Καμία σχέση με τα ελληνικά πελάγη και τα πανέμορφα νησιά τους. Τα δυο νησάκια που θα  σας παρουσιάσουμε εδώ σε αυτό το νοερό ταξίδι στην Ελλάδα των εκπλήξεων, βρίσκονται στην καρδιά της ηπειρωτικής χώρας, περιβάλλονται από ψηλά, χιονισμένα βουνά και κολυμπούν σε μια «θάλασσα» γλυκού νερού και είναι τα μοναδικά κατοικημένα νησάκια που βρίσκονται σε Ελληνική λίμνη.

Νησί Παμβώτιδας, οι μετακινήσεις γίνονται με βάρκες

Νησί Παμβώτιδας, οι μετακινήσεις γίνονται με βάρκες.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κατά καιρούς, από αρκετά δημοφιλή ειδησεογραφικά και ταξιδιωτικά sites αναπαράγεται και μάλιστα με ιδιαίτερο στόμφο, τη λανθασμένη πληροφορία  πως υπάρχει ένα και μόνο κατοικημένο νησί σε λίμνη στην Ελλάδα και μάλιστα σε ολόκληρη την Ευρώπη! Ο λόγος βέβαια γίνεται για το Νησί της Παμβώτιδας λίμνης.

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, η θέση Σταυρός

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, η θέση Σταυρός. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά  και κάνουν λάθος!  Στην Ελλάδα υπάρχουν όχι ένα, αλλά δύο κατοικημένα νησιά που απολαμβάνουν το προνόμιο να βρέχουν τις γειτονιές τους σε λιμνίσια νερά. Το ένα είναι το Νησί της Παμβώτιδας λίμνης και το δεύτερο ο Άγιος Αχίλλειος, στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας.

Νησί Παμβώτιδας, δειλινό

Νησί Παμβώτιδας, δειλινό.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσης είναι βέβαιο, πως όποιος ψάξει λίγο καλυτέρα, θα βρει πολλά ακόμη παρόμοια κατοικημένα νησιά που βρίσκονται μέσα σε λίμνη σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Νησί Παμβώτιδας, πανόραμα

Νησί Παμβώτιδας, πανόραμα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Νησί της Παμβώτιδας

Σύντομο ταξίδι

Τα πλοιάρια, με συχνά δρομολόγια αναχωρούν από το σημείο της  προκυμαίας των Ιωαννίνων με προορισμό  το Νησί που δεσπόζει στην βορειανατολική άκρη της λίμνης Παμβώτιδας. Βέβαια μην φανταστείτε κανένα υπερπόντιο ταξίδι με φουρτούνες και ναυτίες. Με το που θα μπείτε στο μικρό πλεούμενο και  θα δείτε την προκυμαία να ξεμακραίνει στον ορίζοντα, έχετε ήδη φτάσει! Ο νησιώτικος παραδοσιακός οικισμός θα σας καλωσορίσει με τα ταβερνάκια του και τα θεόρατα δέντρα του να στολίζουν τη μικρή αποβάθρα.

Νησί Παμβώτιδας, στο λιμανάκι

Νησί Παμβώτιδας, στο λιμανάκι.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γνωρίζοντας το Νησί

Από το λιμανάκι ένα πέτρινο καλντερίμι που διασχίζει κατά μήκος τον οικισμό θα σας φέρει μετά από ένα σύντομο περπάτημα, στη μικρή πλατεία. Επίσης στο Νησί υπάρχει η δυνατότητα διαμονής. Το ίδιο καλντερίμι κάνει τον γύρο του νησιού και περνά κοντά από τα κυριότερα ιστορικά κτήρια, μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως με αρχή και τέλος το λιμανάκι, για να κάνετε το γύρο του νησιού θα πρέπει να καλύψετε περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Να σημειώσουμε πως στο Νησί δεν κυκλοφορούν οχήματα και ο μόνος θόρυβος που διαταράσσει την ησυχία είναι αυτός από τις μηχανοκίνητες βάρκες, το μόνο μεταφορικό μέσο των νησιωτών.

Νησί Παμβώτιδας, στην πλατεία

Νησί Παμβώτιδας, στην πλατεία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γεωγραφικοί και ιστορικοί προσανατολισμοί 

Το εμβαδόν της επιφάνειας του νησιού φθάνει μόλις τα 350 στρέμματα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους διακόσιους, η καταγωγή των οποίων σύμφωνα με τοπικό ανεπιβεβαίωτο θρύλο, έχει μανιάτικες ρίζες. Συχνά αναφέρεται ως «νησί χωρίς όνομα», όμως έχει όνομα και λέγεται «το Νησί» και με αυτό καταγράφεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στα κρατικά έγραφα, ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Νησί Παμβώτιδας, ο κυρ Θόδωρος και η ψαριά του

Νησί Παμβώτιδας, ο κυρ Θόδωρος και η ψαριά του.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αποκλειστικό δικαίωμα στο ψάρεμα

Στα χρόνια του Αλή-Πασά οι  Νησιώτες είχαν εξασφαλίσει το αποκλειστικό δικαίωμα  ψαρέματος στη λίμνη με τη μορφή της συντεχνίας.  Το 1968 το Νησί χαρακτηρίσθηκε τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και η δόμηση του ευτυχώς ελέγχθηκε ανάλογα χωρίς τσιμεντένιες παρεμβάσεις και νεοελληνικούς «καλλωπισμούς».

Νησί Παμβώτιδας, ψάρεμα στην ακρολιμνιά

Νησί Παμβώτιδας, ψάρεμα στην ακρολιμνιά. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βυζαντινές ρίζες 

Εδώ συναντάμε μερικά από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστήρια της Ηπείρου!  Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η  μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών, κτίσμα του 11ου  αιώνα, σύμφωνα με την υπέρυθρη επιγραφή. Οι αξιόλογες τοιχογραφίες απεικονίζουν τους αρχαίους φιλόσοφους να συζητούν για την παρουσία του θεού σε οίκο της Αθήνας!

Νησί Παμβώτιδας, μονή Αγίου Νικολάου

Νησί Παμβώτιδας, μονή Αγίου Νικολάου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μουσείο Αλή Πασά

Στα βορειοανατολικά του οικισμού, στα κελιά της  μονής  του Αγ. Παντελεήμονα, λειτουργεί το Μουσείο Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου ( https://museumalipasha.gr/ ) .

Νησί Παμβώτιδας, στο μουσείο Αλή Πασά

Νησί Παμβώτιδας, στο μουσείο Αλή Πασά. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Εύκολη πρόσβαση

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια για να επισκεφτείς το πανέμορφο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που κολυμπά στα ατάραχα νερά της Μικρής Πρέσπας, θα έπρεπε να πάρεις τηλέφωνο τον βαρκάρη για να έρθει να σε παραλάβει με την βάρκα του. Βέβαια  μερικές φορές το χειμώνα που η λίμνη πάγωνε μπορούσες να πας στον Άγιο Αχίλλειο με τα πόδια κινδυνεύοντάς βέβαια να σπάσεις κανένα χέρι πέφτοντας …

Αχίλλειος Πρεσπών, εδώ ο χειμώνας είναι βαρύς

Αχίλλειος Πρεσπών, εδώ ο χειμώνας είναι βαρύς. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πεζογέφυρα

Από το 2001 μια ξύλινη πλωτή πεζογέφυρα μήκους 640 μέτρων συνδέει τη στεριά της Κούλας με τον Άγιο Αχίλλειο και έτσι πλέον η επίσκεψη στο νησί γίνεται με τα πόδια. Στο ψαράδικο χωριουδάκι που βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας,  υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας και λειτουργεί εστιατόριο.

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, η πεζογέφυρα

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, η πεζογέφυρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με τον ένα και μοναδικό ψαράδικο οικισμό, οφείλει το όνομα του στον  Άγιο Αχίλλειο, επίσκοπο Λαρίσης (4ος αιώνας), ο οποίος είχε καταγωγή από την  Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και πήρε μέρος  στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που διεξήχθη το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας. Το 985 ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ άρπαξε  το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου από τη Λάρισα και το μετέφερε  στο νησάκι της Πρέσπας όπου και έκτισε προς τιμήν του την περίφημη Βασιλική, ερείπια της οποίας υπάρχουν και σήμερα.

Αχίλλειος Πρεσπών, εικόνα από το μακρινό 1989

Αχίλλειος Πρεσπών, εικόνα από το μακρινό 1989! © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρχαίες καταβολές

Επιπλέον στο νησί του Αγίου Αχιλλείου έχουν εντοπισθεί ίχνη ρωμαϊκών και βυζαντινών οικισμών που οι ιστορικοί τα ταυτίζουν με την πόλη Λύκη. Εκτός από τη βασιλική του Αγίου Αχίλλειου διακρίνονται ακόμη διάσπαρτα σε όλο το νησί, τμήματα αρκετών ακόμη βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών  του 10ου και 15ου αιώνα. Σήμερα στο νησί που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό  προορισμό, ζουν περίπου 20 άνθρωποι, όλοι προερχόμενοι από οικογένειες ψαράδων.  Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο τα σπίτια του χωριού παραμένουν έντεκα καθώς όποτε πήγαινε να χτισθεί ένα καινούργιο, κάποιο άλλο γκρεμιζόταν!

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, επιστροφή στο λιμάνι

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, επιστροφή στο λιμάνι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Πρόκειται για ένα  από τα σημαντικότερα  θρησκευτικά μνημεία της Δυτικής Μακεδονίας, κτισμένος σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού το 983 ή το 986. Ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και είχε ξύλινη σκεπή. Κατά τον 11ο αιώνα  μέρος του ναού αγιογραφήθηκε. Ότι διασώθηκε από αυτήν την αγιογράφηση  αποκολλήθηκε και σήμερα  εκτίθεται στο Μουσείο της Φλώρινας. Στον προαύλιο χώρο του ναού πραγματοποιούνται από το 1989 και κάθε καλοκαίρι  οι αξιοσημείωτες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις «Πρέσπεια».

Αχίλλειος Πρεσπών, η Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου

Αχίλλειος Πρεσπών, η Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι περίπατοι και σημεία θέας

Στο νησάκι όπως είναι φυσικό δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα μηχανοκίνητα οχήματα και συνεπώς όλες οι περιηγήσεις γίνονται με τα πόδια.  Η βασιλική του Αγίου Αχίλλειου απέχει από το χωριό μόλις 300 μέτρα. Όμως αξίζει να ακολουθήσετε το ευδιάκριτο μονοπάτι και να περπατήστε ως το σημείο «Σταυρός» που δεσπόζει  στο νότιο και υψηλότερο σημείο του νησιού, στην κορφή του λόφου.  Από το χωριουδάκι θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 1500 μέτρα. Στην πορεία σας μέχρι εδώ θα δείτε να βόσκουν ελεύθερες στα καταπράσινα λιβάδια του νησιού, σε μικρά κοπάδια, οι βραχύσωμες αγελάδες της Πρέσπας, μια τοπική ράτσα που οι ντόπιοι ονομάζουν «Νάνα αγελάδα».

Αχίλλειος Πρεσπών, παλεύοντας με τα δίχτυα

Αχίλλειος Πρεσπών, παλεύοντας με τα δίχτυα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μοναδικό οικοσύστημα

Ακολουθώντας το παραλίμνιο μονοπάτι ο περιπατητής θα περάσει πλάι από τα υγρά λιβάδια της ακρολιμνιάς.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η περίμετρος του νησιού είναι μόλις 4 χιλιόμετρα. Σε αυτόν τον περίπατο θα παρατηρήσετε αρκετά από τα φτερωτά είδη της  πλούσιας ορνιθοπανίδας για την οποία φημίζεται εξ άλλου η ευρύτερη περιοχή της Πρέσπας (πληροφορίες Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών ).  Εξαιρετικά δραστήριος  είναι ο φορέας διαχείρισης του  Εθνικό Πάρκο Πρεσπών,  όπου μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για το πολύτιμο οικοσύστημα.

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, πανόραμα

Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών, πανόραμα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ονειρεμένες λίμνες της  ορεινής Πελοποννήσου

Mountain lake, Peloponnese, Ηelmos, Ziria, Stymfalia lake, ορεινές λίμνες Πελοποννήσου, ορεινή Κορίνθιά, λίμνη Στυμφαλία, λίμνη δόξα, λιμνη Δάσιου, λίμνη Τσιβλού, Χελμός, Ζήρια,

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.