βαρνούντας, ο Άγιος Γερμανός ήταν ανέκαθεν το κεφαλοχώρι της Πρέσπας. Το όνομα του χωριού οφείλεται στη μικρή εκκλησία, κτίσμα του 11ου αιώνα, αφιερωμένη στον Άγιο Γερμανό, γνωστή για τις παλιές και αξιόλογες αγιογραφίες της. Ο Άγιος Γερμανός με τις ανεπιτήδευτες γειτονιές του, θα σας παρασύρει σε χαλαρές, χωρίς τέλος περιπλανήσεις. Από τις ψηλότερες γειτονιές θα δείτε να ξεδιπλώνεται σε πρώτο πλάνο, πανοραμική, η θέα στις λίμνες και στην εύφορη κοιλάδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ.-Αγ.-Γερμανός-ο-πετρόμυλος

Αγ. Γερμανός ο πετρόμυλος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην άκρη του χωριού, κοντά στο ποτάμι του Αγίου Γερμανού και σε υπέροχη φυσική τοποθεσία, βρίσκεται ο παραδοσιακός νερόμυλος. Το επιβλητικό πέτρινο κτίσμα αναπαλαιώθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ.-Αγ.-Γερμανός.-χειμερινη-Πρέσπα.

Αγ. Γερμανός, χειμερινή Πρέσπα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Άγιος Γερμανός όμως, είναι ένας εξαιρετικά πρακτικός τόπος για κάποιον που θέλει να έρθει σε επαφή με τον υπέροχο βιότοπο των Πρεσπών, αλλά και να περπατήσει στα πολυάριθμα μονοπάτια του Βαρνούντα. Στον Άγιο Γερμανό υπάρχουν μικροί ξενώνες, εξαιρετικές ταβέρνες και καφέ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ.-Αγ.-Γερμανός-Πρεσπών-εικόνα-απο-μια-άλλη-εποχή

Αγ. Γερμανός Πρεσπών, εικόνα από μια άλλη εποχή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παλιός Παντελεήμονας Πιερίας

Κρυμμένος μέσα σε ένα αειθαλές δάσος από καστανιές και δρυς, στις πλαγιές του Κάτω Όλυμπου, σε υψόμετρο 450 μ., ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα γοητεύει τόσο με την υπέροχη φύση του και τα αναπαλαιωμένα αρχοντόσπιτά του, όσο και με την ανυπέρβλητη θέα προς το απέραντο γαλάζιο Αιγαίο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Παλιός-Παντελεήμονας-με-φόντο-τον-Ολυμπο

Ο Παλιός Παντελεήμονας με φόντο τον Όλυμπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θα αφήσετε το όχημά σας στην είσοδο του χωριού και θα ακολουθήσετε το λίθινο καλντερίμι που καταλήγει στη μικρή πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Παντελεήμονα και ο θεόρατος πλάτανος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Παλιός-Παντελεήμονας-κεντρική-κρήνη

Παλιός Παντελεήμονας, η κεντρική κρήνη στην πλατεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που αρχινά από τον Παλιό Παντελεήμονα, τρυπώνει στην καρδιά του βουνού οδηγεί στα χωριά Άνω Σκοτίνα και Καλλιπεύκη μέσα από μια διαδρομή ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς από τις ωραιότερες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτοκίνητο στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Παλιός-Παντελεήμονας-στην-πλατεία

Παλιός Παντελεήμονας, στην πλατεία του χωριού υπάρχουν ταβέρνες και καφέ © Theo Athanasiadis /Views of Greece.gr

Γύρω από την πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα υπάρχουν εστιατόρια, καφενεία και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, ενώ στο χωριό υπάρχουν αρκετές επιλογές για ποιοτική διαμονή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Άνω-Πορόια-σκεπασμένα-με-άφθονο-χιόνι

Άνω Πορόϊα σκεπασμένα με άφθονο χιόνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άνω Πορόϊα Σερρών

Με το βλέμμα στραμμένο προς τη λεκάνη της λίμνης Κερκίνης, τη δροσιά των δασών του βουνού Μπέλες να αναζωογονεί την ατμόσφαιρα και τον ήχο των γάργαρων νερών που κυλούν από παντού ν’ αντηχεί στις γραφικές γειτονιές, τα Άνω Πορόϊα δικαιολογημένα θεωρούνται από τα ομορφότερα χωριά της βόρειας Ελλάδας. Περπατώντας στους δυο παλιούς μαχαλάδες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρκετά από τα παλιά σωζόμενα μακεδονίτικα αρχοντικά, πραγματικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα μιας άλλης εποχής. Σε κάθε σας βήμα θα σας συνοδεύει το βουητό των νερών που πηγάζουν από το καταπράσινο Μπέλες και διατρέχουν μέσα από κανάλια τα σοκάκια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Άνω-Πορόια-η-πλατεία

Άνω Πορόϊα, η πλατεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ευχάριστος περίπατος πραγματοποιείται προς την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που δεσπόζει σε δασωμένο ύψωμα προσφέροντας μοναδική θέα στο χωριό στη λίμνη Κερκίνη. Από την μικρή πλατεία όπου βρίσκονται εστιατόρια και καφετέριες, αξίζει ν’ ανηφορίσετε τον στενό δρόμο που κινείται παράλληλα με την κατάφυτη κοίτη του ορεινού ρυακιού και καταλήγει στην θέση “Μπουγάζι” όπου υπάρχει μια εξαιρετική πεστροφοταβέρνα. Στα Άνω Πορόϊα υπάρχουν καλοί παραδοσιακοί Ξενώνες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Καστανερή-στις-πλαγιές-του-όρους-Πάικο

Καστανερή, ένα κεφαλοχώρι στις πλαγιές του όρους Πάικο © Germaine Alexakis /Views of Greece

Καστανερή Κιλκίς

Ψηλά στα κατάφυτα με οξιές κράσπεδα του όρους Πάικο, στην καρδιά της Μακεδονίας, συναντάμε σε υψόμετρο 800 μέτρων την λιθόκτιστη Καστανερή. Το χωριό προσεγγίζεται εύκολα από την πολιτεία της Γουμένισσας μέσα από μια ορεινή διαδρομή 13 χιλιομέτρων. Η Καστανερή ήταν ανέκαθεν τόπος όπου ζούσαν κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι. Τα περισσότερα σπίτια διατηρούν τα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, ενώ εντύπωση προκαλεί η άφθονη χρήση της πέτρας και του ξύλου που θυμίζει τη Ζαγορίτικη τεχνική.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Καστενερή-στο-χιονισμένο-Πάικο

Καστανερή, τοπίο στο χιονισμένο Πάικο λίγο πιο έξω από το χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γύρω από το χωριό απλώνεται ένα πυκνόφυτο δάσος από καστανιές και οξιές που μπορείτε εύκολα να το εξερευνήσετε ακόμη και με τα πόδια καθώς υπάρχουν σημαδεμένα μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφες βρύσες και τοποθεσίες με θέα. Από την Καστανερή ο ασφάλτινος δρόμος θα σας φέρει μετά από 14 χιλιόμετρα στο οροπέδιο του Πάικου όπου σε ύψος 1200 μ. συναντάμε το βλάχικο χωριό Μεγάλα Λιβάδια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Καστανερή-χειμερινή-άποψη

Καστανερή, χειμερινή άποψη © Germaine Alexakis /Views of Greece

Εξαιρετικά ευχάριστη, αν τα χιόνια δεν έχουν καλύψει τα ορεινά περάσματα, είναι η διαδρομή που οδηγεί από τα Μεγάλα Λιβάδια στο κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου, στον νομό Πέλλας. Στην Καστανερή δεν υπάρχει ξενώνας (για διαμονή θα πάτε στην Γουμένισσα ή στο Μεγάλο Λιβάδι) όμως θα βρείτε μια εξαιρετική ψησταριά – ταβέρνα στην πλατεία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Παγονέρι.-το-μαστοροχώρι-της-Δράμας

Παγονέρι. το μαστοροχώρι της Δράμας © Germaine Alexakis /Views of Greece

Παγονέρι Δράμας

Το μεθοριακό χωριό Παγονέρι του νομού Δράμας ( απέχει 25 χλμ. από Κάτω Νευροκόπι) έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας. Το Παγονέρι , αμφιθεατρικά κτισμένο σε ύψος 700 μέτρων, πάνω σε ήπια πλαγιά, διαθέτει θαυμάσια θέα στο Φαλακρό και στα βόρεια προβούνια του. Στον κεντρικό δρόμο που θα μας φέρει στην πλατεία, διασώζονται τα παλιότερα αγροτόσπιτα ή καπνόσπιτα της περιοχής. Στην άκρη της πλατείας –όπου θα αφήσετε το όχημά σας– βρίσκεται η εκκλησία (κτίσμα του 1835), αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου με το εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό που φτιάχτηκε από γρανίτη το 1881. Κατηφορικό καλντερίμι που ελίσσεται ανάμεσα σε παλιά σπίτια και περιβόλια θα σας φέρει στην κάτω γειτονιά για να δροσιστείτε στις βρύσες του 1870 με το παγωμένο νερό και να καταλάβατε από πού πήρε το όνομά του το χωριό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ-ΧΩΡΙΑ-Παγονέρι-η-λίμνη-του-Νέστου

Παγονέρι, η λίμνη του Νέστου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από το Παγονέρι αξίζει ένα πάτε ως το χωριό Ποταμοί που ξαφνικά μετά την ύψωση των φραγμάτων που δέσμευσαν την ελεύθερη ροή του ποταμού Νέστου έγινε από παραποτάμιο, παραλίμνιο και από εκεί να περιηγηθείτε στις παρυφές της Ροδόπης και του Φαλακρού όρους. Στο Παγονέρι δεν υπάρχει η δυνατότητα διαμονής όμως θα βρείτε ένα εξαιρετικό εστιατόριο που θεωρείτε σημείο αναφοράς για την περιοχή του Φαλακρού.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου σκεπασμένα με χιόνι

 

Μαγούλιανα-Αρκαδίας

Τα Μαγούλιανα Αρκαδίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.