Σε τούτο το μικρό νησί η καθημερινότητά σου αλλάζει, γίνεται απλή, αποκτά νόημα… Δεν έχεις παρά να συντονιστείς με το παλμό της, ν’ αφεθείς στη «ραστώνη» μιας διαφορετικής πραγματικότητας και ν’ ανακαλύψεις ξανά τη χαρά στα απλά πράγματα της ζωής.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Τι προτιμάτε; απόμερους όρμους, κρυστάλλινα νερά, ολόγιομο φεγγάρι να κολυμπά σα βάρκα σε ουρανό και θάλασσα, καραφάκια και λαχταριστoύς μεζέδες να πηγαινοέρχονται μέχρι το ξημέρωμα… όλα αυτά με μικρές αποστάσεις, σε μικρά μεγέθη και με λίγες μετακινήσεις; Τότε σίγουρα εδώ στους Λειψούς θα βρείτε τον καλοκαιρινό σας παράδεισο.
Αν έρχεσαι από το Πυθαγόρειο της Σάμου ή τη Σκάλα της Πάτμου νοιώθεις κυριολεκτικά σα να πάτησες σε… άλλον πλανήτη! Ελάχιστα τα τροχοφόρα, η κίνηση στα μαγαζιά της προκυμαίας ζωηρή μεν, αλλά σε ήπιους ρυθμούς κι ανθρώπινους. Αλλοδαποί, Έλληνες και ντόπιοι, όλοι μια παρέα στα καφέ και στις ταβέρνες. Κανείς δεν βιάζεται!
Σύντομα θα αφομοιωθείς πλήρως και θ’ απολαμβάνεις κι εσύ τα πολύτιμα “δώρα” των Λειψών, τις απίθανες παραλίες, την νησιώτικη ηρεμία, την ανθρώπινή επαφή.
Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τα δρομολόγια των πλοίων, χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις αυτών που αναζητούν τις ανέγγιχτες ακόμη γωνιές του Αιγαίου. Βέβαια να μην υπερβάλουμε και σας αφήσουμε να πιστέψετε πως οι Λειψοί είναι ένα ερημονήσι, όπου θα είστε εσείς, οι ψαράδες και οι γλάροι.
Το σίγουρο είναι ότι εδώ θα βρείτε όσο κόσμο χρειάζεστε για να μην νοιώθετε μόνοι. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού οπωσδήποτε θα πρέπει να αναφερθεί και η απόφαση του δήμου Λειψών να ανακήρυξη το νησί ελεύθερο από ξαπλώστρες!
Εντοπίζουμε τους Λειψούς στο χάρτη του Αιγαίου
Οι Λειψοί αποτελούν συστάδα 30 νησιών (24 νησάκια και 6 βραχονησίδες) που υπάγονται διοικητικά στα Δωδεκάνησα και εντοπίζονται ανάμεσα σε Πάτμο, Σάμο, Λέρο και Μικρασιατικές ακτές. Η έκταση του μεγαλύτερου και του μοναδικού κατοικήσιμου νησιού δεν ξεπερνά τα 16 τ.χ, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν είναι πάνω από πεντακόσιοι.
Ματιές στην ιστορία των Λειψών
Στην αρχαιότητα, κατά πάσα πιθανότητα το νησί δεν είχε μόνιμους κατοίκους και μάλλον χρησιμοποιούνταν ως σταθμός ανεφοδιασμού, ή λιμάνι ανάγκης όταν το Αιγαίο θύμωνε. Ένας μύθος θέλει εδώ την μυθική Ωρυγία, το νησί της Καλυψούς ενώ πρώτοι κάτοικοι του θεωρούνται οι Κάρες. Πάντως το όνομα “Λειψία” έχει βρεθεί σε αρχαίες επιγραφές. Οι Λειψοί κατοικήθηκαν για πρώτη φορά το 1522 υπό την επίβλεψη του μοναστηριού της Πάτμου και οι κάτοικοί του ασχολούνταν κυρίως με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιού.
Μάλιστα κατά την Ιταλοκρατία το σύνολο της παραγωγής του νησιού μεταφερόταν στο Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή της Θείας Μετάληψης. Σήμερα γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης των παλιών αμπελώνων που συντονίζεται από την Γεωπονική Σχολή Αθηνών με την αρωγή του Δήμου Λειψών.
Λειψοί, νησιώτικο καλωσόρισμα
Όλη η τουριστική δραστικότητα εντοπίζεται γύρω από το μικρό λιμάνι που είναι και το μοναδικό χωριό του νησιού. Εδώ συγκεντρώνονται τα νοικιαζόμενα δωμάτια, τα ταβερνάκια, τα καφέ και τα μικρά εμπορικά μαγαζιά. Σε μικρή απόσταση αναπτύσσονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες, εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια. Αν και υπάρχει κάποιο στοιχειώδες οδικό δίκτυο που συνδέει το λιμάνι με τις παραλίες, οι αποστάσεις στο νησί θεωρούνται μηδαμινές και μάλλον δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας αυτοκίνητο, γλυτώνοντας έτσι και τα έξοδα των ναύλων.
Όσο για τις εκδρομές, θα πάρετε το τοπικό λεωφορείο που πραγματοποιεί καθημερινά πολλά δρομολόγια μεταφέροντας τους τουρίστες σε κάθε άκρη του νησιού, ή θα νοικιάσετε μηχανάκι. Φυσικά πάντα υπάρχει η λύση του εκδρομικού σκάφους.
Μερικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στο νησί των Λειψών
Επισκεφθείτε την Παναγιά του Χάρου (17ος αιώνας) και δείτε την ιδιόμορφη την εικόνα της Παναγίας με τη μοναδική απεικόνιση να κρατά στη θέση του θειου βρέφους τον Εσταυρωμένο Χριστό. Γνωστό σε όλα τα γειτονικά νησιά είναι το πανηγύρι της εκκλησίας που γίνεται στις 23 Αυγούστου.
Στο νότιο άκρο του νησιού που οι ντόπιοι ονομάζουν το Κάστρο όπου έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης (4ος αιώνας π.Χ.) και τάφοι. Αξιόλογο είναι το Νικηφόρειο Εκκλησιαστικό μουσείο στην πάνω πλατεία του χωριού. Εδώ έχουν συγκεντρωθεί κειμήλια που φυλάσσονταν για αιώνες τώρα σε πολλά ξωκλήσια του νησιού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης των παλαιότερων, αλλά και αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν σκόρπια στο νησί.
Οι παραλίες των Λειψών
Αριστερά, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων απ’ τα καΐκια, ξεδιπλώνεται η βοτσαλιά Λιεντού με τα υπέροχα δροσερά, ρηχά νερά. Αν λοιπόν βαριέστε τις μετακινήσεις, η συνταγή για να περάσετε καλά είναι απλή. Καφέ και βόλτα το πρωί στο λιμάνι, βουτιές στην Λιεντού, φαγητό σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να καλύψετε πάνω από μερικές δεκάδες μέτρα.
Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού διαγράφεται ένας βαθύς και έντονα διαμελισμένος όρμος. Στην είσοδό του ξεχωρίζει το βραχονήσι Λύρα, ενώ στην αγκαλιά του απλώνονται οι παραλίες Κατσαδιά και Παπαντριά, προστατευμένες από το μελτέμι με άμμο και πετραδάκι. Σε ελάχιστη απόσταση θα βρείτε την πανέμορφη βοτσαλιά Χοχλακούρα. Τριακόσια μέτρα ανατολικά θα βρείτε την επίσης ήσυχη βοτσαλιά Ξερόκαμπος. Δυτικά απ’ το λιμάνι ξετυλίγονται στη σειρά οι ακρογιαλιές Κάμπος, Έλενα και λίγο μακρύτερα η αμμουδιά Πλατύς Γιαλός που συνδέεται με το λιμάνι με τσιμεντόδρομο, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας και θα φάτε στη συμπαθητική ταβέρνα που βρίσκεται πάνω στην άμμο. Ο τσιμεντένιος δρόμος τερματίζει στο βόρειο άκρο του νησιού στον όρμο Μοσχάτο.
Αρκετά απόμερες και ήσυχες είναι οι παραλίες των ανατολικών ακτών, Καμάρες, Μονοδέντρι, Άσπρος Κάβος ενώ στα δυτικά του νησιού, απόλυτα μοναχικό, το ακρογιάλι της Κοίμησης προσεγγίζεται με περπάτημα γύρω στα 90 λεπτά από το λιμάνι. Σίγουρα μια μέρα θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα ημερόπλοια που πραγματοποιούν εκδρομές στα κοντινά ερημονήσια. Εδώ Θα κολυμπήσετε στις απάτητες παραλίες της νησίδας Πιλάβι που μοιάζουν με πισίνες και θα δείτε τις θαλασσοσπηλιές στο μικροσκοπικό Μακρονήσι. Αλησμόνητα θα σας μείνουν τα νερά στα κοντινά Ασπρονήσια.
Επίσης με καΐκι θα πάτε στο κοντινό νησάκι Αρκοί για να κολυμπήσετε στα φημισμένα Τηγανάκια. Πολύ κοντά είναι και το μικροσκοπικό Μαράθι με τις αμμουδερές παραλίες του και τις καλές ψαροταβέρνες.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τέλενδος, το νησάκι έκπληξη κοντά στην Κάλυμνο
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.