Τροπικές αποχρώσεις, διάφανα νερά, «αιωρούμενοι» κολυμβητές, απάνεμοι ορμίσκοι, βράχια, νησίδες, ορίζοντας γαλάζιος… Το τοπίο στα άγνωστα Λιχαδονήσια θα αφήσει άναυδο και τον πιο απαιτητικό!
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Τα καλοκαιρινά πρωινά στο λιμανάκι των Καμένων Βούρλων, γύρω στις δέκα, θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών με σακίδια στην πλάτη και τσάντες στο χέρι να επιβιβάζονται στο πλοιάριο με προορισμό έναν μικρό, επίγειο θαλασσινό «παράδεισο» που ακούει στο όνομα Λιχαδονήσια.
Εκεί, μακριά από τον θόρυβο των αυτοκινήτων και την αστική όχληση θα περάσουν μερικές ώρες απόλυτης χαλάρωσης, βουτώντας στα υπέροχα νερά της μικρής νησιώτικης συστάδας.
Οι περισσότεροι από αυτούς θα επαναλάβουν πολλές φορές αυτήν τη διαδρομή, μαγεμένοι από την εξωτική ομορφιά της περιοχής.
Λιχαδονήσια, κατά που πέφτουν;
Τα Λιχαδονήσια είναι ένα μικρό σύμπλεγμα ακατοίκητων νησίδων που εντοπίζονται στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στη Βορειοδυτική Εύβοια. Τα νησάκια είναι προϊόντα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Πριν γίνει η γεωτεκτονική καταβύθιση του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια θα πρέπει να ήταν ενωμένα με τη χερσόνησο της Λιχάδας που είναι το βορειοδυτικότερο σημείο της Εύβοιας. Μέρος τους καταποντίστηκε με τον μεγάλο σεισμό του 426 π.Χ. Τα κυριότερα από αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μονολιά με μικρότερα το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι.
Κάποτε στα Λιχαδονήσια ζούσαν άνθρωποι
Διοικητικά υπάγονται στην Εύβοια και στον δήμο Αιδηψού. Στο μεγαλύτερο νησάκι, τη μακρόστενη Μονολιά που είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα, υπάρχουν υπολείμματα οικισμού ψαράδων και το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη, καθώς το νησί κατοικούνταν από καμία τριανταριά ανθρώπους μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το νησάκι Στρογγυλή που είναι κάπως ξεκομμένο από τα υπόλοιπα, είναι καλυμμένο με πυκνή βλάστηση μεσογειακής μακίας, ενώ στο υψηλότερο σημείο του δεσπόζει ο χαρακτηριστικός πέτρινος φάρος που κατασκευάστηκε το 1870 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Εδώ επίσης υπάρχουν ένας ναός αφιερωμένος στην Παναγία, τμήματα του ησυχαστηρίου του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου (11ος αι.) και υπολείμματα αρχαίων οχυρώσεων.
Λιχαδονήσια, ένας μύθος για την δημιουργία τους
Αν και η γεωγραφική επιστήμη έχει διατυπώσει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα Λιχαδονήσια, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια άλλη πολύ πιο θεαματική ιστορία να διηγηθούν και σε αυτήν εμπλέκουν το ημίθεο Ηρακλή και το τραγικό του τέλος. Σύμφωνα λοιπόν με τον αρχαίο μυθοπλάστη, τα Λιχαδονίσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Κένταυρου Λίχα. Ο Λίχας ήταν υπηρέτης του Ηρακλή και ήταν αυτός που έδωσε στη γυναίκα του ημίθεου τη Διηάνειρα, τον δηλητηριασμένο χιτώνα.
Όταν ο Ηρακλής τον φόρεσε και άρχισε να υποφέρει από απερίγραπτους πόνους, άρπαξε τον Λίχα και τον εκσφενδόνισε από την κορφή της Οίτης στη θάλασσα. Τα διαμελισμένα μέλη από το σώμα του Λίχα σχημάτισαν τα Λιχαδονήσια, ενώ το νησάκι Στρογγυλή λένε ότι είναι το κεφάλι του. Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβωνας τα τοποθετεί στα βορειοδυτικά της Εύβοιας, μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, γύρω από το ακρωτήριο Κήναιο. Μάλιστα μνημονεύει και τον τάφο του Λίχα στην Εύβοια!
Πως θα πάω στα Λιχαδονήσια
Τα πλοιάρια για τα Λιχαδονήσια αναχωρούν καθημερινά από τα Καμένα Βούρλα που απέχουν 175 χλμ. από Αθήνα και 35 χλμ. από Λαμία μέσω το κλειστού αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης (πληρώνοντας βέβαια και τα ιδιαίτερα τσουχτερά διόδια). Το θαλασσινό ταξίδι μέχρι τα Λιχαδονήσια διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Αν βρίσκεστε στην Εύβοια μπορείτε να πάτε οδικώς στην Αιδηψό και να συνεχίσετε ως το ακρωτήρι Λιχάδα (25 χλμ.). Από εδώ θα σας παραλάβει το πλεούμενο και σε 10 λεπτά θα σας μεταφέρει στα Λιχαδονήσια. Ακόμη μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι από τα Καμένα βούρλα και πραγματοποιώντας μια θαυμάσια εκδρομή να εξερευνήσετε το σύνολο της συστάδας των νησιών και τη νησίδα Στρογγύλη. Σε αυτήν την περίπτωση, προσοχή χρειάζεται καθώς υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, πολλές ξέρες και φυσικά η γνωστή στους ντόπιους «μπουκαδούρα» του Β. Ευβοϊκού κόλπου που φέρνει κυματισμό και άνεμο, καθημερινά μετά το μεσημέρι, γύρω στα 4 μποφόρ.
Βουτιές και εξερευνήσεις στα Λιχαδονήσια
Στο νησάκι Μονολιά στο σημείο που κοιτά προς το ακρωτήρι Λιχάδα υπάρχει μια θαυμάσια οργανωμένη παραλία με ρηχά ζεστά νερά (προσοχή πιο βαθιά υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα). Εδώ η οικογένεια Λυμπέρη που έχει καταγωγή από το νησί έχει οργανώσει τον ιδιόκτητο χώρο με ομπρέλες ξαπλώστρες και καντίνα που σερβίρει καφέ, αναψυκτικά και διάφορα ψητά θαλασσινά. Αν έρθετε μια καθημερινή, πραγματικά θα ευχαριστηθείτε την παραμονή σας εδώ, καθώς οι οικοδεσπότες κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Τα Σαββατοκύριακα επικρατεί, όπως είναι φυσικό, ένας μικρός χαμός που μάλλον δεν θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε τη σωστή γνώμη για αυτό το θαυμάσιο μέρος.
Οι φώκιες και ένα ιστορικό ναυάγιο
Πέρα από τις βουτιές αξίζει να εξερευνήσετε το υπόλοιπο νησί. Στα Λιχαδονήσια έχει εντοπισθεί τα τελευταία χρόνια μια μικρή αποικία από μεσογειακές φώκιες και αν έχετε λίγο τύχη θα τις δείτε ερχόμενοι με το πλοιάριο από τα Καμένα Βούρλα. Αν έρθετε με δικό σας βαρκάκι μπορείτε να αναζητήσετε ανάμεσα στη νήσο Μονολιά και το Μικρό Λιχαδονήσι το ναυάγιο του γερμανικού τσιμεντόπλοιου «Pioneer I», που μετέφερε πολεμικό υλικό και το βουλιάξαν Εγγλέζικα Spitfire στις 8 Ιουλίου 1944. Το ναυάγιο καθώς βρίσκεται σε βάθος περίπου 10 με 15 μέτρα, είναι ορατό και από την επιφάνεια της θάλασσας όταν δεν έχει κυματισμό.
Στο νησάκι Μικρό Λιχαδονήσι έχει δημιουργηθεί και μια δεύτερη οργανωμένη παραλία που επίσης διαθέτει καντίνα. Για να φτάσετε εδώ θα πάρετε το πλοιάριο από την προκυμαία των Καμένων Βούρλων, πληροφορίες για τα δρομολόγια στο τηλ. 6977841993
Πως τα Λιχαδονήσια έγιναν σημείο αναφοράς
Έχουμε επισκεφθεί τα Λιχαδονήσια πολλές φορές, η πρώτη ήταν το μακρινό 1989 με την βάρκα ενός φίλου και αφετηρία τη Λίμνη Εύβοιας. Τότε τα νησάκια ήταν ένας πραγματικά ανεξερεύνητος τόπος που τον ήξεραν μόνο οι ψαράδες. Αργότερα το 1994 η οικογένεια του θρυλικού πια καπετάνιου Γιάννη Λυμπέρη -που δεν ζει πια- με καταγωγή από τη νησίδα Μονολιά έστησε τις πρώτες φορητές εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητο χώρο και διοργάνωσε με ιδιωτικά σκάφη ημερήσιες εκδρομές στη Μανολιά. Γέννημα θρέμμα της θάλασσας ο καπετάν Γιάννης είχε ένα ιδιαίτερο – έμφυτο σεβασμό προς το θαλάσσιο περιβάλλον και κατά την διάρκεια της μεταφοράς από τα Καμένα Βούρλα προς τη Μονολιά, ξεναγούσε τους επισκέπτες στον ιστορικό – οικολογικό χώρο των Λιχάδων.
Τελικά πόσους αντέχει ο παράδεισος;
Σήμερα στα Λιχαδονήσια έχει δημιουργηθεί μια ακόμη οργανωμένη παραλία, ενώ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τα ταχύπλοα σκάφη αλλά και τα ευμεγέθη γιώτ που προσαράζουν στις νησίδες προσμετρούνται σε πολλές δεκάδες καθημερινά. Σε αυτό το σημείο αρχίζεις να αναρωτιέσαι πόσα beach bars, πόσα εκδρομικά και ιδιωτικά σκάφη και πόσους επισκέπτες μπορεί να αντέξει αυτός ο παραδεισένιος, αλλά μικρός και εύθραυστος θαλάσσιος τόπος; Αν μάλιστα κρίνεις από την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο αντικρινό ακρωτήρι Λιχάδα της Εύβοιας όπου «ζει και βασιλεύει» το βρώμικο ανοργάνωτο κάμπινγκ, και η χωρίς καμμιά πρόβλεψη για τη δημοσία υγεία, ύπαρξη καντινών, τότε αρχίζεις και ανησυχείς έντονα για το μέλλον αυτού του μοναδικού για τα μεσογειακά δεδομένα νησιώτικου οικοσυστήματος.
Σημαντικές πληροφορίες και κόστος για τη μετάβαση σας στα Λιχαδονήσια
Τα πλοιάρια αναχωρούν καθημερινά από τις 10 το πρωί και η επιστροφή του τελευταίου σκάφους από τη Μανολιά είναι στις 6 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιείται touring σε όλα τα νησιά και ξενάγηση. Το κόστος μεταφοράς από τα Καμένα Βούρλα είναι 15 ευρώ για τον ενήλικα και 10 για το παιδί, ενώ από τη Λιχάδα της Εύβοιας είναι 10 ευρώ ο ενήλικας και δωρεάν το παιδί. Σημειωτέον ότι στη Μονολιά η χρήση ομπρέλας – ξαπλώστρας είναι ελεύθερη.
Για τη μετάβαση στα Λιχαδονήσια, τόσο από Καμένα Βούρλα, όσο και από το ακρωτήρι Λιχάδα, θα επικοινωνήσετε με τον Κώστα Λυμπέρη, τηλ. 6972508181 & Γιώργο Λυμπέρη 6979709346 https://lichadonisia.com/
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Road trip στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου.
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.