Ένας ιδανικός προορισμός για να νοιώσεις την ανάσα του Χειμώνα, τη θαλπωρή του χωριού και ν’ απολαύσεις χαλαρούς περιπάτους στο δάσος, σ’ ένα βουνό γνωστό για την ήπια γεωμορφολογία του, αλλά και την πανέμορφη φύση του.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Από το οροπέδιο της Τεγέας στην καρδιά της Αρκαδίας, μέχρι τα βράχια του Ζάρακα Λακωνίας που γκρεμίζονται απότομα στο Μυρτώο πέλαγος και από την ειδυλλιακή κοιλάδα του Ευρώτα μέχρι τα παράλια του Άστρους, τον πρώτο λόγο έχει ο Πάρνωνας, ένας κυρίαρχος ορεινός γίγαντας που καλύπτει με τον πυκνόφυτο μανδύα του δύο εκατομμύρια στρέμματα γης!
Ωστόσο ο γνωστός στους κατοίκους του «Μαλεβός» είναι και βουνό των ανθρώπων, αφού στη ράχη του κουρνιάζει ένας μεγάλος αριθμός γνωστών αλλά και άγνωστων κοινοτήτων – κάποιες από αυτές είναι από τις παλαιότερες του Μοριά- που έχουν καταγράψει το δικό τους ιστορικό κύκλο στην πορεία των αιώνων.
Διήμερη εξόρμηση ή μονοήμερη εκδρομή
Η προσέγγιση του βουνού, κυρίως του Αρκαδικού τμήματος είναι αρκετά εύκολη, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Έτσι αν θέλετε να πραγματοποιήσετε ακόμα και με μια μονοήμερη εκδρομή να βρεθείτε στην αγκαλιά της πιο όμορφης ορεινής φύσης, δεν θα χρειαστείτε πάνω από δυόμιση ώρες οδήγησης.
Γρήγορη πρόσβαση προς τα χωριά του Δυτικού Πάρνωνα
Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προσεγγίσετε τον Πάρνωνα, ο πλέον βολικός είναι να χρησιμοποιήσετε τον οδικό άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Σπάρτη. Έτσι θα βρεθείτε γρήγορα στις δυτικές παρυφές του βουνού όπου θα συναντήσετε αρκετά σημαντικά χωριά που διαθέτουν υποδομές, τόσο στην Αρκαδία, όσο και προς την πλευρά του νομού Λακωνίας. Από την Τρίπολη λοιπόν, αρκετά εύκολα θα ανηφορίσετε προς Άγιο Πέτρο (35 χλμ.) και στη συνέχεια θα τραβήξετε δυτικά προς , Καρυές χλμ. , Βαρβίτσα, Βαμβακού, Βρέσθενα, Βέροια και Πολύδροσο, οικισμοί που αγκαλιάζονται από τη φύση του Δυτικού Πάρνωνα και το υπέροχο ελατόδασος.
Μικρά μυστικά
Όλα τα χωριά που παρουσιάζουμε συνδέονται μεταξύ τους με ασφάλτινους δρόμους. Επίσης υπάρχουν μερικές άκρως ορεινές διαδρομές και πάλι σε κάλους δρόμους που αξίζει να τις αναζητήσετε. Οι κατέχοντες ένα καλό τετρακίνητό όχημα και με τη χρήση ενός σωστού gps θα εκπλαγούν με τους δασικούς δρόμους που υπάρχουν και τα τοπία που θα ανακαλύψουν.
Τέσσερα χωριά του Πάρνωνα που πρέπει να ανακαλύψετε
Το ανάγλυφο του Πάρνωνα είναι κατάστικτο από το ανθρώπινο στοιχείο. Αρκετά από τα χωριά του παραμένουν όπως ήταν παλιά, σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακά ή διατηρητέα και έχουν κρατήσει αναλλοίωτα, πολλά αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία που έχουν χαθεί από άλλους οικισμούς της Πελοποννήσου.
Σε γενικές γραμμές η παραδοσιακή κατοικία των χωριών του Πάρνωνα είναι λιθόκτιστη, γεροδεμένη κατασκευή που σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούσε παράλληλα και ως πολεμικό καταφύγιο. Οι πιο στιβαρές από αυτές που μάλιστα θυμίζουν μανιάτικους πολεμόπυργους, είναι του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Διαθέτουν δύο ή και τρεις ορόφους, ενώ ακόμη και σήμερα διακρίνονται οι «τουφεκίστρες» και οι «ζεματίστρες» που αποτελούσαν απαραίτητα «αξεσουάρ» του κτηρίου!
1. Άγιος Πέτρος
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κεφαλοχώρια του Πάρνωνα. Καθώς βρίσκεται πάνω στις ορεινές στράτες που οδηγούν τόσο προς τις δυτικές παρυφές του βουνού, όσο και προς τα ανατολικά παράλια της Αρκαδίας, θεωρείται ιδανική επιλογή για κάποιον που θέλει να βρίσκεται κοντά σε όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα. Αν και έχει δεχτεί άφθονες νεωτεριστικές παρεμβάσεις, ο πολεοδομικός ιστός διατηρεί αρκετά από τα αρχικά του αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία. Αναζητήστε τον πολεμόπυργο του Αγά ή πύργο Τρικαλιώτη (18ος αιώνας) και την λιθόκτιστη θολωτή κρήνη στην πλατεία του χωριού. Στο χωριό υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες που εξυπηρετούν τους επισκέπτες του χειμώνα.
2. Καρυές
Είναι ένα από τα χωριά με τη σημαντικότερη υποδομή στην περιοχή και αρκετές επιλογές στο φαγητό. Απέχει από την Τρίπολη 35 χλμ. και είναι γνωστό επίσης ως Αράχοβα. Είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας πολιτείας Καρυές όπου οι κάτοικοι τιμούσαν τη θεά Άρτεμη, την Καρυάτιδα. Οι Καρυάτιδες ήταν παρθένες κόρες που χόρευαν λατρευτικούς χορούς, αφιερωμένους στη θεά του κυνηγιού και διακρίνονταν για την χάρη και την ευλυγισία τους. Από αυτές εμπνεύστηκαν οι γλύπτες του Ερεχθείου της Ακρόπολης και δημιούργησαν τα υπέροχα ομώνυμα αγάλματα. Αξίζει να επισκεφτείτε «το μνημείο των Καρυάτιδων», αλλά και να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές και στις γύρω εξοχές όπου θα δείτε τα αγάλματα της θεάς Εστίας και της θεάς Δήμητρας -δωρεά του Δήμου Αθηναίων- και τα οποία την περίοδο του μεσοπολέμου κοσμούσαν την πλατεία Ομονοίας.
3. Βαμβακού
Από τις Καρυές ακολουθώντας τον επαρχιακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που τρέχει στις παρυφές του δυτικού Πάρνωνα, οδηγούμε με πορεία νότια. Πρώτα θα συναντήσουμε την πανέμορφη Βαρβίτσα (7 χλμ.) που απλώνει τα σπίτια της σε ύψος 750 μέτρων. Ακολουθεί η Βαμβακού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του Δυτικού Πάρνωνα που απέχει 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 40 χλμ. από τη Σπάρτη, ενώ διοικητικά υπάγεται στο νομό Λακωνίας. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και είναι ο γενέθλιος τόπος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας των Νιάρχων. Γύρω από το χωριό υπάρχουν θαυμάσιες δασικές τοποθεσίες. Ζητήστε από τους ντόπιους να σας δείξουν το μονοπάτι για το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής που δεσπόζει σε απόκρημνη δασωμένη πλαγιά, λίγο έξω από το χωριό.
4. Πολύδροσο ( Τσίντζινα )
Από τη Βαμβακού ο δρόμος συνεχίζοντας την προς νότο πορεία του, διατρέχει υπέροχες δασικές τοποθεσίες και καταλήγει στο κεφαλοχώρι Πολύδροσο (ή Τσίντζινα), ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα της ορεινής Λακωνίας, 70 χλμ. μακριά από Τρίπολη και 35 χλμ. από Σπάρτη.
Το χωριό, περικυκλωμένο καθώς είναι από ένα εντυπωσιακό ελατόδασος και διαθέτοντας ξενώνα και ταβέρνες, είναι ιδανικό για ολιγόωρη στάση αλλά και διανυκτέρευση. Από εδώ θα προσεγγίσετε το μοναστήρι των Αγ. Αναργύρων (9ος αιώνας), που θεωρείται το παλαιότερο της Λακωνίας καθώς αναφέρεται σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου το 1293 (8 χλμ ). Ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή από το Πολύδροσο ως την Καστάνιτσα που δρασκελίζει το ομορφότερο σημείο του βουνού.
Τρείς επιλεγμένες πεζοπορικές διαδρομές στον Δυτικό Πάρνωνα
1. Πολύδροσο – Αι Γιάννης
Από το Πολύδροσο θα περπατήστε το σύντομο, αλλά ανηφορικό μονοπάτι ως τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που φωλιάζει σε απόκρημνο βράχο, έξω από το χωριό.
2. Βαμβακού – καταφύγιο
Από τις άφθονες πεζοπορικές διαδρομές που ακολουθούν σημαδεμένα μονοπάτια, ν’ αναφέρουμε την πανέμορφη ανάβαση από το χωριό Βαμβακού που καταλήγει στη θέση Αρνόμουσγα (υψόμ. 1450) όπου είναι κτισμένο το ορειβατικό καταφύγιο. Συνολικά θα χρειαστεί να πεζοπορήσετε 3,800 μέτρα και να καλύψετε μια υψομετρική διαφορά που αγγίζει τα 600 μέτρα σε 2 ώρες. Υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης, αλλά μόνο κατόπιν συνεννόησης, στο τηλέφωνο 27310 22574.
3. Καταφύγιο – κορφή
Από το Καταφύγιο του Πάρνωνα ξεκινά το μονοπάτι για την ψηλότερη κορφή . Περίπου μετά από πορεία 3 ωρών θα βγούμε στο πανέμορφο οροπέδιο του Κάμπου (υψόμ. 1650). Από εδώ να υπολογίζετε άλλη μια ώρα έντονη ανάβασης έως την κορφή (1936 υψόμ)
Ο ορεινός Οικολογικός παράδεισος του Πάρνωνα
Από την ψευδοαλπική ζώνη των κορυφογραμμών μέχρι τα εκτεταμένα δάση των κωνοφόρων και από εκεί στους μεσογειακούς φρυγανότοπους που καλύπτουν τις ανατολικές παρυφές του βουνού ως τη θάλασσα, ο Πάρνωνας παρουσιάζει μια εκπληκτική ποικιλία χλωριδικών ειδών και δίκαια θεωρείται βοτανολογικός παράδεισος. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 σπάνια φυτά εκ των οπoίων 16 ενδημικά. Ενδιαφέρουσα είναι η ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει 250 είδη, ενώ από τα θηλαστικά να αναφέρουμε πως ο Πάρνωνας είναι ένα από τα λίγα πια μέρη της Ελλάδας όπου ζει το απειλούμενο με εξαφάνιση τσακάλι. Η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού www.parnonas.org. Δυστυχώς τα προβλεπόμενα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν σε διαφορά σημεία του βουνού απειλούν με υποβάθμιση την άγρια φύση του.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ, ΠΡΑΣΤΟΣ ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ
Γιατί να καταστρέφεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.