Σε τούτο το μικρό νησί η καθημερινότητά σου αλλάζει, γίνεται απλή, αποκτά νόημα… Δεν έχεις παρά να  συντονιστείς  με το παλμό της,  ν’ αφεθείς στη «ραστώνη» μιας διαφορετικής πραγματικότητας και ν’ ανακαλύψεις ξανά τη χαρά στα απλά πράγματα της ζωής.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΛΕΙΨΟΙ.-Τα-χρώματα-είναι-τροπικά-στα-Ασπρονήσια

Τα χρώματα είναι τροπικά στα Ασπρονήσια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τι προτιμάτε; απόμερους όρμους, κρυστάλλινα νερά, ολόγιομο φεγγάρι να κολυμπά σα βάρκα σε ουρανό και θάλασσα, καραφάκια και λαχταριστoύς μεζέδες να πηγαινοέρχονται μέχρι το ξημέρωμα… όλα αυτά με μικρές αποστάσεις, σε μικρά μεγέθη και με λίγες μετακινήσεις; Τότε σίγουρα εδώ στους Λειψούς θα βρείτε τον καλοκαιρινό σας παράδεισο.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Λειψοί-εδω-είναι-ο-παράδεισο

Λειψοί εδώ είναι ο παράδεισος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν έρχεσαι από το Πυθαγόρειο της Σάμου ή τη Σκάλα της Πάτμου  νοιώθεις κυριολεκτικά σα να πάτησες σε… άλλον πλανήτη! Ελάχιστα τα τροχοφόρα, η κίνηση στα μαγαζιά της προκυμαίας ζωηρή μεν, αλλά σε ήπιους ρυθμούς κι ανθρώπινους. Αλλοδαποί, Έλληνες και ντόπιοι, όλοι μια παρέα στα καφέ και στις ταβέρνες. Κανείς δεν βιάζεται!

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Σούρουπο-στο-λιμανάκι-των-Λειψώ

Σούρουπο στο λιμανάκι των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σύντομα θα αφομοιωθείς πλήρως και θ’ απολαμβάνεις κι εσύ τα πολύτιμα “δώρα” των Λειψών, τις απίθανες παραλίες, την νησιώτικη ηρεμία, την   ανθρώπινή  επαφή.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-εικόνα-απο-το-χωριό-των-Λειψών

Ένα παράθυρο γεμάτο μεσογειακό φως στο χωριό των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τα δρομολόγια των πλοίων, χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν τις ανέγγιχτες ακόμη γωνιές του Αιγαίου. Βέβαια να μην υπερβάλουμε και σας αφήσουμε να πιστέψετε πως οι Λειψοί είναι ένα ερημονήσι, όπου θα είστε εσείς, οι ψαράδες και οι γλάροι.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Η-Παναγία-του-Χάρου

Η Παναγία του Χάρου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το σίγουρο είναι ότι εδώ θα βρείτε όσο κόσμο χρειάζεστε για να μην νοιώθετε μόνοι. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού οπωσδήποτε  θα πρέπει να αναφερθεί και η απόφαση του δήμου Λειψών να ανακήρυξη το νησί ελεύθερο από ξαπλώστρες!

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Λειψοί-η-τοπιογραφία-συναρπάζει

Λειψοί, η τοπιογραφία συναρπάζει © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εντοπίζουμε τους Λειψούς στο χάρτη του Αιγαίου   

Οι Λειψοί αποτελούν συστάδα 30 νησιών (24 νησάκια και 6 βραχονησίδες)  που υπάγονται  διοικητικά στα Δωδεκάνησα και εντοπίζονται ανάμεσα σε Πάτμο, Σάμο, Λέρο και Μικρασιατικές ακτές. Η έκταση του μεγαλύτερου και του μοναδικού κατοικήσιμου νησιού δεν ξεπερνά τα 16 τ.χ, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν είναι πάνω από πεντακόσιοι.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Εικόνα-απο-το-ψαροχώρι-των-Λειψών

Εικόνα από το ψαροχώρι των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ματιές στην ιστορία των Λειψών

Στην αρχαιότητα, κατά πάσα πιθανότητα το νησί δεν είχε μόνιμους κατοίκους και μάλλον χρησιμοποιούνταν ως σταθμός ανεφοδιασμού, ή λιμάνι ανάγκης όταν το Αιγαίο θύμωνε. Ένας μύθος θέλει εδώ την μυθική Ωρυγία, το νησί της Καλυψούς ενώ πρώτοι κάτοικοι του θεωρούνται οι Κάρες. Πάντως το όνομα “Λειψία” έχει βρεθεί σε αρχαίες επιγραφές. Οι Λειψοί κατοικήθηκαν για πρώτη φορά το 1522 υπό την επίβλεψη του μοναστηριού της Πάτμου και οι κάτοικοί του ασχολούνταν κυρίως με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Πανοραμική-άποψη-του-μικρού-λιμανιού

Πανοραμική άποψη του μικρού λιμανιού και του χωριού των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μάλιστα κατά την Ιταλοκρατία το σύνολο της παραγωγής του νησιού μεταφερόταν στο Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή της Θείας Μετάληψης. Σήμερα γίνεται  μια  αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης των παλιών αμπελώνων που συντονίζεται από την Γεωπονική Σχολή Αθηνών με την αρωγή του Δήμου Λειψών.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-το-πλοίο-καταφθάνει-στο-λιμάνι-των-Λειψών

Το πλοίο καταφθάνει στο λιμάνι των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λειψοί, νησιώτικο καλωσόρισμα

Όλη η τουριστική δραστικότητα  εντοπίζεται γύρω από το μικρό λιμάνι που είναι και  το μοναδικό χωριό του νησιού. Εδώ συγκεντρώνονται τα νοικιαζόμενα δωμάτια, τα ταβερνάκια, τα καφέ και τα μικρά εμπορικά μαγαζιά.  Σε μικρή απόσταση αναπτύσσονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες, εύκολα προσβάσιμες  με τα πόδια. Αν και υπάρχει κάποιο στοιχειώδες οδικό δίκτυο  που συνδέει το λιμάνι με τις παραλίες, οι αποστάσεις στο νησί θεωρούνται μηδαμινές και μάλλον δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας αυτοκίνητο, γλυτώνοντας έτσι  και τα έξοδα των ναύλων.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Πάνω-απο-το-λιμάνι-των-Λειψών-δεσποζει-η-εκκλησία-του-Αι-Γιάννη

Πάνω από το λιμάνι των Λειψών δεσπόζει η-εκκλησία του Αι Γιάννη του Θεολόγου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όσο για τις εκδρομές, θα πάρετε το τοπικό λεωφορείο που πραγματοποιεί καθημερινά πολλά δρομολόγια μεταφέροντας τους τουρίστες σε κάθε άκρη του νησιού, ή θα νοικιάσετε μηχανάκι. Φυσικά πάντα υπάρχει η λύση του εκδρομικού σκάφους.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-Με-καίκι-θα-πάτε-στα-Τηγανάκια

Με καΐκι θα πάτε στα Τηγανάκια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μερικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στο νησί των Λειψών

Επισκεφθείτε την Παναγιά του Χάρου (17ος αιώνας) και δείτε την  ιδιόμορφη την εικόνα της Παναγίας με τη μοναδική απεικόνιση να κρατά στη θέση του θειου βρέφους τον Εσταυρωμένο  Χριστό. Γνωστό σε όλα τα γειτονικά νησιά είναι το πανηγύρι της εκκλησίας που γίνεται στις 23 Αυγούστου.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ-Η-Παναγία-κρατά-στην-αγκαλιά-της-τον-Εσταυρωμένο

Η Παναγία του Χάρου κρατά στην αγκαλιά της τον Εσταυρωμένο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο νότιο άκρο του νησιού που οι ντόπιοι ονομάζουν το Κάστρο όπου έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης (4ος αιώνας π.Χ.) και τάφοι. Αξιόλογο είναι το Νικηφόρειο Εκκλησιαστικό μουσείο στην πάνω πλατεία του χωριού. Εδώ έχουν συγκεντρωθεί  κειμήλια που φυλάσσονταν για αιώνες τώρα σε πολλά ξωκλήσια του νησιού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης των παλαιότερων, αλλά και αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν σκόρπια στο νησί.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ-Παροπλισμένος-ανεμόμυλος

Παροπλισμένος ανεμόμυλος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες των Λειψών  

Αριστερά, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων απ’ τα καΐκια, ξεδιπλώνεται η βοτσαλιά Λιεντού με τα υπέροχα δροσερά, ρηχά νερά. Αν λοιπόν βαριέστε τις μετακινήσεις, η συνταγή για να περάσετε καλά είναι απλή. Καφέ και βόλτα το πρωί στο λιμάνι, βουτιές στην Λιεντού, φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να καλύψετε πάνω από μερικές δεκάδες μέτρα.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-η-παραλία-Λιεντού


Η παραλία Λιεντού πλάι στο λιμανάκι των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού διαγράφεται ένας βαθύς και έντονα διαμελισμένος όρμος. Στην είσοδό του ξεχωρίζει το βραχονήσι Λύρα, ενώ στην αγκαλιά του απλώνονται οι παραλίες Κατσαδιά και Παπαντριά, προστατευμένες από το μελτέμι με άμμο και πετραδάκι. Σε ελάχιστη απόσταση θα βρείτε την πανέμορφη βοτσαλιά Χοχλακούρα. Τριακόσια μέτρα ανατολικά θα βρείτε την επίσης ήσυχη βοτσαλιά Ξερόκαμπος. Δυτικά απ’ το λιμάνι ξετυλίγονται στη σειρά οι ακρογιαλιές Κάμπος, Έλενα και λίγο μακρύτερα η αμμουδιά Πλατύς Γιαλός που συνδέεται με το λιμάνι με τσιμεντόδρομο, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα φάτε στη συμπαθητική ταβέρνα που βρίσκεται πάνω στην άμμο. Ο τσιμεντένιος δρόμος τερματίζει στο βόρειο άκρο του νησιού στον όρμο Μοσχάτο.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ.-απόμερες-ανατολικές-παραλίες

Στις ανατολικές ακτές θα βρείτε απόμερες παραλίες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρκετά απόμερες και ήσυχες είναι οι παραλίες των ανατολικών ακτών, Καμάρες, Μονοδέντρι, Άσπρος Κάβος ενώ στα δυτικά του νησιού, απόλυτα μοναχικό, το ακρογιάλι της Κοίμησης προσεγγίζεται με περπάτημα γύρω στα 90 λεπτά από το λιμάνι. Σίγουρα μια μέρα θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα ημερόπλοια  που πραγματοποιούν εκδρομές στα κοντινά ερημονήσια. Εδώ Θα κολυμπήσετε στις απάτητες παραλίες της νησίδας Πιλάβι που μοιάζουν με πισίνες και θα δείτε τις θαλασσοσπηλιές στο μικροσκοπικό Μακρονήσι. Αλησμόνητα θα σας μείνουν τα νερά στα κοντινά Ασπρονήσια.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ-Εκδρομή-στα-ερημονήσια-γύρω-απο-τους-Λειψούς

Αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στα ερημονήσια που υπάρχουν γύρω από τους Λειψούς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσης με καΐκι θα πάτε στο κοντινό νησάκι Αρκοί για να κολυμπήσετε στα φημισμένα Τηγανάκια. Πολύ κοντά είναι και το μικροσκοπικό Μαράθι με τις αμμουδερές παραλίες του και τις καλές ψαροταβέρνες.

Lipsi-ΛΕΙΨΟΙ-Νησιώτικη-λεπτομέρεια

Νησιώτικη λεπτομέρεια στο χωριό των Λειψών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλενδος, το νησάκι έκπληξη κοντά στην Κάλυμνο

Δωδεκάνησα, μικρά νησιά, Αρκοί, Αγαθονήσι, Μαράθι, Λειψοί, Τέλενδος, Ψέριμος, Χάλκη, DODEKANISOS, small island, Arkoi, Marathi, Lipsi, Agathonisi, Telendos, Halki, Pserimos, greek, travel, island, greece, sea, summer, mediterranean, aegean, village, architecture, dodecanese

Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.