Όσοι αναζητούν, ήπιους νησιώτικους ρυθμούς και απεριόριστες ευκαιρίες για εξερευνήσεις, εδώ στον τόπο του πολυμήχανου Οδυσσέα θ’ ανακαλύψουν το νόημα των πραγματικών διακοπών.
Με το που το πλοίο της γραμμής στρίβει τον κάβο και η θαλασσινή πολιτεία του Βαθιού διαγράφεται στον ορίζοντα, νοιώθεις ότι πρόκειται για έναν τόπο γνωστό και οικείο. Μικρά μεγέθη, καθαρές παραλίες, αξιόλογη ενδοχώρα, εικόνες μοναδικές που σε παρασέρνουν σε αδιάκοπες περιπλανήσεις.
Αν εξαιρέσεις την έντονη νυκτερινή ζωή που ούτως ή άλλως δεν υπήρχε ποτέ εδώ, η Ιθάκη τα έχει όλα σε «πακέτο» και μάλιστα σε «συσκευασία» ελκυστική και συμφέρουσα. Από το Βαθύ ξεκινούν οι οδικοί άξονες που καταλήγουν στις παραλίες, στα χωριά, του νησιού. Το οδικό δίκτυο είναι καλό, όμως οι άφθονες στροφές λόγω ορεινού εδάφους είναι δεδομένες. Παρόλα αυτά, οι αποστάσεις είναι σύντομες, όμως υπάρχουν και αρκετοί χωματόδρομοι που πραγματικά χαίρεσαι να τους ακολουθείς, είτε οδηγούν σε κάποια απρόσιτη παραλία, είτε σε μια πανέμορφη εξοχή.
Περίπατοι στο Βαθύ της Ιθάκης
Το Βαθύ υπήρξε από τον 16ο αιώνα και μετά, η πρωτεύουσα του νησιού. Παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη στους σεισμούς του 1953, ο οικισμός ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα και έχει διατηρήσει το χρώμα του. Αρκετά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα με εμφανή αναγεννησιακά και νεοκλασικά στοιχεία, αποτυπώματα της Αγγλοκρατίας, σώζονται σήμερα. Το σπίτι του Γ. Καρραβία και το αρχοντικό Δρακούλη ξεχωρίζουν πάνω στο δρόμο του λιμανιού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η Μητρόπολη με το καμπαναριό της, ενώ στον Άγιο Γεώργιο στο Βουνάκι φυλάσσεται η εικόνα του Ιησού Eλκόμενου που αποδίδεται στο διάσημο Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Πιο ψηλά από το λιμάνι βρίσκεται η Παλαιοχώρα αν και σήμερα ερειπωμένη, διατηρεί ακόμα τα δομικά της χαρακτηριστικά. Τα μικρά ανοίγματα στην κατασκευή που χρησιμοποιούνταν ως πορτοπαράθυρα –πολεμίστρες, υπογραμμίζουν την ανάγκη των κατοίκων για άμυνα μέσα σε ένα σπίτι-φρούριο, σε εποχές όπου η μάστιγα της πειρατείας καθόριζε τις τύχες των περισσότερων νησιωτών. Αξιόλογο είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης που βρίσκεται τη γειτονιά της Μητρόπολης τηλ. 26740 32200.
Μονή Καθαρών, θέα που κόβει την ανάσα
Η αφιερωμένη στην Παναγία Μονή Καθαρών, κτισμένη το 1696, δεσπόζει στην πλαγιά του όρους Νήριτος (υψόμ 560 μ. σε σημείο με απίθανη θεα) και είναι η σημαντικότερη του νησιού. Το πανηγύρι της στις 8 του Σεπτέμβρη, είναι το μεγαλύτερο της Ιθάκης και μετά το προσκύνημα ακολουθεί ολονύκτιο γλέντι. Εύκολα από εδώ θα επισκεφθείτε το χωριό Ανωγή που βρίσκεται στην πιο τραχιά και ανεμοδαρμένη πλαγιά του βουνού Νήριτος και είναι χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός.
Ιθάκη, Κιόνι… σαν ζωγραφιά
Ο οδικός άξονας που διατρέχει το νησί συνδέει την πρωτεύουσα με το κεφαλοχώρι Σταυρός (16 χλμ. από Βαθύ), το παραθαλάσσιο χωριό Φρίκες και καταλήγει στο Κιόνι (22 χλμ. από Βαθύ) στο βόρειο άκρο του νησιού, σε ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια του Ιονίου –επίσης χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός-.
Η ορεινή γοητεία της Ιθάκης
Από το Σταυρό θα πάτε στο χωριό Εξωγή (6χλμ.). Η απλωτή θέα στον όρμο Αφάλες και στην καταπράσινη κοιλάδα του Κάλαμου κυριαρχεί. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγιάς και αφού κάνετε μια δροσερή στάση στον παραδοσιακό καφενέ του χωριού, κατηφορίστε για Κάλαμο.
Οι καλύτερες παραλίες της Ιθάκης
Κοντά στο Βαθύ: Στην άκρη του οικιστικού συγκροτήματος του Βαθιού βρίσκεται η μικρή, μα πολύκοσμη αμμουδιά της Λούτσας. Τραβώντας ανατολικά στα 2 χλμ. θα δεις τη διπλή παραλία Σαρακήνικο, πνιγμένη στο πράσινο. Συνεχίζεις από Σαρακήνικο πάντα σε άσφαλτο για ακόμη 1.5 χλμ. μέχρι τη λαμπερή βοτσαλιά Φιλιατρό. Με μονοπάτι θα προσεγγίσεις την εξαιρετική ακτή Γιδάκι που βλέπει τη Στερεά Ελλάδα- υπάρχει καντίνα- εδώ μπορείς να έρθεις και με εκδρομικό σκάφος. Στο δρόμο για Σταυρό και πολύ κοντά στο Βαθύ ξεχωρίζει η οργανωμένη παραλία Δεξά με μεγάλα βότσαλα και σκιά από ελιές. Στον όρμο του Πισαετού, εκεί που φεύγουν τα φέρυ-μπώτ για Σάμη Κεφαλλονιάς, θα βρεις μια όμορφη ακρογιαλιά με ψιλό βότσαλο.
Στο δρόμο για Σταυρό:Ακολουθώντας κατεύθυνση προς Κιόνι θα κατηφορίσεις για το χωριό Λεύκες που βρίσκεται κτισμένο σε ύψωμα με οπτική επαφή στο δίαυλο της Κεφαλονιάς. Από εδώ θα πάς στις ερημικές βοτσαλιές Βρύση, Κέδρος, Άσπρος Γιαλός. Στη βόρεια πλευρά του νησιού ξεχωρίζει η παραλία Πόλις που είναι προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός. Κοντά της βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο του Λουίζου όπου βρέθηκαν αγγεία του 7ου π.Χ. αι. Μικρότερη μα πιο ήσυχη είναι η κοντινή ακρογιαλιά Αμμούδι που προσεγγίζεται με τα πόδια.
Βόρεια Ιθάκη: Από το χωριό Πλατειθριάς ακολουθώντας χωματόδρομο θα φθάσεις στην απόμερη βοτσαλιά Μάρμακα. Στη διαδρομή από Φρίκες για Κιόνι πάνω στο δρόμο θα βρεις τους μικρούς αλλεπάλληλους, ορμίσκους Κουρβούλια και Λαγκάδια της Μάρκενας. ενώ ακολουθούν οι ακτές Τσιτσιμίδια και Πλακούτσες, όλες με βοτσαλάκι και τυρκουάζ νερά. Από το Κιόνι θα προσεγγίσεις την λιλιπούτεια, μα πανέμορφη παραλία Κριτάμι (15 λεπτά με τα πόδια). Ωστόσο η πιο ονειρική ακρογιαλιά του νησιού είναι η Πλατύαμμος (στον κόλπο Αφάλες) όπου θα πάς μόνο με σκάφος. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στις γειτονικές μικρές βοτσαλιές Αμμουδάκι , Ποντικός, Κουλούμι, Κάθισμα. Από τις Φρίκες προσεγγίζονται οι παραλίες Λιμένια και Βαθυαμμούδι (βόρεια).
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι διάσημες παραλίες του Ιονίου
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΑπαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts