Ο χειμώνας είναι εδώ! Θα «εξαγνιστείτε» στα χιονόλευκα τοπία του, θα νοιώσετε την ψυχρή ανάσα του, θα μυρίσετε τις μυρωδιές του, θα παίξετε χιονοπόλεμο, θα «χαθείτε» στην αγκαλιά του δάσους… Η Ζήρια και τα χιονισμένα ορεινά χωριά της σας περιμένουν.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Όρος Κυλλήνη” είναι η αρχαιοπρεπής ονομασία που χρησιμοποιούν για το δεύτερο σε ύψος βουνό της Πελοποννήσου -ακόμα και σήμερα- οι περισσότεροι χάρτες. Οι ντόπιοι προτιμούν ν’ αποκαλούν το βουνό τους Ζήρια (ψηλότερη κορφή 2.374 μ. ) ή και κατά παράφραση Τζήρια, όνομα νεότερο που προέρχεται από τη σλαβική λέξη «ζήρι» που σημαίνει βελανίδι. Οι κυριότερες κορφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό πέταλο. Στο βόρειο τμήμα του το βουνό σβήνει σχετικά ομαλά στη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, ενώ στο νότο τα νερά της Στυμφαλίας λίμνης χωρίζουν τη Ζήρια από τον Ολίγυρτο και η δασωμένη κοίτη του Όλβιου ποταμού με το άνοιγμα της κοιλάδας του Φενεού, από τα βουνά του Σαραντάπηχου και τη Ντουρντουβάνα.
Γιατί είναι δημοφιλής προορισμός τα Τρίκαλα Κορινθίας;
Το καλό κλίμα, τα όμορφα ορεινά τοπία, η μικρή απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση, έχουν καθιερώσει τα Τρίκαλα Κορινθίας ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για χειμερινές εξορμήσεις και όχι μόνο. Το χωριό με τις τρεις ξεχωριστές συνοικίες του, ακουμπά στις πλαγιές του όρους Ζήρια. Εδώ υπάρχουν ποιοτικοί ξενώνες για όλα τα πορτοφόλια και επιλογές στο φαγητό.
Στο δρόμο για τα Τρία – Καλά
Η πιο σύντομη διαδρομή που θα σας φέρει χωρίς ταλαιπωρία και δυσάρεστες εκπλήξεις στα υψίπεδα του Μοραΐτικου βουνού, αρχίζει από το παραλιακό Ξυλόκαστρο που απέχει από την Αθήνα μόλις 130 χιλιόμετρα. Αν και ο δρόμος έχει αρκετές στροφές, είναι σχετικά φαρδύς και δεν θα σας κουράσει, ακόμη και αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση. Συνολικά θα χρειαστεί να καλύψετε 24 χιλιόμετρα ανάβασης για να φτάσετε από το μηδενικό υψόμετρο των ακτών του Κορινθιακού κόλπου στα ελατοσκέπαστα Τρίκαλα.
Τρίκαλα, τρείς συνοικίες, τρείς ορεινές γειτονιές
Τα πρώτα σπίτια των Κάτω Τρικάλων ξεκινούν από ύψος 800 μέτρων και σκαρφαλώνουν μέχρι τα 1100, στις ψηλότερες συνοικίες των Άνω Τρικάλων. Και στις τρεις γειτονιές διασώζονται ακόμη πολλά παλιά πέτρινα σπίτια, που όμως σιγά-σιγά χάνονται ανάμεσα στις αμέτρητες μοντέρνες κατασκευές που αλλοιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς την προσωπικότητα των οικισμών.
Τρεχούμενα νερά κυλούν από τη Ζήρια
Η Ζήρια στο ύψος των Τρικάλων κατεβάζει άφθονα νερά και τα χωριά έχουν πολλές βρύσες που δηλώνουν την παρουσία του πολύτιμου υγρού στοιχείου σε αφθονία. Τα αναρίθμητα ρυάκια που αποστραγγίζουν το οροπέδιο κατρακυλούν από παντού έως ότου σμίξουν με τα νερά του αρχαίου ποταμού Σίθα που κυλά στο βάθος της χαράδρας. Ωστόσο στη Ζήρια δεν υπάρχουν μόνο τα Τρίκαλα, αλλά και ένα μεγάλο πλήθος χωριών που απλώνουν τις γειτονιές τους σε μικρό η μεγάλο υψόμετρο, χωριά που μπορεί να μην είναι «must» τουριστικοί προορισμοί, όμως σίγουρα αξίζει να τ’ αναζητήσετε.
Ανάβαση στο Χιονοδρομικό της Ζήριας
Από τα τελευταία σπίτια των Άνω Τρικάλων αρχινά μια θαυμάσια οδική διαδρομή που οδηγεί τα υψίπεδα της Ζήριας. Όσο το υψόμετρο μεγαλώνει, τόσο το περιηγητικό ενδιαφέρον απογειώνεται καθώς αρχίζει και ξεδιπλώνεται όλη η άγρια ομορφιά του βουνού. Αφήστε λοιπόν πίσω τον συνωστισμό επισκεπτών και οχημάτων των Άνω Τρικάλων και πάρτε τον δρόμο του βουνού.
Πρώτα θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Βλάσιου που βρίσκεται κτισμένο στα 1200 μέτρα. Από εδώ ο δρόμος με έντονα ανηφορικές διαθέσεις μπαίνει στο ελατόδασος – συνήθως είναι χιονισμένο αυτήν την εποχή- και μετά από έντονη ανάβαση θα σας φέρει στο απλωτό υψίπεδο της Ζήριας που βρίσκεται στα 1500 μέτρα ψηλότερα από την στάθμη της θάλασσας. Εδώ συναντάμε το μικρό νεότευκτο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήριας και το σαλέ ( https://www.ziriaski.gr/ ) και σε μικρή απόσταση τα δυο ορειβατικά καταφύγια.
Μεσαία Τρίκαλα – Καρυά, μια διαδρομή που δεν την χάνεις
Εξαιρετικά ευχάριστη διαδρομή σε ασφάλτινο δρόμο, είναι αυτή που συνδέει τα Μεσαία Τρίκαλα με το χωριό Καρυά (7 χλμ.). Στην πορεία σας θα διασχίσετε πυκνά δάση πεύκων και ελάτων και θ’ απολαύσετε την πανοραμική θέα στον Κορινθιακό κόλπο, 1300 μέτρα ψηλά από τη θάλασσα. Από την Καρυά μπορείτε να κατηφορίσετε για τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, ή να συνεχίσετε την περιήγησή σας προς τα χωριά της λίμνης Δόξα.
Ανακαλύψτε τη λιμνούλα του Δάσιου, δείτε την αλπική ομορφιά του βουνού
Αυτή είναι μια θαυμάσια διαδρομή που άξιζε να την ακολουθήσετε αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς και το χιόνι δεν απαγορεύει τις μετακινήσεις. Από το οροπέδιο της Ζήριας (στο ύψος του χιονοδρομικού κέντρου) θα δείτε τις ταμπέλες να καθορίζουν την πορεία σας στο στενό χωματόδρομο. Θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων ως τις όχθες τις μικροσκοπικής λίμνης η οποία βρίσκεται σε ύψος 1550 μέτρων, σε τοποθεσία που αγκαλιάζουν από παντού χιονισμένες ακρώρειες και δάσος έλατων και πεύκων. Η λιμνούλα έκτασης μόλις 60 στρεμμάτων το χειμώνα παγώνει. Την άνοιξη όμως σφύζει από ζωή καθώς εδώ έχουν καταμετρηθεί άφθονα χλωριδικά είδη αλλά και 8 διαφορικά είδη αμφιβίων.
Πάμε για Ιππασία;
Ανηφορίζοντας από το Ξυλόκαστρο πριν τα Κάτω Τρίκαλα θα δείτε το χωριό Ρέθι. Εδώ υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελεύθερης Ιππασίας και ορεινών δραστηριοτήτων όπου μπορείτε να κάνετε ιππασία στον περιφραγμένο χώρο ή να πραγματοποιήσετε μια σύντομη βόλτα στις γύρω εξοχές. Τα άλογα είναι ήρεμα και φιλικά ενώ υπάρχουν και πόνυ για τα παιδιά. Περισσότερες πληροφορίες www.orinesdrastiriotites.gr
Με τα πόδια στην κορφή της Μεγάλης Ζήριας
Από το οροπέδιο της Ζήριας ακολουθώντας το ορειβατικό μονοπάτι μπορείτε να ανεβείτε έως την ψηλότερη κορφή στα 2374 μ. (2.30 ώρες σε σκληρές συνθήκες χειμερινού βουνού). Απαραίτητος είναι ο εξειδικευμένος εξοπλισμός και η ανάλογη πείρα σε παρόμοιες αναβάσεις.
Το ορεινό οικοσύστημα της Ζήριας απειλείται
Με την ψηλότερη κορφή της να αγγίζει τα 2.374 μ. και το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της, η Ζήρια αναμφίβολα διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα ομορφότερα βουνά της Πελοποννήσου. Ανάμεσα στις κορυφές της Μικρής και Μεγάλης Ζήριας, ξανοίγεται η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το πιο ζωντανό και συνάμα ανέγγιχτο κομμάτι του βουνού.
Εδώ έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον είκοσι σπάνια και ενδημικά είδη φυτών. Σε ύψος 1750 μέτρων υπάρχει ένα πανέμορφο σπήλαιο με οκτώ θαλάμους και υπέροχους πολύχρωμους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Στα απόκρημνα πρανή των κορυφών της Ζήριας βρίσκουν καταφύγιο μεγάλα και απειλούμενα αρπακτικά της ορνιθοπανίδας όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και αρκετά είδη γερακιών. Δυστυχώς και εδώ η ορεινή φύση δοκιμάζεται έντονα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις.
Η ζήτηση γης κυρίως προς την πλευρά των Τρικάλων για τη δημιουργία όλο και περισσοτέρων εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, η υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο τμήμα του αρχαίου δάσους, ενώ οι άφθονοι δασικοί δρόμοι διακόπτουν τη φυσική συνέχεια των οικοσυστημάτων και τα υποβαθμίζουν σταδιακά.
Τελευταία η Ζήρια μπήκε στο στόχαστρο των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τις κορφές των βουνών μας σε νταμάρια. Αν κατασκευαστούν τα προβλεπόμενα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα το θαυμάσιο οικοσύστημα της Ζήριας θα υποβαθμιστεί για πάντα!
Αρχαίες ρίζες
Τα Τρίκαλα είναι κτισμένα πιθανόν στη θέση της αρχαίας πόλης Μύσαιο. Όμως οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες που αργότερα σχημάτισαν τα σημερινά χωριά δημιουργηθήκαν τον 10ο αι. μ.Χ. όταν οι αρρώστιες και οι ληστρικές επιδρομές αφάνιζαν τα παράλια και οι απελπισμένοι αγρότες πήραν τα βουνά. Τα Άνω Τρίκαλα σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκαν αργότερα από τους Νοταραίους, μεγάλη οικογένεια της Κορίνθου που ήρθε από το Φανάρι μετά την άλωση της Κων/πολης.
Η σπηλιά του Ερμή στη Ζήρια
Από τα τελευταία σπίτια των Άνω Τρικάλων αρχίζει να φαίνεται όλη η ομορφιά της Ζήριας, όπου σύμφωνα με το μύθο σε μια κρυφή σπηλιά του βουνού, η Μαία, κόρη του Άτλαντα, γέννησε τον φτεροπόδαρο αγγελιοφόρο των θεών, τον Ερμή. Μάλιστα ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην κoρφή του βρισκόταν ένα από τα λίγα αρχαία ιερά αφιερωμένα στο φτεροπόδαρο θεό που εδώ τον ονόμαζαν Κυλλήνιο Ερμή.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μυθική Στυμφαλία λίμνη
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.