Από την Ιτέα στη Ναύπακτο. Μια διαδρομή, ογδόντα παραλιακά χιλιόμετρα,  δώδεκα στάσεις, σε μια απόδραση που συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα και μπορεί να πραγματοποιηθεί άνετα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Τριζόνια.

Το νησάκι Τριζόνια. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φίλοι των ταξιδιών, των ελευθέρων δρόμων, εραστές της ανοιξιάτικης φύσης, του βουνού και της θάλασσας, βάλτε αυτήν την περιοχή στο ταξιδιωτικό σας ημερολόγιο.

τοπίο-στις-ακτές-του-Κορινθιακού

Τοπίο στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χαράξτε πορεία στο χάρτη και αρχίστε από τώρα να… ζεσταίνετε τις μηχανές.

Μοναστηράκι-το-Παραθάλασσο.

Μοναστηράκι το Παραθάλασσο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περιδιαβαίνοντάς τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, θα εκπλαγείτε από την ποικιλομορφία της μαγευτικής μεσογειακής τοπογραφίας και τις συνεχόμενες εναλλαγές της.

Η-Ιτέα.

Η Ιτέα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ιτέα, η πόλη που έκτισε ο Καποδίστριας

Ερχόμενοι από Δίστομο, με τις πρώτες κατηφορικές στροφές ξανοίγεται μπροστά μας το πανόραμα του Κορινθιακού κόλπου.   Εκεί, σε μια του άκρη, στο σημείο όπου το “Κρισσαίον Πεδίον” της αρχαιότητας –ο σημερινός ελαιώνας της Άμφισσας- φτάνει στη  θάλασσα, ξεχωρίζει η Ιτέα με το θαυμάσιο ρυμοτομικό σχέδιο  και την απλωτή προκυμαία, ιδανική για μεγάλους περιπάτους. Πρόκειται για μια σύγχρονη πολιτεία που κτίσθηκε κατόπιν εντολής του Καποδίστρια το 1830, κοντά στο σημείο όπου υπήρχε η αρχαία πόλη Κίρρα, ήδη από το 3.000 π.Χ. Στην Ιτέα μπορείτε να έρθετε από την Αθήνα, είτε μέσω της γνωστής διαδρομής Θήβα-Λιβαδειά -Δελφοί (205 χλμ.), είτε μέσω Λιβαδειάς- Διστόμου – Δεσφίνας (200 χλμ.).

Το-Γαλαξίδι.

Το αρχοντικό Γαλαξίδι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γαλαξίδι, πάντα αρχοντικό

 Επόμενη στάση το θρυλικό Γαλαξίδι, η σημαντικότερη ναυτική πολιτεία της Στεριανής Ελλάδας. Η πρώτη από απόσταση ματιά, είναι αυτή που θα σημαδεύσει ευχάριστα τις αναμνήσεις σου κάνοντας το Γαλαξίδι να σου μείνει αξέχαστο. Όμως τη φυσιογνωμία του καλοδιατηρημένου νησιώτικου οικισμού, την αρχοντική γοητεία του και τη θετική αύρα που εκπέμπει, θα τα γνωρίσεις όταν αποφασίσεις να περπατήσεις στα σοκάκια του, να ταΐσεις τις πάπιες στο μικρό λιμάνι, ν’ απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στο Χηρόλακα, τις βόλτες στο παρακείμενο πευκοδάσος, να δοκιμάσεις θαλασσινούς μεζέδες στις καλές ταβέρνες του. Οπωσδήποτε αξίζει μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο, αλλά και στον ναό του Αγίου Νικολάου με το εντυπωσιακό τεχνοτροπίας μπαρόκ, ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Αγιοι-Πάντες

Αγιοι Πάντες, η παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιοι Πάντες, άραγμα στα βότσαλα

Ακολουθώντας τον δρόμο που συνδέει το Γαλαξίδι με την Ναύπακτο,  στα 12 χιλιόμετρα θα πέσουμε θέλοντας και μη πάνω στο μικροσκοπικό λιμανάκι των Αγίων Πάντων. Ο οικισμός με την λιλιπούτεια παραλία και τα λιγοστά μαγαζιά κατά μήκος της ακτής, είναι ιδανικό, ιδίως την άνοιξη, σημείο για φαγητό και ξεκούραση, πλάι στο ακροθαλάσσι. Με τις πρώτες ζέστες, κατάλληλες για βουτιές είναι τόσο η παραλία των Αγίων Πάντων, όσο και η θαυμάσια ακτή του Αγίου Βασιλείου που εκτείνεται ανατολικά.

Παραλία-Πάνορμου

Η παραλία Πάνορμου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πάνορμος, ειδυλλιακό τοπίο

Επόμενη στάση ο όρμος της Λεμονιάς, ή Γιαλός, γνωστό ωστόσο σήμερα και ως λιμανάκι του Πανόρμου.  Η παραλία, το μικρό αγκυροβόλιο, τα σπίτια που σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα, συνθέτουν το σκηνικό. Λίγο πιο πίσω από το ακρογιάλι βρίσκεται το Επάνω Χωριό.  Στην περιοχή  κατά την αρχαιότητα αναπτυσσόταν το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης Φαιστίνος, γνωστή για το Ιερό του Απόλλωνα σύμφωνα με αναφορές του αρχαίου περιηγητή Παυσανία.

Η-Ερατεινή.

Η Ερατεινή. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ερατεινή, το παλιό Χάνι

Αμέσως μετά τον Πάνορμο συναντάμε την Ερατεινή, παλιότερα γνωστή με την ονομασία Χάνι, όνομα και πράγμα αφού πριν τη δημιουργία του παραλιακού δρόμου ήταν σταθμός διανυκτέρευσης όσων κατέβαιναν από τα ορεινά για να πάρουν το καράβι προς Πειραιά ή Αίγιο. Σήμερα η θαλασσινή πολίχνη είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της παραλιακής ζώνης με σημαντική υποδομή για διαμονή – φαγητό και ευρύχωρο αγκυροβόλιο για ψαροκάικα. Σε μικρή απόσταση από το κύμα, στην κορφή γειτονικού υψώματος διακρίνονται τμήματα του φρουρίου και του τείχους της αρχαίας πόλης Τολοφώνας.

Ο-Φάρος-της-Ψαρομύτας

Ο Φάρος της Ψαρομύτας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φάρος Ψαρομύτας, υπέροχη θέα

Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις και μπορείτε να υπομείνετε μερικά χιλιόμετρα χωματόδρομου, αξίζει να ρωτήσετε και να σας δείξουν τη διαδρομή  που οδηγεί στον Φάρο της Ψαρομύτας.  Ο παλιός φάρος του 1894, δεσπόζει δυτικά στην άκρη του κάβου της Ψαρομύτας, κτισμένος σε σημείο με θαυμάσια θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στις απέναντι ακτές του Μοριά.

το-λιμανάκι-του-Αγίου-Νικολάου

Το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιος Νικόλαος, ένα αυθεντικό ψαροχώρι

Διανύοντας μόλις 6 χιλιόμετρα από την παραλία του Τολοφώνα, θα βρεθείτε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι που δεσπόζει πάνω σε βραχονησίδα στο κέντρο του κόλπου.  Από εδώ αναχωρούσε παλιότερα το φέρυ μπωτ για το Αίγιο. Η παραλία μπροστά από τον ψαράδικο οικισμό είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς χειμώνα-καλοκαίρι, είναι οι ψαροταβέρνες που παρατάσσονται κατά μήκος της προκυμαίας και του παράκτιου δρόμου.

Τριζόνια-το-λιμάνι.

Τριζόνια, το λιμάνι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τριζόνια, λιλιπούτειο νησί

Δυτικά του Αγίου Νικολάου απλώνεται η κατάφυτη ακτογραμμή της Σπηλιάς, της Γλυφάδας και της Σεργούλας με τις διαδοχικές παραλίες και το πλατανόδασος που σε μερικά σημεία κατεβαίνει κυριολεκτικά μέχρι το κύμα. Αντίκρυ και σε ελάχιστη απόσταση από την στεριά θα δείτε τα Τριζόνια, μια συστάδα μικροσκοπικών νησιών και βραχονησίδων εκ των οποίων μόνο το μεγαλύτερο είναι κατοικήσιμο. Τα Τριζόνια επικοινωνούν με την απέναντι στεριά με καθημερινά δρομολόγια που πραγματοποιούν πλοιάρια που αναχωρούν από τη θέση Χάνια Τριζονιών. Στο νησί απαγορεύονται τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα. Στο λιμάνι λειτουργούν ψαροταβέρνες και καφέ.

Ο-Μαραθιάς.

Ο Μαραθιάς. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μαραθιάς, καλοκαιρινό θέρετρο

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό ιδανικό για οικογενειακές διακοπές, με διαμορφωμένη προκυμαία, ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες, που απέχει 20 χλμ. από Ναύπακτο και 60 χλμ. από Γαλαξίδι. Αν έχετε διάθεση για εξερευνήσεις περπατήστε την κοίτη του Καρουτιοπόταμου  μέχρι την είσοδο του φαραγγιού, όπου δεσπόζουν θεόρατοι ογκόλιθοι. Ένας από αυτούς φιλοξενεί στην κορφή του το εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσας, προσβάσιμο από τα δυτικά του βράχου με σκαλοπάτια. Πιο βαθιά στο φαράγγι, στα κοιλώματα των άλλων βράχων διακρίνονται σκήτες μοναχών που υπήρχαν παλιότερα εδώ.

Παραλία-Σκάλωμα.

Η παραλία Σκάλωμα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλία Σκάλωμα, ένα μυστικό που το έμαθαν όλοι

Ανάμεσα στο Μοναστηράκι και στον Μαραθιά ξεχωρίζει η ακτή Σκάλωμα. Η ονομασία της περιοχής δείχνει ότι εδώ βρισκόταν η «μικρή σκάλα», ο μόλος δηλαδή όπου παλιότερα άραζαν τα καΐκια. Τα λαμπερά βότσαλα και τα πλατάνια που γέρνουν πάνω από το ακροθαλάσσι χαρίζουν μια ξεχωριστή πινελιά στην τοπιογραφία. Παλιότερα το Σκάλωμα ήταν το μικρό μυστικό της περιοχής, πλέον όμως εδώ τα καλοκαίρια γίνεται «το έλα να δεις» γι’ αυτό αξίζει να το απολαύσετε ανοιξιάτικο και ήσυχο.

Το-Μοναστηράκι.j

Το Μοναστηράκι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μοναστηράκι, λίμνη και θάλασσα  

Το Μοναστηράκι είναι χτισμένο σε μια ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή που βρέχει με τα νερά του ο Κορινθιακός κόλπος και είναι γνωστό για τις καλές του ψαροταβέρνες. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, στη θέση “Παραθάλασσο”, συναντάμε τη μικρή γαλάζια λίμνη που συμπληρώνει το ήδη ενδιαφέρον σκηνικό. Δυτικά από το Μοναστηράκι ο όρμος καταλήγει στο ακρωτήρι «Κόκκινος» ή “Κοκκινόβραχος”, εκεί όπου οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία πόλη Ερυθρές, η οποία καταποντίστηκε στη θάλασσα μετά από ισχυρό σεισμό.

Η-Ναύπακτος

Η Ναύπακτος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ναύπακτος, μεσαιωνικές μνήμες

Δικαιολογημένα θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά λιμανάκια της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Γύρω από το παλιό μεσαιωνικό λιμάνι με το Βενετσιάνικό φάρο υπάρχουν αρκετά καφέ και εστιατόρια. Λίγο πιο εκεί δεσπόζει το Φετιχέ Τζαμί που κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελή με την κατάληψη της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, το 1499. Ψηλότερα σε θέση που αγναντεύει την πόλη και τη θάλασσα βρίσκεται το Ρολόι, κτίσμα του 1914. Με το αυτοκίνητο ή  ακόμη καλύτερα ανηφορίζοντάς το παλιό καλντερίμι θα φτάσετε ως το κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του δασωμένου λόφου για να δείτε την ανεμπόδιστη θέα.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Μαγευτικό road trip στις ακτές της Ανατολικής Πελοποννήσου 

Ακτές Αρκαδίας, Άστρος, Λεωνίδιο, Κυπαρίσσι, Πελοπόννησος, παραλιακή διαδρομή

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT PHOTO & TEXT: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.