Ανάβαση στις κατάφυτες με οξιές πλαγιές του βουνού της Ανατολικής Μακεδονίας όπου μέσα από επιλεγμένες εκδρομές θα ανακαλύψουμε υπέροχα χωριά, ιστορικά μοναστήρια και μια φύση που πραγματικά οργιάζει.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-φωτογραφίζοντας-το-χιονισμένο-τοπίο-στην-Κοιλάδα-του-Ορφέα

Το χρυσάφι του Παγγαίου ήταν αυτό που εξόπλισε τις μακεδονικές φάλαγγες του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αποφασιστική τους κάθοδο για κυριαρχία στον Ελλαδικό χώρο και τους δυνάμωσε οικονομικά ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν τη μεγάλη εκστρατεία στην Ανατολή. Σήμερα το πραγματικό «χρυσάφι» του μεγάλου βουνού της ανατολικής Μακεδονίας είναι η ιστορία του, η άγρια, ανόθευτη φύση του, τα τρεχούμενα νερά και τα όμορφα χωριά του.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-ο-δρόμος-για-την-κοιλάδα-του-Ορφέα-μια-χειμερινή-ημέρα-του-Γενάρη

Για τους Νοτιοελλαδίτες το Παγγαίο είναι ένας άγνωστος ορεινός προορισμός. Όμως στη Μακεδονία και στη Θράκη πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν τις ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές του και ανηφορίζουν χειμώνα – καλοκαίρι τις κατάφυτες πλαγιές του.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-Περπατώντας-στο-δάσος-οξιάς-επάνω-απο-το-χωριό-Μουσθένη

Που βρίσκεται το Παγγαίο πως θα πάτε

Στα όρια των νομών Καβάλας και Σερρών δεσπόζει η ορεινή σιλουέτα του Παγγαίου όρους με ψηλότερη κορφή τα 1956 μέτρα. Μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα, η κωμόπολη Ελευθερούπολη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για τις εξορμήσεις σας προς τη νότια πλευρά του Παγγαίου όρους. Για τη βόρεια πλευρά θα χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο το κεφαλοχώρι Νικήσιανη που απέχει από την Καβάλα 30 χιλιόμετρα και από τις Σέρρες 60 χιλιόμετρα. Από τη Θεσσαλονίκη η Καβάλα μέσω Εγνατίας οδού απέχει 150 χλμ.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-κελαρρυστό-ρυάκι-επάνω-απο-το-χωριό-Μεσορόπη

Ιστορίες, μύθοι και θρύλοι για το Παγγαίο

Το όνομά του οφείλεται στον γιό του θεού Άρη, Παγγαίο. Όπως προ είπαμε, το Παγγαίο ήταν το «χρυσό βουνό» του αρχαίου κόσμου αφού διέθετε πλούσια κοιτάσματα από το πολύτιμο αυτό μέταλλο. Στο χρυσοφόρο όρος αναφέρονται ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο ο μυθικός βασιλιάς Μίδας έγινε ζάμπλουτος από το πολύτιμο, ορυκτό του μέταλλο. Ο αρχαίος μύθος, ωστόσο, ήθελε το Παγγαίο να είναι και βουνό του Ορφέα, ενώ εδώ, ο θεός Διόνυσος δίδαξε την καλλιέργεια του αμπελιού στους κατοίκους.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-ο-αρχαιολογικός-χώρος-των-Φιλίππων

Οι πρώτοι που ιστορικά εκμεταλλεύτηκαν τα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου ήταν οι Θράκες, ενώ ακολούθησαν οι Θάσιοι και οι Αθηναίοι. Ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β’ δημιούργησε στους πρόποδες του ορεινού όγκου μια πόλη που πήρε το όνομά του και εκεί έστησε νομισματοκοπείο  το οποίο έκοβε χρυσά και αργυρά νομίσματα από τα πολύτιμα μέταλλα που εξορύσσονταν από τα σπλάχνα του βουνού. Οι στοές των αρχαίων ορυχείων είναι σήμερα ευδιάκριτες σε αρκετά σημεία του ορεινού ανάγλυφου.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-η-Ελευθερούπολη

Οδοιπορικό από την Ελευθερούπολη στο Παγγαίο

Ακολουθώντας τον ορεινό δρόμο από την Ελευθερούπολη προς το χωριό Μεσορόπη, θα απολαύσετε μια αρκετά εύκολη, αλλά και θαυμάσια διαδρομή που θα σας φέρει κοντά σε ενδιαφέροντα χωριά. Προτείνουμε μια στάση στο χωριό Δωμάτια για να δείτε τα παραδοσιακά του γεφύρια και στο χωριό Μουσθένη (37 χλμ. από Καβάλα και 16 από Ελευθερούπολη) που βρίσκεται κτισμένο πιθανόν στη θέση της αρχαίας πόλης Πέργαμος. Εδώ θα δείτε τη λιθόκτιστη κρήνη, το παλιό τούρκικο σχολείο –από την εποχή που το χωριό είχε μουσουλμανικό πληθυσμό-, το περίφημο  «Μπλε Σπίτι» δίπλα στο πέτρινο γεφύρι του 19ου αιώνα και θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-το-κέντρο-της-Ελευθερούπολης

Στη Μουσθένη υπάρχουν καφέ και εστιατόρια που μάλιστα είναι από τα πλέον δημοφιλή του νομού Καβάλας. Μόλις 4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μουσθένης θα βρούμε τη Μεσορόπη, ένα χωριό που θεωρείται κορυφαίος προορισμός για τους Καβαλιώτες οι οποίοι επιλέγουν συχνά το βουνό για να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους. Ο οικισμός διατηρεί τα παραδοσιακά του στοιχεία, έχει ένα ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, ενώ τις γειτονιές του διατρέχουν κελαριστά ρυάκια τα οποία προσδίδουν στο χώρο μια δροσερή νότα.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-τα-παραδοσιακά-γεφυράκια-στο-χωριό-Δωμάτια

Ανηφορίστε ως το εκκλησάκι της Αγία Μαρίνας για να απολαύσετε την εξαίσια θέα, στη συνέχεια θα καταλήξετε για φαγητό στο βραβευμένο εστιατόριο «Κλαδί Ελιάς» ή σε κάποια  από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή ψησταριές για τις οποία φημίζεται το χωριό.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-Το-χωριό-Μεσορόπη-από-εδώ-ξεκινούν-τα-μονοπάτια-για-το-Παγγαίου

Μεσορόπη και Δασικό Χωριό, ανάβαση στο Παγγαίο

Από τη Μεσορόπη ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που κινείται παράλληλα με κελαρυστό ρυάκι και μικρούς καταρράκτες και που καταλήγει στην ψηλότερη κορφή του Παγγαίου, αφού διασχίσει ένα υπέροχο δάσος καστανιάς και οξιάς. Στο χωριό Κηπιά (7 χλμ. από Ελευθερούπολη αξίζει να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Θεόδωρου Κοκκινίδη. Για πιο ορεινές εικόνες, από Ελευθερούπολη θα πάτε στο χωριό Ακροβούνι και στη συνέχεια θα ανηφορίσετε προς το Δασικό Χωριό Παγγαίου (10 χλμ.) για έναν καφέ, ποτό και ξεκούραση, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα διανυκτέρευσης, πληροφορίες στο τηλέφωνο 6944360002, κος Λευτέρης.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-οι-εγκαταστάσεις-του-Δασικού-Χωριού-στο-Παγγαίο

Τριακόσια μέτρα από το Δασικό Χωριό, πάνω σε εύκολο μονοπάτι θα δείτε το φυσικό σπήλαιο (περισσότερες πληροφορίες στον διαχειριστή του Δασικού Χωριού). Μετά το Δασικό χωριό ο δρόμος συνεχίζει προς «Κοιλάδα του Ορφέα» και το ορειβατικό καταφύγιο (υψόμ. 1.750μ.). Ωστόσο αν επιλέξετε αυτήν τη διαδρομή το χειμώνα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να μην βγαίνει το σύνολό της και ο δρόμος δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-η-Νικήσιανη

Βόρειο Παγγαίο και Νικήσιανη

Στις βόρειες κατάφυτες υπώρειες του Παγγαίου ξεχωρίζει το σημαντικό κεφαλοχώρι Νικήσιανη, κτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε σημείο που αγναντεύει προς την πεδιάδα της Δράμας. Ο οικισμός διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό, ενώ το καλοκαίρι και την άνοιξη είναι δημοφιλής προορισμός για τους ορειβάτες, αφού από εδώ ξεκινά το μονοπάτι για την Κοιλάδα του Ορφέα, το ορειβατικό καταφύγιο και τις υψηλότερες κορφές του Παγγαίου. Εύκολα από την Νικήσιανη θα προσεγγίσετε το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης (6 χλμ.), σκαρφαλωμένο σε δασωμένη κόγχη του βουνού, σε υψόμετρο 753 μέτρων. Εικάζεται ότι είναι το πρώτο χριστιανικό μοναστήρι που ιδρύθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους και θεωρείται η χρονολογία ίδρυσης του, το 454!

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-το-βυζαντινό-μοναστήρι-της-Παναγίας-Εικοσιφοινίσσης

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Από τη Νικήσιανη, αλλά και από την Καβάλα εύκολα θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (15 χλμ. βόρεια της Καβάλας), ο οποίος βρίσκεται πάνω στον δημόσιο δρόμο Καβάλας- Δράμας, στο ύψος του οικισμού Κρηνίδες. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1914, αποκάλυψαν βαθμηδόν μέρος των τειχών της αρχαίας ακρόπολης, το θέατρο, την αγορά και άλλα μακεδονικά και ρωμαϊκά κτήρια, αλλά και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.

ΟΡΟΣ-ΠΑΓΓΑΙΟ-στα-ριζά-του-Παγγαίου-υπάρχει-ο-αρχαιολογικός-χώρος-των-Φιλίππων

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιήγηση στο νομό Ξάνθης, στην Σταυρούπολη, τη Ροδόπη και στα Στενά του Νέστου

GREECE-TRAIN-TRAVEL.Νομός-Ξάνθης-στα-Στενά-του-Νέστου-με-το-τρένο

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.