Ο παράδεισος ίσως να μη είναι τόσο μακριά, όσο νομίζετε… Απόδραση σε πέντε κοντινούς στην πρωτεύουσα προορισμούς του Σαρωνικού κόλπου που είναι ιδανικοί για τις εκδρομές των τριημέρων.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αγκίστρι-σούρουπο-στην-Απόνησο

Αγκίστρι σούρουπο στην Απόνησο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι οι γλυκές θαλασσινές εικόνες, το υπήνεμο τοπίο, η μυρωδιά από το αγιόκλημα και το γιασεμί που αναδεύεται με το ρετσίνι των πεύκων, τα όμορφα λιμάνια, τα γραφικά ψαροχώρια, οι λαχταριστές παραλίες, η ζωή που εδώ κυλά χαλαρά, σαν να έχει συμφιλιωθεί με τον χρόνο…

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αρχαία-Επίδαυρος-το-ακρογιάλι-Γιαλάσι

Αρχαία Επίδαυρος, το ακρογιάλι Γιαλάσι © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Όταν η καθημερινότητα στην πρώτευσα γίνεται αφόρητη και το αστικό περιβάλλον θυμίζει «καμίνι», η διέξοδος μπορεί να μην είναι τόσο μακριά, όσο νομίζετε…

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αίγινα-το-ψαροχώρι-της-Πέρδικας.

Αίγινα, το ψαροχώρι της Πέρδικας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προτείνουμε πέντε νησιώτικα και στεριανά μέρη του Σαρωνικού κόλπου που τα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση από την πρωτεύουσα και θα ξυπνήσουν σιγά – σιγά την καλοκαιρινή σας διάθεση.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Μέθανα-το-λιμάνι

Μέθανα, το λιμάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αίγινα, με μια ώρα ταξίδι μπαίνεις σε νησιώτικο κλίμα

Το εισιτήριο κοστίζει με το ταχύπλοο 13 ευρώ και με το απλό πλοίο 8-9 ευρώ. Η πόλη τη Αίγινας θα σας καλωσορίσει με τα νεοκλασικά της κτήρια και το πολύχρωμο λιμάνι της. Θα περιπλανηθείτε στην παλιά αγορά, θα δείτε τα ιστορικά μνημεία, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της «Κολώνας» όπου δεσπόζει ο σημαντικός ναός του Απόλλωνα στην κορφή του λόφου. Στα ριζά του αρχαίου οχυρωμένου λόφου υπάρχει μια καλή παραλία για το μπάνιο σας. Πανέμορφη είναι η διαδρομή από Αίγινα προς το ψαροχώρι της Πέρδικας.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αίγινα-ο-ναός-της-Αφαίας

Αίγινα, ο ναός της Αφαίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τον γραφικό οικισμό της Πέρδικας αναχωρούν πλοιάρια για το κοντινό νησάκι Μονή με τις καθαρότερες ακτές του Σαρωνικού. Το σούρουπο φροντίστε να βρεθείτε στον φάρο, στα Πλακάκια, για να απολαύσετε το όμορφο ηλιοβασίλεμα, ενώ για ουζάκια είναι ιδανικά στην Αγία Μαρίνα. Οπωσδήποτε το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο για τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αίγινα-ο-Άγιος-Νικόλαος-στο-λιμάν

Αίγινα, ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα θετικά της Αίγινας

Παραδοσιακή πρωτεύουσα, καλές παραλίες, γραφικά ψαροχώρια, λογικές τιμές, άφθονες επιλογές για περίπατους

Στα αρνητικά της Αίγινας

Άναρχη δόμηση σε πολλά σημεία του νησιού, σκουπίδια που ξεβράζει κάποιες φορές η θάλασσα, κυρίως προς τις παραλίες που βλέπουν τον Πειραιά.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αγκίστρι-Σκληρή

Αγκίστρι, η τοποθεσία Σκληρή κοντά στο λιμανάκι της Σκάλας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αγκίστρι, η Χαλκιδική του Σαρωνικού!

Ούτε μια ώρα με το ταχύπλοο και περίπου 90 λεπτά με το συμβατικό πλοίο και με εισιτήριο που ξεκινά από 11 ευρώ για τον επιβάτη, το μικροσκοπικό Αγκίστρι «παίζει» πολύ δυναμικά στα τουριστικά δρώμενα σαν ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για ολιγοήμερες αποδράσεις. Ένα τοπικό λεωφορείο συνδέει τα χωριά και τις παραλίες, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο, οπότε το έξοδο των ναύλων για το όχημά σας το γλυτώνετε.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αγκίστρι-η-παραλία-Χαλικιάδα

Αγκίστρι, η παραλία Χαλικιάδα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο παραλιακό μέτωπο που ενώνει το δύο λιμάνια Σκάλα και Μύλους υπάρχουν όλες οι εξυπηρετήσεις, εστιατόρια, καφέ και αμμουδερές οργανωμένες παραλίες. Για πιο ησυχία θα επιλέξετε τις βουτιές από τα βράχια στον κοντινό συνοικισμό Σκληρή (100 μέτρα από το λιμάνι της Σκάλας). Επίσης με τα πόδια θα πάτε στη φημισμένη παραλία Χαλικιάδα όπου θα φθάσετε ακολουθώντας απόκρημνο μονοπάτι. Εξαιρετική επιλογή είναι επίσης η βοτσαλωτή ακτή Δραγονέρα, αλλά και η μικρή ακτή στο όμορφο τοπίο της Απονήσου.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αγκίστρι-Σκάλα-εξώστης-στη-θάλασσα

Αγκίστρι, ο εξώστης στο εστιατοριο Αλκυόνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα θετικά του Αγκιστριού

Μικρά μεγέθη, εύκολες μετακινήσεις, υπέροχη φύση.

Στα αρνητικά του Αγκιστριού

Γοργή αλλοίωση της τοπογραφίας από μαζικές κατασκευές, τιμές όχι από τις φθηνότερες του Σαρωνικού, όπως θα περίμενέ κανείς

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Πόρος-σούρουπο-στην-προκυμαί

Πόρος, σούρουπο στην προκυμαία © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Πόρος, αυθεντική νησιώτικη ομορφιά

Αν θέλετε να έρθετε με το πλοίο, θα πάρετε το ταχύπλοο από τον Πειραιά (εισιτήριο 25 ευρώ) και σε 70 περίπου λεπτά θα βρίσκεστε στον Πόρο. Αν πάλι θέλετε να έρθετε οδηγώντας, θα πάτε στο λιμανάκι του Γαλατά (160 χλμ. από Αθήνα) και στη συνέχεια το πλοιάριο θα σας μεταφέρει στο νησί, μέσα σε 5 λεπτά. Στις κοντινές παραλίες θα σας πάει το αστικό λεωφορείο, αλλά μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο ή μηχανάκι αφού ή ακτογραμμή που βλέπει προς την Πελοπόννησο έχει ήπιες κλίσεις.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Πόρος-η-παραλία-της-Αγάπη

Πόρος, η παραλία Λιμανάκι της Αγάπης © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Η πόλη του Πόρου είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες του Σαρωνικού και θα αφιερώσετε αρκετή ώρα για να τη σεργιανήσετε. Από την προκυμαία η ανηφόρα θα σας βγάλει στο Ρολόι -σημείο αναφοράς για την πόλη-, απ’ όπου θα απολαύσετε τη θέα στο Δίαυλο του Πόρου, στον Γαλατά και στο λιμάνι. Από τις πιο γνωστές παραλίες είναι το Μικρό και Μεγάλο Νεώριο, το Λιμανάκι της Αγάπης, η Κυανή Ακτή, το Ασκέλι, το «Μοναστήρι».

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Πόρος-το-λιμάν

Πόρος το λιμάνι © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Στα θετικά του Πόρου

Ένας υπέροχος νησιώτικος οικισμός, πανέμορφα πευκοδάση που φτάνουν ως το κύμα, απάνεμες θάλασσες.

Στα αρνητικά του Πόρου

Γενικά ακριβό κόστος διαμονής, σχεδόν όλο το καλοκαίρι έντονος συνωστισμός και φυσικά τα όλο και περισσότερα ιχθυοτροφεία που αλλοιώνουν την ποιότητα των νερών.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Μέθανα-με-φόντο-το-Αγκίστρι

Τα Μέθανα με φόντο το Αγκίστρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μέθανα, πεύκα, λάβα και θάλασσα

Στα Μέθανα μπορείτε να έρθετε με πλοίο, αλλά μάλλον πιο εύκολα και πιο οικονομικά είναι να έρθετε οδικώς με το αυτοκίνητο 180 χλμ. από Αθήνα, καθώς θα μπορείτε παράλληλα να πραγματοποιήστε και αρκετές περιηγήσεις. Το λιμάνι των Μεθάνων και το κατάφυτο νησάκι των Αγίων Αναργύρων απέναντι, όπου διασώζονται ακόμη υπολείμματα Κυκλώπειων τειχών, συνθέτουν μια γοητευτική τοπιογραφία. Η προκυμαία είναι ευχάριστα διαμορφωμένη με τα ταβερνάκια και τα ουζερί παραταγμένα στη σειρά, ενώ εδώ βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Μέθανα-τα-Ιαματικά-Λουτρά

Μέθανα, τα Ιαματικά Λουτρά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η καλύτερη παραλία είναι αυτή του Λιμνιώνα, 2 χλμ. βόρεια από το λιμάνι. Το πιο γραφικό σημείο είναι το ψαροχώρι Βαθύ και η κοντινή του παράλια Παλιόκαστρο. Ασφάλτινος δρόμος που κάνει τον γύρο του νησιού θα σας φέρει σε υπέροχα ορεινά χωριά και φυσικά στον οικισμό Καμένη Χώρα. Μάλιστα από εδώ θα περπατήσετε μέσα στο πευκοδάσος για τον κρατήρα του ηφαιστείου.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Μέθανα-το-λιμανάκι-στο-Βαθύ

Μέθανα το λιμανάκι στο ψαροχώρι Βαθύ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα θετικά των Μεθάνων

Αρχέγονο τοπίο, υπέροχα δάση, άμορφα μεσόγεια χωριά,  ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές, λογικές τιμές στη διαμονή και στο φαγητό

Στα αρνητικά των Μεθάνων

Οι παραλίες σίγουρα δεν συγκαταλέγονται στις καλύτερες του Σαρωνικού καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι στρωμένες με ακανόνιστη ηφαιστειακή πέτρα και εδώ σε κάποια σημεία των ακτών ξεβράζονται πλαστικά απορρίμματα που ούτως η άλλως υπάρχουν στη κλειστή αυτή θάλασσα.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-η-Αρχαία-Επίδαυρος

Η Αρχαία Επίδαυρος © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Αρχαία Επίδαυρος, σαν σε νησί

Την Αρχαία Επίδαυρο θα τη δείτε να ποζάρει με το βαθύ γαλανό χαμόγελό της πίσω από τις πευκοβελόνες, μετά από μια ευχάριστη διαδρομή με έντονο άρωμα καλοκαιριού ( 135 χλμ. από Αθήνα). Εδώ στο λιμανάκι της παραλιακής πολίχνης το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, οι θαλασσινοί ορμίσκοι με τα γαλανά νερά, το πήγαινε- έλα καϊκιών και ιστιοφόρων και οι καταπράσινοι πορτοκαλεώνες που αγκαλιάζουν από παντού τον τόπο, δημιουργούν μια εικόνα καθαρά νησιώτικη.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αρχαία-Επίδαυρος-σούρουπο-στο-μικρό-λιμάνι

Αρχαία Επίδαυρος, σούρουπο στο μικρό λιμάνι © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Από την προκυμαία θα περπατήσετε στην χερσόνησο Νησί, όπου βρίσκεται το λευκό ξωκλήσι της Παναγιάς, κτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε για τον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου (κτίσμα του 4ου π.Χ. αιώνα) όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Οι πλέον κοντινές στο λιμάνι παραλίες είναι οι Βαγιωνιά, Καλαμάκι και Γιαλάσι.

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ-Αρχαία-Επίδαυρος-η-παραλία-Πολεμάρχα

Αρχαία Επίδαυρος, η παραλία Πολεμάρχα © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Στα θετικά της Επιδαύρου

Εύκολη πρόσβαση σε όλες τις κοντινές παραλίες, δυνατότητα για πολλές σύντομες εκδρομές σε συμαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καλές υποδομές και τιμές για όλα τα πορτοφόλια, οικογενειακό κλίμα.

Στα αρνητικά της Επιδαύρου

Δυστυχώς οι δόμηση συνετίζεται με αμείωτους ρυθμούς και κτίσματα ξεφυτρώνουν παντού στους γύρω κατάφυτους λόφους, οι άνεμοι πολλές φορές φέρνουν σκουπίδια στις ακτές, ενώ το ανεξέλεγκτο ελεύθερο κάμπινγκ κακοποιεί τις πιο απρόσιτες παραλίες.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπέροχη μονοήμερη εκδρομή στην Αττική, από την Αρχαία Ραμνούντα στο Σχινιά

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Η-αρχαία-τειχισμένη-πόλη-Ραμνούντα-στο-βάθος-ο-Ευβοϊκός-κόλπος

ΑΤΤΙΚΗ-ΡΑΜΝΟΥΣ-ΣΧΙΝΙΑΣ-Η-αρχαία-τειχισμένη-πόλη-Ραμνούντα-στο-βάθος-ο-Ευβοϊκός-κόλπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.