Από την πάλλευκη αμμουδιά στο Καραβοστάσι έως τους αλλεπάλληλους βράχινους ορμίσκους των Συβότων που κρύβουν στον κόρφο τους μικροσκοπικές παραλίες και γαλάζιες θαλασσοσπηλιές, η ακτή της Θεσπρωτίας δεν σε αφήνει λεπτό να βαρεθείς.
COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Αφήνουμε πίσω το κοσμοπολίτικο σκηνικό της Πάργας για να ακολουθήσουμε μια από τις ομορφότερες παράκτιες, οδικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ο δρόμος με πορεία βορινή χαράζει τα πρανή του βουνού, στριφογυρνά και ανεβοκατεβαίνει δρασκελίζοντάς βράχια, δάση και μικρούς γκρεμούς.
Σε κάθε στροφή και μια νέα πανοραμική άποψη του Ιονίου πελάγους, συμπληρώνει το κάδρο της συναρπαστικής τοπιογραφίας. Στα δυτικά, στο γαλάζιο της γραμμής του ορίζοντα, σαν καράβια που αρμενίζουν στο πέλαγος αναδύονται μέσα από το φως οι σιλουέτες των Παξών και της Κέρκυρας.
Στενοί δρόμοι ξεστρατίζουν από την αρχική διαδρομή και οδηγούν σε τροπικών χρωμάτων παραλίες που διαδέχονται η μια την άλλη, Καραβοστάσι, Αρίλλας, Σοφάς, Καμίνι, Αγ. Παρασκευή, Ντάφι, Μικρή – Μεγάλη Άμμος… Το βλέμμα χορταίνει κρυστάλλινα νερά, μικροσκοπικές νησίδες , ολόλευκη άμμο, βράχια δουλεμένα από το κύμα.
Γεωγραφικοί προσανατολισμοί
Όμως ας βάλουμε τα πράγματα σε μια γεωγραφική σειρά. Βρισκόμαστε στην απέραντη δυτική ακτή της Ηπείρου που βρέχεται από τα νερά του Ιονίου πελάγους. Η Πάργα είναι το βορειότερο σημείο του νομού Πρέβεζας. Αμέσως μετά ακολουθεί η ακτογραμμή της Θεσπρωτίας που ολοκληρώνεται βορειοτέρα στην Ελληνοαλβανική μεθόριο. Η περιοχή προσεγγίζεται πλέον εύκολα από την Ιόνια Οδό και φυσικά την Εγνατία που ξεκινά την προς ανατολάς πορεία της από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Η μαγευτική ακτογραμμή απειλείται
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η συμπεριφορά του Νεοέλληνα σε αυτόν τον μαγικό τόπο, δεν είναι και η καλύτερη. Νεόδμητα κτίσματα ξεφυτρώνουν ολοένα σαν τα μανιτάρια και κατακλύζουν άναρχα την ακτογραμμή, ενώ η προβλεπόμενη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τη θαλάσσια περιοχή της Πέρδικας με προορισμό την Ιταλία, μαζί με όλες τις παρελκόμενες βιομηχανικές μονάδες που θα τον συνοδεύουν, είναι απόλυτα βέβαιο πως θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα τη μοναδική αυτή φυσική τοπιογραφία.
Αρίλλας ιδανική παραλία για οικογένειες
Από το ημιορεινό κεφαλοχώρι της Πέρδικας που απέχει από Ηγουμενίτσα 30 χιλιόμετρα (μέσω Εγνατίας οδού) και από Πάργα 18 χιλιόμετρα, εύκολα προσεγγίζονται δύο από τις καλύτερες παράλιες της Δυτικής Ελλάδας, το Καραβοστάσι και ο Αρίλλας. Η καλογραμμένη αμμουδιά Αρίλλας με τα αβαθή νερά και τα εντυπωσιακά χρώματα, είναι δημοφιλής σε ντόπιους και οικογένειες, αφού εδώ οι γονείς μπορούν να επιτηρούν τα πιτσιρίκια να τσαλαβουτούν στα ρηχά της νερά απολαμβάνοντας το φαγητό ή τον καφέ τους στα παραλιακά μαγαζιά. Επίσης, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και κατά μήκος της λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Καταπράσινα ακτές, κρυφοί όρμοι
Προς βορά, σε μικρή απόσταση, συναντάμε την μικροσκοπική παραλία Κατσονήσι που όμως έχει δύσκολη πρόσβαση. Στο νότιο τμήμα της παραλίας του Αρίλλα ξεπροβάλει μια βραχώδης χερσόνησος και ακριβώς πίσω της απλώνεται το εκπληκτικό ακρογιάλι Καραβοστάσι.
Καραβοστάσι, βουτιά στο όνειρο
Η ακτή του Καραβοστάσι είναι μια απλωτή αμμουδιά, μήκους ενός χιλιομέτρου με δροσερά γαλάζια νερά. Σε μικρή απόσπαση από το κύμα έχουν κτισθεί μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Το υπέροχο φυσικό σκηνικό συμπληρώνει το μικρό ποτάμι που χύνεται στη θάλασσα στο βόρειο τμήμα της παραλίας και στο παρακείμενο πλατανόδασος. Το Καραβοστάσι φημίζεται επίσης και για το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα του.
Περπατήστε το μονοπάτι για το αρχαίο Δυμόκαστρο
Η περιοχή ενδείκνυται για εξερευνήσεις και σύντομες πεζοπορικές διαδρομές. Έτσι λοιπόν από το νότιο τμήμα της παραλίας στο Καραβοστάσι αξίζει να ανηφορίσετε το σημαδεμένο μονοπάτι που καταλήγει μετά από 40 λεπτά στο διαμορφωμένο αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου.
Εδώ βρισκόταν η τειχισμένη αρχαία πόλη Ελίνα, αποικία των Κορινθίων που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 μ.Χ. Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ακολουθώντας χωματόδρομο και στη συνέχεια στενό μονοπάτι, μπορείτε να κατηφορίσετε για την απόμερη αμμουδερή παραλία Πράπα Μάλι.
Παραδεισένια ακρογιάλια
Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο από Πέρδικα προς Σύβοτα θα έχουμε πρόσβαση στο ακρογιάλι του Σοφά. Προσεγγίζεται με σύντομη παράκαμψη από το δρόμο Πέρδικας- Συβότων. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο κάμπινγκ (https://campingsofas.gr) με άφθονη φυσική σκιά, μπροστά σε μια πανέμορφη ακρογιαλιά. Σε μικρή απόσταση ιδανικά για μοναχικές βουτιές βρίσκονται τα ακρογιάλια Καμίνι (βότσαλο και πετραδάκι), στην Αγκάλη (άμμος και βοτσαλάκι).
Αγία Παρασκευή, ειδυλλιακό τοπίο
Αμέσως μετά τη διασταύρωση προς την παραλία Σοφά, με κατεύθυνση βορεινή προς Σύβοτα θα βρεθείτε μπροστά στο εντυπωσιακό τοπίο της Αγίας Παρασκευής που ποζάρει εκπληκτικά δελεαστικό από το ύψος του δρόμου. Η βοτσαλωτή παραλία απλώνεται σε σχήμα S, απέναντι από την κατάφυτη ομώνυμη νησίδα. Στο νησάκι μπορείτε να πάτε ακόμα και κολυμπώντας αφού το χωρίζουν μόλις 150 μέτρα από την ακτή. Συνεχίζοντας την παραλιακή πορεία σας προς Σύβοτα θα περάσετε δίπλα από τους ορμίσκους Μικρό και Μέγα Ντράφι, Μικρή και Μέγα Άμμος, πλαισιωμένους από πυκνή βλάστηση, με υποδομές για φαγητό και θαλάσσια σπορ, κυρίως οι δυο τελευταίες.
Σύβοτα, το ψαροχώρι που έγινε κοσμοπολίτικο θέρετρο
Στη θέση όπου σήμερα συναντάμε το μάλλον άναρχα αναπτυγμένο θέρετρο των Συβότων βρισκόταν το απόμερο ψαροχώρι, ο Μούρτος. Η περιοχή λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους, αναπτύχθηκε βιαστικά και χωρίς σχεδιασμό. Ο μαζικός τουρισμός αναπόφευκτα έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα του πάλαι ποτέ ήσυχου χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παρόλα αυτά η υπέροχη ακτογραμμή, στολισμένη από δεκάδες μικρά νησιά και βραχονησίδες, παραμένει ένα χάρμα οφθαλμών και κατατάσσεται αβίαστα ανάμεσα στα ομορφότερά παραθαλάσσια τοπία της Ελλάδας.
Απόμερες αμμουδιές και το νησί που πας με τα πόδια
Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι συναντάμε τις καθαρές, αλλά ιδιαίτερα πολυσύχναστες παραλίες Ζάβια και Ζέρη. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στο νησάκι Μπέλλα Βάρκα που σχεδόν εφάπτεται της χερσονήσου των Συβότων.
Εδώ μπορείτε να έρθετε και με τα πόδια (!) καθώς το νερό στην αμμώδη γλώσσα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική χώρα, μόλις και φτάνει μέχρι τα γόνατα. Η καταπράσινη νησίδα διαθέτει τρεις μικροσκοπικές αμμουδερές, πολυσύχναστες, αλλά κατά τα άλλα, υπέροχες παραλίες.
Περιήγησή με βάρκα μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις
Για να επισκεφθείτε τα υπόλοιπα μικρονήσια αξίζει να νοικιάσετε ένα βαρκάκι με εξωλέμβια (δεν χρειάζεται άδεια ταχύπου) και να πραγματοποιήσετε μια ολοήμερη εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη! Σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα νησάκια Μαύρον Όρος με τον πέτρινο φάρο του 1844, Άγιος Νικόλαος, Μικρό και Μεγάλο Μουρτεμένο, Γουρούνι και λίγο βορειότερα το Ξερονήσι.
Την καλύτερη παραλία θα την βρείτε στο νησάκι Μαύρο Όρος και είναι η περίφημη «Πισίνα» με τα διαυγή τουρκουάζ νερά και τον αμμουδερό βυθό, θα την εντοπίσετε εύκολα αρκεί να παρατηρήσετε που είναι αγκυροβολημένα τα περισσότερα γιώτ!!!.
Δυο εκδρομές που αξίζει να κάνετε
Ορεινή Παραμυθιά
Από την Πέρδικα θα βγείτε στην Εγνατία οδό, μέσω της οποίας εύκολα θα προσεγγίσετε την ιστορική πολιτεία της Παραμυθιάς που ακουμπά στις βραχώδεις πλαγιές του βουνού Γκορίλλας (1658 υψόμ.) (Πέρδικα – Παραμυθιά 35 χλμ.).
Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν ανάμεσα στον 11ο και 12ο αιώνα, στη θέση όπου είναι κτισμένη η σημερινή πολιτεία. Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από την Νεότερη Παλαιολιθική εποχή.
Σήμερα, από τα πλέον αξιοπρόσεκτα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία να αναφέρουμε τον ναό της Παναγιάς Παρηγορήτριας που χρονολογείται από τον 13o αι., τον εντυπωσιακό πολεμόπυργο “Κούλια” των μεταβυζαντινών χρόνων που δεσπόζει στις πάνω γειτονιές και το γεροδεμένο βυζαντινό κάστρο του Αι Δονάτου, κτισμένο σε κατάφυτη θέση στις παρυφές του όρους Γορίλλας. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για το Βενετσιάνικο Ρολόι στο κέντρο της πόλης, κτίσμα του 1750 με έξοδα της οικογένειας Μαρούτση που έμενε στην Βενετία.
Αρχαία Ελέα
Χρησιμοποιώντας την Παραμυθιά σαν αφετηρία, θα προσεγγίσετε το χωριό Χρυσαυγή η Βέλλιανη, (8 χλμ). Θα περάσετε μέσα από τον οικισμό και θα συνεχίσετε για ακόμη 3,5 χλμ. σε ορεινό, αλλά ασφάλτινο δρόμο, ώσπου να βγείτε στην είσοδο του αρχαίου οχυρωμένου οικισμού της Ελέας, γνωστού και ως «Καστρί Βέλιανης». Η αρχαία Ελέα που άκμασε πριν 2500 χρόνια, ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια, ναούς και Αγορά στην οποία αναφέρεται και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης. Η λαμπρή αυτή πολιτεία, έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών, καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος. Πριν ξεκινήσετε ενημερωθείτε αν είναι ανοιχτός καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού ( πληροφορίες 26650 29177-178).
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι διάσημες παραλίες του Ιονίου
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΓια τη διαμονή σας προτείνουμε: «Κοράλλι hotel & apart.» στο Καραβοστάσι με διακριτικό πλεονέκτημα ότι είναι κυριολεκτικά κτισμένο πάνω στη θάλασσα (απέχει μόλις 20 μέτρα!). Υπάρχουν ευρύχωρα, πεντακάθαρα και σύγχρονα δωμάτια που βλέπουν το πέλαγος και το πλατανόδασος. Τηλ. 26650 – 91380.
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.