Η μαγεία της άγριας φύσης, η γοητεία των ορεινών και ακόμη όλα όσα προσδοκάτε να δείτε σ’ ένα βουνίσιο τόπο, θα τα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ σε αυτήν την ιδιαίτερη γωνιά της Μακεδονικής γης. Εδώ  στα Γρεβενιώτικα βουνά το «κάλεσμα της άγριας φύσης» είναι ακόμη δυνατό και αρχέγονο!

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-στίς-πίστες-του-Χιονοδρομικού-Κέντρου-της-Βασιλίτσα

Στις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας © Απόστολος Διανέλλος/Views of Greece

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ορεινό προορισμό όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις καταβάσεις σε μερικές από τις καλύτερες ως προς την ποιότητα του χιονιού, χιονοδρομικές πίστες στην Ελλάδα.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Σμόλικας-χειμώνας-και-φθινόπωρο-μαζ

Σμόλικας, χειμώνας και φθινόπωρο μαζi! © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως ο νομός Γρεβενών προσφέρει επίσης ευκαιρίες για πολλές άλλες ακόμα δραστηριότητες.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-λιμνούλα-στον-Σμόλικα-πάνω-απο-τη-Σαμαρίνα

Λιμνούλα στον Σμόλικα πάνω από τη Σαμαρίνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Έτσι, ο επισκέπτης ξεφεύγοντας από το τουριστικό ρεύμα μπορεί παράλληλα να εξερευνήσει υπέροχα χιονισμένα και σιωπηλά ορεινά τοπία, να περπατήσει σε μοναχικά καλντερίμια παραδοσιακών χωριών, να ζήσει τον χειμώνα με όποιον τρόπο αυτός ονειρεύεται.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-η-Βασιλίτσα-μέσα-απο-την-ομίχλη

Η Βασιλίτσα αναδύεται μέσα από την ομίχλη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βασιλίτσα, όλη η μεγαλοπρέπεια της Πίνδου, απλωμένη στα πόδια  σας!!!  

Κυρίαρχη θέση στο Γρεβενιώτικο τοπίο καταλαμβάνει ο όγκος του βουνού Βασιλίτσα στη ράχη του οποίου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Ακόμη λοιπόν και αν δεν κάνετε σκι, έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να ανηφορίσετε ως τις χιονισμένες πίστες του όμορφου αυτού βουνού!

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Χιονοδρομικό-κέντρο-Βασιλίτσας

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας © Απόστολος Διανέλος/Views of Greece

Με το που θα πέσουν τα πρώτα χιόνια και τα μηχανήματα στρώσουν τις πίστες, χιλιάδες φίλοι των χειμερινών σπορ ανηφορίζουν για τις πλαγιές της Βασιλίτσας με τελικό προορισμό το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας που μέσα σε λίγα χρόνια εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πιο γνωστά και οργανωμένα της βόρειας Ελλάδας με υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ύψος 1.750 μέτρων και απέχουν από την πόλη των Γρεβενών 50 χιλιόμετρα. Λειτουργούν 2 σαλέ και χώροι στάθμευσης οχημάτων.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Χειμερινή-ανάβαση-στη-Βασιλίτσα-με-την-Overland-

Χειμερινή ανάβαση στη Βασιλίτσα με την Overland  © Απόστολος Διανέλος/Views of Greece

Υπάρχουν  καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης σκι, ενώ στα πλεονεκτήματά του συνυπολογίζονται η εξαιρετική θέα προς όλα τα μεγάλα βουνά της Β. Πίνδου (Σμόλικας, Τύμφη ) καθώς και η άριστη, λόγω υψομέτρου και μικροκλίματος της περιοχής, ποιότητα χιονιού. Για πληροφορίες, τηλ. 24620 84100.  Το κοντινότερο χωριό είναι η Σμίξη που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο και 41 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών. Εδώ υπάρχουν υποδομές για διαμονή και φαγητό.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-το-φαράγγι-της-Πορτίτσας

Το φαράγγι της Πορτίτσας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξερευνώντας τον Όρλιακα και τα φαράγγια του

Το δασωμένο όρος Όρλιακας, αν και δεν ξεπερνά τα 1500 μέτρα ύψος –με κορυφή 1464 μ.-, καταφέρνει με το ιδιαίτερο ανάγλυφό του να ξεχωρίζει στο Γρεβενιώτικο τοπίο. Οι μικρές ορεινές κοινωνίες που  φωλιάζουν στις παρυφές του είναι τα γνωστά  Κουπατσαραίϊκα  χωριά, ονομασία που προήλθε πιθανόν από τη βλάχικη λέξη “κουπάτσου” που σημαίνει βελανιδιά. Τα κυριότερα Κουπατσοχώρια  είναι ο Ζιάκας, το Σπήλαιο, οι Μαυραναίοι, το Περιβολάκι, η Λάβδα, το Τρίκωμο, το Μικρολίβαδο, το Μοναχίτι και το  Κοσμάτι.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-η-μονή-της-Παναγιάς-Σπηλιώτισσας

Η μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας © Απόστολος Διανέλλος/Views of Greece

Από τα πιο ενδιαφέροντα και παλιότερα είναι το Σπήλαιο που  βρίσκεται πάνω σε φυσικά  οχυρή  θέση. Στην είσοδο του  χωριού, ερχόμενοι από Γρεβενά,  συναντάμε τη  μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας– χτίστηκε το 1633-, γνωστή για τον πλούτο και τα μετόχια της. Στο χωριό  λειτουργεί μια από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-το-φαράγγι-της-Πορτίτσας-απο-το-γεφύρι

Το φαράγγι της Πορτίτσας από το γεφύρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάτω από τον οικισμό βρίσκεται το επιβλητικό φαράγγι και τα βράχια της Πορτίτσας με το υπέροχο μονότοξο γεφύρι.  Εδώ μπορείτε να έρθετε ακολουθώντας κατηφορικό τσιμεντόδρομο ή το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι. Αξίζει να ακολουθήσετε τον περιμετρικό δασικό δρόμο που πραγματοποιεί τον γύρο του Όρλιακα με αρχή και τέλος το χωριό Ζιάκας.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-το-γεφύρι-του-Αζιζ-Αγα

Το γεφύρι του Αζιζ Αγα στο Τρίκωμο © Απόστολος Διανέλλος/Views of Greece

Οπωσδήποτε θα πρέπει να πάτε ως το χωριό Τρίκωμο για να δείτε το περίφημο γεφύρι του Αζίζ-Αγά που είναι το μεγαλύτερο της Μακεδονίας και κτίστηκε το 1727 με χρήματα που πρόσφερε ο τούρκος Αζίζ-Αγάς. Ο δρόμος μέχρι εδώ είναι ασφατοστρωμένος.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-η-Αλατόπετρα

Η Αλατόπετρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

«Άγονη» διαδρομή προς  Δοτσικό – Σαμαρίνα αλλά και Περιβόλι

Τα χωριά Αλατόπετρα, Αετιά, Φιλιππαίοι απέχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους και συνδέονται  με ασφάλτινους δρόμους, έχουν  εύκολη πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ διαθέτουν υποδομή για φαγητό και διαμονή. Ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Αετιά δεσπόζει ο βραχώδης ορεινός όγκος του βουνού Τσούριακας με τα 1340 μέτρα του. Εδώ βρίσκεται και ο μικρός, αλλά εντυπωσιακός καταρράκτης στο Στόμιο.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ο-καταρράκτης-του-Τσούριακα

Ο καταρράκτης του Τσούριακα στο Στόμιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένας άλλος οδικός άξονας ξεφεύγει από το μαζικό ρεύμα των σκιέρ που προορίζονται για τις πλαγιές της Βασιλίτσας και τρέχει ανάμεσα στα πυκνά δρυοδάση που σβήνουν ομαλά στον Γρεβενιώτικο κάμπο. Εδώ πίσω από την τουριστική «βιτρίνα» βρίσκονται  οι όμορφες ορεινές κοινότητες Πρόσβορο, Δοτσικό, Μεσολούρι που βιώνουν τους χειμώνες όπως παλιά.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-το-γεφύρι-στο-Δοτσικό

Το γεφύρι στο Δοτσικό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ξεκινώντας από Αλατόπετρα θα επισκεφθείτε το κοντινό χωριό Φιλιππαίοι, και θα συνεχίσετε προς Σαμαρίνα.  Σε όλη τη διαδρομή θ’ απολαύσετε τη μοναδική θέα στις ακρώρειες των βουνών Βασιλίτσας και Σμόλικα.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Η-θρυλική-Σαμαρίνα

Η θρυλική Σαμαρίνα, ψηλά στον Σμόλικα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η οπτική εντύπωση της Σαμαρίνας, ιδίως αν έχει χιονίσει, έτσι όπως θα την αντικρίσετε για πρώτη φορά από το δρόμο, θα σας μείνει αξέχαστη. Ο οικισμός απλώνει τις γειτονιές του σε μια μεγάλη έκταση στις πλαγιές του Σμόλικα (το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας) και σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 1400 μέτρα έως τα 1600.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Στίς-εξοχές-των-Γρεβενών

Στις εξοχές των Γρεβενών στον δρόμο για Πρόσβορο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγιάς -η μεγαλύτερη Βασιλική της Πίνδου- με το αιωνόβιο πεύκο να ριζώνει στο ιερό της, είναι το καμάρι των Σαμαρινιωτών. Στη διασταύρωση της Σμίξης θα δείτε αριστερά τον δρόμο που οδηγεί στο Βλάχικο χωριό Αβδέλλα και μετά από εκεί στο Περιβόλι που βρίσκεται πάνω στους δρόμους και στα μονοπάτια που οδηγούν στον Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, την περίφημη Βάλια Κάλντα.

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-με-πολύ-χιόνι-στα-δάση-των-Γρεβενών

Με πολύ χιόνι στα δάση των Γρεβενών © Απόστολος Διανέλος/Views of Greece

Όμως πριν ξεκινήσετε, οπωσδήποτε ρωτήστε αν έχει γίνει καθαρισμός του δρόμου από το χιόνι. Πάντως σε γενικές γραμμές το κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει τα περισσότερα χωριά είναι ασφαλτοστρωμένο και εκχιονίζεται επιμελώς.

Για ασφαλείς και οργανωμένες περιηγήσεις στα βουνά και τα ποτάμια του νομού Γρεβενών θα απευθυνθείτε στο  Γραφείο Οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου OVERLAND  που διαθέτει έμπειρους συνοδούς βουνού, και θα οργανώσει για εσάς πεζοπορικές οικοδιαδρομές, διασχίσεις με 4χ4, μανιταρο-εξορμήσεις κλπ. τηλ.   6977772542

ΓΡΕΒΕΝΑ-ΣΚΙ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ-Βασιλίτσα-ορεινή-μαγεία

Βασιλίτσα, ορεινή μαγεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιήγηση στη λίμνη Ιλαρίωνα στο νομό Γρεβενών

greece, nature, river, mountain, travel, aliakmonas, lake, aliakmonas river, Macedonia ποταμός Αλιάκμονας, λίμνη Ιλαρίωνα, μονή Ζάβορδας σκήτη όσιου Νικάνωρα, Δεσκάτη, ΔΕΗ, φράγμα, πανόραμα, νομός Γρεβενών, δυτική Μακεδονία

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.