Σε έναν τόπο όπου η φύση συνυπάρχει με την ιστορία, προτείνουμε ευχάριστες κοντινές εκδρομές σε κάστρα και παραδοσιακά χωριά, διασχίσεις μέσα σε ελατοδάση,  πεζοπορικές διαδρομές που διατρέχουν άγνωστα φαράγγια. Φύγαμε λοιπόν για την ορεινή Φθιώτιδα και το όρος Καλλίδρομο.

COPYRIGHT PHOTO & TEXT: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

το-κάστρο-της-Μενδενίτσας.j

Το κάστρο της Μενδενίτσας.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το όρος Καλλίδρομο, αν και είναι ένα βουνό χαμηλού υψομέτρου, έχει τα γεωμορφολογικά γνωρίσματα πολύ υψηλοτέρων βουνών. Με την μακρόστενη κορμοστασιά του κυριαρχεί στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα στη θάλασσα του Μαλιακού κόλπου και στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού.

Πρωινές-ομίχλες-στο-ελατόδασος

Πρωινές ομίχλες στο ελατόδασος.  Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χαρακτηρίζεται από μεγάλη δασοκάλυψη, με το μεγαλύτερο μέρος των δασών του να απαρτίζεται από την Κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ κυρίως στα δυτικά εκτείνονται σε μεγάλη έκταση δρυοδάση.

τα-χιόνια-λιώνουν-και-τροφοδοτούν-τα-ορεινά-ρυάκια.

Τα χιόνια λιώνουν και τροφοδοτούν τα ορεινά ρυάκια.© Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια το βουνό αυτό έχει γίνει γνωστό αφού έχει καταγραφεί στην ιστορική μνήμη από την πιο διάσημη ίσως προδοσία της ιστορίας.

Θερμοπύλες-το-μνημείο-των-Σπαρτιατών

Θερμοπύλες το μνημείο των Σπαρτιατών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι πασίγνωστο ότι κατά τη Μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης αποκάλυψε στους Πέρσες το κρυφό πέραμα του Καλλίδρομου, απ’ όπου μπορούσαν να παρακάμψουν τα Στενά που με αυταπάρνηση κρατούσε ο Λεωνίδας  και να περικυκλώσουν τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπίζεις πολεμιστές.

Μενδενίτσα-μεσαιωνικές-μνήμες

Μενδενίτσα, μεσαιωνικές μνήμες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εύκολη πρόσβαση μέσω εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας

Η περιοχή προσεγγίζεται από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, αλλά και από την παλιά εθνική Λιβαδειάς – Λαμίας. Παράλληλα υπάρχουν άφθονοι, δασικοί δρόμοι και πολλά πεζοπορικά μονοπάτια διατρέχουν σχεδόν όλο αυτό το τμήμα του βουνού που σε γενικές γραμμές θεωρείται βατό και φιλικό για τον φυσιολάτρη.

Το-κάστρο-της-Βοδονίτσας

Το κάστρο της Βοδονίτσας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μενδενίτσα, το  «μπαλκόνι του Μαλιακού»

Στα ριζά του Καλλίδρομου υπάρχει το  καστροχώρι της Μενδενίτσας. Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι να μπείτε στα Καμένα Βούρλα  και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τον παλιό εθνικό δρόμο με κατεύθυνση προς Λαμία. Στο ύψος της πολίχνης του Μόλου θα ανηφορίσετε όπως δείχνουν οι ταμπέλες, για Μενδενίτσα  (24 χλμ.). Το χωριό απλώνει τα σπίτια του σε ύψος 550 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του Μαλιακού κόλπου που απλώνεται στον ανατολικό ορίζοντα.

Στις-γειτονιές-της-Μενδενίτσας.

Στις γειτονιές της Μενδενίτσας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραδοσιακές γειτονιές  της Μενδενίτσας

Δεσπόζουσα θέση στο χωριό καταλαμβάνει ο ναός του Αγ. Γεωργίου και το Δημοτικό Σχολείο, κτίσμα των αρχών του  20ου αιώνα που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1943. Σε γενικές γραμμές η δομή του οικισμού διατηρεί τα παραδοσιακά της αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με τα πιο παλιά οικήματα να διασώζονται στην συνοικία Κουτλούμ. Ασυναγώνιστη προς την πλευρά του Μαλιακού κόλπου είναι η θέα από την κεντρική πλατεία του Βράχου όπου υπάρχουν καφέ και ταβέρνες.

-Ανθισμένη-κουτσουπιά-κοντά-στη-Μενδενίτσα.

 Ανθισμένη Κουτσουπιά κοντά στη Μενδενίτσα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάστρο Μενδενίτσας η Βοδονίτσας

Στην είσοδο του χωριού, επάνω στο ύψωμα ενός βράχινου λόφου στέκει απόμακρο και βουβό, μάρτυρας των αιώνων που πέρασαν, το θρυλικό κάστρο της Βοδονίτσας. Το Κάστρο της Μενδενίτσας είναι ένα ακόμη από τα πολλά κάστρα που ύψωσαν οι Φράγκοι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα για να προστατεύουν τα ορεινά περάσματα, τους εμπορικούς δρόμους και για να επιβάλλουν την ισχύ στους ντόπιους πληθυσμούς.

Ιππασία-στο-Καλλίδρομο.

Ιππασία στο Δυτικό Καλλίδρομο. © ΛΟΥΚΑΣ ΠΡΑΤΙΛΛΑΣ

Μεσαιωνικές μνήμες

Μετά την άλωση της Κων/πολης από τους ιππότες της τέταρτης σταυροφορίας το 1204 Ο Βονιφάτιος Μομφερατικός, αφέντης της Θεσσαλονίκης χάρισε στον μαρκήσιο Γκουίντο Παλλαβιτσίνι την περιοχή της Βοδονίτσας. Αυτός έκτισε το κάστρο με σκοπό να διαφεντεύει το στρατηγικής και εμπορικής αξίας πέρασμα της «Κλεισούρας», το οποίο συνέδεε τον Μαλιακό με την πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού. Δυστυχώς η περιήγηση  στον χώρο του κάστρου είναι αρκετά επεισοδιακή καθώς όλα είναι αφημένα στην τύχη τους και υπάρχουν αρκετές μικρές παγίδες για τους υποψήφιους εξερευνητές. Έτσι χρειάζεται αρκετή προσοχή.

Φωτογραφίζονατς-στην-ομίχλη

Φωτογραφίζοντας στην ομίχλη © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Προορισμός το Καλλίδρομο

Ένα χιλιόμετρο πριν μπείτε στη Μενδενίτσα, ερχόμενοι από Θερμοπύλες, θα δείτε ένα χαλικοστρωμένο δρομάκι και ταμπέλα προς μονή Αγίας Τριάδας. Αν το ακολουθήσετε για 900 μέτρα, θα βρεθείτε μπροστά στην είσοδο του νεόκτιστου μοναστηριού. Το ενδιαφέρον είναι ότι από εδώ ξεκινά ένας ανηφορικός και λασπωμένος ορεινός δρόμος που γρήγορα χάνεται μέσα στο πυκνό και ομοιογενές ελατόδασος.

Στη-δασική-διαδρομή-απο-Μενδινίτσα-προς-Καλλίδορμο.

Στη δασική διαδρομή απο Μενδενίτσα προς Καλλίδρομο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια μαγική ορεινή διαδρομή για οχήματα 4χ4 στο Καλλίδρομο

Η περιπλάνηση στο υπέροχο αυτό δασικό οικοσύστημα είναι μεγαλειώδης. Ψηλότερα ο δρόμος γίνεται αρκετά πιο δύσκολος, με έντονα νεροφαγώματα και χρειάζεται  μεγάλη προσοχή. Τελικά θα καταλήξετε στην περίφημη  λιμνούλα του Καλλίδρομου που αποτελεί πραγματικά μια έκπληξη για όσους δεν έχουν ξαναέρθει στην περιοχή.

η-λίμνη-στο-οροπέδιο-της-Νεβρόπολης

Η λίμνη στο οροπέδιο της Νεβρόπολης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η ονειρεμένη λιμνούλα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης

Η φυσική αυτή λίμνη δεσπόζει σε υψόμετρο 1250 μέτρα κάτω από την κορφή του Καλλίδρομου, στο σημείο που είναι γνωστό ως το υψίπεδο της Νεβρόπολης –ονομασία που προέρχεται από τη λέξη «νεβρός» που σημαίνει το νεαρό ελάφι. Από το ύψος της λιμνούλας ξεκινούν δυο βασικοί χωματόδρομοι. Ο ένας κατηφορίζει προς το Ελευθεροχώρι που εντοπίζεται πολύ κοντά στον Εθνικό δρόμο Λαμίας – Άμφισσας. Ο άλλος δασικός δρόμος τραβά με πορεία νότια για το Παλιοχώρι που βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Καλλίδρομου προς την πλευρά του Βοιωτικού Κηφισού.

Λίμνη-του-Καλλίδρομου.j

Η λίμνη του-Καλλίδρομου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια χρήσιμη συμβουλή για τις περιηγήσεις σας

Αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς και αρκετή εμπειρία οδήγησης σε παρομοίους δασικούς δρόμους, αξίζει να ακολουθήσετε τις προτεινόμενες διαδρομές 4χ4. Επειδή το Καλλίδρομο το διατρέχουν  ένα πλήθος δασικών δρόμων και λείπουν παντελώς οι κατατοπιστικές πινακίδες  θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιον που γνωρίζει τα κατατόπια ή GPS με ενημερωμένους χάρτες.

Θεα-προς-τον-κάμπο-του-Σπερχειού.

Θέα προς τον κάμπο του Σπερχειού. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το άγνωστο φαράγγι του Ασωπού  

Το Καλλίδρομο χωρίζεται από την γειτονική Οίτη με το πανέμορφο και άγνωστο στους πολλούς, φαράγγι του Ασωπού. Το μικρό ποτάμι είναι παραπόταμος του Σπερχειού και σχηματίζεται από ρυάκια και πηγές της Οίτης και του Καλλίδρομου. Χαμηλότερα, κοντά στη γέφυρα της Αλαμάνας χύνεται στον Σπερχειό, λίγο πριν αυτός εκβάλει στον κόλπο του Μαλιακού.

Διασχίζοντας-το-φαραγγι-του-Ασωπού.

Διασχίζοντας το φαράγγι του Ασωπού. © ΛΟΥΚΑΣ ΠΡΑΤΙΛΛΑΣ

Ασωπός, η διάσχιση του φαραγγιού

Η πλέον ενδιαφέρουσα διαδρομή που περνά μέσα από το φαράγγι, ξεκινά από το ύψος της σιδηροδρομικής γέφυρας της Παπαδιάς και ολοκληρώνεται στη γέφυρα του Ασωπού. Αν θέλετε να γνωρίσετε μέσα από ολοκληρωμένες και ασφαλείς πεζοπορικές διαδρομές το φαράγγι του Ασωπού, αλλά και τα μονοπάτια της Οίτης και του Καλλίδρομου, ζητήστε πληροφορίες εδώ: Nature in action

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνικός δρυμός Οίτης, ένας μαγικός τόπος

National Park Oiti, mountain, waterfalls, trekking, hiking, Εθνικός Δρυμός Οίτης, λιμνούλες Λιβαδιές, καταρράκτες, Αρσαλή, Υπάτη, Παύλιανη, Αγιοσπηλιές, μονή Αγάθωνος, χλωρίδα, Λουτρά Υπάτης, κάστρο Υπάτης,

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.