Από τις βουτιές στις οργανωμένες παραλίες των ακτών του Κορινθιακού κόλπου στο Δερβένι, στην Αιγείρα και στην Ακράτα, θα βρεθούμε στο ορεινό κεφαλοχώρι της Ευρωστίνας αναζητώντας τη δροσιά του βουνού.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis/Views of Greece 

Ένα παραλιακό μέτωπο 25 χιλιομέτρων που βρέχεται από τα γαλάζια νερά του Κορινθιακού κόλπου και σφύζει από ανθρώπινη δραστηριότητα, ξεδιπλώνεται από το παράκτιο Δερβένι μέχρι το Διακοφτό.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-ονειρεμένο-δειλινό-στην-παραλια-της-Τράπεζας

Ονειρεμένο δειλινό στην παραλία της Τράπεζας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ επάνω σε αυτήν την πολυποίκιλη ακτογραμμή συνωστίζονται παραθαλάσσια ξενοδοχεία, κατοικίες, εστιατόρια, καφέ, αθλητικές εγκαταστάσεις, οργανωμένες ακρογιαλιές, λιμανάκια όπου δένουν ψαροκάικα.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Δερβένι-θαρρείς-και-κάθε-σπίτι-έχει-τη-δικιά-του-παραλία

Δερβένι, θαρρείς και κάθε σπίτι έχει τη δικιά του παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετά τμήματα ελεύθερα από την ανθρώπινη παρουσία όπου μπορείς να περπατήσεις με ηρεμία δίπλα στο ακροθαλάσσι, χωρίς τον θόρυβο από την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και τις εκκωφαντικές μουσικές από τα παραλιακά μπαράκια.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-ο-εξώστης-της-Παναγίας-Καταφυγιώτισσας

Ο εξώστης της Παναγίας Καταφυγιώτισσας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι ακτές αυτές ενδείκνυνται για οικογενειακές διακοπές καθώς παρέχουν όλες εκείνες στις υπηρεσίες και την υποδομή που μπορεί να αποζητά όποιος θέλει να περάσει μερικές χαλαρές ημέρες πλάι στη θάλασσα, χωρίς να του λείψει τίποτα.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-η-ακτή-της-Πούντας

Η ακτή της Πούντας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παράλληλα η περιοχή αυτή προσφέρει εύκολες και σύντομες διαφυγές στα κοντινά, πανέμορφα ορεινά χωριά της Κορινθίας για όσους επιλέξουν μια δροσερή αλλαγή.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Σούρουπο-στον-Κορινθιακό-κόλπο

Σούρουπο στον Κορινθιακό κόλπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δερβένι,  Αιγείρα, Πλάτανος,  τα σπίτια επάνω στο κύμα

Το παραθαλάσσιο Δερβένι βρίσκεται επάνω στον νέο εθνικό δρόμο Κορίνθου – Πατρών και έχει εύκολη οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα παραλιακά χωριά μέσω του παλιού αυτοκινητόδρομου. Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε το Δερβένι ως αφετηρία για τις εξορμήσεις σας στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απέχει από την Κόρινθο 60 χλμ. και από την Πάτρα 70 χλμ.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.Πανόραμα-της-ακτής-Δερβένι-Αιγείρας

Πανόραμα της ακτής Δερβένι – Αιγείρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που ξεκινά από το Δερβένι και ολοκληρώνεται στην ακτή της Ακράτας,  «τρέχει» ο δρόμος που εξυπηρετεί τις καθημερινές μετακινήσεις των ντόπιων. Η παραλία είναι στρωμένη με βότσαλα, πετραδάκι και χοντρή άμμο, τα νερά βαθαίνουν σχετικά απότομα, όπως εξάλλου σε όλον σχεδόν τον Κορινθιακό κόλπο.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Η-απλωτή-παραλία-της-Ακράτας

Η απλωτή παραλία της Ακράτας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μεγάλα τμήματά της είναι οργανωμένα και εξαιρετικά πολυσύχναστα, όμως καθώς πρόκειται για μια απλωτή ακτογραμμή είναι βέβαιο πως πάντα, ακόμη και τον Αύγουστο, θα βρείτε σημεία για να κολυμπήσετε χωρίς συνωστισμό. Αναμφίβολα το ενδιαφέρον τμήμα αυτής της ακτής βρίσκεται  κοντά στις εκβολές το ποταμού Κράθι όπου λειτουργούν παραλιακά καφέ και εστιατόρια. Εδώ θα βρείτε τις παραλίες του Ποταμίτικου Γιαλού και την ακτής Ποροβίτσα.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-οι-εκβολές-του-ποταμού-Κράθι-το-πιο-ήσυχο-σημείο-της-ακτής

Οι εκβολές του ποταμού Κράθι το πιο ήσυχο σημείο της ακτής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες Κρυονέρι, Πούντα, Τράπεζα

Ανατολικά των εκβολών του ποταμού ο δρόμος ξαναπλησιάζει την ακτή και περνά δίπλα στη θάλασσα, όπου σε μερικά μέρη τα πεύκα και τα πλατάνια κατεβαίνουν μέχρι το κύμα.  Είναι ευνόητο ότι σε όποια σημεία  πηγαίνει κοντά ο δρόμος, εκεί συγκεντρώνεται το περισσότερο πλήθος του κόσμου, αλλά και εμφανίζεται η πιο έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Θαυμάσια και οργανωμένη είναι η ακτή του Πλάτανου, όπου μάλιστα λειτουργούν και παραλιακά εστιατόρια. Πιο ήσυχη ωστόσο, είναι η ακρογιαλιά Κρυονέρι, ανατολικά από το μικρό αλιευτικό καταφύγιο.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Γενική-άποψη-του-Ποταμίτικου-Γιαλού-και-της-ακτής-Ποροβίτσα

Γενική άποψη του Ποταμίτικου Γιαλού και της ακτής Ποροβίτσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εμείς δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στην παραλία Πούντας – Τράπεζας που εισχωρεί σαν γλώσσα στο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου.  Ίσως όμως εδώ, χρειαστεί να περπατήσετε λίγο μέχρι να βρείτε το σημείο της αρεσκείας σας, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Πηγαίνοντας προς Διακοφτό θα συναντήσετε την ακρογιαλιά της Εγκάλης που είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι, ενώ εκεί λειτουργούν και δυο beach bars.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες-η-ακρογιαλιά-της-Εγκάλης-με-ψιλό-βοτσαλάκι

Η ακρογιαλιά της Εγκάλης με ψιλό βοτσαλάκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρχαίο θέατρο Αιγείρας, αυτήν τη θέα δεν τη χάνεις!

Από την παραλία της Αιγείρας, ασφάλτινος, αλλά με πολλές στροφές δρόμος που σέρνεται επάνω στη ράχη του βουνού θα μας φέρει μετά από 7 χιλιόμετρα ανάβασης στο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, σε  υψόμετρο 350 μέτρων, κτισμένο σε σημείο με εξαίσια θέα προς την ακτογραμμή Δερβενίου – Αιγείρας- Ακράτας.  Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στο πρώτο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα, ενώ επεμβάσεις έκαναν αργότερα και οι Ρωμαίοι,  τον 2ο π.Χ. αιώνα. Το κοίλο του θεάτρου έχει σχήμα πέταλου και στις κερκίδες του μπορούσαν να καθίσουν μέχρι 3000 θεατές, ενώ το εντυπωσιακό είναι πως η σκηνή, κατά την ελληνιστική περίοδο, ήταν διώροφη, μια ασυνήθιστη κατασκευή για την εποχή! Το θέατρο αυτό ξεχώριζε από τα άλλα θέατρα της περιόδου, καθώς ήταν λαξεμένο πάνω στον κροκαλοπαγή βράχο.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Αρχαία-Αιγείρα-το-θέατρο-έχει-προνομιακή-θέα-στο-Κορινθιακό-κόλπο

Αρχαία Αιγείρα, το θέατρο έχει προνομιακή θέα στο Κορινθιακό κόλπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αναζητώντας τη δροσιά της ορεινής Ευρωστίνας

Πολλές είναι οι ορεινές διαφυγές που έχει να μας προτείνει η παραλιακή αυτή περιοχή. Ξεχωρίζουμε αυτήν προς Ευρωστίνα, αφενός για την υπέροχη θέα που προσφέρει σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ανάβασης, αλλά και για το γνωστό κεφαλοχώρι της Ευρωστίνας, ή αλλιώς Ζάχολης που θα συναντήσουμε στο τέλος της διαδρομής , 13 χλμ. μακριά από Αιγείρα. Το χωριό καθώς εντοπίζεται στα 600 έως 750 μέτρα ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας, προφέρει μια αεροπορικών διαστάσεων θέαση προς τον κλειστό κόλπο του Κορινθιακού και δικαιολογημένα φέρει το προσωνύμιο «το Μπαλκόνι του Κορινθιακού».

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Το-ορεινό-χωριό-Εβρωστίνα-με-το-δροσερό-κλίμα

Το ορεινό χωριό Εβρωστίνα με το δροσερό κλίμα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πάλαι ποτέ Ζάχολη απλώνει τις δυο μεγάλες συνοικίες της σε μια σχετικά ομαλή ράχη του Μαύρου Όρους, στις δυο πλευρές του ορεινού ποταμού Ρέμα του Μύλου. Η κοινότητα αυτή ήταν ανέκαθεν γνωστή στην περιοχή για τους ορεινούς οπωρώνες που παρήγαγαν εξαιρετικής ποιότητας μήλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, κάστανα και κεράσια, αλλά και για τα περιβόλια που τροφοδοτούσαν με φρέσκα λαχανικά τα παράλια  χωριά. Περιζήτητα ήταν τα φασόλια της Ζάχολης τα οποία καλλιεργούσαν οι κάτοικοι πάνω στις πέτρινες αναβαθμίδες που είχαν στήσει στις πλαγιές του βουνού.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Ευρωστίνα-ο-Άγιος-Γεώργιος

Ευρωστίνα, ο Άγιος Γεώργιος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Ευρωστίνα και το ποτάμι των Μύλων

Στη σημερινή Ευρωστίνα αξίζει να ανέβεις για να χαλαρώσεις στο δροσερό της κλίμα, -αφού το βραδάκι, ακόμη και τον Αύγουστο, χρειάζεσαι ζακέτα-, αλλά και να απολαύσεις το φαγητό στις δυο ταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από τη σκιά του θεόρατου πλάτανου.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-Εβρωστίνα-το-ρέμα-του-Μύλου

Εβρωστίνα, το ρέμα του Μύλου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αξίζει ένας περίπατος στο κατάφυτο ποταμάκι των Μύλων που διασχίζει το χωριό και μέρος της κοίτης του έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για περπάτημα. Στην έξοδο του χωριού προς οροπέδιο δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1811) με τους 17 του τρούλους! Ακόμη, ανηφορίζοντας από Αιγείρα προς Ευρωστίνα, θα δείτε το μοναστήρι της Παναγίας Καταφυγιώτισσας, κυριολεκτικά γαντζωμένο επάνω στην κόψη του γκρεμού. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στις σπηλιές αυτές κατέφευγαν οι Ζαχολίτες όταν ληστές, πλιατσικολόγοι και Τούρκοι αγάδες τρομοκρατούσαν τα χωριά του Μοριά.

Δερβένι-Ακράτα-παραλίες.-το-αιωρούμενο-το-μοναστήρι-της-Παναγίας-Καταφυγιώτισσας

Το αιωρούμενο μοναστήρι της Παναγίας Καταφυγιώτισσας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Road trip στις ακτές του Κορινθιακού

Τριζόνια-το-λιμάνι.

Τριζόνια, το λιμάνι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.