Χανόμαστε σε βουνά και λαγκάδια, παίζουμε με το χιόνι στα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου, περιηγούμαστε σε παλιές γειτονιές, συμμετέχουμε σε διονυσιακά αποκριάτικα έθιμα, απολαμβάνουμε τη μοναδική φύση και την απαράμιλλη φιλοξενία της Νάουσας.

Copyright photo & text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Χιον.-κεντρο-3-5-Πηγάδια.

Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Ο ιδιαίτερος και διαπεραστικός ήχος του ζουρνά σκορπά και χάνεται στα καλντερίμια της παλιάς πόλης, νταούλια και τουμπερλέκια δίνουν το πρόσταγμα και σε παρασέρνουν στο ρυθμό τους!

Προσωπείο-γενίτσαρου

Προσωπείο γενίτσαρου.  © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Το πλήθος μαζεύεται σιγά – σιγά και σχηματίζει πομπή πίσω από τις αλλοπαρμένες μορφές του «Γενίτσαρου» και της «Μπούλας» που στροβιλίζονται σ’ ένα αρχέγονο διονυσιακό ρυθμό υπακούοντας στις νότες που διαχέονται στον αέρα.

το-χορό-των-καρναβαλιστών-συνοδεύουν-παραδοσιακά-όργανα

Τον χορό των καρναβαλιστών συνοδεύουν παραδοσιακά όργανα. © George Alexakis/ Views Of Greece

Το Ναουσιώτικο καρναβάλι αφήνει τα ξεχωριστά του ηχοχρώματα κάθε χρόνο εδώ και πολλούς  αιώνες στην παλιά πόλη της της Μακεδονίας, καθώς οι  ιστορικές καταγραφές που σώζονται από την περίοδο της τουρκοκρατίας μαρτυρούν την ύπαρξη του εθίμου από τον 17ο αιώνα.

Ο-Γενιίτσαρος-αποκαλύπτει-την-πάλα-σπάθα-

Ο Γενίτσαρος αποκαλύπτει την πάλα -σπάθα-.  © Αρχείο Views Of Greece

Γενίτσαροι και Μπούλες

Οι «Μπούλες» που τις υποδύονται αποκλειστικά άνδρες, είναι οι νύφες τις οποίες καλούν να έρθουν μαζί τους το μπουλούκι των μουσικών οι «Γενίτσαροι» -η άλλη χαρακτηριστική φιγούρα του εθίμου-. Η πομπή με τους ήρωες του δρώμενου,  τους μουσικούς και το πλήθος του κόσμου που ακολουθεί διασχίζει την παλιά πόλη της Νάουσας και καταλήγει στο Δημαρχείο -παλιότερα επί Τουρκοκρατίας στο  Κονάκι του Μουντίρη  (κατοικία του τούρκου διοικητή).

Η-πομπή-των-καρναβαλιστων-βγαίνει-στους-δρόμους.

Η πομπή των καρναβαλιστών βγαίνει στους δρόμους. © Δήμος Νάουσας

Άδεια από την εξουσία για αρχίσει το γλέντι

Στο Κονάκι (δημαρχείο) ο  αρχηγός του μπουλουκιού θα ζητήσει την άδεια  για ν’ αρχίσει ο χορός και βγάζοντας τη μάσκα θα αποκαλύψει το πρόσωπο του  και θα εγγυηθεί ότι το μπουλούκι του δεν το αποτελούν αντάρτες και φυγόδικοι. Τότε η έγκριση της τοπικής αρχής δίνει το σύνθημα!  Οι μουσικοί επιβραβεύοντας την απόφαση του Μουντίρη (σήμερα Δήμαρχο),  αλλάζουν ρυθμό και τότε ξεκινά ο εύθυμος «ζαλιστός χορός» διονυσιακός χορός.

Η-φιγούρα-της-Μπούλας.

Η φιγούρα της Μπούλας. © George Alexakis/ Views Of Greece

Αποκαλύπτονται οι πάλες

Οι «Γενίτσαροι» με μια τελετουργική κίνηση αποκαλύπτουν τις πάλες (σπάθες) και συνοδευμένοι από τις «Μπούλες»  αρχινούν το γλέντι! Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή  (Τυρινής) – στην πλατεία των Αλωνιών  και ολοκληρώνεται  την Καθαρή Δευτέρα. Αυτές τις ημέρες στην Νάουσα παρατηρείτε το αδιαχώρητο.

Παλιά-Νάουσα

Παλιά Νάουσα.  © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Σεργιάνι στις παραδοσιακές γειτονιές της  Νάουσας

Οι γειτονιές που κρατούν ακόμη αρκετά από τα αρχικά αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά είναι τα «Αλώνια» και η «Μεταμόρφωση».  Εδώ απέναντι από το Δημαρχείο θα δείτε να ξεχωρίζει το εντυπωσιακό Ρολόι, κτίσμα του 1896.

Απο-νωρίς-η-Νάουσα-εκμεταλλεύτηκε-τη-δύναμη-του-νερού

Από νωρίς η Νάουσα εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του νερού © Αρχείο Views Of Greece

Νάουσα, το μικρό Μάντσεστερ των Βαλκανίων

Στη Νάουσα, ήδη από τον 19ο αιώνα, λειτουργούσαν αρκετά υφαντουργεία που εκμεταλλεύονταν τα  άφθονα τρεχούμενα νερά της περιοχής. Τότε  δόθηκε στην πόλη το προσωνύμιο «το μικρό Μάντσεστερ των Βαλκανίων». Σήμερα  αρκετά από τα εντυπωσιακά αυτά κτήρια της πρώιμης βιομηχανικής εποχής έχουν ερημώσει, ενώ κάποια αναπαλαιωμένα στεγάζουν μουσεία και πολιτιστικούς χώρους.

Η-Νάουσα-ειναι-μια-περιοχή-με-τεράστια-αμπελουργική-παράδοση.

Η Νάουσα είναι μια περιοχή με τεράστια αμπελουργική παράδοση. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Ναουσαίικο κρασί, ένα  ποιοτικό προϊόν

«Νάουσα, ή Νιάουστα. Κωμόπολις διά τον εξαίρετον οίνον της ακουστή…». Η τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής,  έχουν παράδοση στην περιοχή από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας, μάλιστα το  1987η Νάουσα στη Ρώμη, Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Μουσείο Οίνου -Αμπέλου» στεγασμένο σε κτίριο της οικογένειας Μπουτάρη.

-Νάουσα-ο-πύργος-του-ρολογίου

Νάουσα ο πύργος του ρολογιού © Αρχείο Views Of Greece

Τα μουσεία και το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της Νάουσας

Σημαντικό είναι το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων που ιδρύθηκε το 1980 από το σύλλογο Βλάχων Νάουσας.

Το-Πάρκο-των-Εθνομαρτύρων

Το Πάρκο των Εθνομαρτύρων © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Το Πάρκο των Εθνομαρτύρων και οι καταρράκτες

Στο «Πάρκο των Εθνομαρτύρων» θα δείτε στη τοποθεσία “Στούμπανοι” τους θορυβώδεις καταρράκτες  του ποταμού Αράπιτσα και το λιτό μνημείο που θυμίζει τη θυσία τον γυναικών επί Τουρκοκρατίας.

Αραπίτσα-οι-καταρράκτες

Αράπιτσα, οι καταρράκτες © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Στο Πάρκο του Αγίου Νικολάου

Κάθε βόλτα στην μικρή πόλη έχει σαν κατάληξη το φυσικό πάρκο του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται  στα ριζά του Βέρμιου σε μια καταπράσινη πλαγιά με άφθονα πηγαία νερά (4 χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας). Στους χώρους του πάρκου λειτουργούν δημοτικό  ξενοδοχείο, καφετέριες και εστιατόρια.

Το-Πάρκο-του-Αγίου-Νικολάου

Το-Πάρκο-του-Αγίου-Νικολάου © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου

Από το Πάρκο του Αγίου Νικολάου εύκολα, ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους θα ανηφορίσετε για τα δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου που βρίσκονται στις θέσεις  «Σέλι» και «3-5 Πηγάδια».

Βέρμιο-χειμερινές-εικόνες-στα-3-5-Πηγάδια.

Βέρμιο, χειμερινές εικόνες στα 3-5 Πηγάδια. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Αρχαιολογικοί χώροι

Από Νάουσα θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Κoπανός απ’ όπου προσβάσιμοι είναι οι Μακεδονικοί τάφοι των Λευκαδιτών. Επισκέψιμοι επίσης είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Ανθεμιών και οι τάφοι των αδελφών Ληνός και Καλλικλέους, γιων του Αριστοφάνη. Στη θέση «Νυμφαίο Αρχαίας Μίεζας» 2 χλμ. από τη Νάουσα βρίσκεται ο αρχ. χώρος της «Σχολής Αριστοτέλους» και o νεόδμητος πολυχώρος «Κέντρο Πολιτισμού Σχολής Αριστοτέλους» του Δήμου Νάουσας, www.sxoliaristotelous.gr

Αρχαιολογικός-χώρος-Σχολή-Αριστοτέλη

Αρχαιολογικός χώρος. Σχολή Αριστοτέλη © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γοητευτική Σιάτιστα

kozani, mountain, destination, siatista, greek, architecture, village, greece, town, traditional, culture, makedonia, Κοζάνη, Σιάτιστα, Άσκιο όρος, αρχοντικά, Σισάνι, Νάματα, Εράτυρα, Βλάστη, λίμνη

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.