Τα κυριότερα αξιοθέατα που θα πρέπει να δείτε στο νησί των Ιπποτών όταν ο χρόνος δεν φτάνει. Η Παλιά Πόλη θα σας μαγνητίσει ήδη καθώς θα την δείτε από το πλοίο και θα αισθανθείτε να σας προσκαλεί να περάσετε τις πύλες της, να περπατήσετε στα στενά καντούνια της, να επισκεφθείτε τα αδειανά παλάτια και τα κάστρα των ιπποτών. Οι θαυμάσιες παραλίες θα καλύψουν και τα πιο απαιτητικά γούστα, την ώρα που η ενδοχώρα με τα χωριά της θα γίνουν πεδίο ατέλειωτων εξερευνήσεων. Είναι αλήθεια είναι πως η Ρόδος είναι πραγματικά ανεξάντλητη!
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ίσως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός του xθες και του σήμερα που μαγεύει τους χιλιάδες επισκέπτες, ίσως πάλι η υπέροχη φύση, οι εκπληκτικές παραλίες, οι ανεξάντλητες δυνατότητες για περιπλάνηση… Όπως και να έχει, η Ρόδος έχει το προνόμιο της μοναδικότητας, προικισμένη καθώς είναι από θεούς και ανθρώπους!
Το πλοίο της γραμμής πιάνει το λιμάνι και τα βλέμματα όλων στρέφονται στα επιβλητικά τείχη και τους πελώριους πύργους που εποπτεύουν εδώ και αιώνες τα πλεούμενα, στη θαλασσινή τους ρότα. Είναι γεγονός πως ο Μεσαίωνας άφησε έντονα εδώ τα σημάδια. Η σημερινή όψη του νησιού οφείλεται στην παρουσία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, μα και στους Ιταλούς που κατείχαν τα Δωδεκάνησα για 36 ολόκληρα χρόνια.
Ετοιμαστείτε να γράψετε πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου σας
Ξεδιπλώνοντας έναν καλό χάρτη του νησιού δεν χρειάζεται να διαθέτετε τίποτα περισσότερο από περιέργεια αλλά και ανάλογη ταξιδιωτική εμπειρία για να καταλάβετε ότι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου δεν είναι από αυτά που θα χαρισθούν εύκολα στον επισκέπτη.
Μ’ ένα γρήγορο υπολογισμό, για να βρεθείτε απ’ το λιμάνι της Ρόδου στο Πρασονήσι, που δεσπόζει στο νοτιότερο άκρο του νησιού, θα πρέπει να διανύσετε ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 100 χιλιόμετρα! Αν τώρα βάλετε στη σειρά και τις σύντομες, αλλά απαραίτητες μικροπεριηγήσεις και παρακάμψεις που θα θελήσετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σίγουρα το κοντέρ σας θα γράψει πολλά χιλιόμετρα! Για να ευχαριστηθείτε πραγματικά τις εκδρομές σας αλλά και την ομορφιά του Ροδίτικου τοπίου επιλέξτε να έρθετε εδώ αρχές Ιούνιου η τέλη Σεπτεμβρίου.
Μια ζωντανή μεσαιωνική πόλη
Σήμερα η Παλιά Ρόδος με 6000 κατοίκους συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ζωντανές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Mουσεία, παλιά καφενεία, παλάτια, τζαμιά, πλατείες, αρχαίοι ναοί πινακοθήκες, ξενώνες, gift-shop, συνυπάρχουν σε ένα περίεργο αλλά τελικά ταιριαστό κράμα. Η ιστορία αφομοιωμένη σε κτίρια, οικόσημα και επιτοίχιες παραστάσεις διηγείται τις περιπέτειες της. Το σκηνικό τέλειο, αυθεντικό, απελευθερώνει τη φαντασία σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο θρύλο, σε στιγμές καθημερινές, μιας άλλης πραγματικότητας.
Σεργιάνι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου θα σας μείνει αξέχαστο
Μην μπείτε με το αυτοκίνητο σας στον πυρήνα της Παλιάς Πόλης, αφήστε το σε κάποιον από τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης και συνεχίστε με τα πόδια. Περνώντας την Πύλη της Ελευθερίας (μια από τις εισόδους στην τειχισμένης πόλης) θα βρεθείτε στην πολυσύχναστη πλατεία Σύμης, εδώ δεσπόζουν τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αφροδίτης (3ος αι. π. Χ.) και το ιστορικό μεσαιωνικό κτήριο της Ωβέρνης. Σημείο αναφοράς είναι η κεντρική πλατεία Ιπποκράτους, εδώ θα πιείτε τον καφέ σας, θα οπλιστείτε με υπομονή και θα συνεχίσετε την περιπλάνηση σας. Σε μικρή απόσταση θα δείτε την πλατεία Αργυροκάστρου με το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήρι.
Εδώ ξεχωρίζει ένα από τα παλαιότερα κτίρια του κάστρου (14ος αιώνας) που κατασκευάστηκε από τον Μάγιστρο Roger de Pins, και τώρα φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Στην πλατεία Μουσείου θα συναντήσετε τον καθεδρικό ναό των ιπποτών, την Saint-Μarie du chateau (Παναγία του Κάστρου), αλλά και το Νοσοκομείο των Ιπποτών που τώρα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Οδός των Ιπποτών είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς δρόμους της Ευρώπης και οδηγεί στο παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου (διοικητή της πόλης).
Περιηγηθείτε στο ιστορικό «Μπούργκο»
Στον πυρήνα της τειχισμένης παλιάς πόλης απλώνονται οι δαιδαλώδεις γειτονιές της Χώρας (Μπούργκο) όπου διέμεναν οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι. Διασχίζοντάς την οδό Σωκράτους, το «μακρύ παζάρι» που λένε οι ντόπιοι, βλέπετε παντού εικόνες που θυμίζουν Ανατολή. Διάσπαρτα τζαμιά, χαμάμ, μικρές τριγωνικές πλατείες και πολύχρωμες γειτονιές δίνουν το δικό τους χρώμα σε αυτό το κομμάτι της παλιάς πόλης. Εδώ βρισκόταν τα εσωτερικά τείχη που χώριζαν το «Μπούργκο» όπου κατοικούσαν τα λαϊκά στρώματα, από το Καστέλο με τους ευγενείς άρχοντες της Δύσης. Σε αρκετά σημεία της Παλιάς Πόλης θα δείτε τους υπαίθριους ζωγράφους που δίνουν με την τέχνη τους ένα ιδιαίτερο χρώμα στην μεσαιωνική πόλη.
Σούρουπο στο Μανδράκι, το μεσαιωνικό λιμάνι
Βόρεια του κάστρου, κοντά στο νέο λιμάνι θα συναντήσετε το Μανδράκι που ήταν το αγκυροβόλιο των πολεμικών πλοίων της αρχαίας Ρόδου, αλλά και το μεσαιωνικό λιμάνι. Σήμερα εδώ δένουν θαλαμηγοί και τουριστικά σκάφη. Δύο χάλκινα ελάφια, σύμβολα του νησιού, κοσμούν την είσοδό του, ενώ πάνω στο λιμενοβραχίονα φιγουράρουν αναπαλαιωμένοι οι τρεις μεσαιωνικοί ανεμόμυλοι. Δημοφιλές για όλους ντόπιους και ξένους είναι το περπάτημα στην προκυμαία, με τα ανακαινισμένα ιταλικής τεχνοτροπίας κτήρια. Στην νότια άκρη του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλεως της Ρόδου (3,5 χλμ. από το λιμάνι στο Μανδράκι) βρίσκεται το «Πάρκο Ροδίνι», μια μικρή διαμορφωμένη δροσερή ρεματιά με τρεχούμενα νερά, πυκνή βλάστηση.
Επισκεφθείτε τους λόφους Μόντε Σμιθ και Φιλέρημος
Το 1802 οι Άγγλοι με τις εντολές του ναυάρχου Μόντε Σμιθ έκτισαν παρατηρητήριο στην κορφή του λόφου του Αγίου Στεφάνου για να εποπτεύουν το στόλο του Ναπολέοντα, στη θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της Ρόδου. Το 1916 οι Ιταλοί ξεκίνησαν τις ανασκαφές στην περιοχή που αποκάλυψαν μέρος των οχυρώσεων και τους ναούς της Αθηνάς, του Απόλλωνα και του Δία.
Νοτιότερα ξεχωρίζει ο λόφος Φιλέρημος (8 χλμ. από την Ρόδο). Εδώ θα δείτε το μοναστήρι της Παναγίας που το έκτισαν τον 15ο αιώνα οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Το αρχικό μοναστήρι καταστράφηκε επί τουρκοκρατίας και ξανακτίστηκε από τους Ιταλούς το 1931. Ελάτε εδώ μια μέρα με διαύγεια στην ατμόσφαιρα για να απολαύσετε την υπέροχη θέα σε όλο το βόρειο τμήμα της Ρόδου.
Φαληράκι – Λίνδος, η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη διαδρομή
Ένας κεντρικός δρόμος φεύγει προς νότο οδηγώντας προς τα θέρετρα των ανατολικών ακτών. Πρώτη στάση η Καλλιθέα (11 χλμ.) με μικρούς όρμους, φοινικόδεντρα και ιαματικά λουτρά, η αγαπημένη λουτρόπολη των Ιταλών. Αμέσως μετά θα συναντήσετε το πολύκοσμο Φαλιράκι με τις πάντα γεμάτες κόσμο ακρογιαλιές και τα άφθονα ντεσιμπέλ στα νυχτερινά κλαμπ. Κάτω από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία διαγράφετε ο διπλός όρμος που αγάπησε ο ηθοποιός Άντονι Κουίν και πήρε το όνομά του. Προς νότο ακολουθούν στη σειρά οι απλωτές και αξιοποιημένες παραλίες Τραγανού, Λαδικού, Αφάντου , Κολύμπια και Τσαμπίκα.
Με μικρή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο που συνεχίζει για Λίνδο θα προσεγγίσετε την μονή Τσαμπίκα απ’ όπου η θέα προς την ανατολική ακτή της Ρόδου είναι υποβλητική. Επόμενη στάση το πολυσύχναστο κεφαλοχώρι Αρχάγγελος. Παρακλάδι του κεντρικού δρόμου (2 χλμ.) θα σας οδηγήσει στην παραλία Στεγνά, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παραλία Αγάθη με τη ζαχαρένια άμμο.
Ανεβείτε στο κάστρο της Λίνδου, αυτή τη θέα δεν την χάνεις!
Η ακρόπολή της Λίνδου απέχει 45 χιλιόμετρα ως τη πόλη της Ρόδου. Η αρχαία Λίνδος ήταν μία από τις τρεις πόλεις του νησιού και σημαντική ναυτική δύναμη. Η σημερινή όψη της Λίνδου οφείλεται στην παρουσία του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, μα και στους Ιταλούς που την αναπαλαίωσαν. Το χωριό της Λίνδου διατηρεί την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, εδώ εντύπωση προκαλούν τα καπετανόσπιτα που έκτισαν οι εύποροι πλοίαρχοι και καραβοκύρηδες τον 17ο και 18ο αιώνα.
Το κεντρικό καλντερίμι που διασχίζει το χωριό είναι γεμάτο από κάθε λογής καφέ, εστιατόρια, μπαράκια και μαγαζιά τουριστικών ειδών. Στην κορφή του λόφου, σε ύψος 116 μέτρων δεσπόζει η αρχαία ακρόπολη. Στη ρίζα του βράχου είναι σκαλισμένη η τριήρης –σύμβολο της ναυτικής δύναμης της Λίνδου -έργο του Πυθόκριτου. Στο εσωτερικό του κάστρου διασώζονται πολλά από τα κατάλοιπα του ένδοξου αρχαίου κόσμου, όπως η Ελληνιστική Στοά και ο ναός της Λινδίας Αθηνάς.
Λίνδος – Γεννάδι, ένα παραλιακό μέτωπο 20 χιλιομέτρων με παραλίες για όλα τα γούστα
Κάτω από τον βράχο της ακρόπολης της Λίνδου, ξεχωρίζει το κλειστό ακρογιάλι του Αγίου Παύλου και η παραλία της Λίνδου γνωστή με το όνομα Χαράκι. Οι παραλίες Βλύχα Καλάθος και Βάγια απλώνονται στα βόρεια. Νότια από τη Λίνδο διαγράφονται τα ακρογιάλια Πεύκοι και η απλωτή αμμουδιά του Λάρδου. Από το χωριό Λάρδος (3,5 χλμ.) θα ανηφορίσετε προς το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς Υμενής γνωστό για το σκαλιστό ξύλινο τέμπλο.
Στην νοτιοανατολική ακτή της Ρόδου ξεδιπλώνεται μια απέραντη ακρογιαλιά με άμμο και χοντρό βότσαλο και άφθονες ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως κοντά στα χωριά Γεννάδι και Κιοτάρι. Ωστόσο στο νοτιότερο τμήμα της θ’ ανακαλύψετε ήσυχα ακόμη και τον Αύγουστο, σημεία για μπάνιο. Στο χωριό Χόχλακας (65 χλμ. από τη Ρόδο) ο δρόμος αφήνει την παράκτια πορεία του και στρέφεται ανατολικά. Στα 6 χιλιόμετρα θα δείτε αριστερά το στενότερο ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στο Πρασονήσι (8.5 χλμ).
Στο Πρασονήσι για wind surf και εξερευνήσεις
Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Μια αμμουδερή γλώσσα ξηράς, μήκους μισού χιλιομέτρου και πλάτους μόλις λίγων μέτρων συνδέει τη βραχώδη χερσόνησο δημιουργώντας δύο ξεχωριστές παραλίες. Το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί όσους ασχολούνται με wind surf και kitesurf. Στην περιοχή υπάρχουν υποδομές για διαμονή και φαγητό. Αξίζει να περπατήσετε το μονοπάτι ως τον φάρο. (κτίσμα του 1890).
Από το κοντινό χωριό Χόχλακας ασφάλτινος δρόμος οδηγεί μέσα από την αγροτική ενδοχώρα στο χωριό Κατταβιά (7.5 χλμ και στη συνέχεια στρέφεται βόρεια ακολουθώντας το περίγραμμα της ακτογραμμής βγαίνει στην παραλία της Απολλακιάς που είναι ευάλωτη στο αιγαιοπελαγίτικο μελτέμι. Από Απολακκιά μπορείτε να πάτε προς το παραλιακό Γεννάδι ή να συνεχίσετε βόρεια για το χωριό Μονόλιθος (10 χλμ.).
Η συναρπαστική δυτική ακτή, από τα Ίξια στο κάστρο του Μονόλιθου
Εφορμώντας πάλι από την πόλη της Ρόδου θα προσπεράσετε τα παραθεριστικά κέντρα Ιξιά, Τριάντα, Κρεμαστή και Παραδείσι όπου κυριαρχούν τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αμέσως μετά το αεροδρόμιο, το τοπίο ανοίγει και αποκτά ξανά τις φυσικές του διαστάσεις.
Πρώτη στάση η εντυπωσιακή αρχαία πόλη Κάμειρος και το γραφικό της λιμανάκι Σκάλα Καμείρου απ’ όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για την κοντινή Χάλκη. Στην πορεία προς νότο θα περάσετε το παραδοσιακό χωριό Κρητινία με το γκρεμισμένο μεσαιωνικό φρούριο και θα συνεχίσετε με αρκετές στροφές προς Μονόλιθο όπου και θα επισκεφθείτε το κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του βράχινου λόφου με θέα στη θάλασσα. Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζουν οι παραλίες Ατάβυρος, Αλυκή και Φούρνοι.
Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και η υπέροχη ενδοχώρα
Εξίσου ενδιαφέρουσα με τα παράλια είναι και η Ροδιακή ενδοχώρα. Στα γνωστότερα σημεία θα πάτε με ασφάλτινους δρόμους. Εντοπίσαμε και σας προτείνουμε δυο εξαιρετικές και εύκολες διαδρομές. Από το θέρετρο Κολύμπια θα ακολουθήσετε τον ορεινό δρόμο προς Απόλλωνα και Έμπωνα και θα καταλήξετε στις τοποθεσίες Επτά Πηγές, Φουντούκλι όπου θα δείτε τη βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου και την τοποθεσία όπου βρίσκονται τα δύο ορεινά ξενοδοχεία του νησιού. Η δεύτερη διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Από την πόλη της Ρόδου θα πάτε προς το χωριό Παραδείσι (15 χλμ.) στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για το χωριό Επάνω Καλώνας όπου και βρίσκεται η πανέμορφη Κοιλάδα των Πεταλούδων που πηρε το ονομά της από το είδος της πεταλούδας ζωηρές Panaxia έρχονται κατά χιλιάδες. Η επιστροφή από την Κοιλάδα των Πεταλούδων μπορεί να γίνει μέσω Ψίνθου – Αφάντου.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίσυρος, ηφαιστειακή ομορφιά!
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.